Linus Torvalds: Linux 2.6.35-rc5

Címkék

Linus bejelentette a 2.6.35-ös kernel ötödik kiadásra jelölt változatát. Az előző -rc óta eltelt 8 napban Linus beolvasztott néhány regressziót javító fixet, illetve egy, az ARM defconfig minimalizálását célzó munkát. Ez utóbbi ugyan nem az utolsó a defconfig problémával összefüggő változtatások közül, de mivel nyomán majd' 200 ezer, zavaró ARM defconfig programsortól sikerült megszabadulni, jelentősnek mondható. Linus szerint a többi változtatás unalmasnak mondható: MIPS, Ceph frissítések és egy rakás kisebb javítás. A részletek itt.

Hozzászólások

a linux kernel körülbelül hány sor?

köszi a választ, sokra számítottam, de nem enyire.(száz ezres nagyságrend)
amúgy így tényleg vicces hogy, a linux (nagyon nagyon nagyon kezdetleges változata)4 "a" betüből csinált 4 "b" betüt :).

amúgy ez a program nem érhető elterminálból?:)
ismerve linus-t lehet elrakta valami fun parancsnak

Valahogy úgy volt, hogy amiről te beszélsz, az még csak a minix alatt futott. Aztán elkezdődött a fejlesztés, de Linus vinyója tönkrement, elveszett a forráskód. Ekkor újraírták
az egészet, de ezúttal úgy, hogy ne minix alatt fusson.

Tehát a válasz: biztos, hogy nincs meg.
--
Don't be an Ubuntard!

"So after getting a simple task-switcher (it switched between two processes that printed AAAA... and BBBB... respectively by using the timer-interrupt - Gods I was proud over that), I still had to blablablabla..." @ http://www.cs.cmu.edu/~awb/linux.history.html

futott egy processzus, ami floodolta, hogy AAAA..., aztán az ominózus "ütemező" egy idő után váltott egy másik processzusra, ami floodolta, hogy BBBB..., aztán, gondolom, a megadott idő után újra AAAA... satöbbi.

Nem néztem meg, melyik ütemező ez, sőt, nem is biztos, hogy a "simple task-switcher" ütemezőnek értendő. FIXME

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Úgy, hogy a forrás legnagyobb része nem fordul bele a kernel imagebe. Gondolom a disztród által szállított kernelt használod, ezért például nem lesz belefordítva a rengeteg driver, mert az mind modulba fordul. Nem lesz belefordítva a nem x86 architektúrák kódjai, illetve egy rakás "feature" sem lesz lefordítva, vagy azért mert több különböző megoldásból ki van választva egy, vagy mert a felhasználóknak úgysem lesz szükségük ezekre.

--
Don't be an Ubuntard!

Mikor lesz már teljesen újfajta kernel? Pl 3.0 vagy akármilyen

Meddig hizlalják még?

Miért van az, hogy az előző kernelek között (2.4, 2.2, 2.0, 1.x stb) nem telt el ilyen sok idő? a 2.6-os meg már lassan hét éves!

Debián forevör

> Miért van az, hogy az előző kernelek között (2.4, 2.2, 2.0, 1.x stb) nem telt el ilyen sok idő?

Mert ott még volt valamicske minőségbiztosítás és release-engineering. Ma már csak fossák a gittbe a peccseket, a működőképesség régóta nem szempont.

[ "Security people are leaches!" - Linus T. ] [ hupexpertize© || hupdiploma || harmatgyenge ]

Verjük meg Torvaldsot!

Nem akarok flémelni, meg minden tiszteletem a Linux atyjának, de szerintem le kéne mondania. Mert oké, hogy a kernel ingyen van nem reklamálhatok ez igaz, de Neki van egy csomó támogatója - tehát pénzt kap ezért nem jótékonyságból csinálja. Csinálni kéne egy tüntető honlapot, amin leírnánk, hogy elegünk van a 2.6-os fos kernelből, csináljon mást vagy mondjon le. Természetesen angolul, és ha már elegen vagyunk rajta, akkor elküldeni nekik a linket. Célszerű lenne külföldieket is bevonni. Pl a magyar debian fejlesztők szólhatnának erről a kezdeményezésről az egyéb külföldi fejlesztőknek, hogy futótűzként terjedjen.

Debián forevör

Érdemes lenne megnézni, hogy mire megy itt a trollkodás:

Jött egy (szerintem fogalomtalan) arc, akinek az alábbi a kiforrott véleménye a linux kernelről: "fos", "elb.szott", "egyre szarabb", stb. (A fenti kijelentésemet visszavonom, ha ki tudod fejteni ennél azért részletesebben, hogy mi pontosan a problémád.) Ezekről nyilván lehet(ne) értelmesen vitázni, meg lehet ezt a felbüfizős játékot is játszani. Nem azt akarom mondani ezzel, hogy a kernellel, minden király, és nem lehet kritikát megfogalmazni, mert lehet, sok szempontból is, de azért az hogy "fos" így önmagában elég sovány.

