ffpp blogja

Az új számító windowsra jó, linuxra nem

Megérett a gépem a cserére, már vagy fél éve keresgéltem, videóztam, aztán elhatároztam, és mindent IS figyelembe véve vettem egy újat. Ryzen 5 3600X proci egy Gigabyte B450M lapban, gyors ssd, 2x8Gb ram, CoolerMaster jól szellőző házban, fasza táppal éééééééééés... tádámm! Egy RX5700 kártya!! Örültem, mint majom a farkának, szaladtam haza, kapcsolom be: windows. Sebaj, legalább megnézem mit tud a cucc (i5 és GTX1060 után). Nagyon király. 

Pár nap és sok örülés után rájöttem, hogy örömöm csak akkor lehet teljes, ha kukázom a wint, és megy fel a fedora. Így is lett. Seperc alatt új os, örülés. Játékok fel, ugyanaz, mint windowson. Nagyon ki... oh wait. Mi ez? Fagyás. öööö. Hét gombos billentyűkombinávió. (Ctrl-Alt-Del-Ctrl-Alt-Del-Resetgomb) :(

Reboot. Ugyanaz. Ejjejj. System, driverek? Minden faja. Hm. Fagyás megint. Semmi gond, nem szereti a fedorát. Megy fel arch.

Seperc és arch fent. Fagyás. :( Azanyád! 

Elszállt valami benne? BIOS? Neten valami okosság? Minden fellelhetőt kipróbáltam, semmi érezhető eredmény. Windows vissza. Tökéletes. Napokig. Hetekig. Ilyen nincs. 

Sok idő telt el, eljött az ötös kernel, próbálkoztam több disztóval, ugyanaz. Eljött az 5.3 meg az 5.4, ugyanúgy fagyi. Ubuntu, Manjaro, Pop_OS, Debian, Arch, Fedora (30, 31, rawhide), kernelek, mesa(-git), erős, kitartó próbálkozás. Volt disztró, ami el se indult, volt ahol azonnali fagyás, máshol csak ha játék indult, feladtam.

 

Most windows alatt tökéletes a gép, és sírok. Van ilyen egyáltalán?