janoszen blogja

Interkontinentális Docker Swarm

 ( janoszen | 2017. október 23., hétfő - 12:44 )

Miután végre kilátok a hullámok fölött, sikerült hétvégén egy kicsit játszanom. Ezúttal egy olyan Docker Swarm setupot építettem, ami két kontinensen 3 DC-ben futtat Wordpresst. Miért? Mert megtehetem. Ihun-e a leírás.

Tiszta infrastruktúra, 4. rész – Magas rendelkezésre állású rendszer két gépből? — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. szeptember 8., csütörtök - 10:41 )

A minap felmerült egy kérdés, sokadjára itt a HUP-on, hogy lehet-e két gépből HA clustert építeni? Noha egy tipikus alkalmazás alá nem lehet, vannak helyezetek amikor igen. Ahhoz, hogy ezt megértsük, bele kell merülnünk a cluster építés elméleti alapjaiba.

A cikk, szokás szerint, a Refaktor Magazinon olvasható.

Kriptográfia madártávlatból — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. augusztus 23., kedd - 8:04 )

Akárhányszor titkosításról van szó, rendkívül kellemes vitákba lehet keveredni arról, hogy mi a biztonságos és mi nem. Na ezen a héten odáig nem megyünk el, de Herczeg Zsolt jóvoltából áttekintést nyújtunk az alapokról. Friss cikk a Refaktoron. Ha pedig segíteni szeretnél, oszd meg kollegáiddal, vagy száraz tananyagból dolgozni kénytelen egyetemista ismerőseiddel.

Félreértett programnyelvek: PHP — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. augusztus 17., szerda - 7:20 )

Lássuk be, a PHP nem mindenki szive csücske, és joggal nem az. Rengeteg tervezési, vagy jobban mondva, tervezetlenségi hülyeség van benne. Időnként azonban olyan érveket hallok a PHP ellen, amik már több mint 10 éve érvényüket vesztették, úgyhogy úgy érzem, hogy érdemes egy pillantást vetni arra, hogy hova fejlődött a Perl és a Java mostohagyereke. Kattints a cikkért.

A sorozat további részében majd elővesszük a JavaScriptet, Pythont, Javat és a C++-t is.

Tiszta infrastruktúra, 3. rész — Mit monitorozzak? — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. augusztus 9., kedd - 7:27 )

Infrastruktúra építésnél vagy esetleg egy régi, talán nem egészen optimális infrastruktúra karbantartásánál a monitorozás egy hasznos, de sokszor elhanyagolt eszköz. Éppen ezért ezen a héten arról írunk, hogy mit érdemes monitorozni. Kattints a cikkért.

Tiszta infrastruktúra, 2. rész — Bevezetés a rendszerautomatizálásba — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. július 27., szerda - 7:31 )

Annak ellenére, hogy már jó ideje léteznek megfelelő eszközök arra, hogy a különböző gépek konfigurációját automatikusan menedzseljük, még mindig rengeteg olyan vassal találkozom, amit valaki két kézi munkával húzott fel, kimaradtak a biztonsági frissítések, kínszenvedés egy új SSH kulcs kirakása, stb.

Éppen ezért az aktuális Refaktor cikk egy kedvcsináló a rendszerautomatizáláshoz. Vegyétek, vigyétek. Ja nem, igyen van.

Tiszta infrastruktúra, 1. rész — Ha fáj, csináld gyakrabban! — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. június 27., hétfő - 7:47 )

Ha üzemeltetésről beszélünk, jellemzően van néhány olyan dolog, amitől a rendszer gazdái hihetetlenül félnek. Ez lehet akár az, hogy egy felszentelt gép leállása, vagy a biztonsági mentések visszaállítása. Martin Fowler fogalmazta meg talán a legjobban: Ha fáj, csináld gyakrabban!

„Nem kívánatos” alkalmazások üzemeltetése Linuxon — Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. június 20., hétfő - 6:29 )

„Nem kívánatos” alkalmazások üzemeltetése Linuxon

Mint korábban igértem, a programozói témák után éles váltással rátértünk a Linuxos / Unixos alkalmazások üzemeltetésére. Hogy senki ne unatkozzon, rögtön beugrottunk a mélyvízbe. Az heti cikkben azokat a technológiákat tárgyaljuk, amikkel be lehet korlátozni egy Linuxos folyamatot, vagy folyamat csoportot. Vagy ha jobban tetszik, szétszedjük a Docker, LXC, stb. által használt eszközöket darabjaira.

Refaktor Magazin helyzetjelentés

 ( janoszen | 2016. május 8., vasárnap - 18:37 )

Lassan több mint két hónapja fut, azt hiszem, itt az ideje egy kis helyzetjelentésnek.

Elindult a Refaktor Magazin

 ( janoszen | 2016. március 3., csütörtök - 9:39 )

Mozgalmas pár napon vagyok túl, megnyomtuk a gombot a Refaktor Magazinon, végre online, és van is rajta tartalom. Nem sok, 6 cikket sikerült végül összehozni, de ez is több, mint a semmi. Jövő héttől heti egy cikk, és heti egy talk videó megy ki remélhetőleg.

