NetApplications - minden idők legnagyobb desktop Linux piaci részesedése #2

Címkék

Net Applicatons: Linux desktop piaci részesedés @ 2011. dec.

Folytatjuk a korábban megkezdett vicces képes sorozatot. E havi képünk címe: "ennek már a fele sem tréfa" :))

(NetApplications: Desktop Operating System Market Share)

Hozzászólások

A vicc ellenére, azért pár hónap alatt közel 50%-os market share növekedés tényleg nem piskóta.
(Szóljon a Microsoft, ha ilyet tud! :) )

Linux sosem lesz a pusztai Mariska néni elsődleges számítógépén. Neki még a Windows is sok, nemhogy egy barkács rendszer.

Egyik haverom kérdezte a hegyi román parasztbácsit, aki állatokat tartott és sajtot készített, hogy "Do you speak English?".

Minthogy a kecskék angolul nem beszélnek, a paraszt sem tudta mire vélni a dolgot, csak nézett, mint a moziban.

Nem tudom... Mariska néni nincs megrontva még semmivel. Amit eléteszel azt fogja megtanulni.
Itt ahol lakom vidékiában van egy lány. Az első gépe Sulinetes volt, Uhu-val. Hazavitték, elolvasták a szülőkkel közösen a hozzá kapott könyvet, és évekig használta gond nélkül. Igaz akkoriban még nem volt semmilyen internet a faluban, így a gép nem igazán lett frissítésekkel telenyomva...
Történt ezek után egy évvel, hogy olyan korba ért amiben már Számítástechnika nevű tantárgy is van az iskolában. Először rosszul esett neki a Windows. Nagyon. Sok idő kellett, hogy megtanulja érdemileg használni a linux után. Utána sokáig párhuzamosan használta a két rendszer minden probléma nélkül, ma már csak néha visszasírja a régi baglyot, ami egy hardverhiba után már nem lett feltelepítve a gépre...
Tehát gyakorlatilag mindegy mit raksz Mariska néni elé, de akkor következetesen annál kellene maradni.
És akkor nem lesz baj.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

"amellett biztonságosabb is olyan rendszert használni amire nem éri meg sok munkával trójai falovakat meg vírusokat hegeszteni mert kevesebb gépet tud érdemlegesen megfertőzni"

Naigen, a megszokottnal erosebb kattintoingerrel rendelkezo felhasznalok szamara ez akar szempont is lehet.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Megszoktad már a szívást. Az OpenSuSE 1 kattintásos telepítője is megfosztja az embereket az igazi Linux élménytől.

Vessetek meg, de már vagy 5 éve nem fordítottam kernelt openSuSE alatt. Sőt, egyre ritkábban fordítok alkalmazásokat is, helyette klikkelek.

Teljesen elkorcsosul a Linuxos társadalom.

Miert ne lehetne? Edesanyam nem Mariska neni az igaz, viszont elotte nem is foglalkozott soha szamitogeppel. Azota Ubuntu-val elboldogul amennyire kell (webezgetes, ilyesmi). Nem hinnem, hogy windows eseten ez maskepp lenne, ilyen szempontbol total erdektelen, hogy linux/windows. Es mi az hogy "barkacs rendszer"?! Mariska neni nem fog barkacsolni se windows-on se linux-on, neki az mind1. Nem ertem, milyen barkacs dologra gondolsz.

A Linuxot úgy állítod be, ahogy jólesik. Van egy csomó konfig, nincs két egyforma Linux.

A Windows is konfigurálható, de az MS megnehezíti, bizonyos dolgok csak a registryben matatással állíthatók be.

Egy Linuxot felraksz, az úgy marad, ameddig a fájlrendszer ki nem nyiffan. A Windows automatikusan állítja be magát, időnként változtat, néha rosszul, ekkor reinstall.

Más a kettő. Az automatikus beállítás jó Mari néninek, mert nem ért hozzá, de stabilitással fizet érte. Az összes ilyen ismerősöm negyedévente szétvágja a gépét.

