Mi várható a Linux 2.6.20-ba? Reiser 4 nem valószínű...

Címkék

Andrew Morton, a 2.6-os Linux kernel karbantartója ma reggel postázott egy levelet, amelyben összeszedte azokat a patch-eket, amelyeket továbbít Linus-nak a mainline kernelbe való beolvasztás céljából. A listából az is kiderül, hogy melyek azok a patch-ek, amelyet Andrew továbbított az illetékes alrendszer karbantartókhoz, mi az amit eldobott, és mi az, amit még továbbra is visszatart az -mm fában.

Szeptember elején Morton egy ugyanilyen listát tett közzé, akkor éppen a 2.6.19-be várható patch-ek listájával. Akkor a régóta sokak által várt Reiser 4 filerendszerről kiderült, hogy nem lesz a 2.6.19 része. Akkor úgy festett, hogy sokkal valószínűbb, hogy a 2.6.20-ba fog bekerülni, de most Andrew listájával majdnem biztossá vált, hogy nem lesz a 2.6.20-ban Reiser 4 (egyelőre marad az -mm fában).

A lista itt.

Hozzászólások

Húha, ez komoly, most mr végképp megértettem, miérrt olyan a Linux, amilyen. ;-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Szerintem nem errol van szo (``windows passziánszbajnokok``), viszont valoban erhetetlen, hogy miert erzik ugy egyesek, hogy valamihez mindenfelekepp oda kell irni valami teljesen felesleges hozzaszolast. Bar mondjuk az utobbi idoben divat lehurrogni a linuxot (pffujjj!), egy idoben divat volt a windowst, de az mar annyira ciki, hogy kellett talalni mast... es hat ugye a birka is szeret a csordajahoz tartozni.

Szerintem nem illetlen, mert nem linuximádó szekta honlapján vagyunk elvileg. Mondjuk az igaz, hogy eléggé "csípőből tüzelős" volt a postom, mentségemre legyen mondva, hogy lentebb kifejtettem.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Ha már állatos példa, szerintem helytállóbb lenne ahhoz az esethez hasonlítani, amikor valaki azokat gyalázza, akik beöltöztetik bohócnak a kutyájukat és még büszkék is magukra, valamint mélyen megsértődnek ha valaki ezért lehülyézi őket és a kutyaszőr alapértelmezetten remek hőszigetelő képességével támad a "gazdira".

Azt kellene felfogni, hogy az openszorsz nem vallás, amivel szemben kritikának helye nincs, különben irány a pokol/máglya/stb., hanem fejlesztési modell, a termékeit pedig nem tévedhetetlen zsenik írják hibátlanra (ezzel kapcsolatban lásd bármely nagyobb projekt bugkövetőjét).

Nagyon is van helye [kritikának, lehurrogásnak, dürrögésnek, fikázásnak] (kívánt szó aláhúzandó), viszont a forráskód/program működésének ismerete lehetővé teszi a kritika igazságtartalmának kivizsgálását, ennek alapján pedig eldönthető, hogy az megalapozott-e vagy sem. Persze enélkül is le lehet söpörni minden kritikát azzal, hogy deazakkorisjobbmernekemmegy, csak az nem lesz hiteles. És itt jön képbe az a jelenség, hogy aki már látott nyílt forrású kódot, kiröhögi azt, akiről süt hogy noha még nem, de nagyon határozottan beszél hülyeségeket (most nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva az egymás mellett elbeszélés szintén nem ritka esetét :)).

Valamint nem árt tisztázni, hogy az openszorsz termék nem lesz automatikusan jobb a nem openszorsznál csak azért, mert openszorsz. Ez _csak_ lehetőség arra, hogy "bárki belenézhessen" - de nem garantálja, hogy lesz valaki aki ezt tényleg meg is teszi és valóban ki is javítja a hibákat, mindezt folyamatosan, éveken és kiadásokon keresztül. Utóbbi esetben meg hiába irkál esr-től poliverzumig mindenki, hogy így meg úgy jobb a nyílt forrás - nem lesz jobb se magához képest, se a nem nyílt termékekhez képest, ellenben elveszti a hitelességét és onnantól csak a kuka felé visz az út.
Szóval szerintem nagy általánosságban azt kéne csinálni, hogy shut up and hack, akkor talán lenne remény arra, hogy a Linux desktop éve a budapesti olimpiáénál hamarabb jön el :)

