Takarító robot - kell-e ez nekem?

Fórumok

Valamikor par honappal ezelott futottam bele egy katalogusban
egy reklamba, az eletem megkonnyitesenek igeretevel.
Megneztem a gyartok oldalait, neztem videot, elolvastam egy rakat
review-t, osszehasonlitast, de meg mindig kicsit ketelkedem.

Egy iRobot Roomba 572 lenne a kiszemelt aldozat,
kesobb, ha ez bevalik, egy felmosos valtozat is kerdesse valhat.

A kerdes adott. Megeri-e beruhazni egy ilyen kacatba, esetleg
van valakinek tapasztalata veluk? Tenyleg takarit, persze
a sajat korlatai es az esszeruseg keretein belul, vagy
csak draga jatek?
Cel: ~60nm kemenyfa parketta (valaki ugyis megmondja, hogy
kell helyesen tagolni :)) feltakaritasa 2-3 naponta, felugyelet nelkul.

Hozzászólások

keményfa, így egybe' :D
megkárdeztem egy boltost egyszer, ő esküdözött hogy valóban korrektül kitakarít. persze én ezt nem hittem el neki azóta se...

Amennyiben van felesleges forintja, kihasználatlan tök üres lakatlan szobája, kísérletező kedve, hobbihiánya, nem tud másképpen szórakozni és/vagy szeretne olcsó néma AIBO tamagoccsihoz jutni, akkor igen.
--
Solaris Express
Opera

hja, csak az nem marad a dokkolon amikor nem akarom, h aktivkodjon, a 3 napos penzvisszafizetesi garancia sem ervenyes ra, bar teljesen mind1, mert a tipushibak joval 3 nap utan szoktak altalaban jelentkezni. ugyan egyszeri koltsegkent olcsobb beszerezni, de a folyamatos uzemeltetes es fenntartas valami bitang osszegeket emeszt fel. ha pedig nem latja el rendesen a takarito funkciot (szamos ilyen modelt lattam mar), akkor meg fizethetsz a takaritorobotert is.

Azért vagyok szkeptikus mert ezek a takarító korongok lehet, hogy egy kevés bútorral berendezett kemény padlós jellemzően irodában jól működnek, de egy szőnyegekkel, padlóvázával, éjjeli- és egyéb apró szekrényekkel telerakott szobában elakadnak, vagy legalábbis sokat keringenek. Beszorul az ágy alá, a sarokhoz közeli szekrény mellé vagy be sem fér vagy nehezen talál ki.
Láttam én is egy szőnyeg és függöny boltban egy ilyet. A legjobban az tetszett, hogy amikor kezdett merülni hazament a töltőállomásra megpihenni! :-)
A technikai újdonsága vonz a dolognak, de szerintem még egy picit várni kell a gyakorlatban is jól használható eszközre!
Lehet, hogy csak hónapokat vagy az is lehet, hogy már van jól működő csak még én nem találkoztam vele.
Ha az embernek van egy jó porszívója sokkal kevésbé vágyik ilyesmire! :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ha az embernek van egy jó porszívója sokkal kevésbé vágyik ilyesmire! :-)

Dehogynem, mert porszivozzon a hatanyja, ha van egy idozitheto porszivod, ami akar minden nap osszeporszivozik helyetted. Mikor eloszor bekapcsoltam, az alatt az egy ora alatt amig ment, ketszer uritettem a tartalyt, pedig elotte takaritottam, utana egy honapig minden munkanap ment es minden este egy tele tartalyt uritettem. Ket honap utan jutottunk el oda, h mar ket hetente is eleg uriteni, pedig heti 4 alkalommal megy es ez kompenzal mindent amit fentebb leirtal. A beragadas kezelheto, a rendrakassal is csak kicsit van gond, siman eltol barmit. A magas, hosszu szalu szonyegekkel tenyleg nem birkozik meg, de azzal az ember is megizzad egy rendes porszivoval. Legjobb cucc a szeletelt kenyer ota.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Érdemes mindenképp. Unokáidnak elmondhatod majd, hogy testközelből tapasztaltad meg az első Cylon generáció térnyerését :)

nekem már 3 éve van ilyenem és jó cucc. A felmosós viszont állítólag nem jó parkettára

