Ha mostanában alsókategóriás laptopot vennék, akkor a(z) .... választanám.

Címkék

TOSHIBA Satelite C50D-A-139
5% (19 szavazat)
LENOVO IdeaPad G500 59-390509
19% (66 szavazat)
ACER Aspire E1-532 NX.MFVEU
2% (6 szavazat)
HP 255 G1 H6R17EA
3% (11 szavazat)
DELL Inspiron 15 3541 14799
18% (64 szavazat)
Egyéb, leírom.
11% (39 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
42% (148 szavazat)
Összes szavazat: 353

Hozzászólások

Alsókategóriás helyett (~100k-130k) inkább valami régi thinkpad, szerintem körbeveri bármelyik alsókategóriás notit.

Fedora 20, Thinkpad x220

ok. 70-90 körül (típusától függően) megveszem (mondjuk nyíregyházán), +30-40 egy új akku és továbbra sem ér többet a vételáránál, nincs gari, ütött-kopott.
fenti csalódásokból egy időre elég volt, ezért kell egy új noti. persze ha csal fél évre - egy évre tervezgetnék, akkor bizonyára jobb ötlet a tiéd.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Megfelelő/Megbízható helyről vett régi üzleti laptopra, melyet átnéztek és akár aksit és/vagy hdd-t is cseréltek benne, legalább fél év garanciát adnak. Illetve az még jó eséllyel több évet is kihúzhat alattad.
Persze vehetsz olyat is, amivel átvernek/nem jó állapotú, de az jellemzően legalább 10-20 ezerrel olcsóbbak, mint az, amit átnéztek és cserélték a kopó részeit. Mellesleg megjegyzem, hogy cégeket tart el a régi lecserélt üzleti laptopok behozatala/átnézése/javítása és utána azok eladása. :)

Most vettem használt T420-at semmi baja, egyedül pasztázni kellett, 85k volt. Teljesítményben is jobb (ha kell elvileg bele lehet rakni akár 4 magos i7-t is, de az i5-2520M is jobb ezeknél a gépeknél), sokkal jobb beviteli eszközök és normális ház ami nem nyaklik össze vissza.

+1

Nyolc éve tolom otthon egy TP-vel. R61i. Kicsit vastag, ha valakit zavar, hivja iPadnek. Kimaxoltam, még nagyobb SSD-t lehetne bele tenni. Kb. még nyolc évet adok neki, akkor talán majd ventilátort kell cserélni. Volt egy ideig négymagos asztali gépem, akkor se raktam el, akkor se vettem tabletet. Pénzkidobás. Most utazok és pár évig ez lesz velem.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Amelyiknek legjobbak a garanciális feltételei.
Minőségben nincs sok különbség az alsó kategóriában, amennyire tudom.

Uhh, ezek már alsó kategóriásak? :D Lassan le kéne cserélnem az otthoni gépemet, mondjuk azon csak netezek

A DELL kivételével bármelyik. Dell-ből bár vagy tucatnyi típus volt már a kezemben, mindegyikkel volt valami szívás/szenvedés.
Ma már ott tartok, hogy csak másfélszeres óradíjjal vagyok hajlandó hozzányúlni.

Egyébként meg olyan olcsót, hogy egy SSD még beleférjen a keretbe, a HDD-t meg lehet kidobni a vatera-ra.

Dellnek egy előnye lehet: ha NBD garanciával kapod. Akkor a gari idő lejártáig elvben a bejelentést követő munkanapon jön a szervizes és javítja. Ilyen lehetőségről a többi gyártónál nem tudtam, amikor megvettem a gépem.
Persze csak elvben van így, mert ha nem tudod megmondani a helpdeskesnek, hogy melyik alkatrész hibás... :(((

Nem, az NBD azt jelenti, hogy a következő napon elkezdik a hibaelhárítás.
A dologhoz hozzátartozik, hogy egy kiszállással csak egyetlen alkatrész rendelését engedélyezi a support (ezt pedig egy általános tünetnél pl. fagyás, nehéz leszűkíteni) és volt már olyan esetem, hogy pl. egy magyar billentyűzetre heteket kellett várni.

Hm. Ebben lehet valami. Amikor vettem a gépet, megkérdeztem, hogy ez mit is jelent, akkor azt mondták, hogy bármi gond van a géppel, köv. munkanap jönnek és javítják.
Hát... igaz, sok esetben megtörtént, hogy másnapra itt volt a szerelő. De volt olyan is, hogy több, mint egy hét ráment, mire visszakaptam. (mondjuk, hogy az elmúlt három év során kb. tíz alkalommal volt szükségem szerelőre és még most is vannak csúf hibái... nem vet túl jó fényt a dellre :((( )

Notebook-nál még elmegy a dolog, de hasonló tapasztalataim vannak a mission critical (4h) support-os szerverekkel is.
Volt, hogy olyan technikust küldtek ki, aki akkor dolgozott először szerverrel (rosszul is csatolta vissza a backpane-t, ami miatt ki is cseréltek feleslegesen egy Perc 6/i-t, de ez legyen már a Dell gondja).

Egyik sem. Nem kell laptop. Ennyiért inkább asztalit bővítek.

+1 Nem bírnám ki, ha csak asztali gépem lenne, mindenképpen kéne _NEKEM_ mellé laptop. Akkor már azt, amit asztalira költenék egyébként, hozzácsapom a lapos árához, és van egy tisztességes teljesítményű, hordozható gépem, ami mindig nálam van. Mondjuk az én élethelyzetem ilyen, hétvégén szinte soha nem vagyok otthon, gép nélkül meg nem bírnám. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

trey: köszönöm.

egyéb:
csak újban elmélkedem. használtat már nem szeretnék, legfőképpen az ár/érték arány miatt.
ha alapjáraton hosszú gari, akkor dell (3év) a befutó. a lenovo-t mindenhol erőltetik, de a touchpad(?) és a filléres műanyagház nem tetszik. a toshiba jó béléssel rendelkezik, az acer-rel együtt jó az ár/érték aránya. acer volt eddig a legutóbbi kettő is, szerintem egy időre elég volt.

kicsit soknak találom a "csak az eredmény érdekel" szavazatok számát... :(

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Nem lehet, hogy azért, mert a HUP olvasóközönsége jórészt a "(használt) felső(bb)kategóriást" elvét vallók közül való? :)

Mi a gond amúgy a használttal? Nem erőltetésként, ha úgy gondolod, hogy új kell, nincs vele probléma, csak nem biztos, hogy az ár/érték arány, amire hivatkoztál, rosszabb. Sőt!

