A TuxRadar nagy bootversenye

 ( trey | 2009. november 2., hétfő - 8:18 )

A TuxRadar 4 egyforma konfigurációra telepített Windows Vista-t, Windows 7-et, Ubuntu 9.04 "Jaunty Jackalope"-ot és Ubuntu 9.10 "Karmic Koala"-t feszített egymásnak. Mindegyik operációs rendszer 64 bites, frissen telepített. A versenytáv: az autologin engedélyezett mindegyiken. Automatikusan elindul a Firefox és "behozza" a TuxRadar honlapját.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekes volt látni egyszerre bootolni a négy rendszert. Egy darabig azt hittem, hogy a 9.04 hamarabb fog felállni, mint a 9.10.

Csak én érzem úgy, hogy ez nem fontos?


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Igen.
Mondjuk én megnézném őket 1 év intenzív használat után is. Bár azt meg nem lehet egységesíteni, hogyan használja valaki.

Nem. Amit kizarolag egy video megtekintese aran lehet megtudni, annak biztosan nulla a jelentosege.

kár, hogy nem adták meg, pontosan milyen hardverről van szó... gyanítom valami fostalicskáról kevés rammal.
nagyon csini az a jópár másodperc a karmicban, ahol a "bejelentkezőképrenyő" jobb széle a szokásos zagyvalék grafikus hibákkal díszeleg, na meg ahogy villog üzemmódváltásokkor.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Engem is jobban zavart a szétesett kép az Ubuntukon mint a pár másodperccel hosszabb boot idő. Lehet, először jól kellene megcsinálni, utána lehet gyorsítani...

Ave, Saabi.

amúgy láttál már ilyet élőben? csak azért, mert nekem az jutott eszembe, hogy ez valami szar driver miatti olyan átviteli gond, ami nem feltétlen jön elő mondjuk asztali gépnél. nem lehet esetleg egy szar videokimenet? nem igen hiszem, hogy valaki olyannal akar demózni, ami ilyen széthullást produkál. nekem sok különböző gépen sem sikerült ilyet produkálni... bár ez nem reprezentatív mintavételezés, ez is igaz :)

--
xterm

Le kell kapni az usplash-t és azt a csodálatos xsplash-t. Akkor semmi gond nem lesz.

Lehet, hogy a gyorsaság többet számít, mint a szépség.

Ha funkcionális problémáról lett volna szó, egyetértenék.

Ez szubjektív. Nekem fontosabb hogy szép legyen mint hogy gyors. Elég sűrűn bootolom a gépeim, de sose okozott problémát megvárni míg elkészül. Lehet, mert 5-10 perces boot időkön nevelkedtem.
Mondjuk érdekes volna a fentiek mellé tenni egy Mac OS bootolását is, tapasztalatom szerint még az bootol a leggyorsabban.

Ave, Saabi.

En utalam az ilyen bootlogo , csik megy alatta stilusu bootot. Nem latom, hogy mit csinal -- > ROSSZ.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Neked. en dolgozni akarok a geppel. ha epp nem a kodjat farigcsalom, akkor KIT ERDEKEL a kernel?

Félreértesz. A szöveges boot nem zavar. De a videómemóriában maradt szemetet csíkok formájában a képembe toló igencsak. Mintahogy a videómód váltás okán villogó is. Ez utóbbit csak linux alapú operációs rendszereknél tapasztaltam.

Ave, Saabi.

nálam is 9.10 van, és egyetlen módváltás van: grub után. onnantól végig egyetlen felbontásban (1280x800) teker végig és egyszer sem villan. intel gma.

+1, kubuntu karmic, intel x4500

-
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Elhittem volna, ha 9.10>9.04>7>vista az eredmény.

--
joco voltam szevasz

sok mindent meg lehet ma már csinálni modern speciális effektekkel:)

Szerintem teljesen reális az eredmény.

Szerintem nem. A 7 lassabb mint a vista? Kizárt :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Lehet, hogy első boot esetén ez az eredmény... de szerintem 5-10 próba után a win7 biztos, hogy lepipálja a vistát és szerintem még az ubuntu(ka)t is!
-reklámnak szép, de nagyon elfogult... kicsit sem tudományos-

Mi lenne, ha a "szerintem" és egyéb "jól megalapozott" kijelentések helyett (amelyek annyira sem "tudományosak" mint ez a video) - lemérnéd, csinálnál egy videót? Ígérem kiteszem, bármi is lesz az eredmény... :)

--
trey @ gépház

+1

Virtuális gépben futtatva ér? Mert akkor semeddig sem tart megcsinálni. :)

Nem hinném, hogy az az eredmény értékelhető lenne.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Az a gond, hogy nem az számít az embernek, hogy melyik hány tizedmásodpercet bootol, és mikor jelenik meg a ff-ban valami oldal... ezért nincs értelme desktop rendszeren az ilyen méregetésnek (egy beágyazott rendszeren számít, az ok - de az másra való)
Ami fontos, hogy neked milyen érzetet ad: ha a boot villódzik, elmaszatolt/szétesett képeket hoz be (dual boot esetén akár win logót/hátteret :) az zavaró... ezért volt nagy ötlet pl MS részéről anno, hogy odaadta az egeret meg a képet, amikor a rendszer még indult (talán XP?) és azt érezted milyen gyors! holott bármire (na jó, sok esetben) ha rákattintottál, behalt, és megvárta még rendessen elindul.

