Vacsorára invitálta Jonathan Schwartz Linus-t

Címkék

Tegnap arról írtam, hogy Linus az LKML listán egy cinikus hangvételű jövőjóslásba bocsátkozott a Sun-nal, az OpenSolaris-szal, a ZFS-sel kapcsolatban. Valahogy ez eljutott a Sun vezérigazgatójának, Jonathan Schwartz-nak a fülébe, aki blogjában reagált Linus jövendöléseire. Néhány szilánk a válaszból:

  • A Sun komolyan veszi a nyílt forrást (OOo, GNOME, Mozilla, Java hozzájárulások a Sun részéről)
  • Az OpenSolaris hosszú utat tett meg, szép és jó (növekvő közösség, skálázhatóság, virtualizáció, hibakeresés, kiváló webes szolgáltatások)
  • tetszik nekik, amerre a GPLv3 halad
  • A GPLv2 egy kicsit nehezebb dió az OpenSolaris számára, de nem lehetetlen. Még nem döntöttek.
  • A nyílt forrásúvá tétel azért hosszadalmas, mert tárgyalniuk kell a licencekről másokkal is.
  • Le kell tenni a kardokat, mert nem ellenségek.
  • Együtt akarnak dolgozni.
  • Linus menjen el hozzá egy vacsorára. Schwartz főz, Linus hozza a bort.

A blogbejegyzés itt.

Hozzászólások

Birom ezt a Schwartz gyereket, jófej.
---
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra
Solaris deszktop júzer

hat igen Linus (es sokan masok is) elfelejtik hogy a Sun nem opensourcebol jott letre, a sunnak vannak szerzodesei/osszedolgoznak tobb closed source ceggel is (pl: adobe)

"Meghívta a gólyát a róka egyszer ebédre..." :)

Hmmm, ha a hírrel kapcsolatban az első gondolatom az, hogy "éhes vagyok", akkor el kellene mennem ebédelni? :)

Szerintem Ájen után felveszik Lájnuszt is.

Schwartz mindenesetre jobb kommunikátor mint Linus. ha leültetek vkit, akinek köze nincs a témához sőt az informatikához, hogy olvassa el a két nyilatkozatot,
az fog lejönni, hogy Linus konfliktuskereső támadó személyiség még Schwartz barátságos, a megoldásokat kereső ember.
azért az a rész, ahol legnagyobb közös ellenségről Jonathan, kicsit megmosolyogtató. méghogy a 3ik világ elmaradása, ahol nincs egyáltalán internet és ez elválaszt minket egymástól :) csak nem a jövő évi elnökválasztás mozgatta meg Schwartz fantáziáját? :))
10 éve még alig volt elérhető az internet magyarországon. jóformán csak egyetemista privilégium volt az internethez való hozzáférés. az otthonokban pedig még 150FTos kedvezmény sem létezett a modemes internetre, az egyébként horrorminőségű matáv vonalakon. indiában ebben az időben 2.5USD volt percenként az internetkapcsolat, így volt még nálunk is sokkal rosszabb. a jövedelmi különbségekről nem is szólva. a USAben akkor sem érdekelt senkit ki, hogy marad le a rest of worldben az internet áldásairól. de majd pont most...
persze valóban van közös ellenség, és kimondatlanul is tudja mindkét fél, ki az. egyelőre a Sun is a piacból él és létezik. a 3ik világ pedig még nagyon sokáig nem lesz komoly piaci tényező az informatikában, sőt másban sem. de azért szép volt ez a kis hippinosztalgia.
a világbéke viszont kimaradt :)

Pontositsunk informatikahoz, joghoz es politikahoz nem ertot ultess le akkor hiszi Herr Fekete Janirol hogy baratsagos... Minden uzletember amig el akar adni szemedbe mosolyog es kedves (ahogy a politikusok is) Es ha "szurtak mar hatba" ugy hogy a kepedbe vigyorogtak erted mire gondolok. (Sztem Norbi vagy barki a telesopbol nevet amikor atver, megsem korrekt) Nekem eleve gyanus ha vki ilyen jajj ne olyan komolyan ne olyan erosen... Nem kell ugy felni es kozben vigyorog megnyeroen... AZ ilyen tuti hazudik, megvan a terve amit uzleti okokbol nem akar felfedni. Aki meg kimondja lehet hogy taplo de oszinte ami sokkal konnyebben lekezelheto uzletileg meg ha emberileg nehez is. A masik hogy amiket mondott (Linus) lehet radikalisak az olyan "jajj de megnyero kedves szimpi csavo vagyok en" stilushoz merten de pont ezert gondolatebresztoek, ezaltal konnyitenek kiragadni a gondolatmenetet az adott szitubol...

1997-ben már bőven volt internetem és nem az egyetemen. 1997-ben az európai nemzetközi (értsd: USA-ba menő) vonalak terheltsége olyan erősen aszimmetrikus volt, hogy elmondani sem lehet. Mára azért ezt csöppet változott, Amerika természetesen még mindig erős, de azért jön fel a "külföldi" tartalom is.

nekem is, azért írtam. akkoriban nem elég, hogy perceket kellett várni egy weboldalra, de ezalatt vadul ketyegett a telefonos percdíjat számlázó óra a matávnál, sőt még a szolgáltatónak is kellett fizetni, ha túllépte az ember a havi időkeretet szóval ott is percdíj. ráadásul pont az ő internet kapcsolatuk húzta az időt, azzal hogy percekig alig töltődött valami.
kivételezett helyzetben csak a XIII. kerület bizonyos területein lakók voltak, ahova elért a tvnet áldása. később lesz@rva a felhasználóit, a tvnet eladta az egész hálózatát a upcnek, volt is szitkozódás. illetve egyes még kivételesebb helyekre eljutott egy egy internetes vonal megbuherált wavelan kártyákon keresztül. a menthanettel érdemes volt jóban lenni hozzá, meg persze kellett rálátás is.
a túlnyomó többség viszont szívott a modemes qrva drága szolgáltatókkal, általában 33.6kbps modemmel. ezalatt amerikában ingyen volt a telefon olcsó volt az internet is, általában havi időkorlát nélkül adták. sőt egy évvel később már a diamond multimédia nagy mennyiségben forgalmazta a dualshot modemjeit, amelyek két telefonvonalat kezeltek, és 2x56kbps csatlakozással már egészen élvezhető netezési sebességett biztosítottak, majdnem 128kbpsot. mert persze ott az 56kbps per telefonvonal nem csak elmélet volt. ki a francot érdekelt akkor ott, hogy mi mennyit szívunk itt keleteurópában az internettel??!
erre utaltam, Schwartz álszent problémafelvetésével kapcsolatban.

Kiváncsi vagyok, hogy Theo kommentjére reagál-e blogban, vagy másban Schwartz
---
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra
Solaris deszktop júzer

valami ilyesmi lehet a vacsora hangulata:
http://hup.hu/node/28402
ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Vacsorára Schwartz egy különleges ételt készít, amelynek neve: napon szárított pingvinfalatkák.

Elolvasva a hozzászólásokat, Linus elérte a célját (finom provokáció). Ebből a Sun és Schwartz nehezen fog jól kijönni. Theo melléállt (érdeke). Évek óta mondom, hogy a Sun sokszor csinált segget a szájából, és ez nagyon rontotta a szavahihetőségét. Most Schwartz nem játszatja el újra ezt mint előde (Mcnealy), ha azt akarja, hogy komolyan vegyék. Ha Linus-nak igaza lesz (és a Sun csak a száját jártatja, játsza a jó fiút), akkor el is áshatja magát. Én még mindig GPL-es Solaris-t vízionálok. Mondjuk szerintem a v2-höz nem lesz merszük, így inkább GPLv3 lesz. Ha lesz.

--
trey @ gépház

azt te is tudod hogy nem tud ukkmukkfukk valtani a sun, ha gplvx es lesz az (open)solaris akkor oda a backward-compatibility is nem?
a masik oldal (szerintem): nem menne csodbe a sun ha gplvx es lenne az (o)solaris, van nekik mashonnan is beveteluk.. es supportot meg igy is adhatnak, a zfs meg dtrace meg stuff nyom annyit a lattba?
masreszt mint ahogy te is mondtad schwartz jofiu.. en eltudom kepzelni hogy nem hazudott, ersd: 1) o meg nem nyilatkozott ez ugybe (?) 2) neki is hazudhattak
nah majd meglatjuk

Hmm:
"Jonathan is right. Linux and Solaris are not and should not be enemies. They are complementary. Linux is an easy solution for smaller general systems or (with a bit more work) for specialized setups (computing clusters, etc). Solaris excels at stability, and installs with little difficulty on Sun's larger hardware."

Hát...

Meg ez:
"Theo, Linux actually does support the v215, I wrote the PCI-Fire PCI-E driver a little over a month ago on an Ultra45, it's the sane PCI-E chip in the v215 et al. It's about 20 or so lines of code, you can see it in the latest tree in arch/sparc64/kernel/pci_fire.c I also think your criticism of Sun is very unfounded. I think you might have a less rocky road if you tried to build a relationship (a healthy one) with Sun as I have.

Posted by David S. Miller on June 13, 2007 at 11:42 AM PDT # "

De a legjobb:
"So linux trolls and you invite him for dinner xDDDD

Do not feed the troll :P "

Vacsiznak és meglesik együtt a Pingvinek vándorlását... (amint menetelnek a Nap felé)