Lenovo-ról amúgy jókat hallottam. Érdekes módon én Dell háza tájáról hallottam elsz.ródó CD meghajtókról és gyorsan tönkremenő akksiról, de típusra válogatja. Amíg a garancia tart, olyan nagy problémád nem lehet úgysem (jó, az akksi pont nem garis problémakör).

bizonyára.
az elmúlt 10 évben csak használt laptopokat hajtottam. mindegyiket kompromisszumokkal együtt vásároltam, amiből egy kicsit elég volt. félévente/évente lapost venni (meg szopni a másik eladásával) időrabló és idegölő ténykedés.
ezért vagyok kíváncsi a szavazás eredményére.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Ezt addig értem, hogy elég volt a kompromisszumokból, de akkor meg szánj rá legalább 200 körül és vegyél egy normálisat. Egy új low end sem kevésbbé zsákbamacska, mint egy használt business kategória, szvsz. Azt a verziót természetesen megértem és elfogadom, hogy nem tudsz/akarsz ennyit kiadni rá.

Mindenesetre kíváncsi leszek, hogy döntesz végül. Majd ne felejtsd el megosztani, meg a tapasztalatokat sem:)

most nem tudok 200e Ft-ig ugrani. na meg mint korábban írtam: minek vegyek i3/i5/i7 masinát, úgysem fogom kihasználni, amire meg használnám, arra meg luxusnak találom.
hosszas elmélkedés után döntöttem az alsó kategória mellett, viszont a konkrét választásban vagyok még bizonytalan.
dellnél csak a 3 év gari szimpi. lenovo itt-ott 2 év garival, de nagyon ABS műanyagnak tűnik. acer már volt kettő is. toshiba még tetszetős is külsőre, csak nincs a környezetemben senki, aki élménybeszámolót tarthatna róla.

természetesen a kiválasztott lapost ide megírom, egy pár hét taposás után meg remélhetőleg valami tapasztalatot is blogolok.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Toshibával eddig csak jó tapasztalataink vannak. Igaz, a gariját nem ismertem meg, mert egyszer sem volt rá szükség. Árához képest igényes anyagokból, strapabíró gépeket csinálnak, és több "nevesebb" gyártóval ellentétben driver téren is rendben volt mindig minden.

Mióta a Samsung kivonta itthonról a notikat, azóta általában a Toshiba-t szoktam javasolni.

elkeserítő hírek érkeztek a múlt héten a dell-ekről, meg a lenovo magyar királyi szervizéről...
jó az a három év gari a dell esetében, de nagyon nem hiányzik mondjuk 20-30 naponként 3-5 hetet javításra várni, vagy lenovo esetében, hogy a leadás után hetekig-hónapokig én nyomozgassak, mi is történik a masinával.

valószínű hogy sikerül a köv.héten dűlőre jutni a kérdésben. az már viszont biztos, hogy a fent említett kettő márkából _most_ nem veszek. majd talán 3-4-5 év múlva újra körbenézek.

eleddig az acer e1-530 kapta tőlem a legtöbb pontot, meglátjuk, mit álmodok a következő héten.
(azért nem 532, mert aztán tovább gondoltam a belét)

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

B+, én ~3 éve vettem egy T410-et, kb. 150 rugóért. Azóta is használom, kompromisszumokról egyáltalán nem beszélhetünk, mondjuk konkrétan tudtam, hogy mit veszek, mivel kb. bitre ugyanilyen gépet használtam addig is (csak az munkahelyi volt). Te mit alkottál, hogy félévente/évente másikat kellett venned? És évente 50 rugónál kevesebbet költöttél? Mert ha nem, akkor én ugye minden szempontból jobban jártam...

félreértés. az elmúlt 10 évben volt 3 használt laposom. a félévenkénti vagy évenkénti cserét meg arra értettem, ha veszek egy használtat, aminek keletkezik bármi problémája, vagy épp "elhallgatott" hibája kerül elő, akkor megszoptam. ettől tartva -legyen az bármilyen márka- szeretnék egy vadonás újat. hátha valami tévedésből kifolyólag 2-3 évig nem kell javíttatni (ha meg mégis, akkor a gariba férjen bele).

"mondjuk konkrétan tudtam, hogy mit veszek"
jelenleg nekem sajnos nem játszik ez a tényező: eleddig nem sokat tudtam tapogatni a felsoroltak közül.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Touchpad? Azzal mi a gond a lenovonál? Már nem synaptic ott sem?
Nekem a Dell Latitude-ben van egy kizárólag windows alól használható ALPS szemét. Hihetetlenül gagyi és volt képük üzleti gépbe tenni. :(
(linux alatt nem lehet szabályozni az érzékenységét, emiatt ha két mm-rel fölötte húzom el az ujjam, azt is érintésként könyveli el... és ezen nem segít az sem, hogy a gépelés közben történő véletlen érintéseket szűrő opciót bekapcsolom :( )

a touchpad-nek nem nevezhető kreálmány. de nem csak ennél a márkánál. egybeöntve a touch anyaggal, vagy csak a vékony festékkel elválasztott gombok, vagy a komplett tapipad két alsó sarka a gomb. nem tetszik. a lenovo g500-ból van egy típus, amelyiknek ugyan kidudorodó gombja van, de azokat fél éven belül kinyírod, és idiótán áll vagy benyomódva marad a másikhoz (meg a normál állapothoz) képest.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

"kicsit soknak találom a "csak az eredmény érdekel" szavazatok számát... :("
Mert senkinek nincs a fejében friss adatbázis arról, hogy a felsorolt laptopok pontosan milyenek is így seria számról, és jobb dolguk is van, mint mindet bepötyögni a keresőbe? :)

Nincs annyi penzem, hogy szart vegyek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

néhány (nem túl nagy) sql adatbázishoz, általános célú felhasználásra, egyéb gépek ssh-n keresztüli adminisztrációjára minek vegyek közép- vagy felsőkategóriás masinát?
szerintem ezekre éppen-pont megfelel az alsó kategória is.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Komolyan nem értelek benneteket. Rengeteg topikban látom, tapasztalom, hogy egyszerűen meg sem próbálja a többség megérteni, hogy mit akar a kérdező.
Most is: a többség erőlteti a használt vonalat, miközben a kérdező kijelentette, hogy elege volt a használt szarokból - és tapasztalatból beszél, ha jól értem.
Viszont gyanítom, az e célra fordítható anyagi eszközei is korlátosak, ezért kénytelen ebben a kategóriában gondolkodni.

Nem értem, na...

"az e célra fordítható anyagi eszközei is korlátosak"
valamelyest. ha másért nem is, hát az ésszerűség határain belül mindenképpen.
most tudok ugrani 100e Ft-ig. 2-3 hónapot kivárva akár 200e Ft-ig is, de értelmét nem látom, az idő meg sürget, mert a korábbi lapos már nincs nálam.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Az a plusz százas pedig lehet, hogy megérné... Biztosan nem állíthatom, de anno a dell inspiron sorozatát nézegetve azért ég és föld volt a két vége között. Persze azóta romlott a forint is, meg úgy általában a gyártott cuccok minősége is, szóval végeredményben a fene tudja... :)

" Rengeteg topikban látom, tapasztalom, hogy egyszerűen meg sem próbálja a többség megérteni, hogy mit akar a kérdező."
Detto ugyígy érzem. Mindenhol megy a kihanemén stílusú észosztás, ahol leírja, hogy ő hogy csinálja és hiába szólnak neki, akkor sem érti, hogy a kérdező mást akar. Vagy a másik: igazi hozzáfűznivalója nincs, de okoskodásképp megy és beleköt a másikba.

tisztázandó: én szándékosan nem jelöltem "csakazeredménytrollkodás" és "egyéb, leírom" opciókat, amikor a szavazást beküldtem. ezek egyszer csak úgy lettek ide.
az a probléma, hogy mindenki mindent leír, s csak kevesen szorítkoznak a szavazás/topik lényegére.

nálatok is hordja a havat egyébként? (ha már mindenki leírhat mindent, mert ez egy publikus fórum)

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Haverom életvitelszerűen él a 2-4 éves low end laptopokon végzett BGA cserékből, BIOS-ozásból meg kasztnizásból.
Én kb. azt tolom egy SSD-vel felpimpelt Dell D630-on mint amit a kérdező szeretne. 3 éve van nálam, nem állt még meg egyszer sem pedig nincs kímélve. Volt már low end Asus laptopom nem kívánom vissza. Abban zsanért, töltőaljzatot cseréltem 2 év után.

Ezt készséggel elfogadom, de itt most arról van szó, hogy valaki évek óta használt gépekkel nyűglődik, most végre újat akar.
Valahol meg tudom őt is érteni.

Nekem a thinkpadem töltője úgy egy év két hónap, az akkuja nagyjából két év után döglött meg, a kijelző meg a harmadik év lejártát követően pár héttel kezdett csíkozódni. :(
Pedig ezeket a többség még nagyon istenítette, hogy milyen strapabíró darabok. :(

Az akku az egyrészt használatfüggő, másrészt régi cuccokhoz általában lehet venni olcsó utánygártott akkut ami ha feleannyit is megy mint a brand még mindig árában van.

A töltőknél 90%-ban a DC kábel törik meg, ami a brand gépeknél jeltűs szokott lenni.
A tévhitekkel ellentétben ez nem a felhasználók szopatása végett van hanem ha a belső jelszál szokott először megszakadni amitől a töltésvezérlő letilt.

Anno az Asusom produkálta azt, hogy semmilyen látható processz nem pörgette szignifikánsan a CPU-t az mégis csutkán ment. Aztán végigtapogatva a tápkábelt kiderült, hogy forró mert az árnyékolás a tövében félig elnyíródott, ami miatt a gép kapcsolgatott az akku betáp üzemmód közt. Namost ezt a töltőáramkörök nem szokták sokáig tolerálni.

mi ez a jelszalas bigyo?

Nekem van hp, toshiba, dell, samsung toltom, *mindegyiken* csereltem már zsinort tobbszor is, de meg mindegyiken csak 2 vezetek volt.

A toshiba toltomben 3x csereltem zsinort (az elsot 2x rovidebbre vagtam), aztan beadta a kulcsot, es most egy utangyartott toltovel hasznalom (melegszik, mint a fene neha le szoktam a fedelet is venni, ha nincs mas a kozelemben).

Szoval mi ez a jelkabeles cucc? Valami apple dolog?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A hozzászólások többsége itt arról szól, hogy hiába akar végre újat, a low-end kategóriában hamar szembesülni fog ugyanazokkal a problémákkal az új gépek esetén, amelyekkel a használtakkal szopott korábban. És sok esetben ugyanannyi idő alatt, esetleg már korábban. A tisztelt kérdező kérdezett valamit, és a válaszadók túlnyomó többsége teljesen mást ajánlott. Ráadásul ezek az ajánlatok egy irányba mutatnak, a használt üzleti irányba. Ilyenkor szerintem nem elsősorban a válaszadóknak kell elgondolkodniuk, hogy a kérdezőnek jó választ adtak-e, hanem a kérdezőnek, hogy biztos jó kérdést tett-e fel.