Linux alatt ha akarná sem tudná.

Stabilitással fizet érte? Mintha ez elég sok linuxra nem lenne igaz... Én szeretem a linuxot, és elhobbizgatok vele, sőt nekem desktopra csak ubuntu van fent, de nem mondanám, hogy nem lehet szétvágni. Persze, ha csak böngészésre használod, akkor oké. De úgy a wint is nehéz.

Ertem en, hogy most orulni kell, mert a linux az 1%-rol el tudott mozdulni. De a hitelesseget meg a tobbi Share alapjan lehet lemerni.
A search engine-nel a baidu a masodik? A mobile/tablet os-nel az andorid eleg szereny.

S eljövend vala a Linux Desktop Éve! :D

Én örülök hogy terjed, remélem ~5 év múlva a következő gépem is legalább ilyen jól supportált lesz, mint a mostani, és még több alkalmazáshoz jutok. A többi hülye dumát meghagyom másoknak. :)

--
http://neurogadget.com/

nyílván viszonylag kevés, az emberek nagy részének fogalma sincs arról mi az operációs rendszer, meg hogy windowson kívül van más is (az volt a gépen, azt használja...). ha pl felnézünk a humble indie bundle-re (azt leszámítva hogy itt ugye csak azt számolják aki megvette, és így azért a vásárlási kedv is befolyásol valamennyire), a linux valahol 10-15%-nál (macos meg valahol 15-20%-nál) van. és ugye aki úgy már hallott arról, hogy indie game, az ugye nem mari néni a világvégi kisfaluban, akinek a számítógép kimerül az internet explorer használatában

ha meg pozítívan akarok hozzáálni a felméréshez, már jelenleg is többen használnak linuxot, mint pl win2k-t (amin mondjuk meglepődtem hogy ilyen kicsi, lévén hogy egyesek szerint az egyik legjobb windows (legalábbis még néhány évvel ezelőt), bár valószínúleg akkor is csak kockák használták...)

I hate myself, because I'm not open-source.

Furcsa szamomra, hogy pont most, en mindigis szerettem a Linuxot, de most szerintem kezd ujoncok szamara hasznalhatatlanna valni ugy unlock az egesz.

Ertem ezalatt a KDE-s nepomuk/strigi-t, a kotelezo kwallet/gnome-keyringet, amiket irto nehez kikapcsolni es az atlagfelhasznalot erosen megzavarja meg ha hasznos is, a GNOME-os eszkozokbol kivett konfigolasi lehetosegeket (majd szepen elmesz gconf kulcsot szerelni alapon, es mar ilyen alapdolgokat is, mint pl. a nautilus cimsora es annak szoveges modosithatosaga csak gconf kulcsbol ersz el), es a Unity konnyu tonkretehetoseget (eleg hozza kettot kattintani a ccsm-ben). Szerintem 3-4 eve joval hasznalhatobb volt asztalon a Linux atlagfelhasznalok szamara.

Ja es a szemelyes kedvencem: challange: KDE 4.7-ben probaljatok meg a plasmat beallitani ugy, hogy valahogy igy nezzen ki (LXDE-ben 2 perc alatt megvolt, igaz lxpanel memleakes tobb nap uptime utan plasmaval ellentetben):

http://thismatter.com/tutorials/software/windows-xp/images/managi6.jpg

Ha tobb ikon is elfer egy sorban, az kulon elony. Aki bejelenti az osszes bugot, amibe utkozben belefutott, az vendegem egy talca sorre.

Statisztikai hibahatár kategória. Vagy csak a mérési módszer változott, netán néha az Androidot is Linuxnak vélték.

Az első lépések a bug#1 megoldása felé vezető úton… :P

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Amúgy mi történt júliusban? Akkor kezdett "látványosan" emelkedni. Ha azt nézzük, hogy több, mint 0,4%-ot hozott fel alig 5 hónap alatt.