Közkívánatra (:-P) kifejtem: nézzétek meg, hogy _egy_ ember milyen iszonyatos patchmennyiséget tart karban, és mennyi emberrel kell a kapcsolatot tartani, továbbá mennyi elbírálás lehetséges, és hogy a különböző "branchek" között is kell syncelni. Még ha főállásban csinálja, ezt akkor is lehetetlen normálisan megoldani (szerintem). Nem tudom megérteni, minek van ennyi ág, amíg azt felfogtam, hogy a fejlesztési modell milyen, az sem tartott kis ideig, pedig van némi fogalmam a VC-ról és társairól. Ez a modell szerintem indokolaltlan mértékű "overhead"-del jár. Azt meg végképp nem tudom felfogni, hogy a stable API miért nem cél (bővebben ld. HUP VGA fórum :-D).
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

A melo nagy reszet a git vegzi, nem Andrew Morton, szoval az overhead nem olyan veszelyes, raadasul minden reszteruleten besegit neki 1-2 fejleszto. A stable kernel API mindig elokerul, de ra kene mar jonni, hogy ki is hiv kernel internal cuccokat? Foleg a tobbi kernel fejleszto... Innentol egymast szivatjak, nem pedig a "vegfejlesztoket".

Tehát szerinted ha valaki benéz egy bármilyen fórum topikjába - ahol szép számmal akadnak kezdők is - abból le tud szűrni bármit is egy operációs rendszer kernelének minőségéből? Miért nem kérdezel engem, hogy van-e valami probléma? Hmm?

--
trey @ gépház

Tudom, hogy worksforyou, de hol is van az deklarálva, hogy 'Linux is for geeks only'? Vagy akkor ne sírjanak, hogy 'popularity not growing as expected', meg hogy a Linux-desktop éve a budapesti olimpiáéval esik egybe. ;-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Mi az, hogy works for you? Egy évben többezer desktop-ot, notebookot és szervert adunk el. Az összes termékünket bevizsgáljuk (és minősíttetjük) Linuxra mert különben tendereknél nem szerepeltethetnénk. Ez azt jelenti hogy nálunk works for többezer számítógép, szerver és notebook évente.

"Vagy akkor ne sírjanak, hogy 'popularity not growing as expected', meg hogy a Linux-desktop éve a budapesti olimpiáéval esik egybe. ;-)"

Szokásos terelés, nem tudom, hogy hogyan jutottunk el ide az API-tól, meg mi köze van a végfelhasználónak az API-hoz, aki kap egy disztrót, benne egy kernelt (ami fél, 1, 3 évig nem változik, tehát van olyan stabil API-ja mint bármi másnak), és ehhez a kernelhez kap egy driver-t, amit a csomagkezelőjével feltehet ha akar, esetleg letöltheti. Működik.

Meséld már el nekem, hogy ha csak nem vagy kernel driver fejlesztő, akkor mikor fejlesztesz te a mainline kernelre? Ha nem vagy expert, akkor mikor használsz mainline kernelt?

(Válasz: soha)

Egy olyan utalást mutass nekem valahol, ahol azt állítja neked valaki is, hogy neked mainline (vanilla, nevezzük bárhogy) kernelt KELL bármikor is bármire használni...

Persze egy Windows XP felhasználónak, aki fórumokból és ott fellelhető hozzáértőktől tájékozódik, de maga aktívan nem használ Linuxot, hogyan várhatnánk el, hogy átlássa ezt?

--
trey @ gépház

Már ne is haragudj, de szerintem a kernelfordítás már csak azért is nem nagy valami Linux alatt, mert sok remek háutu van a témában, és ha elqrja, akkor sincs nagy gáz.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Jajj, ne kalandozzunk már el.

Én azt állítottam, hogy egy halandó Linux felhasználó kib. ritkán találkozik "mainline" kernellel a gépén (még a szakmabeliek 90% sem tudja mi az a kernel, nem hogy ki tudná cserélni), azaz NEM OKOZ nekik semmilyen gondot az, ha változik az API, mert azt a disztribútoruk elrejti előlük. A maradék néhány százalék meg úgy szopatja magát, ahogy akarja.

--
trey @ gépház

"ha változik az API, mert azt a disztribútoruk elrejti előlük"

Feltéve hogy a kommunikáció jól működik a mainline fejlesztők és a disztribútor kernel specialistái között ez nem is okozhat gondot. Ez esetben viszont a specialista nemigazán lehet fejlesztő ebben a bazár elvű projectben, hiszen az egészet át kell látnia. Rosszul gondolom?

Nem, de az XP-s kernel32.dll megfelelő driverekkel felvértezve támogatja az említett HW-t. Egyébként amit írtam, az egybevág azzal, amit snq- mondott (ezért bátorkodtam kijelenteni, hogy megelőzött). A Linux-kernellel az jár, hogy sajnos az egészet ki kellett ennek a srácnak cserélni, és szívja a fa fogát vele. Ráadásul ha végigolvasod a postot, még le is írja, amit én itt mondok. :-)
(Edit: én próbáltam kínosan ügyelni az összehasonlítások elkerülésére, de az XP-kernel kicsit más architektúra).
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Jezusom, nem akarod érteni amit mondok. Ha egy disztró nem támogat egy hardvert, akkor ki kell mondani, hogy nem támogatja. A disztró készítői szempontjából nem NEM TÁMOGATOTT a mainline kernel használata. Akkor sem, ha te ezt szeretnéd, vagy ha valaki azért szeretné, mert attól meg a foobar hardvere.

"(Edit: én próbáltam kínosan ügyelni az összehasonlítások elkerülésére, de az XP-kernel kicsit más architektúra)."

Ezt majd fejtsd ki alkalomadtán.

--
trey @ gépház

Ha egy disztró nem támogat egy hardvert, akkor ki kell mondani, hogy nem támogatja.

Komolyan felbosszantasz, nézd meg, hogy épp itt jön ki a hátránya a kernelfejlesztési modellnek.
Ja, a Windows-kernel? Hát az egy hybrid kernel, a Linux meg ugye monolitikus, innentől nincs is értelme a drivereket ("modulok") öszehasonlítani.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Valóban nem gondolom, de én azt sem gondolom, hogy ez a "belebuzerálás" a Linux kernel fejlesztési modelljének sajátja lenne. Olvasni kellene más OS-ek fejlesztői listát is. Számtalan esetben van olyan, hogy valami működött korábban, valaki hozzányúlt, aztán nem működött. Lásd letiplizett FreeBSD fejlesztő esete.

--
trey @ gépház

Ja, David Xu végül tényleg jól lelépett:
LAST STATE RANK COUNT NAME
20061205 ok 1 525 jhb
20061204 ok 2 483 rwatson
20061205 ok 3 375 imp
20061204 ok 4 332 pjd
20061201 ok 5 286 sam
20061204 ok 6 248 glebius
20061205 ok 7 232 mjacob
20061204 ok 8 204 davidxu
20061205 ok 9 192 ru
20061203 ok 10 180 netchild
:)

"What you want is a stable running driver, and you get that only if your driver is in the main kernel tree."

Ezek szerint ha egy adott driver nincs benne a kernelfában, akkor...

"Simple, get your kernel driver into the main kernel tree (remember we are talking about GPL released drivers here, if your code doesn't fall under this category, good luck, you are on your own here, you leech .) "
(már azért is marhaság, mert BSDL alá eső driver is mehet, nem?)

A továbbiakban meg valami eleve szarul megírt USB-interface példájával kívánja a stable API létjogosultságát megkérdőjelezni.

Kurva jó okfejtés, tényleg. :-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

"Kurva jó okfejtés, tényleg. :-)"

Mi több, a "hivatalos" álláspont (minden legyen gpl) magyarázata :)
Igazából persze az lehet mögötte, hogy ha lenne stabil api, akkor a nagy cégek a főállású fejlesztők támogatása helyett a bináris vackaikba tolnák a pénzt, ami hosszabb távon nem csak a kernel mostani szintű stabilitását veszélyeztetné, hanem a főállású fejlesztők állását is. Azok nélkül meg csak távolodna a hőn áhított world domination :)

Féltreértés ne essék, én nem gyűlölöm a szabad szoftvereket és azok képviselőit, de:
a) ha rá akarják valakire mindenáron erőltetni, az gáz (tudom, amikor a srác Ubuntut akart eladni, akkor én is egyet nem értésemet fejeztem ki, de ott az ubuntu-filozófia miatt, nem a GPL és tsai miatt)
b) sajnos van, amit szabad szoftverrel nem lehet kiváltani
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Én a 2.6.19-et toltam fel több gépemre is. Tökéletesen működik, megy mint a raketa. Tudom senkit sem érdekel ;-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Érdekesnek találom azt, hogy flame-elni és trollt etetni mindig sikerül, cikkhez kapcsolódó értelmes hozzászólást írni jóval kevésbé.

Arról álmodok, hogy egyszer olyan lesz a hup, hogy ha egy cikkhez 20 hozzászólás van, akkor abból kettő elárvult flamebait, és a maradék 18 csak konstruktív hozzászólás, amit elolvasva többet fogok tudni/érteni/átlátni a cikk témájából, mintha csak a kapcsolódó linkeket elolvasom. Ehhez persze az kellene, hogy az emberek csak akkor írnának kommentet, ha hozzá tudnak tenni hasznos információt a témához.

Én kicsi vagyok ahhoz hogy egy ilyen patchlistából ki tudjak hámozni komolyabb következtetéseket, éppen ezért nem is akartam hozzászólni, de sajnos elveimet meghazudtolva ez a komment kijött belőlem, miután a meglévő 10 hozzászólást elolvasva semmivel nem kerültem előrébb. Reagálni nem kell rá, tudom hogy álmodozás és az idővel ez csak romlani fog, javulni nem. De ha esetleg valaki tudna írni néhány gondolatot arról, hogy a patchlistából mik az érdekesebb részek, és miért, azt nagyon szívesebben olvasnám.

További kellemes flamefestet.

ne lehetne valahogy pontozni egymas hozzaszolasait es aki csak flamel, fikaz, hulyesegeket nyog be, azt kitiltani? vagy lehetne egy szuro akkarok hulyeseget/flamet latni : yes, nop. kicsit unalmas mar hogy a hup semmi masrol nem kezd szolni csak flameljunk minden, linux,novel,ms,index, stb.

de van hogy az ember szeme elfárad és a 30-ik nem szakmai hozzászólás után már nehezen megy beleolvasni is .. én is szoktam **** **** -at magyarázni, de a mások hozzászólásaihoz válaszolt reflex válaszokból leszűröm hogy vannak törzsvendégek a kubban

Pedig így volt, tanuk vannak rá, nakuro majd megerősít, ha akar :) Nem is volt kicsit vicces a dolog, tekintve, hogy egy napig azt hitték, hogy nakuro kollégám én (aznap éppen HUP-os póló volt rajta, így összekeverték velem), és csak egy nap után leplezte le, hogy tulajdonképpen ő nem én, hanem én vagyok én. De ez végülis már teljesen mindegy.

Látni akarták a messiást, van ez így :)

--
trey @ gépház

Kedves Trey!

Meredeken csökken a hozzászólások színvonala már egy ideje. Nem értem, hogy miért nem lépsz semmit. Lehet, hogy téged nem zavar, hogy ennyi flame-et kell kerülgetned, hogy valami értelmeset olvass, esetleg élvezed az oldal közösségi, baráti jellegét. Azok számára, akiket főleg/csak a szakmai része érdekel a híreknek, ez szerintem már lassan élvezhetetlen.

Időnként látok itt pár embert kifakadni, akik ritkán szólnak hozzá, főleg ha van érdemi mondanivalójuk. Ezt a diszkurzust sem akartam én itt folytatni; egy év alatt kétszer írtam már a témában neked levelet, hasonló meglátásokkal, de nem válaszoltál, pedig azt hiszem a kérés formája legalább ezt megérdemelte volna.

Látszik, hogy te nem tartod a kérdést olyan fontosnak (hiszen nem válaszoltál a leveleimre és most selli ötletét is elutasítottad), de valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy szükség van egy ilyen rendszerre.

Itt van például egy "Queue" nevű modul Drupalhoz, ami elvileg ilyen téren megoldás lehet:
Hence, the purpose of comment moderation is two-fold:
* To bring the really good comments to everyone's attention.
* To hide or get rid of spam, flamebait and trolls.

Szerintem mindkét cél hasznos lenne, és egyik sem korlátozna senkit abban, hogy tovább flame-eljen, viszont megspórolna egy csomó időt annak, aki nem szeretné ezeket követni. Az értékelőrendszerről nagyon pozitív véleményen alakult ki a slashdotot olvasgatva. Érdemes megnézni egy-egy hírhez a hozzászólásokat 4 pontos thresholddal. Sok érdekes, ötletes és vicces hozzászólást lehet olvasni ilyen módon minden egyéb nélkül, annak ellenére, hogy valószínűleg ott sem kisebb a trollok aránya, mint itt.

Sajnos nem működik jól az általad leírt átugrós technika, mivel vannak olyan aktív emberek (ilyenektől a hozzászólások egy meghatározó része származik), akik szeretnek időnként önfeledten flame-elni (értsd, komoly szakmai alapok nélkül), ugyanakkor remek szakmai hozzászólásokat is tudnak írna, ha éppen olyan kedvük van.

Éppen ezért kérlek, hogy az oldal színvonalának javítása (inkább megtartása) végett gondolkozz el valamilyen értékelőrendszer bevezetésén!

Zumi

Kedves Zumi!

Elmondtam már többször, hogy a Drupal Core-tól nem térek el. Modulokkal sem. Ennek az oka a karbantarthatóság. Időm nincs ezzel szarozni, de ha felvesztek főállásba, akkor szívesen lopom majd ilyennel az időmet.

--
trey @ gépház

Ez így már egy egészen más vitaalap. Ha ezt mondod, nem írom rá ezt a választ.
Ha válaszolni van kedved a felvetésre, akkor ne agyament ötleteket adj. (ugord át minden második hozzászólást). Ezzel nem lehet megoldani, hogy széjjel van flémelve minden hír.

Ha megmondod, hogy mi a technikai akadálya, akkor mindjárt másfelől (konstruktívabban) közelít mindenki és nem lesz flém (vagy az kell?).

Jó, akkor várjunk és reménykedjünk, hogy a fenti modul is bekerül a drupal core moduljaiba, mint a JavaMikulás. :P :)

Ja és nem, nem leszek drupal fejlesztő, csak hogy ne legyen ilyen ramaty a HUP, mint szakmai fórum. Híroldalnak rendben van jelenleg is, nem véletlenül olvasom.

Ja igen, és légyszi egy ügyeletes troll még ugorjon rám és szóljon le, hogy még nem tettem le semmit az asztalra és ne én akarjam itt megmondani a jót. Köszi.

Zumi

"Ez így már egy egészen más vitaalap. Ha ezt mondod, nem írom rá ezt a választ."

Legalább 20-szor írtam már le ezt. Nincs erőm állandóan ismtételgetni.

"Jó, akkor várjunk és reménykedjünk, hogy a fenti modul is bekerül a drupal core moduljaiba, mint a JavaMikulás. :P :)"

A javamikulás nem modul, hanem blokk. Összesen 4 sor html, nem módosítja az adatbázis sémát, és nem fog gondot okozni az upgrade-kor. Továbbá nem igényel egy darab php file hozzáadást, vagy módosítást sem. Gondolom ilyen comment szűrő modult nem tudsz...

"Ja és nem, nem leszek drupal fejlesztő, csak hogy ne legyen ilyen ramaty a HUP, mint szakmai fórum. Híroldalnak rendben van jelenleg is, nem véletlenül olvasom."

Nem egyszerű eldönteni, hogy mi a flame. Szerinted honnan indul egy flame? Definiálnád, hogy mi az a flame? Mert nem egyszerű eldönteni. Ami az egyiknek flame, az a másiknak nem.

--
trey @ gépház

> Nem egyszerű eldönteni, hogy mi a flame. Szerinted honnan indul egy flame? Definiálnád, hogy mi az a flame? Mert nem egyszerű eldönteni. Ami az egyiknek flame, az a másiknak nem.