És hogy én is tollkodjak: úgy gondolom, hogy igenis ott a lehetőséged, hogy csináld jobban, vagy hozzájárulj valamilyen módon, hogy jobb legyen, vagy használj mást.

Szerintem nem kell feltétlenül érteni meg elmélyedni a kernel működésében.

Íme egy cikk Torvalds Úr egyik nyilatkozatáról. Amit ha az ember pont az Ő szájából hall, akkor tényleg baj van gyerekek.

http://pcforum.hu/hirek/10967/Linus+remeli+hogy+a+Linux+elavul.html

Kedves AXT! Ha szeretnéd még kereshetek cikket.

Debián forevör Windows kernellel Jeeeee!

Érdemes lenne megnézni, hogy mire megy itt a trollkodás:

Jött egy (szerintem fogalomtalan) arc, akinek az alábbi a kiforrott véleménye a linux kernelről: "fos", "elb.szott", "egyre szarabb", stb.

http://pcforum.hu/hirek/11548/Linus+szerint+egyre+lassabb+es+koverebb+a…

"(A fenti kijelentésemet visszavonom, ha ki tudod fejteni ennél azért részletesebben, hogy mi pontosan a problémád.)"

Az a fő problémám, hogy Mr. T-nek is problémája van vele. Lásd lin feljebb. Meg ez, amiről sokáig nem is vettem tudomást, pedig lehet, hogy kellett volna. http://oreilly.com/catalog/opensources/book/appa.html
A másik probléma annyira nem érdekes.

Mit szólnál hozzá, ha felírnának Neked egy gyógyszert és mondaná az orvos, hogy hatni hat, de nem olyan jó gyógyszer, van egy csomó mellékhatása.

"És hogy én is tollkodjak: úgy gondolom, hogy igenis ott a lehetőséged, hogy csináld jobban, vagy hozzájárulj valamilyen módon, hogy jobb legyen, vagy használj mást."

Nem csinálom, mert nem tudnék jobbat. Nem értek a programozáshoz, meg a kernel működésébe sem vetem bele magam olyan mélyen.
Viszont aki tudja, az igazán megcsinálhatná. Linusból kinézem, hogy képes rá. Kezdjen el egyet egy teljesen új alapokon.

Nem szándékozom mást használni. De ha mégis arra kerül sor, akkor vagy FreeBSD-t fogok vagy veszek egy Macbook-ot.

Debián forevör

HURD, MenuetOS, Haiku etc.

NO OFFENSE: milyen tudásszinttel rendelkezel a Linuxról? Tágabban a *NIX sysekről?

(nem, gabu, nem téged kérdeztelek :D)

UPDATE:

1. írd meg a véleményedet LT-nek! Ha ráhibázol valamire, akkor lehet, hogy tényleg belekezd egy new kernelbe, ha nem, nem.

2. Létezik Deb BSD(-like) kernellel, try it!

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Attól hogy a zeneszerzéshez nem értek lehet kritikám a zenéről. A szar zenéről - ami inkább csak zörej (itt az ilyen mindenféle gyüttment home dj által összetákolt ritmustalan monoton legalja germán techno utánzatokra gondolok) - meg pláne. Ez nem a legjobb példa, de ez jutott eszembe. Azért a kernel nem áll olyan szarul, mint az a színvonaltalan hangzavar.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem tudok programozni. ettől függetlenül még lehet véleményem más programjáról. Nem is fogok programozni soha, mert nem is lennék jó programozó, mivel semmi elhivatást nem érzek a téma iránt. De szerintem egy olyan ember, aki annak idején megtett egy ilyen kezdeményezést, az igen is érezzen elhivatást, felelősséget, megfelelő alázatot a munkájához, és 20 év után se a pénz motíválja. Ha meg már elmúlt ez az érzés, hagyja abba.

Debián forevör

Jó ötlet. Írj egy programot ami az én hozzászólásaimba bele köt. Ha nagyon ügyes vagy és megtalálod a megfelelő csics55 leépítő algoritmust, akkor mindig minden hozzászólásom után leszerel a hup olvasók meg csak hátra dőlnek a kanapéjukban egy jó hideg sörrel a kezükben és jókat röhögnek. Na jól meg kapta ez a barom megjegyzés mellett.

Debián forevör 3.0-ás kernellel he-he

Véleménye, na az manapság minden utcáról szakajtott futóbolondnak van, Zámbori barátunk viszont még nem jutott el a felismerésig, hogy hiába ír valaki jobbat, ha azt a linubztaknyoló-piramis csúcsán ülő semmirekellők ballisztikus pályán arcon***sák, mert nem egyezik az ő piciny, '90-es évekbeli gányoló elképzeléseikkel. Na, az ilyeneket kellene megpuccsolni, és akkor talán megint lehetne linux, a mostani binux helyett. Ennek esélye 0x00, de szerencsére a freebsd mellett linusék gányrendszere mindenképpen csak egy "nice try" kategória.

[ "Security people are leaches!" - Linus T. ] [ hupexpertize© || hupdiploma || harmatgyenge ]