Refaktor Magazin, avagy mit csináltam az elmúlt hetekben

 ( janoszen | 2016. január 27., szerda - 11:45 )

Talán jópáran tudjátok, hogy a Weblabor kálváriája már néhány éve tart: alig van új tartalom és az oldal motorját kínlódás használni. Ez nem csak az oldalon belül maradt, hanem már itt a HUP-on is előkerült egy fórum témában

Rakjuk rendbe a levelezés körüli tévhiteket

 ( janoszen | 2015. november 27., péntek - 11:22 )

Úgy érzem, hogy az elmúlt napok fórumtémái kapcsán néhány dolog tisztázásra szorul a levelezés környékén. Nézzük meg a modern levelezés fogalomtárát.

SPF

Webtudor S1E13: Hogyan írjunk böngészős játékot

 ( janoszen | 2015. május 15., péntek - 8:59 )

Kedves HUPtársak!

A visszajelzéseitekre hallgatva megalkottuk a sorozatunk következő videóját "Hogyan írjunk böngészős játékot?" címmel. A videóhoz az inkább olvasók kedvéért blogpost is tartozik.

Hogy ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi csatornákon, iratkozzatok fel az RSS feedünkre, vagy a hírlevelünkre:

 1. Weboldal
 2. Hírlevél
 3. Twitter
 4. Facebook
 5. Google+
 6. YouTube

Webtudor S1E12: Mit hoz a Drupal 8?

 ( janoszen | 2015. április 28., kedd - 18:01 )


Kedves HUPtárs!

Néha nincs szükség saját fejlesztésre, sőt kifejezetten előnyös a kész megoldás. Ugyan a Drupal messze földön híres a magas belépő szintje miatt, de az ennek ellenére népszerű. A nagymúltú rendszer legújabb, 8-as verziója viszont radikális újdonságokat hoz.

Hogy mik is ezek? Erről fog mesélni a Drupal elismert hazai szakértője, Palócz István, a tanarurkerem.hu oktatási portál tulajdonosa és a nagysikerű Git Webtudor műsor előadója.

Az előadás szokás szerint 8-kor kezdődik, YouTube-on.

Hogy ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi csatornákon, iratkozzatok fel az RSS feedünkre, vagy a nagyon konzervatívoknak ott van egy hírlevél is:

 1. Weboldal
 2. Twitter
 3. Facebook
 4. Google+
 5. YouTube

Webtudor S1E11: Minőségbiztosítás!

 ( janoszen | 2015. április 22., szerda - 12:33 )


Kedves HUPtárs!

Bejön a főnök, látszik rajta, hogy ideges. Már megint valami elromlott az új projekten amit múlt héten kellett volna leadni. Ismerős a kép?

Ha szeretnéd elkerülni az ilyen helyzeteket és megtanulnád hogyan biztosithatod webes projektjeit minoségét, gyere el és nézd meg élőben a Minőségbiztosítás! című előadásunkat YouTube-on!

Sőt! Ha bejössz adásba Skype-on keresztül és elmeséled a történetedet vagy kérdést teszel fel, esélyed van egy 10.000 Ft értékű, angol nyelvű szakmai könyvet nyerni!

Az előadás szokás szerint 8-kor kezdődik.

Hogy ne maradj le semmiről, kövess minket a közösségi csatornákon, iratkozzatok fel az RSS feedünkre, vagy a hírlevelünkre:

 1. Weboldal
 2. Hírlevél
 3. Twitter
 4. Facebook
 5. Google+
 6. YouTube

Webtudor S1E10: Linux alapok fejlesztőknek

 ( janoszen | 2015. április 14., kedd - 16:09 )


Kedves HUPtársak!

Ezen a héten egy kicsit rendszergazdai vizekre evezünk: mit fontos tudnia egy fejlesztőnek a Linuxról? Miert lényeges, hogy elboldoguljunk a konzollal? Megnézzük az alapvető Linuxos parancsokat, hogyan tudunk egy szoftvert kitenni "élesbe" és hogyan tudunk hibát keresni.

Csütörtökön este 8 órától élőben tekintheted meg a „Linux alapok fejlesztőknek” élőben, YouTube-on.

Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek minket a közösségi csatornákon, iratkozzatok fel az RSS feedünkre, vagy a nagyon konzervatívoknak ott van egy hírlevél is:

 1. Weboldal
 2. Twitter
 3. Facebook
 4. Google+
 5. YouTube

Webtudor S1E9: UPC vs. Externet! - Mélyinterjú Angeli Jánossal

 ( janoszen | 2015. április 3., péntek - 19:36 )


Kedves HUPtársak!

Talán senki mellett nem mentek el az elmúlt napok eseményei, aki az Internettel foglalkozik. Magyarországra is elérkezett eddig csak az amerikai hírekből ismert netsemlegességi háború. A sors iróniája, hogy éppen amikor a nagy tó túloldalán megoldódni látszik a vita, a hazai adatcserélő központ, a BIX környékén, éppen fellángol.

A UPC Magyarország ugyanis megszűntette a közvetlen adatcserét az Externettel. De mit is jelent ez? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szolgáltatók és ki fizet kinek? Éppen ezt szerettük volna megtudni, úgyhogy felhívtuk Angelot, azaz Angeli Jánost, a BIX bizottság elnökét, hogy nyilatkozzon nekünk.

Csütörtökön, április 9-én, este 8 órától élő adásban láthatjátok Angelo interjúját, és természetesen szokás szerint kérdezhettek is, YouTube-on.

Hogy ne maradjatok le semmiről, kövessetek minket a közösségi csatornákon, iratkozzatok fel az RSS feedünkre, vagy a nagyon konzervatívoknak ott van egy hírlevél is:

 1. Weboldal
 2. Twitter
 3. Facebook
 4. Google+
 5. YouTube

Webtudor S1E8: Beszélgessünk a webes biztonságról

 ( janoszen | 2015. március 29., vasárnap - 22:48 )


Kedves HUPtársak!

Kész az első blogunk, most ideje beszélgetni egy kicsit a webes biztonságról. Hogyan védjük meg az adatbázisunkat? Hogyan kezeljük megfelelően a felhasználótól kapott tartalmakat? XSS, SQL injection, CSRF, jogosultság ellenőrzés és még sok más téma az eheti Webtudoron.

Webtudor S1E7: Írjunk blogot!

 ( janoszen | 2015. március 26., csütörtök - 11:14 )


Kedves HUPtársak!

Ezen a héten a Webtudoron rendhagyó módon szerkesztett videóval jelentkezünk. Az eddig tanultakból építkezve megírjuk az első, igen fapados blogunkat PHP-ban. Ha van egy órád és némi kedved kisérletezni, azonnal megnézheted a "Írunk blogot PHP-ban!" című előadásunkat YouTube-on.

Webtudor S1E6: Az adatbázis-kezelés

 ( janoszen | 2015. március 18., szerda - 22:35 )


Kedves HUPtársak!

Ezen a héten a Webtudoron az adatbázis-kezelés alapjaival foglalkozunk. Ha még nem volt bátorságod, de szeretnél megismerkedni vele, akkor itt az alkalom. Március 19-én, csütörtökön este 8 órától élőben nézheted meg "Az Adatbázis-kezelés" című előadásunkat YouTube-on.

Webtudor S1E5: Mi fán terem az MVC?

 ( janoszen | 2015. március 3., kedd - 11:45 )


Kedves HUPtársak!

Időpontváltozás! Betegség miatt előadás egy héttel később, március 12-én kerül megtartásra!

A következő Webtudor adásban én beszélek arról, hogy hogyan is érdemes szétbontanunk a programunkat úgy, hogy a HTML kód ne lógjon össze a többi résszel, az MVC (Model-View-Controller) tervezési mintával. Ez elő fogja segíteni a karbantarthatóságot és könnyebben átláthatóvá teszi az alkalmazásunkat.

Webtudor S1E4: A Git esete a verziókezeléssel

 ( janoszen | 2015. február 24., kedd - 11:58 )


Kedves HUPtársak!

A fájljaid különböző verzióit tartalmazó könyvtárhalmazodat már nem bírod átlátni? Állandóan felülírjátok egymás munkáit a kollégákkal? Szeretnéd tudni ki, mikor, mit és miért módosított az éles oldalon? Akkor neked egy verziókezelő rendszer kell. Azok közül is az egyik legjobb a Git.

Webtudor S1E3: Az OOP Java most jön

 ( janoszen | 2015. február 15., vasárnap - 11:43 )


Kedves HUPtársak!

Ezen a héten a Webtudor műsorán: Krisztián mutatja be az OOP működését Java nyelven. Az adás február 19-én este 8-kor kezdődik és megtekinthető az r.webtudor.net/s1e3 címen.

Ha még nem nézted meg, itt az előző előadás videója.

Webtudor S1E2: OOP a gyakorlatban (1. rész)

 ( janoszen | 2015. február 8., vasárnap - 18:22 )


Kedves HUPtársak!

Ezen a héten Csütörtökön este 8 órától tartjuk a Webtudor előadásunkat "Az OOP alapjai a gyakorlatban" címmel. A rendkívüli elterjedtsége miatt ehhez a PHP programnyelvet választottuk, azonban a későbbi előadásainkban más programnyelvekkel is foglalkozunk.

Az előadásunkat http://youtu.be/B9iB50l7ib8 YouTube-on közvetítjük, ezúttal a Hangouts kihagyásával.

Webtudor S1E0: Bevezető

 ( janoszen | 2015. január 30., péntek - 13:56 )

Mielőtt jövő héten belekezdenénk az objektum orientált programozásba, érdemes tisztázni néhány alapot. Az évad bevezető videójában a változókkal és a függvényekkel foglalkozunk.