Nehéz eldönteni, persze. Van több ilyen dolog is, például hogy meddig "fair use" valami vagy mi a rágalmazás és mi az amikor csak jól megmondtad valakiről a véleményed. Ilyen dolgokban általában a "common opinion" a mérvadó és minden helyzetet külön lehet csak vizsgálni. Jéé, pont erre jó egy comment rating rendszer. :)

Zumi

Egyébként olyan édesek vagytok, hogy a szakmai vitára is azt mondjátok, hogy nemszakmai, mert van bene flame. ;-)
Vagy a stable kernelapi előnyeinek/hátrányainak kitárgyalásánál mennyivel kell szakmaibb téma?
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Mivel az én postom a szülő hozzászólás, ezért válaszolok erre is. Treynek is válasz, nem csak neked. Mint írtam, 2szer is küldtem egy hasonlóan hosszú és higgadt hangvételű levelet Treynek. Nem kaptam rá választ, ezért próbáltam meg itt offtopic-ként elsütni, hátha a nyilvánosság hatására kapok rá. Kaptam végre, sőt, azt kaptam amit már megkaphattam volna egy éve is.

Oké, hogy Trey belefáradt abba, hogy ezeket ismételgesse. Erre csinálnak álalában FAQ/GYIK oldalakat.
Ez egyszerűen rossz kommunikáció, nem véletlen, hogy ilyen témákról gyakran robbannak ki ilyen offtopic viták, nincs róla szó semmi elérhető helyen.

Miből kellett volna tudnom, hogy ez a helyzet, mielőtt Trey leírta? Hogy a "Mi várható a Linux 2.6.17-ba?", "Mi várható a Linux 2.6.18-ba?" és "Mi várható a Linux 2.6.19-ba?" hírek alatt valami szétflémelt oldal közepébe valakinek odaírta ugyanezt már 3szor?
Most elmondta negyedszer. Legközelebb lesz emiatt morgolódás? Lesz, ezt meg valaki más nem fogja látni.

Eredetileg bele akartam írni, hogy a flame-elős emberek postjait átugrálni azért is járhatatlan, mert vannak olyanok, akik vagy eszetlenül belemennek/belekezdenek flame-ekbe, de ha olyan kedvük van, akkor szakmai szempontból is korrekt hozzászólásokat tudnak írni.

Te vagy ezeknek az embereknek az egyik mintapáldánya, és miattad is nem tudom általában alkalmazni a Trey által ajánlott módszert.

Lásd ennek a hírnek az első hozzászólását:
"Húha, ez komoly, most mr végképp megértettem, miérrt olyan a Linux, amilyen. ;-)"
- tipikus semmitmondó, "unatkozom, flémeljünk" hangulatú post. Mindenkit fárasztasz vele, haveri társaságban elmegy egy ilyen, ahol közös az alap, tudják miről beszélsz. Itt okvetlenül félre fogja valaki érteni és kész a flém. Bár gondolom ezt te is érzed.

Ezekután kezdeném átugrálni a hozzászólásaid, de 12 másik post után ott van újra egy tőled, ahol tényleg leírod a véleményed, ami érdekes dolgokat tartalmaz. Ez például egy tipikus agyatlan flame volt, amiben volt egy kevés szakmai rész. Egész más, mint egy szakmai vita flame-mel. Mások az arányok.

Zumi

Hát nem sikerült egészen kicserélnünk a reiserfs(4) és az ext3 közti versenyről szóló tapasztalatainkat, hallomásainkat, véleményünket.

már itt is a royalisták(wndws) fikázzák a linuxot.
a windows kényelmes, de semmi közöd hozzá, hogy mi hogy van elintézve benne, és hogyan. Csak bérled a bináris másolatát
(benne van az eula-ban)
Linuxnál viszont kénytelen vagy a saját kezed istenét szidni, mert lehetőséged van a teljes forrást végignyálazni és azt újra fordítani - vagyis rendelkezel a gépeddel és a rajta futó mindennel.

Csak idéznék Orlandótól:
egy rendes operátor/unixos/linuxos nem biztos hogy tudja hogy is hívják ezen a héten a print parancsot.

idézet magamtól:
windowsnál pontosan tudom hogy hívják a print parancsot, csak nem biztos, hogy tudom, mit is csinál ezen a héten.

Persze én is két macska vagyok itt álmomban.
Windows-on dolgozom,
aztán próbálom otthon ugyanazt legálisan ingyen elérni linuxon.

Szóval szerintetek miért lesz jobb az ext3 mint a reiserfs4??
:-)