...szóval érzetet nem tudok neked levideózni... és nem is akarok :) a fórum véleményelmondásra van, én is megtettem, te is :)

fenntartom, hogy ez egy tudományosnak beállított reklám... nézd meg a többi hozzászólást is, mások is ezen a véleményen vannak

á, ez nem tudomány, tudod mi az?
amikor a mosóreklában nem csak azt mondják hogy ez a jobb hanem pontosan megmondják hogy pontosan 117.5%-al leszel fényesebb

nem tudom miért él az emberekben az hogy
tudomány ≡ fehérköpenyszemüveg

Szerintem rajtad kívül tudományt ebben senki sem keresett. Nem véletlen a "Fun" kategória besorolás. Relax'

--
trey @ gépház

és ez mennyivel volt jobb érzés bárkinek is? szerintem nem kevésbé ment az anyázás, hogy "de már felállt a rendszer, akkor meg miét nem használható ez a szar?"

_____________
烏邦土 - 乾屎橛

+1

és amúgy ezt mire alapozod? "belejön a bootolásba" és akkor fasza lesz?

--
xterm

Arra, hogy kb 3 boot után már elegendő infója van arról, hogy mit lehet cacheből behúzni, és igen, sokkal gyorsabban bootol.

+1

Akkor ez olyasmi mint ubuntun a sreadahead?

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

mivel nem láttam a "verseny" infójában azt, hogy 3-4 boot utáni boot idő, csak azt, hogy boot idő, ezért azt hasonlítanám össze. vagy ha azt látom, hogy boot tuning mechanizmusok összehasonlítása, akkor is ott lehetne. de ezt se láttam.

--
xterm

Ki inditgatja ujra a gepet? Meg miert relevans ez?

Az miért releváns, hogy egy betoncsíkon autók köröznek és mérik az időt?

--
trey @ gépház

az ugyanolyan sport mint belekötni másokba :)

Számomra az autóverseny eredménye semmilyen relevanciával sem bír a napi autózásom szempontjából. Ettől még szórakoztatónak és érdekesnek tartom, mint technikai sportot.

--
trey @ gépház

Ez a válasz felér egy hárompontos dobással a kosárlabdában. Csak hogy a sportnál maradjunk. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Ok, orulok, hogy van ilyenre idejuk :)

a windowsokon firefox helyett az internet explorer használata szerencsésebb és hitelesebb lett volna.

Miért, Ubuntu-n a firefox végzi az ablakkezelést?
Ennyi erővel azt is mérhették volna, hogy KDE-vel milyen gyorsan boot-ol a GTK alapú Firefox.

Nagy bootverseny a fenét. Egy mérés nem mérés. (Ezért kéne néha tanítani egy kis fizikát és hibaszámítást a matematikusoknak, programozóknak.)

Nagy bootverseny akkor lett volna, ha legalább 10 féle vason megmérik ugyanezeket az időket és nem egyszer mérik, hanem legalább 5x. Aztán lehetett volna szép grafikonokat rajzolni, de így ez nem jelent semmit sem.

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Ebben természetesen igazad van, bár gyanítom, ez inkább érdekességről és a média szokásos szenzáció hajhászásáról szól, mintsem a laboratóriumi végeredményekről.

Mind emellett egy jó pofa kis videó, ami ha a szabad szoftverek felé tudja mozdítani a userek egy részét, akkor már megérte "bohóckodni" egy kicsit.

Arra azért kiváncsi lennék, milyen tényező változik meg két egymásutáni indítás alatt ami miatt a bootolás ideje 1-2 másodpercnél többel megváltozik és az operációs rendszer hibája?!

Ez olyan: "Nekem sokkal több startup-szarral indul az oprendszerem és sokkal hamarabb is, bibibi" verseny.

--

I love the smell of flame in the morning!!! :D

pl. prefetch, boot time optimization, ami most így eszembe jutott.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

akkor viszont mi köze van a bootidő összehasonlításhoz? a méréseket érdemes a lehető leginkább vegytiszta állapotban tenni. na nem mintha erre bármi esély lenne egy számítógép esetén, de ez olyan kicsit így, mintha a bootot egy suspendből ébredéssel hasonlítanád össze. vannak technikák a boot javításhoz. de ha a bootidőt akarod mérni (és nem annak javíthatóságát, mert ugye azt mindenhol lehet!), akkor egy friss install, autologin több eséllyel hozza neked.

--
xterm

hát ezt elolvastam sokszor, de nem értem...
hogyhogy mi köze van a boot idő összehasonlításához? hát csak annyi, hogy a boot időt jelentősen befolyásolja, más köze nincs...
mi köze a fentieknek suspendből való ébredéshez? mitől olyan ez (mi is amúgy? a prefetch? vagy a boot time optimization?), mintha bootot suspendből ébredéssel hasonlítanánk össze? nem értelek.
"akkor egy friss install, autologin több eséllyel hozza neked." hát igen, valóban rendkívül fontos ezt lemérni, mert ugye így használja az ember a számítógépet, jellemzően fresh install utáni első boot állapotban... (azt csak halkan teszem hozzá, hogy ha ezt valóban így csinálták volna, akkor windowsnál nem 70 másodperc jönne ki, hanem 170, mivel első bejelentkezéskor hozza létre a felhasználói profilt és azzal elmolyol egy picit...)
szerintem a prefetch és a b.t.o. (ami egyébként win7 esetében csak 3 nap használat után fut le először, addig csak "tanul") része a rendszernek, mint ahogyan ubuntunak is része a preload és readahead és hasonlók.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

mivel most betegen fekszem itthon, lehet pontatlanul is fogalmazok. próbálom másképp. azon technológiák, amik "tanulnak" és segítik a bootot, azért nem ideálisak az összehasonlításba (értsd nem érdemes belevenni), mert nem összehasonlítható módszerek. és főleg sok tényezőtől függnek (használat, programok, user aktivkodása, stb), ezért nem a legjobb összehasonlítási alap. ha boot időt mérném, akkor inkább hasonlítanám a boot folyamatokat. persze, valóban lehet mást is összehasonlítani, ebben kétségtelenül igazad van. de mivel totál eltérő technológiák segítenek gyorsabbá tenni a bootot, ezért minden "sallangot" érdemes kiszedni, ami usertevékenység függő (az, hogy mit érdemes cachelni, az is ilyen lehet). nem a winből kell kiszedni a tesztig, hanem akár mindkettőből.

amúgy csak azért írtam le ezt, mivel a "verseny" egy bootról szólt. nem arról, hogy sok sok boot esetén milyen eredményeket hoz a két rendszer. ott már érdemes ezt is belevenni, hiszen ott a rendszer üzemszerű működése is mérendő, tehát az is, hogy javul-e a boot idő azáltal, hogy a rendszer okosan bánik a háttértárral.

remélem így már jobban érteni, mit akartam.

--
xterm

Filozófiai kérdés: Mit jelent a boot idő? Ha egy átlag felhasználót veszünk figyelembe, az nem foglalkozik az elméleti megközelítésekkel. Boot időnek azt fogja tekinteni, amikor már használható az OS, és ez legtöbbször a böngésző használatát fogja jelenteni (korábban írta valaki, hogy a munkahelyén mindenki így kezdi a napot). Ennek szellemében nem baj az, ha beleszámít az indítást meggyorsító "praktikák" hatása is.
Ezt elég jól méri az autologin és a böngésző automatikus indítása egy kezdő oldallal. Ezzel ki lehet szürni azokat a trükköket, hogy a felhasználó viszonylag korán megkapja a grafikus felületet, de még hosszú másodpercekig vagy több mint tíz másodpercig nem használhatja az OS-t.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

egyetértek, valóban filozófiai kérdés, ez tény. az is egy szempont, az enyém is. nem várom el, hogy egyből templomot is építsen valaki, amint meglátja egy írásomat :) csak elmélkedtünk itt. van aki az ilyet zokon veszi, van aki megpróbálja megérteni. jobb így, mint egymásnak menni, mert a másik mást gondol, nem igaz? :)

--
xterm

Az van linuxon is (sreadahead).

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

és akkor mivan?

Érdekes adalék lett volna a mérésekhez, hogy melyik prefetch megoldás mennyit csökkent a boot időn.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Az van, hogy ha Windowson számon kéred, hogy miért nem alkalmazták, akkor úgy korrekt, ha a Linuxon is...

A cím magáért beszél: "... bootverseny" és nem "... bootmérés". Elindultak a versenyzők, lefutották a távot, megmérték a végrehajtási idő. Aki leggyorsabb volt, az az első. Ha legközelebb másik pályán (= gépen) indulnak a versenyzők, akkor lehet, hogy más eredmény születik. Ha legközelebb ugyanezen a pályán indulnak a versenyzők, akkor is születhet (egy kissé) más eredmény.
Mindenkinek joga van rá, hogy saját bootversenyt rendezzen, sőt az erdményt publikálhatja is.

Az F1-ben is mérik az eredményt. Ha valaki az egyik versenyen első, akkor az nem jelenti azt, hogy a következő versenyen is első lesz.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

versenyben is van többféle:
1. egyenes kieséses
2. körmérkőzéses
ez az első volt.
_____________
烏邦土 - 乾屎橛

Teszt=kevéssé releváns
eDünnyögés=jó :D

Félévente, disztro-frissítés után vagy egy kernel-update után kibírok egy-egy kósza
újraindítást :D

az a win7 ott hihetetlen lassan bootol, szerintem tenyleg valami nem koser. nalam pikkpakk bejon.

A vista olyan lasan rakta ossze azt a franya oldalt, modemre kotottek ezek a nettet vagy mi?

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ha Fluxbox-ot raktak volna fel akkor sokkal látványosabb lenne a különbség, bár szerintem akkor sem lenne az egésznek értelme.
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -