Érdekelne-e téged egy kifejezetten "kockáknak" összeállított, GoboLinux alapokra épülő Linux disztribúció?

Címkék

Igen, valószínűleg szívesen használnám.
4% (33 szavazat)
Sőt, szívesen résztvennék a fejlesztésben is ahogy/amiben csak bírok.
0% (3 szavazat)
A fejlesztésben nem vennék részt, de már a tesztelési fázisban közreműködnék, és küldenék bugreportot.
1% (6 szavazat)
Engem nem érdekelne, de el tudom képzelni hogy ettől még másoknak ez hasznos ötlet lehet.
24% (180 szavazat)
Ez egy totál halva született ötlet, kár rá időt pocsékolni.
39% (292 szavazat)
Meg lehetne csinálni jól, de csak egy komoly fejlesztőgárdával, ha tehát nem "one-man-project".
3% (24 szavazat)
Egy kocka-disztró engem tkp érdekelne, de nem GoboLinux alapokon.
8% (63 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban.
1% (11 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
18% (134 szavazat)
Összes szavazat: 746

Hozzászólások

Nem. Inkább használok tovább Os X-et.

Minden kockának megvan a megszokott környezete, nem hiszem, hogy komolyan képes lenne versenyezi azzal a környezettel bármi.

Csak akkor érdekel, ha regisztrált felhasználóként az első tízben lehetek!
:-{)E
Használni lehet, hogy akkor sem fogom, de a sorszám jól mutatna az aláírásomban vagy a névjegykártyámon.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

en a kovetkezore szavaznek igazabol:

"Meg lehetne csinálni jól, de csak egy komoly fejlesztőgárdával, ha tehát nem "one-man-project"." + "Egy kocka-disztró engem tkp érdekelne, de nem GoboLinux alapokon."
Na meg egy kis sajat veéemeny: Mi ertelme lenne egy n+x+y+z^3+1-ik disztronak ami csak szetmorzsolja a fejlesztesre szant eroforrasokat is.
Megmondom oszinten a jelenlegi 370.000.000.000 disztroval sem ertek egyet. Miert nem eleg egy, amit oda alakitok ahova en akarok? Ha akarom lesz belole user friendly cucc, ha akarom, lesz belole kockadisztro. Bar ha nagyobb szeletet szeretne kivenni a kozosseg abbol a bizonyos tortabol, akkor epp' itt lenne az ideje osszefogni, es megmutatni, hogí mit is tud az open-aource modell/vagy inkabb az emberiseg ilyen ugy erdekeben (itt most programozokra gondolok elsosorban, no meg designerekre, de legfokeppen osszefogasra.)

Akkor neked az LFS való :) Azt olyanra csinálod meg, amilyenre akarod...
Csak egy dolgot felejtesz el: nincs mindenkinek megfelelő mennyiségű energiája/kedve/tudása/ideje, hogy egy és csak egy disztróból egy olyat csináljon, ami többé-kevésbé megfelel neki... Ezért inkább választ egyet a már készek közül, ami neki a legszimpatikusabb, amely neki a legjobban használhatónak tűnik, vagy a legcsicsásabb vagy mittomén...

Vizsgáljuk meg a kérdést több oldalról:

1. kockáknak szánva. Ez ott bukik el, hogy a Gobo alapvetően felhasználóbarátnak született (az elmélet szerint), hiszen egy Windows szerű mappastruktúrába teszi a szoftvereket. Ezzel még tán nincs is baj, viszont mindezt a home-ba teszi. Ez itt már sántít. Egy kocka a rendszer valós megjelenésében fog túrni, hiszen direkt módon szeretné rendszerét faragni.

2. Ha azt a tulajdonságot nézzük, hogy több verziót lehet egymás mellé telepíteni, akkor van értelme mondjuk fejlesztők körében, hiszen pl. programozás, vagy tesztelés, debugolás során időnként nem árt több verzióban is letesztelni a produktumot. Szépséghiba itt is a home mappában rejlik, azaz nem a valós környezetben teszteled az adott eszközt.

Ezeket számba véve a lehetőségeket ott látnám, ha ezt a home mappás mizériát megszüntetjük, de egy csomagkezelési eljárással létrehozhatnánk a több verzió telepítését forrás alapon. Na most nem tudom, van-e ilyen csomagkezelő (biztos van, csak ismereteim hiányosak, ami bőven elképzelhető), de ha netán nincs, akkor inkább ebbe kellene az energiát fektetni. Azaz ötletet véve a Gobo-ból egy új dologgal előállni, viszont gyanítom (s majd a többiek vagy helyeselnek, vagy nem), létezik már hasonló.

Nem látom értelmét. Túl sok "disztribúció" létezik jelenleg is, és bár csak hobby-serveren vagy _mások_ desktopjain telepítek Linuxot, nekem megfelel az általam preferált Gentoo vagy Debian, másoknak pedig az Ubuntu. (Csak hordozható "munkagépem" van, az pedig egy Mac.)

http://www.micros~1

Nézd, én sem vagyok Gobo felhasználó, s gyakorlatilga azt írtam le, amit Te, hogy nem nagyon van értelme, max a disztro egyes ötleteinek kidolgozásának, amely aztán alkalmazható máshol is.
Viszont a lényeget magad is leírtad: "nekem megfelel az általam preferált". Másnak meg más felel meg. Egyetértés soha nem lesz, mindig lesz, aki külön úton akar járni, mint ahogyan az is leszögezhető, hogy nincs két egyforma Debian telepítés sem (kivéve, ha default-on hagyod), mert mindenki másképp oldja meg az adott feladatot rajta.
Ha a témaindító, szavazáskiíró mindenképpen szeretné energiát ilyen ténykedésre összpontosítani, akkor már az alapötlet talán hasznos részén dolgozzon, erre próbáltam rávilágítani. Veszteni egyikünk sem veszt rajta, mert Ő biztosan tanul majd a fejlesztés alatt belőle, s ha le is tesz valami produktumot az asztalra, akkor a közösség csak nyert.

olyan kis negatívak vagytok, lehetnétek a #92-es számú hivatalosan bejegyzett kockaglobo felhasználók:P

<*> Egyéb, leírom hozzászólásban:

ROTFL

Le tudná írni valaki "miért jó a Gobo linux?" A szavazás kiírója nyilván lát benne fantáziát (vagy csak poén?)

Nem szégyen, hogy betegek a windows userek:

" Mindezt természetesen még valószínűleg Windows alatt végzed. Ez ne
aggasszon, ez nem szégyen. Én is „egységsugarú Win-user” voltam valamikor
régen. Ez szerencsére gyógyítható betegség, amit erős akarattal le lehet
küzdeni. "

Ha az IQ-d kisebb, mint 37, még olvashatod a könyvet:

"Ez annyit jelent, hogy a következő sorokat kell belevennünk (feltételezve, hogy a HDA4 -re van a GoboLinux telepítve):
title GoboLinux - Console (hda4)
kernel (hd0,3)/System/Kernel/Boot/kernel root=/dev/hda4 vga=0

Ha a GoboLinux a HDA6-ra van telepítve, akkor a sorok ezek lesznek:
title GoboLinux - Console (hda6)
kernel (hd0,5)/System/Kernel/Boot/kernel root=/dev/hda6 vga=0

HDA7-re telepítés esetén:
title GoboLinux - Console (hda7)
kernel (hd0,6)/System/Kernel/Boot/kernel acpi=off root=/dev/hda7 vga=0

Ha pedig a HDA8-ra telepítjük:
title GoboLinux - Console (hda8)
kernel (hd0,7)/System/Kernel/Boot/kernel root=/dev/hda8 vga=0 "

Miért csak HDA 7-nél kell az acpi=off?

"Egy kocka-disztró engem tkp érdekelne" és meg is találtam: gentoo :)

Még hogy itt nincs szólásszabadság.

Poliverzum időnként előáll egy, a Gobolinux-szal kapcsolatos szavazással. Ezeknek a szavazásoknak semmi értelme, egyszerűen egy bújtatott reklám Poliverzum által istenített "C\:Program Files\" Linuxnak.

Azert, mert kocka vagy, a like button meg csunya rossz, felhasznalobarat stuff, kerekitett szelekkel. Es onnantol nem kocka.

Ezert van NEKED is szukseged eme remek kockaknak osszeallitott GoboLinux alapu disztribuciora, ahol a like button is kifejezetten kockakra van szabva, es konnyu megtalalni, ott van /Programs/!LIKE BUTTON!1!/2.0-webkocka/bin/like alatt (persze symlinkelve is megvan, hogy PATH-on legyen, had dolgozzon az FS mig N+1 symlinken at odaer - ezido alatt is lesz a kockanak ideje debuggert aggatni a kernelre es nezni ahogy szepen csorognak a bitek, mig szegeny kernel symlink hegyeken verekszi at magat hosiesen)!

Termeszetesen ez a like button megfeleloen kockasitva lenne, 3d szemuveggel nezve tenyleg tokeletes kocka alakja lenne.

Kedves poliverzum ha már ennyi időt és energiát szánsz egy ilyen projektre akkor királyabb csávó lennél ha inkább besegítenél valamelyik magyar distróba (susie uhu ésatöbbi).

Mondjuk ennyi energiaval, amit GoboLinuxba fektetnek, akar a konyvtarneveket is meg lehetne tanulni.

Az "Istenmencs!" a legmegfelelőbb válasz erre. Már maga a windows sem követi a könyvtárstruktúrát, mint alapot, hanem ott vannak a Libraryk. Szerintem erre megy a világ. Felesleges a könyvtárakkal játszani, mint a gobo. Akárhol is van a könyvtár a felhasználó számára a képek, zenék, dokumentumok, filmek a fontosak. Hogy ezt /home/user/Pictures-ben tezsi, vagy c:\akárhol, az teljesen mindegy.
A csomagkezeléséről meg inkább ne is beszéljünk a gobonak. Ez egy eleve halott dolog, amivel lelkes nekrofilek perverzkednek. :)
Még hogy geek-eknek. A geek-ek meg le se szarják a könyvtárszerkezetet, sőt. Hogy még én keressem, hogy hol a PI-ben van egy könyvtár az elmebeteg gobohívők szerint...no way...nekem jó a mostani könyvtárstruktúra, ahol minden logikusan van felépítve.

Mivel lenne kockább disztribúció, mint az Arch Linux vagy a Gentoo?

Hát szerintem az alternatív directory struktúra már önmagában meredek (GoboLinux), akit nagyon frusztrált az eddigi hagyományos, annak biztosan ez kell, hogy ingerdús legyen a napja.

Na most, innen tovább kockulni (!) - szerintem hiperaktívaknak való móka ilyet használni. :)

---------------------------------------------
gentoo - sabayon - smalltalk - flamenco

Kicsit unalmas nekem, hogy sokan direct motherfuckingot tolnak poliverzumnak.
Kuss. :)

Isten óvjon attól az elcseszett Gobolinuxtól...

Mivel az elő 10-ben nincs ezen disztró, így nem látom a szavazás komolyságát.

Ha meg valaki annyira, de annyira kocka akár egy Ubuntuból is csinálhat GoboLinuxot :-D .... (olyan nincs, hogy valami nem GoboLinux)

Engem csak az erdekelne, h hogyan gondolta ezt a temanyito. Angolul nem tud, nem is hajlando megtanulni, onallo problema megoldasi kepessege, mint ezt mar szamtalanszor bebizonyitotta, kozelit a nullahoz. Egy ilyen disztribucio - es most tekintsunk el attol, h a gobo mennyire szanalmasan szar - elkeszitesehez ezek mindegyike maximalisan szukseges. A programozoi venat mar nem is emlitem. Ezt igy akkor hogy?

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1 bar Ubuntu derivativat nem nehez ezek nelkul csinalni :D:D (mondjuk az akkor ilyen 1 gepen fut a sajatomon kategoria) De Gobo+forrasalapu disztro, vegulis ugy, hogy annyit se tudtam c-bol hogy stdio.h, ugy is sikerult nekem anno FreeBSD-t emg Gentoo-t anno nehany kerdessel felraknom, de forasalapu disztribuciot igy epiteni es karbantartani igen beteg otlet

Hacsak nem úgy készül a dolog, hogy
root@Csiszilla:/# dd if=/dev/sda1 of=kockadistro.iso bs=4.7G
Így legalább nem kell senkinek se külön angol parancsokat begépelni, hogy ugyanolyan rendszere legyen, mint egy igazi kockának. :))

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

#define KOCKA_DISZTRO ?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Olyan szavazat miért nincs, hogy 'az eredmény se érdekel'? :)

Hagy kérdezzem már meg, egy ilyen disztró összeállítása nem közveszélyes dolog, miért nem hagyjátok rá?

Végülis valami fel kell dobja a szürke hétköznapokat. :)
Az utcánkban volt egy öreg faszi, aki azzal szórakozott, hogy a roncstelepről hazaszállított mindenféle alkatrészt, és traktort próbált építeni belőlük. Sokat tanult belőlük, például, hogy egy autó építéséhez feltétlenül ismerni kell a garázsajtó szélességét is. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

No, igen, ezek alapvetően nem elhanyagolható dolgok, bár ha valaki empirikus úton jut el ide (garázsajtó - járműszélesség), az is előbbre viszi a gondolkodást, csak kissé költségesebb módon! :-)
Értsd: az elkészült járművel ki akar állni a garázsból/műhelyből, kénytelen bontani valamennyit, hogy kiférjen...

Nem bontott, döntött. :) Egyébként nem is nagyon volt szüksége szerelőre azóta, a legtöbb gondot megoldotta házilag.
De poli is hadd tanuljon, nem árt azzal senkinek, sőt, addig a hupot is elkerüli a depresszió ködös lehellete. :) Nomeg az ő esetében a költségek is.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ugye rosszul latom (marmint az utolso mondatra gondolok). En azert a sajat munkamrol sose irnam, hogy "lenyugozo munka"... raadasul, ahoyg nezem, a gobolinux.info alatt vmi divatoldal jon be...

http://gobolinux.org/index.php?lang=hu_HU

Új magyar GoboLinux honlap

Viola Zoltán kapcsolatba lépett velünk, bejelentendő, hogy a GoboLinux felhasználók magyar közössége új honlapot nyitott, címe: gobolinux.info, melynek főbb jellemzői a wiki és a fórumok. Továbbá, Zoli bemutatott bennünket egy "GoboLinux" című, ingyenes könyvben, mely Creative Commons licensz alá esik, és PDF formátumban érhető el e link alatt (magyarul). Lenyűgöző munka!

2008-05-29 07:48
(hu_HU: violazoli - 2008-05-30 11:09)

--
http://www.micros~1

Pedig ez így van.
Szerk: mármint a magyar fordítást. Hogy az angol eredetit (http://gobolinux.org/index.php?lang=en_US) ki írta, az jó kérdés. Mindenesetre 2.5 év alatt 10 hír a hivatalos weboldalon a projekt életképességének tökéletes jele.
Ugyanez igaz a hivatkozott oldal (http://gobolinux.info/) tartalmára is, érdemes megnézni :)

Zoltán becézése... Milyen gonosz feltételezés, lehet hogy csak ismerik egymást. :P
Ja, hogy a doksit hogy értékelte? Őőőő... :D

_______________________________________________________________________
Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

Engem nem érdekelne egy GoboLinux alapokra épülő Linux disztribúció.
Engem egy Linux alapokra épülő stow disztribúció érdekelne.

<*> Egyéb, leírom hozzászólásban:
Oprendszer fejlesztésben szívesen részt vennék, persze. Ha jó referencia. Ha van értelme. GoboLinux -szal már az alapjainak sincs értelme. Kifejezetten kockáknak készült disztró? wtf.. ? Működő, támogatott rendszernek volna értelme, de ilyen van pár.

Viszont ha mondjuk van köztünk Debian fejlesztő, szívesen felvenném vele a kapcsolatot! :)

_______________________________________________________________________
Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?

Egy kocka magának fogja berhelni a linux-ot, abból ami neki tetszik, innentől kezdve ez a project totál értelmetlen.

Olyan mint legót csinálni legókészítőknek.