Jaja... Mindig ágyúra verébbel...
Néha öröm nézni.
Mint amikor bviktor utcai közlekedésre kinézett egy kerékpárt, és a topic felében már arról ment a vita, hogy extrém igénybevételű helyeken, a különböző kerékpáros stílusokban sportolók mit, miért, és hogy használnak... :D
- - - - - - - - - - - -
Magyar égre, magyar ufót.
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Tapasztalataim szerint az egyéb usability szempontok azért nem elhanyagolhatóak (alapom is van rá, a környezetemben levő privát laposok nagyrésze valami középszar, ellenben a cég már kb a harmadik-negyedik erősen biznicc HPt teszi alám). Ami szerintem baromi érdekes lehet, a hw-n túl:
- Nem csillogós kijelző. Ma a legtöbb lowendben az van, mert kontrasztossabb, vagy mittomén, dolgozni eleve rossz, szar fényviszonyok között pokol. Ez nálam spec kb mindent visz.
- Robosztusabb ház, tapasztalataim szerint azért a lowendek jobban kopnak, nyeklenek.
- Súly (mondjuk ezt már ugye high endje válogatja, a mostani Folio nagyon faszás, az azelőtti nw sorozatok azok debellák voltak)
- Akkuidő
- Billentyűzet milyensége
- Felbontás (bár ebben meg a faszba megy a folio az 1366x768-al)
- Esetleg, ha olyan, akkor a dokkoló...

szerk:

de persze YMMW, nem biztos, hogy minden érdekes neked. (Mondjuk a súly pl addig nem zavart, míg nem kaptam ezt, ami kb másfél kiló, mostmár baromira zavarna a régi baszottnagy valószínűleg)

Matt kijelző: nem csak a low endben. Anno nekem a legtöbb nehézséget az okozta a keresgélés során, hogy matt, függőlegesen minimum 960 pixeles felbontású kijelzőt találjak. Üzleti változatban is nehéz volt ilyet találni.
Vagy azóta megint változtak a trendek és megint kezd divatba jönni a matt?

Mivel nekünk ők adják az office IT-t, így nincs választásom, releváns tapasztalatom ezekkel van, ezért példálóztam velük (valószínűleg nagyjából pariban van a tapasztalat bármely más gyártó normális biznicc vasaival). Mivel mi gyak közvetlen gyártói supportot kapunk így, ezért az utcai garit nem tudom megítélni, de valószínű nem rohannék hpt venni magamtól én sem... Egyébként maguk a vasak szerintem nem rosszak, a szoftver botrány.

Szóval nem ajánlgattam a HPt, félre értés ne essék :))

Akkor probalj megsimogatni valahol egy Lenovo X301-et (talan 2009-2012 kozott gyartottak, Nemet ebay-rol 70-100kHUF-ert lehet beszerezni hasznaltan), utana az altalad felsorolt modellek egyiket sem fogod tudni komolyan venni! (Ha jol emlekszem, 2000EUR-tol kezdodott az ara ujan...)

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

En mostansag kutattam a piacot, es azzal a gondolattal zartam, hogy vsz linux-kompatibilis chromebook-ot vennek (az utolso Acer13 K1-es Tegraval pld elegge igeretes, habar vsz a teljes(ebb)koru linux tamogatasig meg kell egyet-kettot aludni).

amíg európa szívében (meg az euban) nálunk a legdrágább a mobilnet, addig nem elmélkedek chromebook-ban.
amúgy tetszetős, hamburgból szerettem volna hozatni pár hete, de aztán lemondtam róla, mert tovább olvasgattam híreket/cikkeket/véleményeket a termékről.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Acer c720 az allando munkagepem mar 3 honapja. Eloszor csak kiserletezeskepp vettem de szepen lassan a fo eszkozomme notte ki magat amin sajat magam is meglepodtem.

Crouton script -el ubuntu chroot, igy chrome-tab on bellul teljes linux cli mindennel ami nekem kell + a ket OS megosztja egymast kozt a fajlokat a Downloads mappaban igy van ott egy Dropbox mappa is. Az office-t megoldja a Google docs. Fejlesztgeteshez is teljesen elheto kis eszkoz(bar ritkan irok 1000 sor felett) vagy emacs -nw terminalbol vagy Caret nevu kiegeszites directben chromebol.

Ezen fellul van meg az egesz munkanapot ativelo uzemido, lehellet konnyu kialakitas, x86 -os haswell alapu CPU es a barati ar(£150) Csak ajanlani tudom a tipust.

nem akarok hitelre vásárolni. laptopot meg főleg nem. hitelre veszünk lakást, jó és fiatal autót, vagy kazánt a tél közepén, vagy mosógépet, esetleg bojlert. számítástechnikai és szórakoztató eszközt még tévedésből sem.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

A szórakoztató eszközzel még csak-csak egyetértek, de munkaeszközt miért ne lehetne hitelre vásárolni? Esetleg bérelni, lízingelni? Autót igen, laptopot nem? Egy TV, egy XBOX, egy HiFi berendezés várhat, amíg összegyűlik a rávaló, egy laptop nem feltétlen. Egyébként vannak cégek, amelyek bérbe, lízingbe adnak számítógépet, szóval nem légből kapott az ötlet.

Ave, Saabi.

ok. lízingelek egy autót. lerohad alattam, felhívom a lízingcéget, hogy "én egy működőképes autóért fizetek, momentán ez nem az". cserélik alattam és haladok tovább (nem velem, de megtörtént eset). na képzeld el ezt a kihívást a lízingelt laptopnál.
van az a munkaeszköz (tárgyban, értékben, funkcióban) amit hitelre megveszünk. egy laptop nem biztos hogy az.
tényleg nem akarok hitelre venni.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Ez olyannyira életszerű, hogy a volt feleségem cégénél pontosan így működik. Teherautóra is, laptopra is.
Ha pedig a saját MacBookomat nézem, rendszeres Time Machine mentés esetén az elromlott gép cseréje után csak addig kell várnom, amíg a visszatöltődik a rendszer a mentésből és ott folytatom a munkát, ahol abbahagytam mikor a gép elromlott. (más operációs rendszernél értelemszerűen más mentési/visszatöltési eljárást kell követni, de nem megoldhatatlan)
Azt a döntésed, hogy nem akarsz hitelre vásárolni laptopot elfogadom és tisztelem, de kérlek, fogadd el a másik álláspontot is, hogy van akinek a hitelből vásárlás jobban megfelel. Mert lehet azzal megfontoltan is élni.

Ave, Saabi.

Kicsit – talán – trollkodom:

„Egyéb, leírom”-ra szavaztam, mert:
Ha most akarnék venni alsó kategóriás laptopot, akkor nyilván utánanéznék, és akkor tudnék értelmesebb választ is adni a kérdésre. Mivel most nem akarok venni semmilyen laptopot, így aztán nem vagyok képbe az egyes típusok tulajdonságaival, tehát nem is tudok választani. Annyit pedig nem ér egy szavazás, hogy miatta 20-30 percet az adatlapok böngészésére szánjak.

Amiért – talán – mégsem trollkodom:
Sajnos manapság olcsón bármelyik neves cég tud sz@rt gyártani. A szavazók nagyobb része anélkül fog szavazni, hogy konkrétan ismerné a felsorolt készülékek többségét. Legjobb esetben ismer egy-kettőt közülük, és ez alapján fog választani.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Annyit pedig nem ér egy szavazás, hogy miatta 20-30 percet az adatlapok böngészésére szánjak."
ebből nincs probléma, bár az *pon-on megtalálható 3 perc alatt az összes.
a fő kérdés: amd vagy intel, márkában pedig kinek melyik...

"Sajnos manapság olcsón bármelyik neves cég tud sz@rt gyártani."
2007-2008 körül drágán is: egyik pavilion széria egy-másfél év alatt laphibás lett, amit a gyártó (abban az időben) nem ismert el, viszont budapestországban 30-40 rezsőért újra melegítették. ha ez sem segített, akkor egy a lapon lévő chip volt a ludas, ami miatt aztán végképp kukába landolt a pavilion. az akkor újonnan kb 170 rezsőt kóstáló pavilion.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Pár hete vettem egy Dell Inspiron 3542-t. Ubuntu 14.04.1-t (trusty) raktam rá, minden hardver működik out of the box.

Megjegyzés: Korábbi Ubuntukkal nem működött minden, pl. a 14.04 Ubuntuval sem. A hálókártyához külön adni kellett neki egy deb csomagot (bár megmondta, hogy mit), a touchpad meg egyáltalán nem működött. A 14.04.1 azonban megoldotta a problémákat.
--
ulysses.co.hu

Nagyjabol a kepernyo felbontasa lovi be az arat.

Amikor en neztem, akkor kb. ez volt a szempont:
15", matt, legalabb 1920x1080, ne legyen CD/DVD olvasoja (hordozhato legyen), 2.5kg alatt.

Es ez be is lotte 200k+ -ba az arat.

Ahogy a trendeket nezem (mobilon a legszembeotlobb), a kepernyo felbontasa miatt kell majd laptopot cserelni par even belul az emberek tobbsegenek.

Persze linux alatt eleg nagy a gaz mindenfele scalable ui miatt, de elobb-utobb elkerulhetetlen.

(Ugye legutobb az akksi ido volt ilyen fegyverteny, elotte a fullhd lejatszasa, elotte a 3D tamogatas (windows aero))

Az en tanacsom az, hogy normalisabb felbontasu laptopot vegyel, hogyha jovobiztosat akarsz (5 ev), ha csak 1-2 evre kell, akkor barmilyen megteszi (az osszes linkelt cucc 1366x768) gagyi tapipaddal.

Magyaran az en regi toshiba L300-ammal van egy szintben ezek az altalad linkeltek.
Kb. 4 eve vehettem olyan 120-160-ert. Most is azt hasznalom "terepi laptopnak", most a 6. akksijat eszi eppen, es a 7. vasarlasa is idoszeru.

Osszefoglalva:
1) Kepernyo (1920x1080+)
2) Memoria (8GB+)
3) SSD (200GB+)
4) Normalis tapipad (jo nagy).
5) Kis suly.

Es kiesett minden also kategorias cokmok.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

valami ilyesmi elképzelés indult meg nálam is elsőre, de mivel az alsó kategóriában csak valami szar kompromisszum jöhet szóba, ezért ezt elvetettem.
nálam a hosszú gari idő és a 6 cellás akku (meg a 4 óra üzemidő minum) az első szempont - alsó kategóriában is.

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

mondjuk a nagy felbontas egyelore inkabb hatrany, mint elony linux alatt.
De egy-ket ev, es rendezodik itt is.

... és a 6 cellás akku (meg a 4 óra üzemidő minum) az első szempont - alsó kategóriában is.

Ha a hosszu uzemido a lenyeg, akkor csakis intel Haswell cput (ix-4xxxU/Y/M) valassz.
Kb. 1.5x tovabb huzza ugyanolyan akksival.

Itt egy teljes lista a tipusokrol igy 2014-ben:
http://www.ultrabookreview.com/3331-haswell-ultrabooks/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha ezekből kell választani, akkor
LENOVO IdeaPad G500 59-390509
vagy
ACER Aspire E1-532 NX.MFVEU
az intel CPU és intel VGA miatt. Ezekben még nem csalódtam, AMD cpu-ban és Ati/Nvidia VGA-ban már igen, ezek régebben sokkal hajlamosabbak is voltak a meghibásodásra, míg intel VGA-t még nem láttam megpusztulni... bár az új APU-kkal nincs ilyen tapasztalatom (sajnos/szerencsére)

btw én is használt IBM/Lenovo párti vagyok :)

Magam is ezt tudom megerősíteni az AMD-vel szemben, vagyis linux alatt inkább intel CPU, és az akku idő miatt is intel VGA...

Konkrét tapasztalat... kollégám lányának vett karácsonyra minél olcsóbb laptopot (csak új jött számításba), és körülnéztünk, hogy mi is az, ami még szóba jöhet. 100 e alatt.
Vett egy HP 255 G...-t előtelepített Ubuntu 12.04-el (unity).. intel belsővel...
A családba szükség volt egy olcsó - leginkább csak netezésre használt - de új - laptopra.. Mondom, oké, akkor ez jó lesz ide is.
Rendeltem a notebook spec. oldalról egy ilyen HP 255 G1-et, mondom jó lesz. Megjött, és alig cammogott rajta az Ubuntu, youtube meg hát... akadt. Ennek nem intel, hanem AMD, és Radeon a bensője!
Odáig, hogy még a Linux mint 16 Mate sem vitte jól, hanem LMDE-t tettem rá (Mate-val).. itt már a youtube elmegy (lévén az is kell)...

Csúfos.
Szóval ilyen kategóriában - csak intel.

Amúgy a két laptopot nyúzok, mindkettő MSI... egy EX 600-s ez már 6,5 éves.. intel Centrino duo 1,5 GHz 2GB RAM. Nvidia geforce 8400 mG 256 MB RAM, és egy MSI CX623 azt hiszem - intel i3 - Nvidia optimus 1GB RAM, 4 GB RAM mem.
Az MSI összeszereltsége ebben a kategóriában elég gyenge - ahhoz képest is, hogy az MSI EX600 6,5 éve 175eFt-ba került - igaz odaütöttem táskában hordva, és ez is oka annak, hogy a zsanért javítanom kellett, de pl. Toshiba ilyen szempontból az alsóbb kategóriában is jobb volt (egy volt a családban és van is még). A másik MSI CX623 nincsen sokat nyitogatva, otthon asztalon van inkább, ott még ilyen gond nincs (3 éves - akkuja leginkább töltőn, azonban még mindig üzemel, ha leveszem - bumblebee-vel 3,5 óra - Linux Mint 16 Mate).

Nvidia? nem tudom.. az nVidia fagyások, vagy a noveau driver ... több gépben nyűgös volt - nekem az egyszerű működésre bírás.
Az intel VGA megy.. és laptopnál akkuidőben is sokat ad.
Az említett HP intel vga-val 5 órát ír üzemidőnek, használatban is azt láttam, hogy igen.
Az i3 proc-al és nVidia optimussal - bumblebee -vel használva - csak az intel VGA-t használom, igaz az i3 proc az olyan 2,6 GHz-es (ha jól emlékszem, de ekörüli).. simán megy.

Ha most kéne vennem laptopot, és újban gondolkodnék, ahol az akku üzemidő is ... hát.. Asus járt még kezemben karácsony kapcsán, igaz abban NVidia kártya volt (üzemidőn meg is látszott -- 2 óra körül), de a maga intel 1.7 GHz-vel elég fürge volt (fürgébb, mint a HP), igaz a wifi kártyát bekapcsolás után csak ha készenlétbe tettem, csak akkor látta bekapcsolva, és akkor már szépen ment, akkor erre nem találtam megoldást.
Az asus kivitel szép volt, vékony, kellemes, a kijelzője is tetszett. a pontos típusszámra nem emlékszem, de karácsony előtt 90 körül volt az ára.

A felsoroltak közül a Lenovora szavaztam az intel belső miatt.

Raedeonokkal régebbi gépeknél (asztali is volt gondom bőven - linux alatt - és márpedig csak linuxot használok, és ha úgy adódik, akkor azt telepítek is), ahogy az nVidiákkal is.. szerényebb dologra az intel VGA-k jók. (ellenben az nVidia kártyák gyengébb CPU mellett jól teljesítenek, ha jól sikerül hozzá rendszert találni.. mostanában jobban a felszínen vagyok, inkább csak használom az operációs rendszert, de pl. az ubuntu 14.04 és a ráépülő Linux Mint-ek esetében is (Mate, Xfce, KDE-t próbáltam) is jelentős teljesítménybeli gyengeséget tapasztalok az említett MSI EX 600 esetében - nVidia geforce 8400 mG 256 MB-al, míg Linux Mint 16 (Ubuntu 13.10 alap) sebesen fut - noveau driverrel).

Szerintem ezekre kell figyelni, és akkor egy gyengébb gép is sokáig működhet:
* Ne mozgasd, amikor be van kapcsolva
* Ne takard le a szellőzőket!
* Ne hajtsd túl a CPU/GPU párost - egyes gépeknek elégtelen a hűtése a 100% használathoz!
* Lehetőleg légkondícionált helységben használd! De túl melegben mindenképp kíméld!
* Óvatosan mozgasd a zsanért!
* Ne ütközzön bele egy fába a hátizsák sarka amikor benne van a gép :-)

Anyámék igencsak low-end eMachines gépe jónak mondható állapotban van. Mi ennek a titka? Sose hagyta el a lakást, ahova megvásárlása után került. Jóformán az asztalt sem. A kijelzőjét napjában egyszer nyitják ki és egyszer csukják be. Így lehet tartós egy low-end masina.

Ave, Saabi.

Alsókategóriás helyett vennék használtan (de még garanciával) business kategóriás notebookot (jó eséllyel a Dell Letitude sorozatból).

Ezek mind túl gyenge gépek, nem sokkal drágábban van i3 vagy A6, nálam az a minimum.
Ha annál olcsóbban kell, akkor már lehet inkább használt is.

+1, egy i3-at én is becéloznék inkább, aztán azzal már 2 évnél tovább is lehet akár tervezni.
Sokan jajgatnak a matt kijelző miatt, én 5 és fél évig egy fényessel nyomtam, fél éve az új gépem matt. Őszintén szólva - sokakkal ellentétben - én nem vagyok elalélva a matt kijelzőtől, igazából csak nagyon világosban érzem az előnyét, de ritkán használom úgy. Nekem mondjuk azt hiszem valami tükröződésmentes réteg van a képernyőn, de szerintem az még rontja is a képminőséget, érzésre a régi nagyobb kijelzőmön kisebb felbontással szebbnek tűnt a kép...

Samsung laptopok kozott akad matt kijelzos.
Nekem egy fullhd-s van, gyonyoru a kepe.

Minden szogbol jol lathato, kulteren is.

Persze biztos akad mattbol is hulladek, de van belole nagyon gyonyoru is, szerintem barmelyik csillogost kenterbeveri.

Sokkal jobban zavar, hogy rengeteg dolog nagyon apro fullhd-n, a kepek a weboldalakon pl.

A zoomolas linux alatt nagyon nem uti meg az elvarhato szintet, a fullhd felbontasra keves, hogy szep kep legyen, ha nagyit az ember, akkor ilyen mosott szar lesz.

Szerintem 1280*2x800*2 felbontas lenne az igazi(2560x1600), egy komoly OS tamogatassal.

edit: letezik 2560x1600 felbontasu 15" laptop egyaltalan? (az apple macbook pro-n kivul)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van fényesből is elfogadhatóbb, de nekem inkább az a tapasztalatom, hogy egy rossz helyen levő lámpa vagy ablak, és máris magadat nézegeted, a teraszra kiülve meg ha süt a nap, lófaszt nem látsz...

Biztos nagy klassz, hogy jobban lehet a sötét szobában videót nézni, mert az összes szőrszál élesen látszik hasselhoff bácsi melkasán, mikor belerobog piros gatyában a tengerbe, de ilyesmit én inkább egy értelmezhető méretű tévén nézek, nem pedig egy 15 colos izén. (Ha meg épp azon, akkor hajlandó vagyok elfogadni némi kompromisszumot cserébe azért, hogy máskor sokkal kevésbé fájjon)

"Egyéb, leírom."
Ha mostanában egyáltalán laptopot vennék (magamnak) az nem alsó kategóriás lenne. Lenovo Y széria jónak tűnik például.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Egyéb: használt Thinkpad.
Eddig csak azért kellett cserélnem, mert a munkám túlnőtt a hardveren.

67.000 forintért vettem 2014 júniusban egy nvidia kártyával szerelt t410-et 2gb rammal, 7200rpm 320 hdd, 6 cellás, 150 ciklusos, 96%-os akkuval, 1200-as felbontással, dán billentyűvel. kapott egy ram upgrade-et, mert volt otthon 8gb ddr3, azóta barátnőm használja.
forrás: Ebay, ország: Németország

Szia!
En a kovetkezo Acer-t ajanlanam a figyelmedbe:
ACER Mini V5-131-10174G50nkk
Intel® Celeron® Processor 1017U • Linux • 4GB • 500GB HDD • 11.6" WXGA HD LED matt • Intel® GMA HD
Lehet 2 GB RAM-mal is venni igy kb. 72 ezerert megkapod 2 ev garival (linux-nak annyi is eleg).
A proci benchmark-ja egy intel Core 2 duo 6600-al egyenerteku csak a fogyasztas 65W helyett 17W.
Egy teszt linket is kuldok vele kapcsolatban:

http://logout.hu/cikk/acer_aspire_v5-131/ertekeles_velemeny.html

Udv.: Pekob

Semmiképp nem vennék alsó-kategóriás gépet... túl hamar elavul (tehát majdnemhogy kidobott pénz)

Macbook air :)

Komolyan, 828 euro a 11 colos 2014-es macbook air. Igen, meg mindig dragabb, mint az igazan olcso kategoria, de ki is tart 5-6 evig siman. Felhasznaloi elmeny viszont nem merheto mashoz: magsafe, normalis standard bill., stabil felepites.
Laptopot nem azert vesz az ember, hogy erogep legyen, hanem hogy a kis meretben is hasznalhato elmenyt nyujtson barhol.

Laptopot nem azert vesz az ember, hogy erogep legyen, hanem hogy a kis meretben is hasznalhato elmenyt nyujtson barhol.

Ezt, mint általános szabályt, vitatom. Lehet, hogy TE nem vennél laptopot erőgépnek, de lehet, hogy más igen. Én pl. tizensok éve kizárólag laptopon dolgozom, asztali gépem nincsen. Ennek megfelelően egy MacBook Air nekem nem jelentene megoldást, annak korlátozott képességei miatt. Persze ettől függetlenül el tudom képzelni, hogy van, akinek megfelel.

Ave, Saabi.

Komoly GPU-t is igénylő munkára azért nagyon nem. Mondom ezt rMBP 15 tulajként. Az elején még direkt lekapcsoltam az Nvidia-t, hogy nyerjek az aksin egy kicsikét, de miután rájöttem, hogy az én körülményeim között kb elhanyagolható az Intel előnye ilyen téren, így azóta szinte folyamatosan a 750 megy.

A témához: Belépő laptopot nem vennék. Lehet, hogy paraméterei rendben vannak, de a többi már kérdéses. Vagy venni kell egy pár éves használt business gépet, vagy várni és gyűjteni tovább egy újra.

A MacBook Air témához pedig: A 11-es méret azért megszokást igényel és egy desktopot normális külső kijelzővel. Ha mindenképpen Air-t kellene venni és a 13-ast választanám.

Minden másra ott a nagyobbik 15-ös rMBP. Relatív vékony, jól bírja aksival, relatív erős és időtálló darab. Nyilván az ára nagyon más liga, így az vegye aki már vasvillával pakolja a pénzt a pincében, vagy akinek termelő eszköz.

A 15-os rMBP-ban is sajna eleg gyenge az az nvidia GT750M, nem sokkal erosebb az Irisnel, nem er amiatt 500 dollarral tobbet.

De nekem amugy pont az van hogy 13-asnal nagyobb semmikeppen se kellene, afolott ugy erzem, elveszett a hordozhatosag.

Ahogy elnezem eggyel nagyobb kategorias videokartyahoz mar minimum a legdragabb iMac kell.

up:
i3-as dellekből egy halommal küldtek vissza gariba hdd problémával, illetve egy i7-es alaplapja a vásárlás után 1-2 héttel megdöglött. elsőre nem megfelelő lapot hozattak, így tehát újabb 3 hét.
és akkor ez ugye nem az alsó kategória...

tegnap megtapiztam egy g500/580-ast (pentium 2020m, 4Gb, 500Gb) a tescoba. tetszetősnek tűnik, főleg hogy (gondolom az intel vga miatt) max 5 óra üzemidőt jósolnak akkuról. hátrány, hogy kimondottan ugyanilyen felszereltségűt nem találtam máshol (viszont van terás hdd-vel, és/vagy nvidia vga-val).
egyébiránt az 1 héttel ezelőttihez képest hirtelen (hogy-hogysem) felmentek a tescoban a laptopok árai, cc 5-7ezer Ft-tal... (ez a lapos 1 hete még 94999-ért volt kirakva, ahogy a fent látható toshiba is, ami 110 körül volt tegnap este)

egy asus-t is megpillantottam, de az ótvar tapipadja és az elb*szarintott jellegű vékonysága miatt nem mertem kézbe venni.

acer is volt kirakva, szintén emelt áron. kivétel nélkül mindegyik bubuntuján a wifikapcsolatot lelőtte valami fogyatékos vásárló (mert korábban működtek, vagy épp kijelentkezett, jelszó hiányában meg csak a login ablakban gyönyörködünk), lehetetlen meglesni, hogy melyik hogyan visel egyidőben 2-3 youtube videó lejátszását, két agyonflash-ezett facebook-játékot, meg mondjuk valami speedtest-et...

értem én hogy a tesco nem akarja eladni ezeket, de ezt úgyis lehetne, hogy nem rakja ki :)

-elképzeltem, hogy webshopról rendelek (ami nem rám vallana), két-három napig nyúzom, mire kiderül, hogy tévedés. akkor visszaküldöm, cserébe kérek másikat, s kezdődik előről. akárhol is vásárolok, azt hiszem, egy milliméter fóliát sem szedek le róla az első héten-

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

valahogyan látni kellene, hogy ilyesmi terhelést hogy bír, akad-szakad, vagy folyik....
valós igény? tököm tudja. ez csak példa volt: számtalan alsókategóriás laptop bebukik ha két youtube videót indítasz egyidőben: akadozik, megzabálja a búbánatos öregisten memóriáját is...

tesco-manus:
ritkán látni a delikvenst a környéken. bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki ezért b*szogatja, hát még ha az adott polcfeltöltő nem is kapott kiképzést a bejelentkezésre...

--
Extensa 5220
"...és micsoda zajt csapott!"

Oda akarok kilyukadni, hogy ilyesmi teszttel szerintem életszerű felhasználásról nem kapsz érdemi információt. Egyébként pedig, az alapján amit írtál -- átlagos felhasználás, talán valami játszós sql, ssh -- a teljesítmény imho kb bármiben megvan. Én szerintem 5 éve nem láttam alsókategóriás notit elvérezni sima user teljesítményigényén. Egy browser meg egy vlc bármin vigyorogva elfut....

Én a garanciáztatást tartanám elsődleges szempontnak és aszerint választanám valamelyik gyártó termékét.

A garanciális háttér nagyon fontos egy notebook esetében. Egyáltalán nem mindegy, hogy krach esetén mennyi ideig kell nélkülözni a gépet és milyen minőségű munkát végez a szerviz.

ha új eszközben gondolkodnék, és olcsóság a lényeg, akkor inkább egy tabletet vennék, fillérekből meg vannak már a legolcsóbbak.
Leginkább azt kellene tudni mire lenne a laptop.

Kis kiegészítés.

Ma volt "szerencsém" Lenovo Ideapad "szervízhez". Lenovo laptopom másfél éves, portalanítani kell, még másfél év a gari rajta, gondoltam megtartom, fújják ki szervízben. Aha, ahogy én azt elképzeltem.
1. Kizárólag egy helyen szervizelik az Ideapad gépeket, Budaörsön kint a retekben, a teszkó háta mögött.
2. 4-5 napig tart egy portalanítás.
3. Nem garantálják, hogy az adataim nem semmisülnek meg, vagy hogy nem férnek hozzá. (Ezt valahol még el tudnám gogadni, de portalanításra ilyet elmondani mégiscsak...)
4. Nem, olyan nincs, hogy előttem csinálják meg. Semmi körülmények közt sem.
5. A garanciapapíron egy 80-as szám van, amin bemondanak egy új telefonszámot. Az új telefonszámukon egy automata ontja magából a baromságokat (TMX saját találmánya lehet?). Információtartalom nulla, minden arról szól, hogy készíts elő minden papírt mielőtt oda mered tolni a képed az ügyfélszolgálatra. Élő emberrel beszélni esélytelen, egyik kimenet se köt ki embernél, kivéve ha futárral feladod nekik a gépet, hogy aztán a weboldalukon elolvasd, hogy miért tart addig a meló ameddig tart. Folymatban lévő ügyről akarsz tájékoztatást? Menj a honlapra, csók.
6. TRM ügyfélszolgálaton csak átvesznek gépet, akkor is, ha csak piszlicsáré dolog esete van. Pl csavart kell meghúzni, vagy hasonló kaliberű dolog.
7. Ügyfélszolgálaton uborkaszezonos időben 16 ember állt sorban gépleadásra várva(minden szart szervizelnek).
8. Neten talált horrorsztorik alapján, ha problémás számukra az ügyed, nem lesz két ügyfélszolgálatos aki egyező infót adna neked.
9. Kedvencem, hogy többeknek ajánlották probléma esetén, hogy keressék a Lenovo Ideapad képviseletet és velük egyeztessenek. Közben a Lenovo Ideapad képviseleteként a Lenovo a TMX-et adja meg...

Ezek után kinyitom és kifújom itthon a gépet, a garanciát meg dugják fel. Városban van egy rakás Lenovo szervíz, de azok csak Thinkpad-et szervizelnek. Legközelebb én is Thinpad-et veszek. Ha valaha is gond lenne, az Idapad szervizelője egy gigasz*pás.

Közben találtam más kuncsaftokat is akik megjárták a TMX-el:
http://techkalauz.hu/laptop/cikkek/visszakoltozott-magyarorszagra-a-len…
http://tech2.hu/lenovo-szerviz-telemax-1835452
http://www.scribd.com/doc/214006135
http://homar.blog.hu/2014/03/26/2_honapig_birta_a_280_ezres_lenovo_note…
http://tech2.hu/lenovo-szerviz-magyarorszag-2538336

Ezek után garantáltan nem adnám le náluk a gépemet, akkor se ha garancia van rajta.