NAS, de milyet?

Sziasztok,

Az alábbi feladatot kellene megoldani. (Megrendelő kérése)
Adott egy Samba szerver, HDD-k tükörben, irodában riasztó, stb... Napi adatmentésre nincs senki, nem is szeretnének ezzel foglalkozni, de azért jó lenne biztonságba tudni az adatokat, hátha elviszik a szervert egy éjjel. :)
Arra gondoltam, hogy valahol az épületbe egy szekrénybe elhelyeznék egy NAS-t, arra kizárólag a szerverről óránként rsync-el mentést készítek.
Még nem használtam ilyen kütyüt, ki milyet javasol linux mellé?
Megbízható és csendes legyen.
Köszi a segítséget.

Hozzászólások

vagy veszel méregdrágán egy célhardvert, és ki leszel szolgáltatva az esetleges szoftveres hibáknak/hiányosságoknak/teljesítmény problémáknak,
vagy veszel egy új atom cpu-s rendszert
vagy egy használt pc-t alkalmazol erre a feladatra...

a leggyengébb gép is megteszi, inkább a diszk legyen nagy, esetleg soft. RAID5-ben

--
by Mikul@s

mint amatőr, az rsync ilyen célra rosszul hangzik nekem: képes ez pl adatbázist konzisztens állapotban elmenteni? tippem hogy nem

sejtés: csak fájl alapú mentés nem elegendő

Csináltam már pár ilyet, így:
Kell egy miniITX lap, pl.: ez
egy négy portos SATA vezérlő (RAiD kedvéért, Pl RAID5)
néhány HDD (ez attól függ mekkora adatmennyiséget kell menteni)
Debian linux,
Bacula ez végzi a mentést,
és a mentani kívánt gépekre (ezek nem csak a samba server, hanem a kliens gépek is) bacula kliens.

A mentést úgy ütemezed, ahogy akarod, van teljes, növekményes, különbségi mentés, nem kell cron job-okkal vacakolni, ha valami oda lesz (nem csak a szerver, hanem csak egy file), egyszerűen vissza állítható, akár távolról is, egy konzolos eszközzel.

A klienseken a mentés munka közben sem észrevehető, tehát azokat is nyugottan mentheted.

Akár bizniszt is csinálhatunk, számlaképes vagyok.

----
Nyicc-egy-csört?

Akkor élesszük fel ezt a topikot!
Szeretnék egy NAS-t venni otthonra. Nem PC-ből akarom építeni, hanem egy gyárit szeretnék, a kisebb hely igény és alacsonyabb fogyasztás miatt.
Ismertek olyat amin Linux fut esetleg még hackelhető is? Uram bocsásson meg, akár le is lehet cserélni rajta a Linuxot. Nem ártana ha 2 DB HDD-t is tudna kezelni.
(Az is előny ha USB-s (és ha lehet eSATA-s) tarolóként is működne ha úgy adódik.) Ez zárójelben van tényleg csak hab lenne a tortán.

Nem ismerem ezeket a készülékeket, az árlistákban nem nagyon van részletes specifikáció, a gyártók adatlapjait meg végignézni elég sokáig tart. Gondoltam első körben hátha kapok itt javaslatokat.

Ja és majd' elfelejtettem odaírni a végéra a kötelező mondatot: Ócsó legyen ám! :-{)E
Az ár amire gondoltam lemez nélkül 30-40 eFt-ig.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Első körben ezt néztem ki: [url=]D-Link DNS-323 2-Bay Network Storage[/url]
Az ára lemezek nélkül 45-55 eFt.
500 MHz-es Marvell processzora 8MB flash és 64MB RAM van benne.
Az 1.07-es firmwarrel 2x1,5TB-os lemezeket tud kezelni.
Az gyári programja (Linux) is elég sokat tud.

Valakinek van esetleg másik javaslata?
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Nyíregyházán lakom. Megyeszékhely ugyan, de kisváros is. Itt nincs olyan üzlet, hogy bemegyek és összeválogatok egy Atom-hoz mindent. Csak olyan dolgokat készleteznek amit belátható időn belül biztosan eladnak.
Megrendelésre hoznak, ha kell. De tapasztalat hiányában nem tudom miből építkezzek.
Ha konkrétan tudnál javasolni, atomos alaplapot lehetőleg passzív hűtéssel, hozzá való házzal, ami legalább 2 SATA-t tud kezelni illetve elfér a házban azt szívesen venném. Persze a laptop tápos megoldással.
Ha olyan web-áruházat ajánlasz ahol össze lehet egy ilyet állítani az is jó. Persze a konkrét javaslataidat akkor is szívesen veszem.
Egy laptop tápom már van is, mert korábban vettem barkácsoláshoz az állítható kimenőfeszültsége miatt.
UI: Igen a fogyasztás és a zaj miatt gondoltam gyári NAS-ra, de nyitott vagyok egy ilyen atomos megoldásra is.
UI2: Első körben akkor átnézem az Intel Atom "Klub" topikot.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Haha, fogyasztás és zaj... ühü, már van olyan NAS, ami nem fogyaszt, gyors és nem is hangos... diszk nélkül 150k-tól már találhatsz (pl. Synology, Qnap). A többi (30-80k-s kategória) csak etetésre jó... inkább pC (atom, hihi) és FreeNAS, vagy barmi, de a gyari gagyitron cuccokat felejtsd el.

konkrét javaslataim nincsenek, mert eddig nem kellett építenem atomos nast, de az nem kifogás, hogy messze laksz, és bénák a boltok, én tökölön lakom, mégis házhoz szállíttattam némi pc alkatrészt, mert a héten szabin vagyok, és így is olcsóbb volt, mint a helyi kereskedés :-)

szóval olvasd az Intel Atom "klub" topicot, de itt a hupon több topicban is felvetődött a kérdés, szóval lesz bőven találat...

sok sikert!

alternatív megoldásként egy összetört tft-jű használt notit is el tudnék képzelni erre a funkcióra külső vinyókkal, kétségkívül csendes, kellően erős, kis fogyasztás, és olcsó is, mert más másra nem tudja már ezeket használni...

update:
ez mostanában a kedvenc üzletem, van DHL 2500 ft-ért, szóval az alábbi linken már 16e ft-ért van komplett deszka: http://www.ipon.hu/webshop/group/cpu_integralt/1638/
vagy itt komplett konfig van: http://www.ipon.hu/webshop/product/asrock_nettop_s330_feher/114369

szóval nem olyan lehetetlen a helyzet...

--
by Mikul@s

Ez az S330 tetszik!
A kézikönyve alapján úgy látom van benne 2 db sata csatlakozó és IDE nincs. Így a beépített DVD író is sata lehet, tehát nem tudok bele tenni 2 db sata lemezt. Igaz az íróra nincs szükségem le lehetne húzni, csak így meg minek?
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

ezek csak ötletek, a komplett megoldással arra céloztam, hogy akár olcsóbb is, mint az elvileg "célhardver", de sokkal több dologra is használhatod...

inkább nézz ki egy megfelelő deszkát, mondjuk kétmagos atommal, plusz egy olyan házat, amibe bele lehet tenni, nem feltétlen kell ultra kicsi házban gondolkodni, szerintem olcsóbb a kommersz házikó, és sokkal több diszk is megy bele...

--
by Mikul@s

Ez az S330 azért tetszik, mert eleve 12V-os laptop tápról megy (65W). Nem kell a sima 12V-ról ATX-tápra átalakító sem. A nagy házba nagy táp is lenne, ami már megint csak hőt termel és zörög.
Igazából előbb utóbb 2 db 1,5TB-os lemez lenne benne, de egyelőre csak egy.
Ha lenne benne IDE is, akkor a DVD-t kicserélném ATA-sra, meg tennék bele egy kicsi ATA.
-s lemezt a rendszernek és maradna 2 sata a NAS funkcióhoz. Igaz ez már nem jön ki 65W-ból.
A D-Link DNS-323 2-Bay azt hiszem két lemezzel fogyaszt kb 60-70W-ot. Igaz az csak NAS. De árban szinte ugyanennyi.
No alszom rá egyet! Vagy többet is.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Szerintem ha be tudsz szerezni egy kurobox pro-t, megvan, amit akarsz. "Neekemtecik" (C)
Revolution leszallitja; revogear.com-rol berendelheto. Nem olcso, de iszonyatosan terhelheto armel lennyvel.
Emlitettem mar mas topic-ban is, es nem vagyok reklamember; egyszeruen csak jelzem, hogy van ilyen, es pozitiv referencianak itt van a sajat tapasztalatom elso kezbol. Van olcsobb, otthoni raktarrol, de azokkal szemben szkeptikus vagyok; meg azokat sosem hasznaltam, ezt meg jocskan. Megeri az arat. Persze lehet, hogy arra, amire neked kell, overkill lenne.

Egy eszköz megy bele elvben, aztán lehet persze mindenféle hack-lapocskákkal mondjuk beletolni két 2.5" vagy kisebb form factorú cuccot, gondolom.
Én a rendszerlemezt tartom belül, és rá van kötve egy külső lemez, amire molyol. Persze az sem mindegy, milyen jellegű feladatra szánod.

Szia!

Én DNS-323asokat használok több helyen, nekem nagyon beváltak, csak javasolni tudom.
A MikroATXes atomos gépekkel volt már több problémám, de minden estben a tápegység ment tönkre...
Most is épp tápegység garis az egyik, ami nem is lenne annyira nagy gond, csakhogy a mérete miatt polcról beszerezni azonnalira, itt felénk "vidéken" lehetetlen ...
Marad a nagy tápegység egy kis-kocka tetején, röhejesen "rándá", de hát emergencybe megteszi...

+1 a DNSek javára! :))

Ha valóban biztonságbaN szeretnéd tudni az adatokat, akkor az épületbeN egy szekrénybeN elhelyezett eszköz szerintem csak félmegoldás. A szerver fizikai védelmét kell első körben megoldani, másodsorban meg a tűzvédelmet, harmadrészt a távoli mentést.

Iomega ix2/ix4 jól néz ki adatlap alapján. Egyes modellek rsync-en egymás közti szinkronizálást is tudnak. Drágák, de kis/közepes céges környezetbe megfelelő.

Bocsi, hogy ide, de nem akarok új topicot indítani.
Létezik olyan NAS ( otthoni vagy SB kategória inkább), ami legalább 4 lemezes, (boltban megvehető/rendlhető, azaz nem házilag összerakott), és tudja azt, hogy particiókat lehessen raidelni rajta. Arra lenne szükség, hogy ha rakok bele 2db 2 TB-os diszket, akkor abból egy 500 GB-ot raid1-be rakhassak, a többi 2x1.5Tb-ot pedig raid 0-ba.
Létezik ilyen?

Korábban egy netgear readynas-t (rnd4000) próbáltam, az nem tudta ezt a funkciót. Gondolom fentebb kellene menni kicsit a kategóriákban. Valaki használt már ilyen funkciót (partició raid)?

Köszi.

Synology... saját, linux alapú OS-e van, lebutított de valamilyen szinten teljes értékű parancssori hozzáféréssel, root-ként, ssh-n vagy telnet-en keresztül.
md-t használ ilyen célra.
Gyári wiki oldalon lépésről lépésre le van írva hogy kell szénné hekkelni.

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

+1

Rendszeresen jön hozzá frissítés, új funkciókkal is, még a 3 éves NAS-ra is. Nagyon megéri azt a kis plusszt amit vásárlásnál ráfizetsz.

Vásárlásnál jól be kell lőni az erejét (van pici kategória, közép, közép+ és highend).

Közben átolvastam a requirementeket.

DS-209 csak egy volume-ot támogat, de jelenleg én hármat (1xRAID1, 2xszimpla partíció készítettem rajta. Kis linux tudással egyszerű. Frissítésnél törli a scriptet, /opt-ba kell tenni, s rá kell pakolni az ipkg-es mesét.

A négy lemezes változatok több volumeot támogatnak.