Itt van néhány beszámoló róluk. Ugyan a Samsung Navibotról szól elsősorban, de van link a Roombára is.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

Állítólag szépen kitakarít, ha nincs kosz....:)

Nem rossz, de mielőtt üzembe helyezed, alaposan ki kell takarítani, valamint gondoskodni kell arról is, nehogy beszoruljon valahová. :) Nálam az egyik bútor pont olyan magasan van, hogy beküzdötte magát alá, de nem bírt kijönni. Azóta megoldottam (bútor lábának lefűrészelésével), azóta rend van.

--
Coding for fun. ;)

Néhány éve használjuk, azt kell mondjam, beleszeretős. Nálunk a padlót, és a padlószőnyeget is szépen takarítja. Azonban mind az első, mind a második példányunkkal komoly aksi gondok voltak, talán a legújabb változatoknál ez már nincs, de emiatt nem tudnám felhőtlenül ajánlani. Viszont szerezz hozzá egy Neural Impulse Actuatorst és remekül meglesztek: :)

http://www.sg.hu/cikkek/66302/felni_tanitjak_a_robotokat

En azt nem ertem, hogy miert ilyen draga meg mindig?
Hiszen megiscsak egy porszivorol van szo...

Elég jól takarítanak ezek a kütyük, de nem teljesen gondozásmentesek.
Figyelni kell, hogy a szoba "megfelelően" akadálymentes legyen, az-az az összes akadály a robot szenzorainak mérettartományában legyen. Sajna a réseket nem tudja kitakarítani és az olcsóbbak nem bírják a szőnyeg-parketta-szőnyeg kombót.
Az alábbi képeken jól látható a takarítási algoritmusuk:
http://www.gadgetvenue.com/roomba-art-09211522/
Állítólag, képes "felismerni" a szobát és az alapján optimalizálni útvonalat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nézzünk egy drágább modellt, mondjuk legyen 150 eFt az ára. Másfél év 52+26=78 hét. 150 eFt/78 hét < 2000 Ft/hét. Ha találnék valakit, aki ennyiért portalanít, porszívóz és felmos, az már tényleg nagyon megérné.
Nálam 5--6 nappal a takarítás után megjelennek a porcicák, így a heti egyszeri takarítás nem kerülhető el.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

De a gond az, hogy ezek a gepek nem tudnak portalanitani, se felmosni, porszivozni is csak mondjuk 80%-osan.
Nem vagyok tisztaban a takaritasi arakkal, de szerintem 3-4eFt-ert/alkalom mar biztosan vallalnak ilyet nyugdijasok.
Egy ilyen porszivot csak egyszer kell megvenni, meg nem turkal az ember privat dolgai kozott, de idovel biztosan elgyengul majd az akksija, lehet majd sokat kolteni ra vagy meg nagyszerubbet venni.

Igazából az a lényege egy ilyen automata cuccnak, hogy amíg te nem porszívsz minden nap, mert...addig ez minden nap bekapcsol, leugrik a dokkolóról és szépen körbeszipkázza a területét, amikor nem vagy otthon. Tehát nem zúg a füledbe, nem kell tologatni és mindennapos. Ha minden nap szipkázik, akkor belátható, hogy tökéletlen szívás esetén is elég nagy tisztaságot fog tartani. Nagyobbat, mint a heti egyszeri manuális eljárás.

A számokban az a szép, hogy mindent ki lehet számolni. :-)
Rövid keresés után arra jutottam, hogy kb. 40-150 eFt-os tartományban van a robotporszívók ára. Például egy Samsung Navibot már kb. 90 eFt-ért megvehető. (Van ennyiért Roomba is.) Ez önmagában nézve drága. Ha azt is megnézem, hogy a mostani porszívómat (nem robot, hagyományos porzsákos) hat évvel ezelőtt ~50 eFt-ért vettem, akkor sem olcsó, de már nem is olyan drága. A lakás elrendezése és berendezése olyan, hogy elég a vele adott 1 db. Virtual Guard (ha nincs minden ajtó nyitva).
Ha az árat ahhoz viszonyítjuk, hogy egyesek természetesnek veszik azt, hogy 2--3 évente 100-150 eFt-ért új telefont vesznek, akkor viszont már nem is drága egy ilyen berendezés. Ráadásul ez az egész család hasznára van.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

A geeksegben pont az a jo, hogy ha valamit meg akarsz venni magadnak, mindenkeppen meg tudod magyarazni/le tudod vezetni miert jo az; ha meg valami mast vettel, pont olyan profin le tudod huzni amit nem vettel meg :-)
Pont ezert a mindenfele "kutyuket" nem is erdemes realista modon vizsgalni. Ha kell, vedd meg es kesz.

Arra ügyelj, hogy a robotika három törvényét betartsa:

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

A régi robotok még megbízhatóak voltak, mert ha jogos felindulásból felpofoztad, akkor nem adta vissza, de a mai tejfeles konnektorú gyártmányok már meglehetősen hamisak. Bokára támadhat, akár a puli.

No aztán meg itt van ez a kvantum dolog is. Tudja-fene, talán még rákap a robi, aztán a végén ő fog dirigálni nekünk.
:-)

A mostani algoritmus: hetente (illetve igény szerint ritkábban) 25 perc alatt kiporszívózom a lakást, beleértve a padlószőnyeget, a jó vastag extra szőnyeget, a kanapét, a sarkokat, a konyhában és a fürdőszobában a padlócsempét. A porszívózáson felül ott van még a rendrakás + portörlés (hetente legalább 3 óra), a konyhai felületek suvickolása (hetente fél óra) + a fürdőszoba suvickolása (hetente fél óra).

Jól gondolom, hogy ezek közül a takarítórobot a 25 perc porszívózás idejét tudná lerövidíteni, de azt se feltétlenül, mert a vastag szőnyegre nem tudna felmászni, a küszöbön nem tudna átmászni, és a sarkokról nem szívná el a koszt? És kéne vele foglalkozni egy csomót, pl. üríteni, tölteni, akksit cserélni, javíttatni, átemelni a küszöbön, rátenni a szőnyegre, majd bosszankodva manuálisan kitakarítani ott, ahol rosszul csinálta vagy nem fért hozzá. Összességében több (vagy jóval több) időt és bosszúságot igényelne, mint a 25 perc nyugodt, megszokott, jó minőségű, manuális porszívózás.

Világosítsatok fel, hogy milyen helyzetben és igényekre lehet jobb és miért egy ilyen robot használata a manuális porszívózásnál.

Ismerem a terméket, és van itt egy emberke, akinek van ilyenje. Azt mondja, hogy meglepően okos kis szerkezet, hatékonyan dolgozik. Van pár zizije: nem komálja a szétdobált nagyobb játékokat és a süppedős szőnyeget. Amúgy szerintem is jó pofa egy ilyen, de főleg akkor éri meg, ha nagy a lakás, és nagy az igénybevétel. Az arc naponta takaríttatja vele a lakását amíg munkában van, és azt állítja, hogy hatékony.
Csaba

Velemenyt nehez forumokbol gyujteni, mert akinek nincs az fikazza, aki meg rakoltott 100k+ Ft-ot, mar csak a sajat lelkenek megnyutatasa miatt is dicseri.
Pont emiatt tok jo volna, ha ki lehetne berelni mondjuk egy honapra. Annyi ido eleg lenne ra...

Én az alapján "fikázom", hogy egy darabig nagyon szerettem volna venni egy ilyent, ezért szorgalmasan bújtam az orosz fórumokat, mivel ott nagyobb a lakosság, több a tényleges vásárló (és nem blogger, pc újság bérelt, pillanatnyi geek tesztelője).

Levont következtetéseim sima "otthon Pista konzumér" tapasztalatok alapján:

Nagyobb zajt bocsát ki a robot mint sokan arra számítanak.
Bénább mint arra felkészül az ember - képes leragadni ott is ahol semmi akadály nincs, és ahol korábban már sikeresen vette az akadályt. Önálló "feltöltődéssel" is gondok vannak.
Ha a gyártó azt állítja, hogy 4 irányító/terelő "kapu" elegendő, ezt a számot nyugodtan meg kell duplázni.

Eleve tisztán tartott helyiség takarítására alkalmas. Hangsúly az eleve tisztán tartotton van.

Dicsérni általában a férfiak szoktak, nők nem.

Három, öt év múlva érdemes újra elgondolkodni a megvételén.
--
Solaris Express
Opera

Nekem sincs ilyenem, így csak az olvasottak alapján vonhatok le következtetéseket. Amik vagy helyesek, vagy nem. Szerintem ezt arra találták ki, hogy 2--3 naponta használod, és nem várod meg amíg szemmel láthatóan elkoszolódik a lakás.
Egy lehetséges takarítási menetrend (ha majd rászánom magam a vásárlásra):
- Szobák portalanítása
- Robot elengedése a szobákban, közben a konyha és az előszoba portalanítása, felületek takarítása.
- Robot elengedése a konyhában és az előszobában, közben fürdőszoba portalanítása, felületek tisztítása
- Robot elengedése a fürdőszobában, közben a konyha és az előszoba felmosása.
- Fürdőszoba felmosása.

Az lenne a "nyereség", hogy az első és az utolsó művelet kivételével, egyszerre két folyamat fut párhuzamosan, így sokkal hamarabb végzek. Hét közben, egyszer vagy kétszer, szintén elengedhető a robot. Például vacsora közben a szobákban. (Naponta egy szobával végezne.) Napközben a konyhában, fürdőszobában, előszobában. Itt akár napi gyakorisággal.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

Ezeknek szerintem az a lenyeguk, hogy onalloak. Tehat ha lenne egy ilyenem, akkor kb. ugy programoznam be, hogy napkozben (mikor nincs odahaza senki) menjen vegig a lakason hetfon-szerdan-penteken, igy hetkozben es hetvegen se lenne nagy porcica a szoba kozepen. Az se baj, ha vmelyik nap elakad vhol, mert ra ket napra ujra probalkozhatna. De ne akkor zugjon/kelljen kerulgetni mikor otthon pihenni szeretnenk.
Ha vendegeket varunk, akkor elotte kellene egy normalis takaritas is.

Az is igaz amit írsz. Annyi kiegészítésem van, hogy miközben a konyhában, vagy a fürdőszobában takarítok, aközben nem zavar, hogy a szobában zug a porszívó. Illetve a bútorok portalanítását a porszívózás előtt célszerű megejteni.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

Összeszedi a játékokat?
Elmenekül, ha a kergeti a kisfiam?

Ha igen, akkor kell.

-:)

Viccen kívül. Tudjátok mire jó egy ilyen? Szerintem tornatermek takarítására.

Mennyire mukodik ez egy mozgaserzekelokkel vedett lakasban?

Szerintem is ott éri meg, ahol van mondjuk egy 30+ nm méretű nappali, nem túl sűrűn berendezve.

Egy 35 nm-es panelben hiába utál az ember takarítani, egy ilyennel is csak szívatná magát.

Szerk: ez Joejszaka kommentjére ment volna válasznak. :)

nem kell ez neked :-P

értelmezd...

-Hát ezt meg minek árulod? - kérdezte a kis herceg.
-Rengeteg időt lehet megtakarítani vele - felelte a kereskedő. - A tudósok kiszámították: heti ötvenhárom percet!
-És mit csinál az ember azzal az ötvenhárom perccel?
-Amit akar...
"Én - gondolta a kis herceg -, ha nekem ötvenhárom fölösleges percem volna, szépen elindulnék egy forrás felé..."

Nekem édes aranyos nagymamim van helyette...sokkal jobb, mint egy robot, mert ő nem csak takarít, de meg is főz, el is mosogat, ki is vasal......meg beszélget velünk, meg még szeret is minket :)

Takarító robot ügyben adódott újabb fejlemény? :-)

nekem a 385-os van, de lenyegi kulonbsge nincs, kicist a gombok es a visszajelzok mashogy neznek ki, meg vilagosabb a szine :)

en meg pont a porszivo robotokat tartom tok foloslegesnek, semmivel se tud tobbet mintha nekiallsz porszivozni. felmosni visoznt kezzel nagyon nehez ugy, hogy ne legyen maszatos. en pont azret vettem, mert van 25nm fekete fenyes granit kofeluletem, azt azert eleg nehez tisztan tartani...

A'rpi

Olvashatsz róla jót és rosszat is, de a legjobb a saját teszt, ami minket meggyőzött. A Récsei Centerben (1146 Budapest, Istvánmezei út 6.) levő üzletből ki tudod kölcsönözni ingyen egy estére, így magad is kipróbálhatod. Nekünk 555-ösünk van HEPA-szűrővel. Mindennap megy és a levegő is jobb tőle, a polcokon is kevesebb a por, így az emberi takarításokat ritkábban is elég elvégezni.

Működés közben nem keveri fel a port annyira, mint egy hagyományos (1400-1800W) porszívó, mert csak 30W-os. A 60nm-es lakáshoz bőven elég a 500-as sorozat. Ha nincs háziállat, akkor nem érdemes az 555-nél nagyobbat, drágábbat venni.

A mosogatógéphez tudnám hasonlítani, ott sem szabadulsz meg a kézi mosogatástól örökre, de a mindennapokat nagyban meg tudja könnyíteni.

NEM kell az neked.

- kivéve ha Debian fut rajta és/vagy ha macskád van, mert akkor nem unatkozik a cicaállat. Egész nap robotra vadászhat. Persze az őt megillető 23 óra alvás után.

És még nincs szükséged tabletre sem :-P

Hi,

Felhoznám a témát.

Újabb tapasztalatok valakinél?

Egy ilyet használok, de tapasztalatom szerint elég buta darab. :-) Tíz esetből ötször-hatszor arra megyek haza, hogy tanácstalanul csipog valahol elakadva, pedig direkt akadálymentesítettem a lakást. Nincs szőnyeg, mindent elpakolok hogy ne legyen akadály.
Semmiképpen nem mentesít a heti rendszeres porszívózástól, mivel a sarkokat, éleket kevésé hatékonyan tisztítja. Ugyanakkor a porgyűjtőjét nézve elég sok port összegyűjt. Nagy előnye, hogy olyankor takarít, amikor én nem vagyok otthon. Hátránya - számomra - hogy csak a nappali egy elég látható részén tudtam elhelyezni a dokkolóját.

Ave, Saabi.

Hosszú idő után egy újabb UP! Újabb fejlemények?

Én mostanság tanakodom egy Roomba (620) és egy Samsung Navibot Light (SR8730) között. De míg eleinte a Samsung felé hajlottam a csilli-villi intelligens kamerás navigáció miatt, úgy lett később mégis a Roomba a nyerő, ugyanis a gyakorlatban mégis sokkal intelligensebb a mozgása. Szebben követi, körbejárja a sarkokat, éleket, bútorlábakat, míg a Navibot kizárólag derékszögben hajlandó közlekedni, itt-ott kihagyva kisebb háromszögeket.

És, ami - geek-fórum lévén elég furcsa módon - az elmúlt 4 év alatt fel sem merült: A Roomba IR navigációs protokollja elérhető, elvileg a saját agya is programozható, egyes megszállottak telepítettek már rá Linuxot is :)

Nekem is az lenne a (távlati) tervem, hogy megvenni csak a legolcsóbb, legbutább verziót, aminek az önállóságát majd egy kis hack-el egészíteném ki: Központi szerverre aggatott infra adókkal igény szerint (akár neten keresztül) lehetne koordinálni, hogy mikor merre járjon a lakásban.

Nalam egy Roomba takarit, es en teljesen elegedett vagyok vele. Minden nap elinditom munka elott es mire hazaerek osszeszedte a napi koszt. Eleinte beleakadt dolgokba, de ha naponta hasznalod akkor megszunnek ezek a problemak. Ritkabban nem nagyon erdemes, mert akkor meg betelik mielott vegigmehetne.

A Roomba valoban attol nagyszeru, hogy egyszeru algoritmus vezerli. A bonyolultabb megoldasoknal tul sok minden hibazhat. A regi Roomba-kkal az volt a bajom, hogy mindennek nagy sebesseggel mentek neki, igy konnyen lelokhettek vagy felborithattak targyakat. Az ujakon mar van elol szenzor igy lelassitanak utkozes elott.

Ha van alacsonyan radiatorod vagy egyeb lemezbol keszult vackod, akkor keszulj fel ra, hogy a robotod karcos lesz. Ez sajnos ilyen.

A hackelest en hanyagolnam. Eleg jol kitalalt dolgok ezek amikbe rengeteg jo mernok rengeteg idot olt bele. Hazilag nem tudsz olyan jo munkat vegezni mint ok (ha megis akkor csinalj ceget), de a meglevo funkcionalitast is elronthatod.

Jah igen, nalam 83 negyzetmeteres lakast takarit. Valamivel kisebb a terulete, mert a furdoszobaba es a kamraba nem engedem be, de a szobak kozott szepen manoverezik es visszatalal a ciklus vegen a toltojere. En inkabb nem szolnek bele a dolgaba.

Melyik van neked és mennyire "labirintus" a lakás? Nálam is kb. 1 folyosóról nyíló 4 (5) helyiségről van szó 70m2-en és a dokkoló praktikus helye az egyik szélső szoba belső sarkában lenne - félek, hogy a 620-as ide irányítás nélkül nem feltétlen talál vissza.

Ezért hack-elésileg annyira gondoltam, hogy pici, DIY infrákat tennék az ajtókeretekbe, amik egyrészt a virtuális fal / irányítótoronyhoz hasonlóan zárnák be 1-1 helyiségbe, hogy az ajtókon ne bóklásszon random oda-vissza, másrészt töltő-keresés esetén a dokkoló hívójelét sugározva vezetnék a megfelelő helyiség felé a robotot. Valamint - mivel a 620 nem időzíthető - de bármelyik infra bármikor lőhetne neki egy indító jelet.

Aztán ki tudja, lehet, hogy tényleg az egészre nem is lesz szükség - mindjárt lerendelek egy gépet próbára.

Én is nézegetem már egy ideje. Viszont tapasztalat hiányában nem tudom pl:

- mit csinál pl. a burkolatváltásnál lévő szegéllyel az ajtóban. A lakásban csak ilyen van, küszöb nincs, a nappaliban "kő" a szobákban meg parketta. Néha jó lenne a szobákba is beengedni. De alapból az amerikai konyhás nappalit kellene takarítania.
- érdemes ebből a felmosós verziót megvenni? Olyan a lakás, hogy napi szinten kell takarítani, meg felmosni (udvar + gyerek).

- mit csinál pl. a burkolatváltásnál lévő szegéllyel az ajtóban. A lakásban csak ilyen van, küszöb nincs, a nappaliban "kő" a szobákban meg parketta. Néha jó lenne a szobákba is beengedni. De alapból az amerikai konyhás nappalit kellene takarítania.

Atrongyol rajta. Egy-ket centiig megmaszik mindent.

- érdemes ebből a felmosós verziót megvenni? Olyan a lakás, hogy napi szinten kell takarítani, meg felmosni (udvar + gyerek).

Nem. Az meg gyerekcipoben jar, de errol Arpit kerdezd meg.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Macskaszőrt hogy bírják ezek? Én azért gondolkodom egy ilyenen, mivel a macskák miatt érdemes naponta-kétnaponta összeporszívózni (különben egy hét alatt elég sok szőr felgyűlik), ez meg naponta átfuthatna és összeszedhetné a nagyját.

Regen egy Roomba Red volt macska melle. Az nem nagyon szerette. A kefeket gyakran kellett takaritani ami eleg korulmenyes.
Az 530-ast nem probaltam macskaval, de nekem ugy tunik, hogy javult ezen a teren a cucc.
Letezik "pet series" verzio is kifejezetten ilyen hasznalatra. Illetve ugy emlekszem, hogy at lehet alakitani a sima Roomba-t is a kefek cserejevel.

Az 800-as szériától felfelé mar nem kell kefét cserélni.
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/home-robots/irobot-roomba-8…

Mondjuk roombánál külön üzletág alakult ki a kisebb elreszelések (pl. kefék csapágyazásának porzáróvá tétele) javítására.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "