Elegem lett...

Fórumok

Elegem lett...

Hozzászólások

trollereknek: Vettem pattogatott kukoricat, meg napolyit. Igazi verremeno Linux-Windows csatat kivanok mindenkinek a palyan. En most serulten csak mint "fuggetlen" szurkolo leszek jelen, de ha kell neha bedobom a labdat, vagy vallat veregetek. Ha esetleg eldolt ki a nyertes (eddig meg soha nem sikerult), kerem a csapatokat, hogy ezuttal lepjenek meg es a vesztes mondja ki a vereseget. (meg ilyen se volt)

Mindket csapatnak: Ne feledjetek, hogy ez a csata elet-halal kerdese. Ha nem tudjatok megvedeni a sajat oprendszeretek becsuletet, a sajat becsuletetek is odavesz. Ezt senki nem engedheti meg maganak!! WARNING!!! Ismetlem: senki nem engedheti meg maganak!! Az emesztesetek, a verkeringesetek, a koleszterinetek, a nemi aktivitasotok is csorbat szenvedhet, ha az oprendszer bukik. A masik fontos dolog, ha valaki azt mondana, hogy izlesek kozott vitatkozni ostobasag, azt el ne higyjetek, mert az az ember beepitett ember es hazudik!! Arulo! 007 Ugynok!! Besugo! Monnyon le!

Na kerem. Bemelegites meg volt, egymasra vicsorgast tessek abbahagyni, habzo szajakat megtorolni es tessek a rajthoz alni.

(fütty)

[quote:31b73b681e="Winember"]Halihó Mindenkinek!
...
Remélem sikerül megtalálni a számomra optimális operációs rendszert amivel a célom megvalósíthatom minden nap, vagyis:
Én csupán azt szerettem volna kezdettől fogva, ha egy stabil és megbízható operációs rendszer van a PC-men, amivel a napi feladataimat meg tudom oldani és ez a cél ma is.

Üdv. winember

(Most kihúzom a gyufát egyeseknél :twisted:)

Gondoltál már a Mac-re, mint lehetséges platformra? Néhány érvem:
1. kisimulnak a ráncaid, elmúlik az arcrángásod
2. nem akarsz minden nap végén kalapáccsal nekimenni a gépnek
3. végre számítógép elé ülsz!
4. vírusok? azok micsodák?? :o
5. dolgozol, szórakozol és nem a géppel (Winnel) nyavalyogsz.

Mielőtt kapok a fejemre hideget-meleget, direkt vettem ilyen egyszerűre a formát. :)
Az való igaz, hogy a fentebbi hozzászólásokban említve vala, az aktuális rendszert karban kell tartani, mert ma még nem tartunk intelligens oprendszereknél, ill. munkáinkat backupolni, mert akár egy váratlan vinyó halál is tönkrevághatja életművünket. Mottó: jobb félni, mint megijedni.

De ha nincs kedved a Linuxszal vesződni, melegen ajánlom a Mac-et. Én sok-sok évi Windows-centrikus fejlesztés és otthoni használat után váltottam Mac-re és nem bántam meg. Teszem a dolgomat, nem idegesít a Windows 1000 hülyesége, nincsenek nyolc számjegyű megfejthetetlen hibakódok, BSOD-k és megvan a UNIX alap is, ami nálam nélkülözhetetlen!

Gondold meg, megéri!

Elég tekintélyes meretűre dagadt ez a vitafórum... :)
Ne bántsátok egymást... itt egy példa hogy megfér egymás mellett a két rendszer. Legalább is addig amig bílgéc be nem perel mindenkit az egész világon. :twisted:

[quote:fd451b78b7="segabor"]Gondoltál már a Mac-re, mint lehetséges platformra?

Hahaajj, lesz itt meccs! Mar harom csapat van a palyan! Tudtam en, hogy jo otlet lesz a pattogatott kukorica!

:twisted:

Hát ha jobban megnézitek a Linux még ofice-t is tartalmaz. Az aljánál van feltüntetve. :)

[quote:281828d0e7="rigidus"]Hahaajj, lesz itt meccs! Mar harom csapat van a palyan! Tudtam en, hogy jo otlet lesz a pattogatott kukorica!

:twisted:

Nem akarok senki levesébe h_gyozni :) csak alternatívát ajánlottam fel... 8)

Minthogy nemigen tudok hozzaszolni, ezert csak megjegyzem, hogy valahogy en is igy erzek :) Egy darabig jot mulatok a topicon.
(Egyebkent en is azt javsolnam, par Live beszerzese, aztan amelyik tetszik, abbol feltenni. Meg egy uj wincsi, akkor nem kell particionalni)

Amugy jo kis iras volt a lentebbi, jot derultem rajta :)

[quote:296450080e="rigidus"]trollereknek: Vettem pattogatott kukoricat, meg napolyit. Igazi verremeno Linux-Windows csatat kivanok mindenkinek a palyan.
.
.
.
Mindket csapatnak: Ne feledjetek, hogy ez a csata elet-halal kerdese. Ha nem tudjatok megvedeni a sajat oprendszeretek
.
.
.
Na kerem. Bemelegites meg volt, egymasra vicsorgast tessek abbahagyni, habzo szajakat megtorolni es tessek a rajthoz alni.

(fütty)

[quote:242edc9df3="Winember"]
Az ilyen irányú elfoglaltságból baja nem származik, csak jobb emberré válhat, nem pedig kötekedővé.

Ennek egyrészt semmi alapja nincs a tapasztalat szerint, másrészt eltévedtél, ez nem az a fórum.

[quote:f05e666c89="snq-"][quote:f05e666c89="congo"]Amúgy csodálom, hogy egy kedves "régi" ismerősöm még nincs itt hogy teljes egyetértésben menjen újra a témázgatás (hello Nagyapa :) ). Szerintem jól ellennétek 8)

nincsenek csodak, csak 3 neven reggelo agitprop droidok

Valami ilyesmire gondoltam én is, csak nem akartam hogy megint paranoiásnak legyek kikiáltva :D

Jajj én még nem pofáztam bele a topicba? :lol:

Na lássuk.

WinXP - színes, szagos jól beállítva általában nincs vele komolyabb baj, persze használni tudni kell.

Linux - ezer meg egy féle kinek-kinek izlése szerint. A szabadság, a választás lehetősége egy nagyon jó pont számára.

BSD - szintén lehet válogatni

MacOS - eszi nem eszi nem kap mást, de jól összerakott rendszert kap az ember a pénzéért.

SkyOS és egyéb alternatívák - jó kipróbálni őket, igéretesek.

Minden rendszernek meg vannak az erősségei és a gyengéi, ha mindenképpen játék akkor Cedega ide vagy oda, a win az elsődleges játékplatform és sok olyan alkalmazás van ami nehézkesen vagy egyáltalán nem pótolható.

Linux alatt minden könnyebb és szabadabb és érzem, hogy bármit csinálok az úgy is van és nem a háttérben lévő egyéb komponensek döntik el, hogy mikor és mit tehetek. Imádom az opensource minden előnyét, hogy kedvemre túrkálhatok a rendszerben. Ezért nálam a favorit a Slackware.

A Mac-et láttam és használtam 1x2-szer de ebből nem tudok messzemenő következtetést levonni. A többieket próbálgattam, nézegettem és tetszenek is meg nem is, de ez nem azt jelenti, hogy nem jók.

Próbálj ki live cd-ket elsőkörben (linux/bsd) és ami a legszimpatikusabb azt kezdjétek el használni. Meg persze amiről tudod, hogy a környezetedben is használják, hogy tudjatok egymásnak tanácsokat adni illetve egymástól kérni. A netes közösség nagyon jó (win/linux/bsd) vonatkozásában is, csak tudni kell értelmesen kérdezni és nem a másik rendszerhez hasonlítva fikázóan feltenni az aktuális problémára vonatkozó kérdést.

Köszönöm, leülök magamtól ;)

[quote:d5863955cf="wlaszi"]Nemértem, miért nem ajánlotta senki sem a gentoo-t :twisted:

Winember:
- ha egy particonálás zavar, mert "bonyolult"...szerintem nagyon szívni fogsz. Ahhoz, hogy belődd a rendszert lehet, hogy a particionálásnál mélyebben kell értened a géphez. Bár lehet, hogy a klikkolós disztrók amiket itt ajánlgatnak neked, már a komolyabb dolgokat is megcsinálják grafikus felületen, bár ez a hozzáértést még nem váltja ki.

Halihó!

Látom bejött, de légy nyugodt nem Te vagy az egyetlen aki félreértett 1-2 dolgot azokból amit beírtam.
Tehát lássuk mit is írtam a legelső hozzászólásomban:

[quote:d5863955cf="goraki"][quote:d5863955cf="winember"]

Én személyszerint uhu-t vagy suse-t ajánlanám. Magyar nyelvűek, könnyű kezelni.
Próbaként szerintem particionáld 3má a vinyót(1 az xp-nek, max 1 gigás a Linux swap-nak, és maradék a linuxnak) és rakd fel. Ha tetszik akkor szedd le a win-t.

Ajjajj... Éppen ezt nem akartam!
Partícionálni!
Ugyanis ez egyenlő lenne az újratelepítéssel amit órákat vesz igénybe és a hideg is kiráz tőle ha rá gondolok.
Újra feltelepíteni az Offiszt, a Realplayert, a GIMP-et, az audacity-t, a winampot, az opera böngészőt, a...... huhhh felsorolni is sok.

Tiszta sor nem?
Érthető, hogy az ujratelepítése a sok-sok-sok programnak az ami idegölő, node haladjunk tovább.

[quote:d5863955cf="wlaszi"]
- Ha színes-szagos klikkelős disztrót raksz fel, akkor az oprendszer-telepítés detto ugyanolyan lesz mint a Winé. (next-next)

Utalnék a fentebb megírtakra. és alább folytatom az idézetet:

[quote:d5863955cf="winember"]
Újra feltelepíteni az Offiszt, a Realplayert, a GIMP-et, az audacity-t, a winampot, az opera böngészőt, a...... huhhh felsorolni is sok.

Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem nagyon elegem van a sok
next, next, next, next, next, next, next, next,-ből. És a "Liszensz görgetés + [Elfogadom]" stb. dolgokból, meg abból, hogy egy-egy program állandóan fel akar menni a netre letölteni, reisztrálni.... stb.

Tehát? Nem (!) az oprendszer telepítése közbeni [Nex], [Nex], [Nex], az ami zavaró, hanem az hogy ugyanezt sokkalta töbször meg kell csinálni még egy windows telepítésnél ugyanis kell hozzá:
WinDVD
Audacity
Total Commander
Offisz
GIMP
Realplayer
Winamp
Nero
CloneDVD
Opera
stb. stb. nomeg a nyomtató, hangkártya, VGA kártya stb. driverek...

Ez csak 10 alkalmazás és még nem soroltam fel mindent amit fel szoktam tenni! hány [Nex], [Nex], [Nex],-et kell nyomni ezeknék 100-at? 150-et?

Az ismerősöktől, barátoktól pedig azt hallom "Rábootolsz a Linuxos DVD-re és felmegy minden ami szem száj ingere és minden program amit használok egy installal felmegy és nem kell ott ülni és 1385 klikkelés végrehajtani!

Nos, tehát az ilyen újratelepítésekkel engem vallatni lehet! :oops:

[quote:d5863955cf="wlaszi"]
Egy alapwin kb 40-50 perc (+ az update-ek, de azalattt lehet telepíteni, kb 1,5 óra alatt jó előkészítéssel megoldható az egész). Egy csilivili Linux kb 40 perc és 1 óra között van..vagy több.

Tény, linuxxal megoldható 1 sor beírásával a telepítés, Winen meg feltesz 25 kérdést. Ám! Ablakoknál most nem tudok hirtelen olyan programot mondani ami nem működött volna (a 25 next után), biztos volt, de nem ugrik be. Ellenben Linux alatt volt már pár oylan, hogy vmit felraktam 1 sor beírásával és még 1,5 napot szívtam hogy működjön is (függőségek, kézzel beállítani a config filet, kézzel átállítani a függőségben lévő progik configjait, esetleg kernelfordítás hozzá...persze erre még rájönnek a man és a howto olvasás ideje...jó, béna vagyok, de az illendőség + jóhiszeműség kedvéért feltételezzünk látatlanban egymásról egyenlő képességeket), tehát ezt összehasonlítva a 25 nexttel, lehet, hogy ideges lennél.

Hmmmm.... Nem biztos, hogy ideges lennék, ugyanis a 25 (50-150?) NEXT vagy egyébb gombok nyomogatása az egy gépies dolog amit utállok, viszont hibát keresni és javítani, újjtani, fejleszteni valamin az szeretem :P ezzel ellentétben a windows újrainstalltól elmegy az életkedvem, azt végigülni, majd a NEXT vagy egyébb gombok nyomogatása az egy gépies dolog amit utállok. Tiszta horror az egész nekem!

Volt egy alkalom amikor egy wines barátomnál voltam és egy Linuxos is volt ott. A wines barátom éppen újra feltette a koplett windowsos rendszerét a gépére és csak azt láttam, hogy állandóan cserélgeti a CD-ket. Mire már a 4. vagy 5. CD-t kivette és betette az újabbat, megszólalt a Linuxos: "Én pedig azt hallottam, hogy a Linuxot nehéz és hosszadalmas telepíteni, de a windowst milyen könnyű"
No, igen. Hát nem éppen ezt láttam ezen alkalommal én sem.

[quote:d5863955cf="wlaszi"]
Baromi vicces, hogy ez egy Unix fan oldal, tele vad linuxhívőkkel + kockaemberekkel, és amikor idejössz kérdezni mindenki azt vágja az arcodba, hogy maradj a winnél...
Egyszerűen arról van szó, hogy elolvasva a kezdőírásodat, szerintem sok embernek (de legalábbis nekem) az ugrott be, hogy esetleg nagy csalódás lenne számodra a váltás. Simán jószándékból ettől meg akarunk kímélni.
De kívánom: én tévedjek!!!

Egy tanács a végére: Sokan ajánlottak már itt valamilyen Live kiadást, nézegesd meg őket.

Megnézem a LiveCD-ket O.K.

Valóban nagyonis profán a helyzet!
Legalább olyan mintha mondjuk bemennék egy számtech boltba ahol csak és kizárólag windowst árulnak és megkérdezném az eladótól: Uram! Melyik win-t ajánlja, az XP-t vagy van még w98-asuk netán? Ugyanis azt hallottam az XP-ről, hogy nem futnak rajta a DOS-os játékok. Ezért kérdem.
Mire a válasz: Egyiket sem, ugyanis a windows könnyen vírusos lesz, és tele van biztonsági hibákkal! Valamelyik Unix-ot, Linuxot, vagy Mac OS X-et ajánlanám önnek, bár az utóbbihoz számítógépet is kell vennie, de higyje el megéri!

Mindenesetre az itt olvasottak és az eddíg hallottak azt mondják nekem: Megéri legalább kipróbálni a Linuxot. Legfeljebb beszerzek egy másik HDD-t, hogy még ne kelljen újratelepíteni az XP, mert tán ekkor kitörne a családi botrány, hogy órákig nem tudják használni a gépet, ugyanis a család a fő felhasználó.
Azt hiszem, hogy vagy a suselinuxot vagy a Mandrivát, vagy talán a Fedora-t teszem fel, mert a többiek bonyolultabbak első hallásra, olvasatra legalábbis.
Azt már látom, hogy itt nagyon sokan a windows mellett használnak Linuxot, ám legalább 1 van aki teljesen mellőzi a wint.
Én is csak egy rendszert szeretnék megtartani végül! Egy olyat amivel a legkevesebb gond van :!:

Hát ja probálji minél töbet azt ami tetszik azt használd. Tökéletes szoftverkörnyezet nincs csak a társadalom egyes csoportjai számára ideális szoftverkörnyezetek amik a csoport igényei szerint fejlödnek. Neked kell eldöntened melyik szoftverközöségel azonosak a számítogépes szokásaid.

Emlitetek it párat sőt még azt is azthiszem maradj a windowsnál.

Jó probálgatást keresd az utad, találd meg azt amire szűkségedvan.

A szent Grál nem létezik viszont te felszentelhetsz 1-et magadnak. :)

[quote:bb081fdda6="Winember"]Hmmmm.... Nem biztos, hogy ideges lennék, ugyanis a 25 (50-150?) NEXT vagy egyébb gombok nyomogatása az egy gépies dolog amit utállok, viszont hibát keresni és javítani, újjtani, fejleszteni valamin az szeretem :P ezzel ellentétben a windows újrainstalltól elmegy az életkedvem, azt végigülni, majd a NEXT vagy egyébb gombok nyomogatása az egy gépies dolog amit utállok. Tiszta horror az egész nekem!

Üdv.!
Megértelek teljes mértékben. Az ilyen horrort én sem szeretem (igaz másmilyet sem!)

[quote:bb081fdda6="Winember"]
Volt egy alkalom amikor egy wines barátomnál voltam és egy Linuxos is volt ott. A wines barátom éppen újra feltette a koplett windowsos rendszerét a gépére és csak azt láttam, hogy állandóan cserélgeti a CD-ket. Mire már a 4. vagy 5. CD-t kivette és betette az újabbat, megszólalt a Linuxos: "Én pedig azt hallottam, hogy a Linuxot nehéz és hosszadalmas telepíteni, de a windowst milyen könnyű"
No, igen. Hát nem éppen ezt láttam ezen alkalommal én sem.

:lol: :P A windowst pedig tényleg könnyű telepíteni :-P
Beteszed a windows telepítő DVD és rábootolsz, majd egy-két next gomb lenyomása után felteszi az összes olyan programot amit szeretnél és automatikusan beállítja a hardvered (myomtató, VGA kártya, Képernyőfelbontás, faxmodem /ha van/ stb.) :D Hát nem így van?
Jaaa... Hogy ez a Linux? :o
Félreolvastam :)

[quote:bb081fdda6="Winember"]
Mindenesetre az itt olvasottak és az eddíg hallottak azt mondják nekem: Megéri legalább kipróbálni a Linuxot. Legfeljebb beszerzek egy másik HDD-t, hogy még ne kelljen újratelepíteni az XP, mert tán ekkor kitörne a családi botrány, hogy órákig nem tudják használni a gépet, ugyanis a család a fő felhasználó.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Azt hiszem, hogy vagy a suselinuxot vagy a Mandrivát, vagy talán a ....

Én is csak egy rendszert szeretnék megtartani végül! Egy olyat amivel a legkevesebb gond van :!:

Szerintem is próbáld ki a Linuxot. Én a SuSE Linuxot javasolnám, nálam vagy 6 éve csak ez fut és bevált. Az is igaz, hogy nem kell újratelepítgetni.
Ha egy Linux elmúlt négy-öt éves, akkor az egy "hétköznapi" dolog, de ehhez hasonló korú windows-t keveset láthatsz!
Igaz az asztalfiókomban van egy W98, merthogy kaptam egy jogtiszta 98-as tel. CD-t és feltettem valami miatt. Ez atombiztos, stabil!
Itt a fióban! Feltörhetetlen és 100%-ban vírusmentes, mert kb. 4-5 ször bootoltam rá!

Na, nem azt ajánlanám neked, hogy így használd az oprendszered! :-P
Bár a windows így stabil és biztonságos az biztos.

És mielőtt valamilyen karvalyarcú egyén azt találná mondani, hogy a Linux is csak ennyire biztonságos, megkérdeném: Bocs cimbi, de milyen tűzfal is van általában a gépek előtt? Mi védi a Windowsodat?
Várj! Válaszolok Linuxos gép Linuxos tűzfallal

Ennyi! Csapó!

[Flame - csak a poén kedvéért ;) ]

És mi védi otthon a Linuxodat? BSD-s gép (386), BSD tűzfallal ;)

[/Flame]

[quote:f20e80eab2="Csigaa"][Flame - csak a poén kedvéért ;) ]

És mi védi otthon a Linuxodat? BSD-s gép (386), BSD tűzfallal ;)

[/Flame]

[flame2]
mert az meg csak csomagszuresre jo :twisted:
[/flame2]

[quote:2f0dd5e47e="Csigaa"][Flame - csak a poén kedvéért ;) ]

És mi védi otthon a Linuxodat? BSD-s gép (386), BSD tűzfallal ;)

[/Flame]

Hehejj! Azt a betyaros teringettit, micsoda flamewar! Mar negy csapat van a palyan! (Linux-Windows-Mac-BSD) :D

Valaki nyomhatna nehany szines AIX-os vagy IRIX-os csikot is a parkettaba, hadd legyen szivarvanyos a topic. :twisted:

A BeOs-os versenyzők és a SkyOS os versenyzők hol vanak?

[quote:25413bd514="8192Joco"]A BeOs-os versenyzők és a SkyOS os versenyzők hol vanak?

Affenébe! Most akartam bedobni a BeOS-t, erre nem megelőztél.
Egyszer kipróbáltam és csak ámultam-bámultam.
Kicsi, gyors, minden hardvert (akkor) felismert, baromi könnyű kezelni, telepíteni, programokat telepíteni. Szóval szuper.
Ja hogy nincs rá elég program bármire és senki sem támogatja?
Kit érdekel, ez most egy oprendszer flame nem?

Huhh... Tiszta szerencse, hogy nem olvastam HUP-ot, mielőtt oprendszer-váltásra adtam a fejemet... :)

[quote:bf1eee8ddc="KKata"]Huhh... Tiszta szerencse, hogy nem olvastam HUP-ot, mielőtt oprendszer-váltásra adtam a fejemet... :)

:D:D:D

Winember: ha a telepitgetes a legnagyobb bajod, akkor probald ki a norton ghostot (mint mar irtam)... Csinal egy kepet a vinyodrol, majd azt visszatoltheted. Ha nem a telepites zavar, akkor meg ne beszelj rola, hanem csinald.. Ugy latom, hogy eleg sok otletet kaptal, szal lehet probalkozni.

[oswar]
IOS? :D
[/oswar]

[quote:8f8cc9e942="8192Joco"]A BeOs-os versenyzők és a SkyOS os versenyzők hol vanak?

Es meg az Amiga fanokat kihagytuk mint lelkes tabort ;)

[quote:585dcca6a2="efpe"] Ha nem a telepites zavar, akkor meg ne beszelj rola, hanem csinald.. Ugy latom, hogy eleg sok otletet kaptal, szal lehet probalkozni.

Jólvanmár, nincs egészen 24 órás ez a topik, szegény Winembert agyonbombázzátok itt a jobbnál jobb javaslatokkal, aztán meg sürgetitek, hogy döntsön. Micsoda türelmetlen banda! :)

Winember: figyelmedbe ajánlom négyszámjegyJocó örökbecsű mondását:

A szent Grál nem létezik viszont te felszentelhetsz 1-et magadnak.

[quote:cdd9c650c4="segabor"]

Gondoltál már a Mac-re, mint lehetséges platformra? Néhány érvem:
1. kisimulnak a ráncaid, elmúlik az arcrángásod
2. nem akarsz minden nap végén kalapáccsal nekimenni a gépnek
3. végre számítógép elé ülsz!
4. vírusok? azok micsodák?? :o
5. dolgozol, szórakozol és nem a géppel (Winnel) nyavalyogsz.

Gondold meg, megéri!

Személy szerint egyetértek. Használatra a MacOSX Tiger messze veri a Wint és a *nix egyéb fajtáit. És szép :) És a "Maci"-k igazi számítógépek (nem összehekkelt alkatrészek).
Igaz.
Csak egy a bibi. Egy jó Maci 3x annyiba kerül mint az ugyanolyan teljesítményű PC.

Nekem egy sima Amd -s gépem van Linuxos rendszermagal és boldogvagyok. :)

Winember: így kb már világosabb a helyzet.

Buherálásból és problémamegoldásból nem lesz hiányod, csak az asszonnyal ne balhézz össze amiatt, hogy megint hajnali 3kor feküdsz le és mindenféle hülye manualokat olvasgatsz .)

A + HDD jó ötlet, végülis, ha nem válik be ez a kitérőd, akkor is megmarad... A családi hőzöngés elkerülése érdekében a fokozatosság ajánlott!

Egyébként a félreértés az eltérő filozófiánk miatt lehetett: én ugyanis szeretek mindent egyesével felrakni... :)

Ha nagyon vonz ez a parancssorból való telepítés, akkor ajánlott olyan rendszert választanod amiben vagy apt-get van, vagy emerge... :)
(ezek csomagkezelő rendszerek)

Sok sikert a váltáshoz!

[FLAME]
Mások: frankó, hogy ajánlgatja mindenki a a norton ghostot, de gondolom mindenki hallott adatvesztésekről általa...vagy tapasztalta is :/ Ki vállalja be, hogy ha elszállnak az adatok akkor hajlandó odamenni és (megpróbálni) helyrerakni? ...szóval csak így ajánlgassátok.
[/FLAME]

Azonos winchesterre telepítéskor, nem kötelező törölni a windowst újraparticionálni majd esetleg újratelepíteni, hogy azért Xp is legyen. Partícióátméretezést több particionáló program is támogat. Elvileg ugyan van esélye adatveszteségnek, nekem soha nem volt ilyen problémám PQ Parition Magicet használva.
Mielőtt teljesen visszabeszélnének itt a windowsra :) ,
Linux disztribúciók közötti választás esetében számít, hogy mennyien használják a világban és magyarországon, vannak e gyakran látogatott fórumai levelezőlistái ahol segítséget kaphatsz a felmerülő problémákra.
Természetesen kereskedelmi disztró választása esetén pedig az is számít, hogy a pénzedért milyen támogatást kapsz. Bár most nem ez a cél érdemes ezt a lehetőségei is számításba venni, ill. ha a Windows xpre költött 35e felét egy 'linuxos poweruser' imserősnek adod :) olyan támogatást kaphatsz, hogy még egy gentoo sem fog problémát jelenteni. Vagy a pénzét vagy az idejét+tudását áldozhatja valaki rendszere karbantartására. Ha figyelembe vesszük mibe kerül egy WinXP+WinDVD+Office+egyebek és milyen támogatás jár ezekhez, akkor itt magyarországon nem kérdés melyik rendszer éri meg jobban ha nincsenek winonly alkalmazáshokhoz kötve az ember. Persze warez windows vs. letöltött linux esetében is legalább az ún. jogtisztaságot nyered vele, bár ez egyelőre otthönokban nem probléma, viszont kitudja mithoz még a jövő és saját vállalkozásban már ma megtérülhet ez otthon szerzett linuxos tapasztalat.
Nekem a debianos gépem 98ban lett telepítve, azota csak dist-upgrade volt és a winyó cserélődött atatta párszor. Mellette közben gentoot kezdtem használni, azt is csak egyszer kellett telepítenem. Bár windowsal is elvileg elérhető lenne, mégsem hallottam sok hasonló példát, még az ilyen 5-8 éves linux elég általános, max azért frissebb újabban sokaknál, mert csak mosanában kezdték használni.
Ha legalább alap szinten tudsz angolul, érdemes az Ubuntut kipróbálnod, mert szilárd debianos alapokon nyugszik. Csomagok gyakori telepítése cseréje eltávolítása sem okoz problémákat. Uhunál az alap jól belőtt alap telepítéstől való eltérés esetében kezdenek megjelenni majd sokasodni a problémák. Az Ubuntu parancssosros módon is jól karbantartható, ami imho előny pl. fórumos segítség kérésekor. Nem a katt ide majd yast olyan pont...stb útmutatást kell követned, egyszerűen copypasteézod a megfelelő sorokat és oldottad a problémát, feltéve persze ha jó választ kaptál a problémádta.
Vess egy pillantást az ubuntu magyar oldalára mielőtt döntenél,
http://www.ubuntu.hu
http://www.hup.hu/wiki/index.php/Ubuntu_Kalauz

Hatigen :) en is igy vagyok. Meg amikor lecsereltem a parszor ujratelepitett Mandrake-t Debianra es ADSL-m lett meg veglegesen toroltem a windows particicakat, csak akkor kezdtem HUP-ot olvasni :) Akkor meg mar mindegy volt :)
tenyleg, egy ilyen kis war teljesen elveszi a kezdo kedvet...

[quote:9456c8a88c="KKata"]Huhh... Tiszta szerencse, hogy nem olvastam HUP-ot, mielőtt oprendszer-váltásra adtam a fejemet... :)

[quote:555c6d519d="congo"][quote:555c6d519d="Winember"]Ugyan ki emlékszik már az első szerelmére? Sokan a nevét sem tudják!
És ugyanmár ki vágyódna vissza hozzá.

Én igen :)
De nekem nem a Windows volt az első szerelmem, és nemis operációs rendszer, vagy szoftver...

Halihó Mindenkinek!

Örülök neki, hogy ennyire "érted" az elvonatkoztatásokat, a párhuzamokat.
Annyi bizonyos, hogy nem Te leszel a "metafórák mestere" vagy az, aki példázatokban (példabeszédekben) fogja kifejteni mondanivalója lényegét.
No, de van fontosabb téma is.

[quote:555c6d519d="Winember"][quote:555c6d519d="congo"]Pláne ha hazudós, állandóan átver, amikor a legnagyobb szükséged van rá, akkor hagy cserben és minduntalan elkap valamilyen vírust és emiatt állandóan "kezelésre szorul" vagy úgy magába roskad, hogy órákig kell éleszgetni....
Kell ez nekem?

Na jó, ha ilyen lett volna akkor nem. De ahelyett hogy itt kampányolsz, inkább telepíthetnél is egy... ööö... Linuxot! Vagy akármilyen más alternatív oprendszert. Mert számomra kezd úgy festeni, hogy csak a kampányolás miatt nyitottat ezt a topikot.

Nos! Sikerült!!! :-P
Feltelepítettem egy régi Quantum CR 4.3 -as vincseszterre egy Fedora Core4-es Linuxot.
Egész klassz! Tetszik.
Szép a grafikai része. Beállítgattam az asztal kinézetét az egyéni izlésem szerint. Mindjárt az tetszik nekem benne, hogy az ablakeretet és a gombokat is át lehet variálni tetszőlegesen és nem csak úgy mint az XP-ben, hogy a "régi" és az új kinézet között lehet váltani. A másik dolog ami tetszik az a több virtuális asztal. A windows alatt ugyanis zavart, hogy sosem találtam a sok megnyitott ablak között azt amit akartam, vagyis az volt, hogy mivel az egyik takarta a másikat ezért ha mondjuk több szöveges dokumentum volt megnyitva egyszerre (vagy többféle kép pl. a GIMP-et használva), akkor nem könnyen találtam meg azt amit kerestem.
Tetszik a virtuális asztal tehát, mert így "szellősen" ki tudom "pakolni" egy-egy asztalra amit akarok.
Viszont azt nem tudom, mivel nem találtam :( hogy hol kell beállítani a nyomtatót? Ugyanis a Linux telepítésnél kikapcsolva maradt a nyomtatóm és ezért nem szerzett tudomást a rendszer a meglétéről. Aztán meg a Vezérlőközpont(vagy vezérlőpult)-ban keresgéltem, de nem találtam olyat, hogy "Új nyomtató hozzáadása" pedig ilyennek kellene lennie. Nem?
Kipróbáltam az Open Offisz 2-őt is. Tetszik ez is csak egy kissé lassúnak tűnik. Még a kutyust sem hiányolom belőle amelyik adná a tippeket :-)
Alapból a Firefox böngészőt tette fel, most legalább ezt is ki tudom próbálni.
Első meglepetésem az volt, hogy külön be kell jelentkezni, de sikerült rátalálni, hogy hol lehet beállítani azt, hogy automatikusan beléptessen és amikor a betöltési folyamat végére ér, akkor ott van előttem az asztal.
Tehát a kép ami fogad nem sokban tér el egy XP-től.
Ha nagyon "honvágyam" lenne, akkor felteszem háttérnek a "lanka" nevű háttérképet ami az XP-ben van alapbeállításban.
Az tény, hogy teljesen más a startmenü mint egy windowsnál, de engem nem zavar. A cégnél a titkárnőt esetleg zavarná :) Például olyat is hallottam, hogy nem tudtak internetezni (egy cégnél), mert nem találták a nagy "E" betüs ikont, amiről az explorer indítható 8O :D
Hatalmas lehetett!
[quote:555c6d519d="congo"]
Mert számomra kezd úgy festeni, hogy csak a kampányolás miatt nyitottat ezt a topikot.

Bocsánat, de nem teljesen értem, hogy mire gondolsz.
Mire kampányolnék?
Netán az itt olvasgató/beírogató windows felhasználók-at serkentgetném arra, hogy próbálják ki a Linuxot, úgy, hogy csak azt használják?
Ugyanis az "alaptéma" az, hogy windowsról átállni Linuxra.
Nem tudom mennyire figyelted meg, de nem azt szerettem volna elérni, mások visszatérjenek winre, hanem az a cél, hogy én keresek egy alternatívát
Stimt?
Azt megfigyeltem, hogy van sok "szakembroid" aki meg-megfordul ezen oldalon és vagy windowsos rendszergazda, vagy éppen windows alá programoz.
Olyan nagyon kevés van aki szintisztán valamelyik nyílt forrású rendszert használná és csakis azt
Barátom! Miből jöttem rá?
Egyszerű a kérdés: Próbáld meg nekem szidni, ócsárolni, mindenféle gagyinak nevezni a Linuxot, vagy valamelyik BSD-t vagy más oprendszert!
Egy hang nem sok, annyit sem fogok a védelmükben szólni.
Miért?
Mert nem ismerem, nem használom őket Viszont aki (otthon a kissarokban :) windowst használ, de mások előtt "Nagy Linuxhívő" (Linuxpárti, Linux pártoló /melyik a jobb?/) az biztosan meg fogja védeni a windowst, sőt S. Ballmer, vagy B. Gates érdekében is szót emel.
És bizony mondom néked az itt beírogatók között sokan megvédik "valmilyen szinten" a windowst, mintha az édes anyukájukról lenne szó, vagy a kishugocskájukról. Na! Nem mondom esztétikus és szép a windows (és sokan ezért szeretik is), de az tény hogy sokszor meg kell szenvedni vele!

Nem tudom ezzel a Nagyapával mi a gond, de sejtem, hogy olyasmi lehet a "bűne": nem szólt elismerőleg a windowsról.
Majd rákeresek a hozzászólásaira ha lesz időm.

A rendszergazdától tudom, aki a Linuxos szerverünket felügyeli (és itt is irogat időnként), nos ő azt mondta: Hatalmas nagy kabaré az, hogy az egyik topicban a Hungarian Unix Portalon az (állítólagos) Linuxosok körömszakadtáig védték az MS-t és a windowst

Ez valóban paranioia!
Mintha egy Ford autószalonban megvédenék a Skoda becsületét, vagy a Dacia-ét az (állítólagos) Ford Márkaszervizes és a Fordot használó autósok, annak ellenében aki "rosszakat mond rá", mert megjárta egy Skodával alaposan.

Bocsánat a hasonlatért! Tudom, hogy sem a Skodán, se a Ford-on nem lehet windowst futtatni :-P

Na, jó! Megyek Linuxozni!
Legalább a vírusok békén hagynak itt :P :D :lol:

U.i.: Szerintem a Fedora-nak sokkal szebb a telepítő programja mint az XP-é

[quote:bc4fcd3931="Celtic"]
tenyleg, egy ilyen kis war teljesen elveszi a kezdo kedvet...

Na, hogy el ne menjen neki teljesen a kedve:
http://index.hu/tech/szoftver/lalix1204/
Ez akkora LOL cikk, hogy ihaj :)
De bulixból érdemex elolvasnix :D

Gondolom jól megdolgozott a cikk szerzője pénzéért... :evil:

megfigyeltem, hogy van sok "szakembroid" aki meg-megfordul ezen oldalon és vagy windowsos rendszergazda, vagy éppen windows alá programoz.

Igy van. Ma meg a melohelyek tobbsegen a win az eélterjedt es altalaban fizetos progik is az ala keszulnek.

Olyan nagyon kevés van aki szintisztán valamelyik nyílt forrású rendszert használná és csakis azt

Otthon csak Linuxot. Itt vegyesen.

bizony mondom néked az itt beírogatók között sokan megvédik "valmilyen szinten" a windowst, mintha az édes anyukájukról lenne szó, vagy a kishugocskájukról. Na! Nem mondom esztétikus és szép a windows (és sokan ezért szeretik is), de az tény hogy sokszor meg kell szenvedni vele!

Termeszetes. A legtobb, aki megvedi, nemcsak otthon jatszadozasra hasznalja a windowst, hanem mondjuk egy bank/multi egesz halozatat menedzseli. Legalabbis ha nem agyatlanul vedi.

Nem tudom ezzel a Nagyapával mi a gond, de sejtem, hogy olyasmi lehet a "bűne": nem szólt elismerőleg a windowsról.
Majd rákeresek a hozzászólásaira ha lesz időm.

"Mindenhova Linuxot"-rohamai voltak a gondok.

A rendszergazdától tudom, aki a Linuxos szerverünket felügyeli (és itt is irogat időnként), nos ő azt mondta: Hatalmas nagy kabaré az, hogy az egyik topicban a Hungarian Unix Portalon az (állítólagos) Linuxosok körömszakadtáig védték az MS-t és a windowst

Aha. Szakbarbar a rendszergazdad.

Ez valóban paranioia!

Fenet. Helyes ertekitelet, nem elfordulva, vakon valamelyik iranyban.

[quote:a84e9967d8="andrej_"]Istenem.... hihetetlenek vagytok. Telepített már valamelyikötök linuxot? :D

Nem, mi az? :lol:
(Wines alkalmazásokról volt szó)

Nem ertem minek ir valaki ilyen szarsagot...

nem ertem, miert kell idelinkelni minden ilyen szarsagot :?
aztan megint lehet orakig 'beszelgetni' a semmirol...

Kedveseim :)

Örülük neki, sőt! lágy dallam füleimnek, hogy hiányoltatok :D

Viszontag azt kérdem én, vajh mit írhatnók ide e topicba?
Ugyanis barátunk Winember már kostólgatja a Linuxot és a windowsban neki bizton mondhatom, hogy több rossz tapasztalata vala mint néköm ezért tán Ő tudna nekem mesélni nagy, nagy kalandokról, mikor is egy egy víruskergetés kapcsán sikerült felülkerekednie vagy épp amikor letöltött és autómatikusan telepített egy egy frissítést ama "hírös rendszer" és biz' nem működék vala valamely funkciója egy progamnak ami nékie fontos és lőn, hogy vért izzadva sikerült úrrá lennie a helyzeten és nem a Windwos fektette 2 vállra!

Persze vannak kalandok az ember életében amelyekre szivesen emlékszik vissza, de neki ez nem hinném, hogy != windwos reinstall, vagy ippeg != klónozás a l'a Norton Ghost.
Jobb egy passziánsz helyette a Linuxon................................:) majd megtapasztaljátok véreim tsak telepítsetek Linuxot :-P

[quote:0001ddd012="Winember"]
Viszont azt nem tudom, mivel nem találtam :( hogy hol kell beállítani a nyomtatót? Ugyanis a Linux telepítésnél kikapcsolva maradt a nyomtatóm és ezért nem szerzett tudomást a rendszer a meglétéről. Aztán meg a Vezérlőközpont(vagy vezérlőpult)-ban keresgéltem, de nem találtam olyat, hogy "Új nyomtató hozzáadása" pedig ilyennek kellene lennie. Nem?

Nem feltétlenül, a Fedorának ezt a részét nem ismerem, de ami mindenhol működik: telepítsd a CUPS (Common UNIX Printing System) nevű programot! Böngészőben, a http://localhost:631 helyen elérheted a beállítófelületet, innentől kezdve egyszerű a dolog (felhasználónév és jelszó értelemszerűen a root adatai).

Ha jól nézem, nyomtatódriver a gimp-print-cups csomagban van nagyon sok nyomihoz, ha HP, akkor meg a hpijs kell neki.

Ha valami végképp nem megy, a www.linuxprinting.org-on találsz útmutatókat, leírásokat, véleményeket minden nyomtatótípushoz!

[quote:87abf8c266="-GreG-"]nem ertem, miert kell idelinkelni minden ilyen szarsagot :?
aztan megint lehet orakig 'beszelgetni' a semmirol...

Azért ne feledd, hogy itt a semmi is ontopik, mert ez az offtopik.

Szerintem azért írják mert így lehet ki tudnak csikarni egy hírdetést a Mikor shops tól. Az fízetős lesz.

[quote:2e155188d1="Nagyapa"]Kedveseim :)

Örülük neki, sőt! lágy dallam füleimnek, hogy hiányoltatok :D

Viszontag azt kérdem én, vajh mit írhatnók ide e topicba?
Ugyanis barátunk Winember már kostólgatja a Linuxot és a windowsban neki bizton mondhatom, hogy több rossz tapasztalata vala mint néköm ezért tán Ő tudna nekem mesélni nagy, nagy kalandokról, mikor is egy egy víruskergetés kapcsán sikerült felülkerekednie vagy épp amikor letöltött és autómatikusan telepített egy egy frissítést ama "hírös rendszer" és biz' nem működék vala valamely funkciója egy progamnak ami nékie fontos és lőn, hogy vért izzadva sikerült úrrá lennie a helyzeten és nem a Windwos fektette 2 vállra!

Persze vannak kalandok az ember életében amelyekre szivesen emlékszik vissza, de neki ez nem hinném, hogy != windwos reinstall, vagy ippeg != klónozás a l'a Norton Ghost.
Jobb egy passziánsz helyette a Linuxon................................:) majd megtapasztaljátok véreim tsak telepítsetek Linuxot :-P

hjajj o te teljes szingularitasa az elme sikjanak, itt senki sem tagadta egy pillanatig, h linux alatt kvazi a juzer nem talalkozik virusokkal.
azt probaltuk elmagyarazni, hogy csodat viszont se varjon, mert a linux sem megvaltas, sot, egyik rendszer sem az. Olyan iszonytato nehez ezt felfogni?
Bar nehez lehet, probald meglenditeni agyad lendkereket, es elgondolkodni azon, hogy vajon nem csalodik valaki a linuxban nagyot (es ezaltal orokre megutalja) akkor, ha csak olyasmivel tomik a fejet, hogy ezdeuberkiraly. mert nem az. pont.
mielott hangos csikordulasokkal (a lendkerek rozsdas) a kovetkezot probalnad kinyogni: "tewindowsjuzer!", kozlom h mar evek ota csak linuxot hasznalok desktopkent, es nagyon szeretem, megsem itelkezem pl. biztonsagi funkcioirol, mert nagyon nem ismerem.

De te persze, aki neha besegitesz a kernelfejlesztesbe, es Linussal sorozgetsz estenkent, siman megitelheted. ugye.

na kipuffogtam magam, megyek vissza irni.

Winember: Érdemes megfontolni még azt az itt már elhangzott (és a tömegben elsikkadt) tanácsot, hogy vmware virtuális gépre telepítsd fel az első linuxodat.

Ennek megvan az a hátránya, hogy fizetős alkalmazás.
Megvan ugyanakkor az az előnye is, hogy
-nem kell a rendszered adatvesztés veszélyének kitenni, nem kell partícionálni, újratelepíteni a vindózt
-ha közben elakadsz, nincs grafikus felületed, hálózatod, akármi elhasal, akkor ott van mögötte a vindóz egy böngészővel, utána tudsz nézni a teendőknek
-"teljes értékű" linuxod lesz, amit Te alakítasz (vö: live cd)
-nagyobb változtatások előtt tudsz csinálni snapshotokat, ha valami balul sül el, vissza tudsz állni egy előző állapotra egy kattintással

Szerintem is érdemes egyébként belevágnod a Linux megtanulásába, de nem biztos, hogy azért, amiért azt Te most gondolod. Mindenképp több leszel tőle, más szemlélettel találkozol, megismersz más rendszereket, megközelítéseket, de nem biztos, hogy a vindózod ki fogod tudni váltani vele. (Én kiváltottam, nincs már MS OS-em, egy gépen sem. 8 éve kezdtem Linuxot nézegetni, most már elég biztonságosan mozgok benne, ha valami elhasal, tudom, hova kell nyúlni benne, ugyanakkor nem vagyok szakértője. De ez sem varázsütésre történt, rengeteg tanulás, csalódás, újratelepítés, adatvesztés, stb kellett hozzá.)

Azért a Linux használata - tetszik-nem tetszik - érzelmi kérdés is.

Hány olyan windows user van, aki bár meglehetősen utája a windowst, de mégis használja?!
Ezzel szemben van egyáltalán olyan, aki ugyan utálja a Linuxot, de mégis azt használja?!

Vagyis a Linux egy főre jutó felhasználói szeretetpontja lényegesen magasabb, mint a windows-é. Ezért meglehetősen nehéz elválasztani a Linuxtól a felhasználók szeretét - ami pedig, jellegéből fakadóan, nyilvánvalóan némi elvakultságot feltételez. Nem tudom, hány szülő cserélné le a gyerekét egy másikra, csak azért, mert az többféle cipővel kompatibilis.

A Linuxhoz hozzá tartozik, hogy egy kissé elvakultan szeretjük - cserébe viszont számíthatunk arra, hogy vadidegen emberek önzetlenül segítenek, ha gáz van - csak azért, mert mi is Linuxosok vagyunk.

Nem olvasom vegig az osszes postot, a sracok mar mindent leirtak ami fontos (remelem ;) )

Viszont meg kell hagyni, hogy ritka ez a fajta hozzaallas, hogy jossz es erdeklodsz, nagyon megorultem neki. A kollegaknak igaza volt, itt a hupon kerdezhetsz batran...

Gege

[quote:9c4f17319f="toros"]Azért a Linux használata - tetszik-nem tetszik - érzelmi kérdés is.
...

Nagyon szép! Ez...ez tényleg szép. Én amikor legelőször megláttam a Linuxok egyikét (SuSE 8.?) és nem ment rajta egy win alkalmazás (diablo2) akkor rögtön lehurrogtam...Már bánom. Ugyanis épp most egy Debian-ról írok :) És igazából nagyon tetszik ez a világnézet, ez az oprendszer, bár nem vagyok szakértő. Bent a suliban viszont sokan hozzám fordulnak segítségért :) "Hogyan kell az nVidia drivert felrakni? " stb. És megpróbálok segíteni, mert itt is sokan segítettek nekem, amikor bajom volt. Ez az a segítség növeli a Linuxok értékét, hiszen nagyon távoli emberek segítenek egymásnak, ahogy te is mondtad önzetlenül! Ez a a szép ebben a világban. (Open Source világ)
Remélem világos :) Egyébként én a SuSE-t ajánlanám vagy az Ubuntut, de ez már késő, mert Winember már választott. Bár ez később még változhat. Legalábbis magamból kiindulva (SuSE 9.3->Ubuntu 5.04->Debian 3.1)

Nem lol az...Legalabbis en nem fetrengtem...A multkori kezdoknek szolt, ez meg ecceruen fizetett hirdetes az MS-tol. Irtam is a szerzonek.

[quote:3be75f6b2a="KKata"][quote:3be75f6b2a="Celtic"]
tenyleg, egy ilyen kis war teljesen elveszi a kezdo kedvet...

Na, hogy el ne menjen neki teljesen a kedve:
http://index.hu/tech/szoftver/lalix1204/
Ez akkora LOL cikk, hogy ihaj :)
De bulixból érdemex elolvasnix :D

Ha Fedora telepítésénél nagyon nem piszkáltál bele a printing support
részbe akkor emlékeim szerint 1 cupsnak alapból települnie kellett.
És el is szokott alapból indulni. Ha mégsem
[code:1:4928bccb68]/etc/init.d/cups start
/etc/init.d/cups-config-daemon start[/code:1:4928bccb68]
Nyomtatót felvenni
http://localhost:631/ mint ahogy előttem is irták.
Ezen kívül, még 1 lehetőség a Desktop / System settings / Printing menüpontban
New ikonra kattintva.
Amúgy aláírom sokat szoktam szenvedni én is a nyomtatókkal.
Múltkor 1 Kyocera Fs-1100 viszonylag könnyen települt működött.
De a hétvégén pl 1 színes lézerrel , szintén Kyocera meggyűlt a bajom.
Főleg azért mert a leirás amit adtak hozáá, hát khhmm.. nem elégséges.

[quote:d0f9db2c5a="blau"][quote:d0f9db2c5a="Nagyapa"]Kedveseim :)

Örülük neki, sőt! lágy dallam füleimnek, hogy hiányoltatok :D

Viszontag azt kérdem én, vajh mit írhatnók ide e topicba?
Ugyanis barátunk Winember már kostólgatja a Linuxot és a windowsban neki bizton mondhatom, hogy több rossz tapasztalata vala mint néköm ezért tán Ő tudna nekem mesélni nagy, nagy kalandokról, mikor is egy egy víruskergetés kapcsán sikerült felülkerekednie vagy épp amikor letöltött és autómatikusan telepített egy egy frissítést ama "hírös rendszer" és biz' nem működék vala valamely funkciója egy progamnak ami nékie fontos és lőn, hogy vért izzadva sikerült úrrá lennie a helyzeten és nem a Windwos fektette 2 vállra!

Persze vannak kalandok az ember életében amelyekre szivesen emlékszik vissza, de neki ez nem hinném, hogy != windwos reinstall, vagy ippeg != klónozás a l'a Norton Ghost.
Jobb egy passziánsz helyette a Linuxon................................:) majd megtapasztaljátok véreim tsak telepítsetek Linuxot :-P

hjajj o te teljes szingularitasa az elme sikjanak, itt senki sem tagadta egy pillanatig, h linux alatt kvazi a juzer nem talalkozik virusokkal.
azt probaltuk elmagyarazni, hogy csodat viszont se varjon, mert a linux sem megvaltas, sot, egyik rendszer sem az. Olyan iszonytato nehez ezt felfogni?
Bar nehez lehet, probald meglenditeni agyad lendkereket, es elgondolkodni azon, hogy vajon nem csalodik valaki a linuxban nagyot (es ezaltal orokre megutalja) akkor, ha csak olyasmivel tomik a fejet, hogy ezdeuberkiraly. mert nem az. pont.
mielott hangos csikordulasokkal (a lendkerek rozsdas) a kovetkezot probalnad kinyogni: "tewindowsjuzer!", kozlom h mar evek ota csak linuxot hasznalok desktopkent, es nagyon szeretem, megsem itelkezem pl. biztonsagi funkcioirol, mert nagyon nem ismerem.

De te persze, aki neha besegitesz a kernelfejlesztesbe, es Linussal sorozgetsz estenkent, siman megitelheted. ugye.

na kipuffogtam magam, megyek vissza irni.

Halihó blau!

Bocsánat, hogy beleszólok elvégre nem nekem írtad, de szerintem (az én olvasatom szerint) ez a "Nagyapa" egyáltalán nem arról írt amire Te referáltál.
Pontosabban nem úgy gondolta. No, de majd ő válaszol erre biztosan. És akkor kiderül. Hátha csak én tévedek.

Ja, és mégegy dolog. Úgy látom itt simán a végletekbe csúsznak az emberek. Avagy: A Linux vagy jó, vagy szar. A Windows vagy jó vagy "gagyi (vírusos, nem biztonságos, ne használd)"

Emberek!
Ettől sokkalta szinesebb a világ, minthogy "fekete, fehér - igen, nem" :-P

Wini a Gimpet alapból szinte az összes linux felrakja, Az operát rakd a linuxra ne a Windowsra, Már az Opera használatával megdupláztad a biztonságod az átlaghoz képest ezt megtudod hatványozni ha nem Windows alol használod hanem Linux. Particionálást pedig old meg úgy csinálsz egy töredezésmentesitést. Majd ha az kész csinálsz szabad helyet a WINcseszteren. A totalkomanderel pedig létrehozod a szabad terűletre az új particiot még Windows alat. Ez legyen majd Fat 32 azért az mert azt nem téveszted el a telepítéskor. Mert ha mind a 2 particod ntfs akor 50% esélyel bukta. Anakidelyén 3 éve én így csináltam az eredeti windowsom egészen sokáig kihuzta mert Linux alol interneteztem és csak speciális esetben (Scanelés és játék) tértem át a windosra kihuzot hálozati csatival.

Halihó Mindenkinek!

Elöljáróban annyit, hogy sem fanatikus winuser nem vagyok, sem olyan aki vallásos buzgalommal hinne "az egyetlen üdvözítő oprendszer" létezésében.

Én csupán azt szerettem volna kezdettől fogva, ha egy stabil és megbízható operációs rendszer van a PC-men, amivel a napi feladataimat meg tudom oldani és ez a cél ma is.

2002 áprilisában vásároltam egy számítógépet amelyhez természetesen az akkoriban újnak számító Windows XP-t adták.

Kezdetben teljesen elégedett is voltam vele. Amikor telepítés közben hátradőltem a karosszékemben és olvasgattam a képernyőfeliratokat, az megnyugtatólag hatott rám.
Ám az idők előrehaladtával, ahogyan teltek múltak a napok, egyre másra azt kellett tapasztalnom, hogy amit hallottam, amiket olvastam, amilyen reklámokat láttam, azok egy hamis, pontosabban egy "álomképet" festenek elém a Microsoft operációs rendszeréről.

Hogy mi is történt "velünk"?
Az internetes híroldalak napi olvasója lévén tapasztaltam azt, hogy egyre sűrűbben jönnek elő a windows, az internet explorer, az outlook és más MS programok biztonsági hibái melyek révén (a cikkek szerint) kiszolgáltatottá válik a felhasználó gépe az internetre való csatlakozás után és könnyen támadható lesz.
Sok más barátomhoz hasonlóan én is sysadmini jogokkal használtam az XP-met hiszen, ekkor semmilyen korlátozás alá nem esek mint felhasználó!

A számítógépem és az adataim biztonsága érdekében rendszeresen telepítve lett a gépre a különféle "peccsek" sokasága, majd jött az SP1 és ezt is feltettem, aztán az SP2 megjelenésével kötelezővé vált ennek telepítése merthogy enélkül különféle programok fel sem települtek!

Aztán jött a "feketeleves" adatvesztésem lett és a mai napig sem tudom, hogy valamely vírus, vagy külső támadó okozta, csak annyit tudok, hogy a PC bekapcsolása után sötét maradt a képernyő és az XP nem volt hajlandó elindulni. Egy hozzáértő ismerősöm sem tudott hatásos megoldást a HDD-n, vagyis az NTFS fájlrendszerű C meghajtón lévő adataim lementésére.
Állítólag a partíciós tábla sérült meg és ezért olvashatatlan volt a HDD.

Nem maradt már hátra mint az újratelepítés!
Az XP szépen fel is települt rá, majd jöttek a driverek, a szervizcsomag stb. stb. és a különféle egyébb programhegyek.
Sokáig emlékezetes marad számomra az eset, mivel vagy 3-4 (-5?) órán keresztül tartott a telepítés, az asszony már nagyon unta és azt mondta miért nem W98-at telepítettem fel, azzal sosem volt ennyi nyűg!!! Nem kellett ennyi javítást feltenni hozzá.

Aztán egészen a tavaji Fáraó vírusig nem volt különösebb probléma az XP-vel.
Sajnos ekkor sem úsztam meg újratelepítés nélkül! Igaz, ekkor már szemfüles voltam, mert ekkor a fontos adataim ki lettek előre írva CD-re :)

Ma már kb. 150 vírus van karanténben és tűzfal ide, tűzfal oda, ezek a vírusok valahogy mégis "bejönnek". Nem emailban kapom őket hanem tudomisén hogyan jönnek be, de az tény, hogy az egész család (2 gyermek +feleség) is használja, kihasználja a szélessávú net előnyeit és így egyszerűen nyomonkövethetetlen a vírusok bejövetele! :-(

Jelenleg ott áll a helyzet, hogy elegem lett ráuntam a sokféle vírusra, a rendszeres javítócsomag, "peccs" telepítésre (az "online frissítés"-re). Arról nem is beszélve, hogy egy-egy javítás nem mindíg úgy működik ahogy kellene, vagy éppen hibás a javítás maga.
Az újratelepítés meg kész horror, ami hosszú-hosszú órákig eltart!

Na! Ezt untam meg.
Persze könnyű annak aki havertól, kollégától vagy bárhonnét szerez egy XP-t és azt teszi fel, node én 35 000 jó magyar forintot adtam ki érte annak idején és mit kaptam? Egy féligmeddíg lukas szitát amit állandóan foltozgatni kell különféle "peccsek"-kel meg "espékkel"....
Panaszaimat nem rejtettem véka alá, hanem elmeséltem élményeimet a kollégáknak, barátaimnak és ők azt ajánlották, hogy:
"Próbálkozz meg más operációs rendszerrel. A Linuxról hallottál már?"

No, igen. Valami keveset tudok a Linuxról. Pl. a S. Ballmer azt nyiltkozta róla, hogy "Nem ellenfél", meg olyanokat mondanak, hogy kommunisták fejlesztik. No, nem tudom. Igaz, hogy Kína is erősen érdeklődik iránta. Állítólag Kuba is Linuxozik?
De, nem is ez a lényeg. A munkahelyemen azt mondták, hogy szöveget szerkeszteni, webet böngészni, emaileket írni és küldeni, vagy éppen CD-t, DVD-t írni, másolni tudok Linux alatt is, és mp3-at is készíthetek vele, mert hangszerkesztő programok is vannak hozzá.
Aztán azt is mondták, hogy elég ha beteszem a telepítő DVD-t és arról feltelepül "egyfüst alatt" a teljes oprendszert, pontosabban mindazokat a programokat felteszi(Offisz, Video-, hanglejátszó, hang-, és képszerkesztő, és egyéb) amelyek nekem kellenek és nem kell azzal töltenem az időt, hogy: CD be, CD ki, CD be, CD ki, CD be, CD ki, CD be, CD ki,....
Mindemellett az is hallottam, hogy ha felteszem az oprendszert, (pl. egy friss suse linuxot), akkor ahhoz semmilyen javító csomagot nem kell feltegyek, merthogy ez nem örökölte az előző sok-sok verzió biztonsági hibáit.
Remélem, hogy ez tényleg így van, mert erre untam rá a win alatt.

A kérdés csak az, hogy merre induljak? Töröljem le végleg a windowst?
Jelenleg egyetlen nagy 60GB-os C meghajtóm van. Hogy tegyem ide fel a Linuxot?
Aztán azt sem tudom, hogy melyiket tegyem fel?
Azt mondják van Mandriva 10,2 van Fedora Core4, vagy van Suse (opensuse?) 9.3 és van valamilyen debian (vagy mi?)... ja és van UHU is, nomeg valmilyen feketepárduc és unbutu Linux is van.
Na ezek vannak, de nekem melyik lenne jó?
Aztán azt mondják, hogy a Linux alá azért nincsenek vírusok, mert még kevesen használják. Igaz ez?
Ugyanis nem szeretnék cseberből-vederbe kerülni. Magyarán: átállok Linuxra és aztán jönnek a vírusok 1-2 év múlva.
Például tegnap is és ma is jött 1-1 vírus, de egyből töröltem a levelet velük együtt!! Az egyikük magyar nyelven szólt hozzá, hogy ingyen SMS-t küldhetek az SMS777 oldalról, csak klikkeljek a mellékelt linkre, ami egy melléklet 12KB-os fájl volt persze regiszt.php%3F3124freesms.index777.pif névvel. Valahogy egyből gyanús lett.
Az tényleg tetszik a Linuxban, hogy "mezei felhasználóként" használhatja az ember és így nem tud kárt tenni a rendszerében (ahogy mondták), de ha pl. telepíteni akar 1 programot, akkor a telepítő bekéri a sysadmini jelszót és telepítheti a programot az ember, de amit ezzel készen van, akkor újra "mezei user" lesz.
Ezért ha véletlenül elindítok egy vírusprogramot, akkor az nem tesz kárt a rendszeremben?

Remélem sikerül megtalálni a számomra optimális operációs rendszert amivel a célom megvalósíthatom minden nap, vagyis:
Én csupán azt szerettem volna kezdettől fogva, ha egy stabil és megbízható operációs rendszer van a PC-men, amivel a napi feladataimat meg tudom oldani és ez a cél ma is.

Üdv. winember

Elnézést, hogy hosszú lett. A kollégák ajánlották ezt az oldalt (hup.hu) ahol segítőkész emberekre találok, mert ugyan windowsos "berkekben" is sok segítséget kaptam, de ott nem igazán ismerik úgy a Linuxot mint itt.

[quote:6b6dadedb3="-GreG-"]nem ertem, miert kell idelinkelni minden ilyen szarsagot :?
aztan megint lehet orakig 'beszelgetni' a semmirol...

Ó jaj... Hamut szórok fejemre, zsákba öltözöm és megostorozom magam...
Vagy talán az is elég lesz, ha szüneteltetem a fórumozást.

[quote:436f9e4d96="ibtorma"]Ha Fedora telepítésénél nagyon nem piszkáltál bele a printing support
részbe akkor emlékeim szerint 1 cupsnak alapból települnie kellett.
És el is szokott alapból indulni. Ha mégsem
[code:1:436f9e4d96]/etc/init.d/cups start
/etc/init.d/cups-config-daemon start[/code:1:436f9e4d96]
Nyomtatót felvenni
http://localhost:631/ mint ahogy előttem is irták.
Ezen kívül, még 1 lehetőség a Desktop / System settings / Printing menüpontban
New ikonra kattintva.
Amúgy aláírom sokat szoktam szenvedni én is a nyomtatókkal.
Múltkor 1 Kyocera Fs-1100 viszonylag könnyen települt működött.
De a hétvégén pl 1 színes lézerrel , szintén Kyocera meggyűlt a bajom.
Főleg azért mert a leirás amit adtak hozáá, hát khhmm.. nem elégséges.

Szia Csiga!

Köszi szépen a segítséget.
Mondhatnám úgy is, hogy végre egy valamire való (értsd. értelmes) hozzászólás amiből tanulni is lehet.
Nem csak az, hogy egymás haját tépik az emberek weben keresztül is.
Olyan kardinális dolgokon, hogy az Arany ászok a jobb sör vagy a Soproni.
Pedig mindkettőtől be lehet rúgni :D :lol:
Én mondom a windows az sokkal részegítőbb, bizony! én évekig élveztem a "mámorát" node más itóka után néznék. Ez a Fedora első kortyolásra nem is rossz. Pláne ha beállítom a nyomtatást is.

Mégegyszer köszi a segítséget.

Apropó. Fedora levelező lista nincs?
Merthogy nem akarnám a HUP-ot terhelni a kérdéseimmel a továbbiakban.
Pláne, hogy "elmenne" a téma úgyis a "Win kontra Lin" vita irányába, és hőn szeretett oprendszerönk megvédenék a derék juzerek.

Hejj! Ha ezt a S. Ballmer olvasná?
Apropó! Valaki nem tudja az email címét? Elküldeném neki a Linket:

Szevasz Pista!
Less ide ( itt a Link)
Látod, hogy milyen lelkesen védik a windowst a magyar (ál)Linuxosok.
Szerintem megérné nekik kiutalni (küldeni) egy Avalon telepítő CD-t :-P

[quote:a79d16f523="Winember"]Ja, és mégegy dolog. Úgy látom itt simán a végletekbe csúsznak az emberek. Avagy: A Linux vagy jó, vagy *****. A Windows vagy jó vagy "gagyi (vírusos, nem biztonságos, ne használd)"

Emberek!
Ettől sokkalta szinesebb a világ, minthogy "fekete, fehér - igen, nem" :-P

faszomat mar, hat pont ez az, amit csinalsz, te akarod vegletesiteni a vilagot. meg akkoris, ha szinessel irsz, meg varialod a fontstilusokat.

[quote:6d0208f1bc="snq-"][quote:6d0208f1bc="Winember"]Pontosabban nem úgy gondolta. No, de majd ő válaszol erre biztosan. És akkor kiderül. Hátha csak én tévedek.

kerdezzuk meg a legilletekesebbet: a masik enedet

jo hir: A korszerű gyógyszerek megfelelő adagolásával a betegek túlnyomó részénél javulás érhető el[/url]

Szia!

Ahogy nézem nálad még nem segített :) :o :D :lol:

Amúgy pedig ki vagy kishuszár? Sting, vagy Szimbád? A prog.hu-n mi újság mostanában? Mesélj valami szépet?

nah itt is van. egyebkent tud egymasrol a ket "szemelyiseg"? (pl: "van egy titkos kis baratom, akit csak en latok, es neha arra batorit, hogy en is postoljak a hup tarskeresobe"). b tipusu akcifolmekben az egyik mindig jo, a masik gonosz, nalatok ez hogy van? az egyik agitprop droid a masik agitprop droidabb? bar te (ti?) harman vagy(tok?) ...

Végigolvasva az írásoat, szerintem te nem akarsz a számítógépen programozni, hanem csak használni szeretnéd, tehát internet, szövegszerkesztés, filmnézés, stb.
az általad felsorolt linuxok közül nemismerem a mandrivát és a fedórát. a suse jó lehet kezdőnek, a debian 1 kicsit bonyolultabb. én az UHU t mondanám hogy telepítsd fel. Mivel magyarok fejlesztik, nagyon jól tud magyarul. nagyon könnyű telepíteni és alapból fölrakja azokat a programokat amik neked kellhetnek (szerintem).

Én személyszerint uhu-t vagy suse-t ajánlanám. Magyar nyelvűek, könnyű kezelni.
Próbaként szerintem particionáld 3má a vinyót(1 az xp-nek, max 1 gigás a Linux swap-nak, és maradék a linuxnak) és rakd fel. Ha tetszik akkor szedd le a win-t.
Linux alá van egy-két vírus, de eggyátalán nem veszélyessek. Egyszer jól be kell lőni a tűzfalat és kész.
A program telepítés nagyon egyszerű tudd lenni, pl uhu alatt apt-get install progineve és fent is van:)

ui.:ha játszani is szoktatok akkor szerintem maradjon fent egy példány windows. linux alatt picit nyűgös...

Hát volt egy skrizó ismerősöm az telyesen ki tudta akasztani a népet 3 személyisége volt ismert hál istennek mind a 3 szelid. Csak hát baromira eltérő izlésel. Volt olyan lány akivel összejöt az egyikük az a másik kető nem tudot róla és ebből let a bonyodalom.

Ez mind nagyszerű, de:
1) A több felhasználó fiókját miért nem korlátozott joggal állítottad be? Rendszergazdából elég egy.
2) Rengeteged fölösleges háttérizé megy windowson és mind mind backdoor. Ezek nélkül kb. 60%-al csökken a netezés veszélye.
3) Nagybátyáméknál egy elég normálisan behangolt WinXP 2 éve megy különösebb gond nélkül, bár 1-1 pánik már volt, de füstjük nagyobb volt.
4) A Linux(és semmilyen OS) sem hozza el a megvilágosodást és az abszolút security-t mert ha trehány módon állítod be, rootként nyomulsz (főleg X-el meg böngészővel), azt is szénné törik és sokkal alatomosabban.
5) A tűzfal (linuxon iptables/ipchains mint tcp/IP) alapvetően nem véd a vírusoktól vagy exploitoktól, a rendszert is karban kell tartani.
6) A vírusokat akkor is megkapod, ha linuxozol, illetve csinálhatsz vírusszűrést magadnál és látszólag nem kapod meg. A levelezőszervereden vagy nincs nem friss (vagy a vírus annyira új...) a védelem és átjönnek.
7) Nekem is windows a desktopom perpill, de már nem sokáig remélem. Ennek ellenére az elmúlt 2-3 évben különösebb gáz nem volt vele, bár az SP2 rendesen betett a blutoothnak.

[quote:2cc3705d60="Csigaa"]ha HP, akkor meg a hpijs kell neki.

Ugyan nem szorosan a témához kapcsolódik, de megjegyezném, hogy van hplip nevű csomag, tulajdonképp a hpijs is benne van, de van hozzá scanner driver a multifunkciós eszközökhöz, control panel többek között tintaszint-kijelzéssel, stb. Jóság.

had szóljak hozzá egy kicsit én is :)

vindoz

rengeteget használtam. meg dos-t is, de az már régen volt. amire rájöttem, hogy a legjobban a hibáiból tanul az ember, régen, mikor lehettem vagy 10 éves, hetetne kellett hívni vmelyik szülő munkatársát, mert megint "elbarmoltam" valamit. de idővel rá lehet érezni, hogy mibe érdemes belenyúlni, meg mibe nem.

emlékszem, amikor megjelentek a spyware-ek... eleinte senki se tudta, mi az, meg miért baj az, h májvebszörcs sor van az ie-ben, most meg a legnagyobb divat antispyware-t gyártani... DE. érdekes módon nekem az xp nem szenved a legjellegzetesebb problémákkal. spyware-t éppen valamelyik nap találtam 1 darabot, nagy meghökkenésemre, na mondom, biztos vmi kipróbált program szemetelt be. de ezen kívül nem szokott lenni. vírus? na, nálam ez se divat. tessék felmenni akármelyik crack keresőbe, és ott lehet találni bőven, én nem kérek, köszönöm szépen. ha valamiért mégis lejönne 1, akkor a nod lelkesen villog, hadd sziporkázhasson. ingyenes, csak havonta le kell szedni a telepítőt, amiben az aktuális frissítési jelszó van. nem hinném, h ez oan nehéz lenne.

tűzfal, na igen. ezzel nekem megint nincs gondom, mert eddig smoothwall-on, rövid ideje pedig openbsd-n keresztül netezek. de ahogy néztem, a szolgáltatóm megkönnyíti a dolgom, mert amíg közvetlenül neteztem xp-ről, akkor is zártnak hozta ki a portokat az egyik netes teszt. de ingyenes tűzfal progikat is lehet találni dögivel a neten, nem muszály egyből megkeresni a legdrágábbat, aztán krekkszpájder, és el van intézve...

frissítések. nekem ezzel nem nagyon voltak problémáim, mivel eredeti verzióm van, a telepítők nem nagyon akadékoskodnak. amit nem tartok fontosnak (.net, mp10, messenger, különféle drm-finomságok), azt nem töltöm le, és kész.

a rendszergazdai jogosultságoktól én is falnak tudnék menni. egyszer jártam úgy, hogy korlátozott fiókkal dolgoztam, és fel kellett volna vmit telepíteni, persze nem tudtam, közben meg cd-t írtam, ezt-azt töltöttem, ez meg nem menne sehogy, csak kijelentkezéssel. na mondom, jól van. azóta vagyok mindig rendszergazda. azzal már nem tudok mit csinálni, hogy mennyire biztonságos avagy nem.

mindezektől eltekintve, jelenleg hibátlanul (...) működik, nem szoktam súlyos problémába ütközni, ha nem erőltetjük, nem hal meg.

linux

hát ebben eléggé kezdő vagyok, most szeretnék, amennyire csak lehet, átállni, jövő hétre tölti le otárs a frugalware-t. most ubuntu van, de azt jóformán csak ssh-ra használom, az átjárónkat ("szervert" :-) ) rendezem, ha valami gáz van.

első linuxom suse 7.1 dobozos volt. sok mindenre nem mentem vele. akkor még az itthoni net szép álom volt csupán. néha zenét hallgattam rajta, ennyi az egész.

aztán sokáig csönd. majd pécévörldben elkezdték szórni az új susékat, azokat is kipróbáltam, szép is, jó is, aztán megint ennyiben maradt.

utána nyár elején megszereztem az uhu-t. a mai napig ez volt számomra a legtöbbet használt linux rendszer. télleg minden benne van, amire egy hétköznapi felhasználónak szüksége van. akkoriban volt hibás a procim, és amikor a win meghalt, az uhu diszkréten kijelentkezett.

nyár közepén jött ez a pcbsd mánia, de egyelőre ezzel nem kötöttem szorosabb barátságot, még nagyon gyerekcipőben jár...

most ősszel szereztem meg a fedora core-t. ez egy nagyon jól kezelhető rendszer szvsz. a telepítésre egyáltalán nem lehet panasz (már ha ért az illető angolul). a használatra se igazán. a letöltött ati driver gond nélkül felment a laptopomra, nem úgy mint

ubuntun, ahol az fglrx-config nem indul el telepítés után. egyébként meg, nem tudok kijelentkezni, ha mégis próbálkozok, bejön egy sötét háttér, és nem látok semmit, mehet a restart.

jövő héten pedig frugalware ezerrel, csak még azt nem tom, hogy fogok életet lehelni az audigy2zs nb-mbe...

összegzés

ezután az állati hosszú közjáték után én azt mondom, hogy próbálkozz uhu-val. mivel én ugy veszem ki, hogy a jelenlegi win partíciódon semmi nincs, amit menteni kéne, talán mehet egyből "fő" oprendszerként. partícionálásnál kell lenni egy root (/) és egy swap partíciónak, a swap lehet mondjuk 1 gb, a root meg az összes többi. másra szerintem nem lesz szükséged kezdésnek.

néhány program:

- ha esetleg eddig ie-t használtál, akkor mostantól mehet firefox v. galeon
- msn helyett gaim
- paint :-) helyett gimp
- winamp helyett noatun, xmms vagy bármi ami jólesik
- media player helyett mplayer
- t. commander helyett gnome-commander
- néró helyett k3b

stb. a progik alt+f2 majd proginév beírásával gyorsan egyszerűen indíthatók.

VÉGE. :-)

Mindig örvendetes, ha valaki hajlandó mást is kipróbálni, de felkel készülni rá, hogy nem lesz könnyebb, csak más. Ha nincs tapasztalt segítőtárs a közelbe, akkor kitartónak kell lenni és sokat olvasni. Az előnyok csak késöbb jönnek, ha már van némi rálátásod a dologra.

Az internetes híroldalak napi olvasója lévén tapasztaltam azt, hogy egyre sűrűbben jönnek elő a windows, az internet explorer, az outlook és más MS programok biztonsági hibái melyek révén (a cikkek szerint) kiszolgáltatottá válik a felhasználó gépe az internetre való csatlakozás után és könnyen támadható lesz.

Igen. A szoftverek általában lukasak, íródjanak akármilyen rendszer alá.

Sok más barátomhoz hasonlóan én is sysadmini jogokkal használtam az XP-met hiszen, ekkor semmilyen korlátozás alá nem esek mint felhasználó!

Szvsz az egyetlen dolog, ami a rendszergazdai használatot indokolja a lustaság. Már évek óta használom a windowsokat sima (korlátozott) userként, és még a rendszergazdai a dolgok 99%-át is meg lehet oldani runas-al.

A számítógépem és az adataim biztonsága érdekében rendszeresen telepítve lett a gépre a különféle "peccsek" sokasága, majd jött az SP1 és ezt is feltettem, aztán az SP2 megjelenésével kötelezővé vált ennek telepítése merthogy enélkül különféle programok fel sem települtek!

Igen. És mi ebben a fura?

Aztán jött a "feketeleves" adatvesztésem lett és a mai napig sem tudom, hogy valamely vírus, vagy külső támadó okozta, csak annyit tudok, hogy a PC bekapcsolása után sötét maradt a képernyő és az XP nem volt hajlandó elindulni. Egy hozzáértő ismerősöm sem tudott hatásos megoldást a HDD-n, vagyis az NTFS fájlrendszerű C meghajtón lévő adataim lementésére.

És nem volt backupod. Pedig dolgok történnek, és egy vinyó (meg más hardver) se örökéletű. Ha nincs backupod előbb vagy utóbb, de el fogod veszteni az adataidat.

Állítólag a partíciós tábla sérült meg és ezért olvashatatlan volt a HDD.

Ha csak ez volt a baj, akkor viszonylag könnyen visszállítható lett volna.

miért nem W98-at telepítettem fel, azzal sosem volt ennyi nyűg!!! Nem kellett ennyi javítást feltenni hozzá.

LOL :-)

Ma már kb. 150 vírus van karanténben és tűzfal ide, tűzfal oda, ezek a vírusok valahogy mégis "bejönnek". Nem emailban kapom őket hanem tudomisén hogyan jönnek be, de az tény, hogy az egész család (2 gyermek +feleség) is használja, kihasználja a szélessávú net előnyeit és így egyszerűen nyomonkövethetetlen a vírusok bejövetele! :-(

Ez csak kifogás. Nálam az utolsó vírus 97-98 táján volt, akkor is floppyval cipeltem haza. Nem kell sokminden a vírusfertőzések elkerüléséhez, mondjuk egy ingyenes tűzfal, vírusirtó, alternatív böngésző meg levelező megteszi kezdésnek. Meg persze ne adminként neteljen az ember...

Jelenleg ott áll a helyzet, hogy elegem lett ráuntam a sokféle vírusra, a rendszeres javítócsomag, "peccs" telepítésre (az "online frissítés"-re).

Miért, azt gondolod, hogy mondjuk egy linuxra ritkábban jön ki javítás :-)

Az újratelepítés meg kész horror, ami hosszú-hosszú órákig eltart!

Backup, backup, backup....

Persze könnyű annak aki havertól, kollégától vagy bárhonnét szerez egy XP-t és azt teszi fel, node én 35 000 jó magyar forintot adtam ki érte annak idején és mit kaptam? Egy féligmeddíg lukas szitát amit állandóan foltozgatni kell különféle "peccsek"-kel meg "espékkel"....

Én is vettem, többet is, meg többért is. És? Mint ismert: minden valamirevaló program tartalmaz legalább egy változót, egy ciklust, és egy hibát.

Panaszaimat nem rejtettem véka alá, hanem elmeséltem élményeimet a kollégáknak, barátaimnak és ők azt ajánlották, hogy:
"Próbálkozz meg más operációs rendszerrel. A Linuxról hallottál már?"

A nem tudást meg lustaságot nem fogja ellensúlyozni a használt rendszer cserélgetése.

Mindemellett az is hallottam, hogy ha felteszem az oprendszert, (pl. egy friss suse linuxot), akkor ahhoz semmilyen javító csomagot nem kell feltegyek, merthogy ez nem örökölte az előző sok-sok verzió biztonsági hibáit.
Remélem, hogy ez tényleg így van, mert erre untam rá a win alatt.

Nem, ez nem így van.

A kérdés csak az, hogy merre induljak? Töröljem le végleg a windowst?

Szerintem tanulj meg _tisztességesen_ használni egy rendszert, legyen az akármelyik.

Nem szeretnék sértő lenni, de szerintem a legtöbb esetben a userben van a hiba, és a hozzá nem értés miatt fikázzák az X rendszert. OK, mindenhol megvannak a helyi sajátosságok, és agyament dolgok, de mindenegyivel lehet együtt élni.

[quote:910972803e="berVi"]néhány program:

- ha esetleg eddig ie-t használtál, akkor mostantól mehet firefox v. galeon
- msn helyett gaim
...
- winamp helyett noatun, xmms vagy bármi ami jólesik
...
- t. commander helyett gnome-commander

néhány program:
- galeon helyett konqueror *
- gaim helyett kopete *
- noatun vagy xmms helyett amarok *
- gnome-commander helyett krusader *

*, mert ez a program jobb, mint a fentebb emlitett.

<OFF>
kicsit off, de idéznék a Total Commander weblapjáról:

Q: Is there a Linux version? Or a version for Windows CE?

A: Unfortunately not. Because of problems with porting of Total Commander to Linux, the Linux version had to be delayed indefinitely. A minimal version for Windows CE and the Pocket PC is now available! A recommended file manager for Linux is Krusader.

</OFF>

[quote:4621d99159="kmARC"]
néhány program:
- galeon helyett konqueror *
- gaim helyett kopete *
- noatun vagy xmms helyett amarok *
- gnome-commander helyett krusader *

*, mert ez a program jobb, mint a fentebb emlitett.

jojo, ezek csak példák voltak, mellesleg nem kötelező azokat se használni
:)

[quote:7e4e7c59b1="KKata"][quote:7e4e7c59b1="-GreG-"]nem ertem, miert kell idelinkelni minden ilyen szarsagot :?
aztan megint lehet orakig 'beszelgetni' a semmirol...

Ó jaj... Hamut szórok fejemre, zsákba öltözöm és megostorozom magam...
Vagy talán az is elég lesz, ha szüneteltetem a fórumozást.

Jajj KKata, nem lehetne szavazni? :) Én az elsőt választanám, persze ha nyilvánosan elköveted :lol: bocsi ;)

[quote:7e3ab57599="berVi"]
nem kötelező azokat se használni
:)

Nem hát!
Menjetek biciklizni!

Van magyar lista
mylinux.hu -n lehet rá regisztrálni. De elég pangós a dolog,
valószínű azért is mert kevés a magyar Fedora használó.
Amiket inkább ajánlanék:
( igaz ide némi angol tudás nem árt )
http://fedoranews.org
http://fedorafaq.org
Kezdőnek talán ez a leghasznosabb, csomó tipikus
kezdő kérdésre adja meg a választ.

Amit tanácsot adnék, hogy az up2date -et véletlenül se használd,
mert azzal csak a szívás van. Használj helyette yumot.
Erről találsz majd leírást az említett faq-ban. Ha elsőre kicsit
rémisztő a parancssoros yum, bár szerintem pofonegyszerű
így is kezelni, akkor csak van hozzá yumex nevű progi ami ad
hozzá grafikus frontendet.
yumot azért is érdemes megtanulni használni, mert FC 5-től úgy
hallottam ő lesz a csomagkezelés alapja mert szinte mindenki azt használja.

Tovább jó ismerkedést az új oprendszereddel, ha vmi kérdésed van
nyugodtan irj, ha tudok válaszolok.

Ceb

[quote:04d3720c15="snq-"]nah itt is van. egyebkent tud egymasrol a ket "szemelyiseg"? (pl: "van egy titkos kis baratom, akit csak en latok, es neha arra batorit, hogy en is postoljak a hup tarskeresobe"). b tipusu akcifolmekben az egyik mindig jo, a masik gonosz, nalatok ez hogy van? az egyik agitprop droid a masik agitprop droidabb? bar te (ti?) harman vagy(tok?) ...

[quote:04d3720c15="Joco"]
Hát volt egy skrizó ismerősöm az telyesen ki tudta akasztani a népet 3 személyisége volt ismert hál istennek mind a 3 szelid. Csak hát baromira eltérő izlésel. Volt olyan lány akivel összejöt az egyikük az a másik kető nem tudot róla és ebből let a bonyodalom.prop droidabb? bar te (ti?) harman vagy(tok?) ...

Na! Meg is van! Együtt a kettő! :-P

snq- Te nagyon gyanús vagy nekem :lol:

Először regisztráltál a HUP-on " Feb 19, 2004" aztán pedig "Apr 23, 2004"
Viszont a kettő sokban hasonlít egymásra.
Nem árulom el miben :-D
____________________________________________________________
snq-
HUP függő
---------------
Csatlakozott: Apr 23, 2004
Hozzászólások: 916
______________________________
8192Joco
Beteges fórumozó

Csatlakozott: Feb 19, 2004
Hozzászólások: 453
Tartózkodási hely: Szeged KKD
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
De, van itt még izgalmasabb :-)
Az asszony tudott mit mondott mindarra amit olvasott a hozzászólásaidban?
Feltünt neki "valami" merthogy volt egy hasonló "lelki alkatú" kollégája.
Gyanús volt neki az, hogy ő is és a kolléganői is csinos fiatal nők, de ez az egyébbként jóképű kolléga ügyet sem vet rájuk pedig még nőtlen és menyasszonya sincs. Tehát gyanús lettél Marikának azt mondta: "Dénes, vigyázz! Ez a fickó nagyon rád szállt! Te! Nem meleg ez véletlenül?"

snq- ne csináld már :)
Tényleg?

Tudod én nős vagyok és nem ismerkedem férfiakkal.
:lol: Bocsíííí... férfi vagy egyáltalán?

[quote:202d0dc1a1="zebra"]

Az internetes híroldalak napi olvasója lévén tapasztaltam azt, hogy egyre sűrűbben jönnek elő a windows, az internet explorer, az outlook és más MS programok biztonsági hibái melyek révén (a cikkek szerint) kiszolgáltatottá válik a felhasználó gépe az internetre való csatlakozás után és könnyen támadható lesz.

Igen. A szoftverek általában lukasak, íródjanak akármilyen rendszer alá.
...............stb.

Halihó Mindenkinek!

Először is: Bocs Zebra, de szerintem Te félreértettél alaposan.
Ugyanis én nem magyarázatokat kértem arra amit beírtam, sőt mégcsak az sem, hogy az én helyzetem más nézőpontból szemlélve, sőt mégcsak arról sem szeretnék senkit kérdezni, hogy mit kellett volna anno csinálni...

Sokkalta inkább azok a kérdések foglalkoztatnak amit leírtam.
Ugyanis több embert is ismerek (többé-kevésbé), akik Linuxon oldják meg a feladataikat és mentesek mindattól a nyűgöktől amelyeket nekem kell (kellett) átélni Windows alatt.
Most hadd ne részletezzem ezeket.
Tehát: világosan megfogalmaztam a célt és ezt szeretném elérni.

ez meg toled is gyenge volt; egyreszt elrontod a haverokkal a szorakozasunkat (semmi magas labda), masreszt jocot is besarozod, pedig sosem bantott teged

Oké, a blogot elolvastuk.

Akkor mi a topik célja?

szvsz aki zölden akar kiprobálni értelmes oprendszert, az olyannal kezdjen, amelynek a kezelése egyszerűbb, és hasonlít az addig használtra. Ebből a szempontból SUSE 10.0 kényelmes, egyszerűen telepíthető (akárcsak a többi disztrib), és könnyen kezelhetővé teszi a yast, mind a frissítés, mind további progik telepítése terén. Az UHU is jó választás, de riasztó lehet elsőre a felső tálca.

[quote:b8121c9f88="ibtorma"]Van magyar lista
mylinux.hu -n lehet rá regisztrálni. De elég pangós a dolog,
valószínű azért is mert kevés a magyar Fedora használó.
Amiket inkább ajánlanék:
( igaz ide némi angol tudás nem árt )
http://fedoranews.org
http://fedorafaq.org
Kezdőnek talán ez a leghasznosabb, csomó tipikus
kezdő kérdésre adja meg a választ.

Amit tanácsot adnék, hogy az up2date -et véletlenül se használd,
mert azzal csak a szívás van. Használj helyette yumot.
Erről találsz majd leírást az említett faq-ban. Ha elsőre kicsit
rémisztő a parancssoros yum, bár szerintem pofonegyszerű
így is kezelni, akkor csak van hozzá yumex nevű progi ami ad
hozzá grafikus frontendet.
yumot azért is érdemes megtanulni használni, mert FC 5-től úgy
hallottam ő lesz a csomagkezelés alapja mert szinte mindenki azt használja.

Tovább jó ismerkedést az új oprendszereddel, ha vmi kérdésed van
nyugodtan irj, ha tudok válaszolok.

Ceb

Halihó!

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, így neked is.
Ha lesz kérdésem, akkor legalább tudom, hogy hozzád bártan fordulhatok.
Ez megnyugtat, mert biztos lesz.
Viszont igértek egy suselinux 9.3-as DVD-t (vagy 10-es nem tudom).
Állítólag az mégjobb és a mylinux.hu-n úgy hallom van egy régóta működő SUSEMAGYAR levelező lista.
Felteszem majd azt is. Legalább gyakorlom a telepítést :-P
Szerintem egész könnyen felment a Fedora még nekem is :) pedig se rendszergazda se számítógépzseni nem vagyok.
Nem is olyan nehéz ez a Linux, nem tudom miért beszélnek ellene annyira.

Örülük neki, hogy hozzád hasonló segítőkész emberekkel is találkoztam és nem csak olyanokkal akik mindeféle droidmajomságokkal és ide nem illő dolgokkal szemetelik tele a fórumot.
Bár igaz, hogy miért is lenne ez az oldal más?

Nehezen írom le (sokat gondolkodtam, hogy leírjam -e), de némely ember miatt olykor kocsmai hangulat árad erről a weboldalról.
Sajnos itt sem szűrik a közönséget.
No, de remélem, hogy azért letusztul talán előbb utóbb.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek aki segített. Jó volt látni, hogy nem csak a windows felhasználók segítőkészek, hanem a Linuxosok is.

snq- nak üzenném, hogy a "mindenféle ostobaság" helyett inkább olvassa a Bibliát. Ott is a Korinthusi első levél 13. részét, amelyet a "Szeretet himnusza"-ként is említenek.
Az ilyen irányú elfoglaltságból baja nem származik, csak jobb emberré válhat, nem pedig kötekedővé.

[quote:090b84fbd1="goraki"]Én személyszerint uhu-t vagy suse-t ajánlanám. Magyar nyelvűek, könnyű kezelni.
Próbaként szerintem particionáld 3má a vinyót(1 az xp-nek, max 1 gigás a Linux swap-nak, és maradék a linuxnak) és rakd fel. Ha tetszik akkor szedd le a win-t.

Ajjajj... Éppen ezt nem akartam!
Partícionálni! :-(
Ugyanis ez egyenlő lenne az újratelepítéssel amit órákat vesz igénybe és a hideg is kiráz tőle ha rá gondolok.
Újra feltelepíteni az Offiszt, a Realplayert, a GIMP-et, az audacity-t, a winampot, az opera böngészőt, a...... huhhh felsorolni is sok.
Nem tudom ki, hogy van vele, de nekem nagyon elegem van a sok
next, next, next, next, next, next, next, next,-ből. És a "Liszensz görgetés + [Elfogadom]" stb. dolgokból, meg abból, hogy egy-egy program állandóan fel akar menni a netre letölteni, reisztrálni.... stb.

Egyszer láttam egy barátomnál amikor Linux alatt sok programot frissített és csak valamilyen
prm -iv *.prm -nodeps parancsot írt be egy ablakba és percek alatt kész volt sok program feltelepítése, vagy frissítése.
Nem kellett a sok next, next, next, next, next, next, next, next.
Úgy tudom, hogy a program uninstall is csak egy parancs (valamilyen betüsor beírása) és -e meg a program neve és nem maradt fenn semmi utánna, mint a winnél a registriben.
Ez a másik nyűgöm, hogy ha leszedek egy programot, aztán mégegyet és mégegyet, akkor megmarad valamilyen bejegyzés a registriben és ettől is lassul a gép az indulásnál.

A Linuxnál tényleg nincs registri?

[quote:090b84fbd1="goraki"]
ui.:ha játszani is szoktatok akkor szerintem maradjon fent egy példány windows. linux alatt picit nyűgös...

Az az igazság, hogy a srácok inkább az onlájn játékokra szoktak rá ahhoz meg elég a böngésző is nem?
Nomeg azért talán a Linux alatt is vannak játékok nem?
Persze nem kellenének a gyilkoló, meg a bunyós játékok.
Például a szupermárióhoz hasonló az elégséges lenne, nomeg pár kártyajáték mahjong vagy ilyesmi.
Ilyet biztos lehet feltenni nem?

Köszi mindenkinek a válaszokat Bocs, de nem tudok egyenként mindenkinek válaszolni, de végigolvasom és lementem a hozzászólásotokat.
És persze alkalomadtán referálok a "sikerekről".

Minden jó ha a vége jó :)

Winember

Sajnos itt sem szűrik a közönséget.

:roll:

[quote:cac41de2cc="Winember"]

Halihó Mindenkinek!

Először is: Bocs Zebra, de szerintem Te félreértettél alaposan.
Ugyanis én nem magyarázatokat kértem arra amit beírtam, sőt mégcsak az sem, hogy az én helyzetem más nézőpontból szemlélve, sőt mégcsak arról sem szeretnék senkit kérdezni, hogy mit kellett volna anno csinálni...

Sokkalta inkább azok a kérdések foglalkoztatnak amit leírtam.
Ugyanis több embert is ismerek (többé-kevésbé), akik Linuxon oldják meg a feladataikat és mentesek mindattól a nyűgöktől amelyeket nekem kell (kellett) átélni Windows alatt.
Most hadd ne részletezzem ezeket.
Tehát: világosan megfogalmaztam a célt és ezt szeretném elérni.

szvsz azt probaltak neked elmagyarazni, hogy a _hozzaallas_ az, ami elsosorban szamit. hogy ne mindig a programot hibaztasd, mert sok esetben te vagy a hibas. ha meg lehet csomo jogosultsag dolgot win alatt is csinalni, akkor ne a win-t hibaztasd, hogy nem tudod.

ha at akarsz terni linuxra, akkoris valtoztatni kell szerintem a "nemnezek oda, majd csak lesz valami" hozzallason, es sokat kell tanulni, mert linux alatt is gond lesz, ha nem most, akkor 1 ev mulva (lasd nem veletlen sztem h egyre gyakrabbak a kernel biztonsaga miatti flemek).

csak fontold meg, amit mondtam, nem sertesnek szantam.

[quote:223ad809e5="Winember"][quote:223ad809e5="zebra"]

Az internetes híroldalak napi olvasója lévén tapasztaltam azt, hogy egyre sűrűbben jönnek elő a windows, az internet explorer, az outlook és más MS programok biztonsági hibái melyek révén (a cikkek szerint) kiszolgáltatottá válik a felhasználó gépe az internetre való csatlakozás után és könnyen támadható lesz.

Igen. A szoftverek általában lukasak, íródjanak akármilyen rendszer alá.
...............stb.

Halihó Mindenkinek!

Először is: Bocs Zebra, de szerintem Te félreértettél alaposan.
Ugyanis én nem magyarázatokat kértem arra amit beírtam, sőt mégcsak az sem, hogy az én helyzetem más nézőpontból szemlélve, sőt mégcsak arról sem szeretnék senkit kérdezni, hogy mit kellett volna anno csinálni...

Sokkalta inkább azok a kérdések foglalkoztatnak amit leírtam.
Ugyanis több embert is ismerek (többé-kevésbé), akik Linuxon oldják meg a feladataikat és mentesek mindattól a nyűgöktől amelyeket nekem kell (kellett) átélni Windows alatt.
Most hadd ne részletezzem ezeket.
Tehát: világosan megfogalmaztam a célt és ezt szeretném elérni.

1.) A linux-ot is karban kell tartani és rendszeresen frissíteni, ugyanúgy, mint a windows-t.
2.) Mivel mezei user-ként nyomulsz, ezért egy kártékony kód jórést csak a saját adataidra veszélyes. Bár hasonló lenne a windows is, csak ugye azt mindenki admin jogokkal használja... (iszonyat drága egészségügyi rendszer kliense is csak admin-ként működik a munkahelyemen - hihetetlen).
Tesóm volt M$ szemináriumon, ahol a biztonságos programozásról vot szó. Javasolták, hogy olyan programot fejlesszenek, ami sima user-ként is fut. Elég szomorú, hogy erre külön ki kell térni.
3.) Abszolút biztonságot ne remélj. Egy magára hagyott linux-ot meg lehet törni. Sőt jobb is a hacker-nek, mert távolról is egyszerű használni, kreatív dolgokat tud vele csinálni.

Ugyanakkor mentesülsz egy csomó specifikus mocsoktól. Nem csak a windows specifikus trójaiakra gondolok.
Nem tudom, hogy hallottad-e, hogy a Sony egyes amerikában árult audio CD-in olyan másolás védelem van, hogy gyakorlatilag egy trójait telepít a gépedre, miközben zenelejátszó telepítésnek álcázza magát. Ha brute-force eltávolítod a komponenseit, akkor szoftveresen használhatatlanná válik a cdrom-od. És ez még semmi! Dekódolták a programot, és kiderült, hogy lopott nyílt forráskódú részeket tartalmaz! Na itt baszhattya szájba magát a Sony, amikor a jogvédelemről papol.

Te ezen Linux/BSD felhasználóként egy jót rögöhetsz (de azért persze nem veszel Sony CD-t).

Üdv,
Dw.

... és csak valamilyen
prm -iv *.prm -nodeps parancsot írt be egy ablakba és percek...

rpm nem prm:)

A Linuxnál tényleg nincs registri?

nem, ott az /etc könyvtár alatt vannak a beállítás fájlok

Az az igazság, hogy a srácok inkább az onlájn játékokra szoktak rá ahhoz meg elég a böngésző is nem?
Nomeg azért talán a Linux alatt is vannak játékok nem?

Ha böngészőben játszanak és nem ie specifikus akkor elég. De a mmorpg-t akkor gáz van:) És linux alá is vannak játékok, amiknél meg ha nemm kell doom3(oké, quake4:)) szintű akkor elég. Frozen bubble-t próbáld ki:)

Például a szupermárióhoz hasonló az elégséges lenne, nomeg pár kártyajáték mahjong vagy ilyesmi.
Ilyet biztos lehet feltenni nem?

kártyajáték dögivel van. a szupermárió meg megy dosbox-al tudtom szerint

[quote:aa87657b0f="efpe"][quote:aa87657b0f="KKata"]Huhh... Tiszta szerencse, hogy nem olvastam HUP-ot, mielőtt oprendszer-váltásra adtam a fejemet... :)

:D:D:D

Winember: ha a telepitgetes a legnagyobb bajod, akkor probald ki a norton ghostot (mint mar irtam)... Csinal egy kepet a vinyodrol, majd azt visszatoltheted. Ha nem a telepites zavar, akkor meg ne beszelj rola, hanem csinald.. Ugy latom, hogy eleg sok otletet kaptal, szal lehet probalkozni.

[oswar]
IOS? :D
[/oswar]

Halihó!

Nos, az újratelepítés is zavar, a sok klikkelés miatt, de főképp azon "indultam be" hogy 2001 októberében adta ki a Microsoft a Windows XP-t és még mostanra sincs biztonságos állapotba hozva, holott, amikor kiadták és először feltelepítettem, akkor csak arról olvastam a telepítés közben előjövő különféle önreklám-ban, hogy mennyire biztonságos és mennyire jó oprendszer a Windows XP.
De, mondhatnám azt is, hogy ha most már (tegyük fel) biztonságos, vagy ha csak mostanra biztonságos, az SP2 után, akkor ezt miért állították róla már több mint négy évvel ezelőtt?

Amint olvastam a hozzászólásokat, a következő tapasztalatom lett, vagy az alábbi következtetést vontam le:

Senki sem születik windows felhasználónak, de van aki fejlődőképes és továbblép.
Ebből következően: Ha valakiben van egy cseppnyi kíváncsiság a PC irányába és vagy egy kevés érzéke a számítástechnikához (magyarul nem "double clicker"), akkor az előbb vagy utóbb kipróbálja valamelyik nyílt forrású oprendszert és elképzelhetően (lehet, hogy örökre) elfelejti a windowst.
Hasonlíthatnám ezt ahhoz, mint amikor az ember először lesz szerelmes.

Ugyan ki emlékszik már az első szerelmére? Sokan a nevét sem tudják!
És ugyanmár ki vágyódna vissza hozzá.
Pláne ha hazudós, állandóan átver, amikor a legnagyobb szükséged van rá, akkor hagy cserben és minduntalan elkap valamilyen vírust és emiatt állandóan "kezelésre szorul" vagy úgy magába roskad, hogy órákig kell éleszgetni....
Kell ez nekem?

Bocsánat, de túl windows-osra sikerült a "leírás" :-P

Az alternatíva közeleg! Minimum 2 Linux DVD "képében" :P

[quote:634bc006aa="drojid"][quote:634bc006aa="Csigaa"]ha HP, akkor meg a hpijs kell neki.

Ugyan nem szorosan a témához kapcsolódik, de megjegyezném, hogy van hplip nevű csomag, tulajdonképp a hpijs is benne van, de van hozzá scanner driver a multifunkciós eszközökhöz, control panel többek között tintaszint-kijelzéssel, stb. Jóság.

... és grafikus és finom és imádooom ;)
De most nem PSC/OfficeJetről hanem sima nyomiról volt szó

Csatlakoznék az előttem szólókhoz, abban hogy

Ne várj csodát a linuxtól, mert csodára 1etlen program sem képes és esetleg igy nagyot csalódhatsz.

Aki kicsit is foglakozott már számítástechnikával azt tudja, hogy márpedig hibátlan program nincs maximum még nem is merjük a hibáit. 1 operációsrendszer több millió sornyi kódbol áll. Ha csak pár száz sort próbálsz leirni nyelvtani hiba nélkül még az se biztos hogy sikerül...

Tehát frissítéseket tölteni kell. Persze ezeknek a letöltését lehet autómatizálni linux alatt , vagy akár windows alatt is. ( Hogy jó e így tenni nemtudom én ált nem töltöm le és kész, majd ha összeomlik a winem magamra vetek és reinstall. Amúgy is gyk szinte csak játékra használom.)

Játékok, természtesen léteznek linuxra. A 3D-s színes-szagosból kevesebb van jóval.
További eligazítás a témában itt: http://www.hup.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8625

Ha váltani akarsz tedd meg nyugodtan, de készülj fel arra hogy sok új ismeretet kell elsajátítani.
Szerintem a Microsoft egyik legnagyobb hazugsága amúgy az mikor azt próbálják elhitetni az emberekkel , hogy a számítógép használatához nem kell tudás. Pedig nagyon is kell :!:

Registry tényleg nincs.

[quote:e5e5922bc2="Winember"]De, mondhatnám azt is, hogy ha most már (tegyük fel) biztonságos, vagy ha csak mostanra biztonságos, az SP2 után,

Most sem 100%-ig az. Mint ahogy a Linux sem.
[quote:e5e5922bc2="Winember"]akkor ezt miért állították róla már több mint négy évvel ezelőtt?

Csak tipp: lehet, hogy azért, mert el akarták adni? :wink:

[quote:b7d80ef656="Winember"]Halihó Mindenkinek!

Elöljáróban annyit, hogy sem fanatikus winuser nem vagyok, sem olyan aki vallásos buzgalommal hinne "az egyetlen üdvözítő oprendszer" létezésében.

Én csupán azt szerettem volna kezdettől fogva, ha egy stabil és megbízható operációs rendszer van a PC-men, amivel a napi feladataimat meg tudom oldani és ez a cél ma is.

2002 áprilisában vásároltam egy számítógépet amelyhez természetesen az akkoriban újnak számító Windows XP-t adták.

~~~~~

Remélem sikerül megtalálni a számomra optimális operációs rendszert amivel a célom megvalósíthatom minden nap, vagyis:
Én csupán azt szerettem volna kezdettől fogva, ha egy stabil és megbízható operációs rendszer van a PC-men, amivel a napi feladataimat meg tudom oldani és ez a cél ma is.

Üdv. winember

Szia Winember! :-)

Nem akranám túl hosszúra nyújtani a dolgot: Én még 1998-ban döntöttem úgy, hogy kipróbálom a Linuxot és egy barátom aki, akkor Debiant használt a SuSE 5.3-at tette fel nekem. Persze, akkoriban még olyan problémái voltak a Linuxnak, hogy "floppy és CD mountolása userként" Mára már olyan lett a rendszer, hogy a telepítését is könnyen megoldja az aki legalább az alapokkal (hogy kell partícionálni... stb.) és a használata is hasonló a windowséhoz, abban az értelemben, hogy: startmenü és ikonokról való programindítás van. Mindemellett az aranyszabály az, hogy "felhasználóként használni a rendszert" és NEM rendszergazdaként. A jelenleg használt rendszerem egy SuSE 7.1-re épül és ezt frissítgettem a KDE, az XFree86 (jelenleg a 4.3-as), az Opera böngésző, az Audacity, XMMS és még néhány program tekintetében. Én forrsákódból szoktam fordítani a programokat és a checkinstallal rpm csomagokat készítek belőle. Így különösebb gond nélkül tudok újabb programokat feltenni.
Neked is a SuSE Linuxot ajánlanám, vagy akár a Mandriva 10.2-őt, az UHU-t régen próbáltam. Van még Fedora Core4-esem is amit most tettem fel valakinek.
Itthon 100%-ban sikerült mellőzni a Windows használatát (elvégre az is csak 1 oprendszer a sok közül bár a monopol helyzete miatt elterjedt annyira!

Gondolom Te is hasonlókra használod a PC-t mint én: Email írás, web böngészés, hangfájlok szerkesztése, hangfelvételek készítése, mp3, ogg-vorbis fájlok készítése, szövegszerkesztés, CD/DVD írás (audio, adat, mp3-as stb.) és egyszerűbb játékokkal (Supertux, shishen soo, mahjongg) szoktam néha játszani... egyebek között.
A Linux biztonságosságáról annyit, hogy nálam semmilyen tűzfal nincs fent!
Sosem volt. Igaz, hogy egy 56K-s faxmodemmel netezek és nincs fix IP címem, mert a szolgáltató minden egyes betárcsázásnál egy új IP címet oszt ki, amelyik éppen szabad. Mindezek mellett, pl. amikor az OpenOffice.org 1.1.4 -es változatát töltöttem le, akkor 6 órán keresztül lógtam a neten éjjel....
Igaz azonban, hogy a winre öszpontosítanak a vírusírók, ezért közel 70 000 (vagy több) vírus van winre.

Mindamellett azért fontos az óvatosság Linux alatt is!!! A tűzfaltesz zárt portokat jelez! (nem estem a fejemre :-)
Ja! és a hitetlenkedőknek! Tehát lassan 5 éve ugyanazt a vagyis a 2001-ben feltelepített rendszert használom és több mint 3 éve netezek vele. :-P Amíg ki nem dől a hardware alóla addíg nem telepítek újat! :-P

Tehát mindenképp érdemes kipróbáld a Linuxot! Viszont ha gondolod, akkor hagyj helyet más rendszernek is és tegyál fel egy PC-BSD-t, vagy egy FreeBSD-t (legalább kipróbálni)! Nagyon hasonló a Linuxhoz...

:-( Sajnos kicsit hosszúra sikeredett :-(

[quote:7471e5bb4f="Winember"]Ugyan ki emlékszik már az első szerelmére? Sokan a nevét sem tudják!
És ugyanmár ki vágyódna vissza hozzá.

Én igen :)
De nekem nem a Windows volt az első szerelmem, és nemis operációs rendszer, vagy szoftver...

[quote:7471e5bb4f="Winember"]Pláne ha hazudós, állandóan átver, amikor a legnagyobb szükséged van rá, akkor hagy cserben és minduntalan elkap valamilyen vírust és emiatt állandóan "kezelésre szorul" vagy úgy magába roskad, hogy órákig kell éleszgetni....
Kell ez nekem?

Na jó, ha ilyen lett volna akkor nem. De ahelyett hogy itt kampányolsz, inkább telepíthetnél is egy... ööö... Linuxot! Vagy akármilyen más alternatív oprendszert. Mert számomra kezd úgy festeni, hogy csak a kampányolás miatt nyitottat ezt a topikot. Amúgy csodálom, hogy egy kedves "régi" ismerősöm még nincs itt hogy teljes egyetértésben menjen újra a témázgatás (hello Nagyapa :) ). Szerintem jól ellennétek 8)

Hali!

Hát nem tudom ki hogy van vele, de én személy szerint úgy vélem/látom, hogy itt senki sem tartott a Windows mellett védőbeszédet. Az egyetlen, ami itt történt/elhangzott az annyi volt, hogy... A linuxtól nem szabad a megváltást várni, mert ebben az esetben könnyen csalódás érheti az embert. Senki nem fikázta a linuxot, és senki sem istenitette a Windowst. Nem tudom miért gondolja így bárki is. Legalábbis Winember néhány utolsó hozzászólása ezt a "félreolvasást" mutatja nekem.
Amit meg nem kellene csinálni az a személyeskedés, és az egymás sértegetése. Ezzel önmagában valahogy nem lenne bajom, ha mindezt egymást nagyon jól ismerő emberek tennék, és egymás között. Nem egy fórumon, ahol nem ez lenne a lényeg -még az offtopicban sem! Szerintem.

Amit még zárszóként hozzáfűznék: fél éve van itthon szélessávú netem (1 Mb/s). Használok vírusirtót (ingyeneset), tűzfalat (ingyeneset), antispyware-progit (ingyeneset), és rendszeresen frissítem a gépet. Rendszergazdai jogokkal használom, és elég sokat van a gép win alatt is a neten. Mindezek mellett, vagy ellenére eddig még semmi gondom nem volt a géppel. Egyetlen adatom nem vesztettem el, és eddig még látható nyoma nem volt semmilyen kártékony programnak. Tudom, hogy ez nem jelent semmit, de jómagam úgy vélem, hogy megfelő beállítások, és normális használat mellett meg lehet úszni a windows használatot is mindenféle kellemetlenség nélkül. Mondjuk kerülöm a furcsa tartalmú oldalak látogatását, és igyekszem az adataim is védeni!
Szerintem egyébként egyik oprendszerre sem lehet azt mondni, hogy ez az igazi. Mintahogy a világban általában csak részigazságok vannak, és nincs objektív (egyetemesen érvényes) igazság, ugyanúgy nincs objektív (egyetemes) értelemben vett oprendszer sem. Vannak oprendszerek, és ennyi. Az meg, hogy ki melyiket részesíti előnyben az már a felhasználó dolga, és sokszor az igény kérdése is...

De legyen mára elég a szófosásból ennyi...

[quote:fd48094970="Winember"]
Ajjajj... Éppen ezt nem akartam!
Partícionálni! :-(
Ugyanis ez egyenlő lenne az újratelepítéssel amit órákat vesz igénybe és a hideg is kiráz tőle ha rá gondolok.
Újra feltelepíteni az Offiszt, a Realplayert, a GIMP-et, az audacity-t, a winampot, az opera böngészőt, a...... huhhh felsorolni is sok.

Nem kell ujratelepitened semmit, erre vannak a particionáló programok, amik megcsinálják Neked, átméretezik a pariticiód (lásd. Partition magic).. de szerintem a SuSe telepitője át tud méretezni minden windows-os particiót.
[quote:fd48094970="Winember"]
Egyszer láttam egy barátomnál amikor Linux alatt sok programot frissített és csak valamilyen
prm -iv *.prm -nodeps parancsot írt be egy ablakba és percek alatt kész volt sok program feltelepítése, vagy frissítése.

Hmm.. nem akarom elvenni a kedved, de arra azért készülj fel, hogy "ez" az oldal sem fenékig teljfel. Igaz itt szinte teljesen elfelejtheted a virusokat, a trojaikat, férgeket.. lesz egy stabil rendszered.. de itt is érdemes mentened az adataid, mert "az ördög nem alszik".. na meg tuti lesz olyan, hogy a pokolba kivánod a linuxot is.
Arról se feledkezz el, hogy ha belevágsz az egy hosszú folyamat mig megismered.. ráérzel.. megérted.. utána lesz csak "egyszerű".. de addig elég sokat fogsz izzadni.:)
Amugy.. szerintem megéri, és hosszabb távon mindenképp jó döntés.
Fri

[quote:0252aa43e1="Dwokfur"](iszonyat drága egészségügyi rendszer kliense is csak admin-ként működik a munkahelyemen - hihetetlen).

Gondolom hozzá akar férni valamilyen adataihoz -> ha sima userként használod, akkor a usernek kell jogokat a szükséges adatokhoz.
Általában viszonylag könnyen meg lehet oldani az ilyen problémákat, csak egy filemon meg regmon kell hozzá, és máris kiderül hogy mit akar elérni.

[quote:cfdeac62af="Frimen"][quote:cfdeac62af="Winember"]
Ajjajj... Éppen ezt nem akartam!
Partícionálni! :-(
Ugyanis ez egyenlő lenne az újratelepítéssel amit órákat vesz igénybe és a hideg is kiráz tőle ha rá gondolok.
Újra feltelepíteni az Offiszt, a Realplayert, a GIMP-et, az audacity-t, a winampot, az opera böngészőt, a...... huhhh felsorolni is sok.

Nem kell ujratelepitened semmit, erre vannak a particionáló programok, amik megcsinálják Neked, átméretezik a pariticiód (lásd. Partition magic).. de szerintem a SuSe telepitője át tud méretezni minden windows-os particiót.

Node valahogy fel kell pakolni a linuxát is. :)

Alapvetően teljesen hozzánemértőként baromira mindegy melyik rendszert használjuk, szopoág van. Az hogy valakinek régóta van valamelyik nem jelenti azt, hogy jól ismeri. Én példul kissé vért izzadtam, mikor a FreeBSD-mre X-et pakoltam, viszont leírtam hogy kell és itt a hupon olvasható. Alapvetően a *nix vonalon inkább a rendszergazdai aspektusból közelítettem a dolgokat és így a grafikus cuccokkal nemsok a tapasztalatom. Windows-on példul azt a néhány alap dolgot tudom, amivel viszonylag biztonságosabbá lehet tenni, de mélyebben nem mentem bele. Ezen kívül egy normál szintű felhasználásnál többre nem is kell nekem a win.

A majdani új vasamon tervezem a Linuxra váltást éspedig Ubuntuval. Azért azzal, mert a desktopomat nem akarom a végletekig haxolni, épp elég az a szerverekkel. Az mindenképp máris jobb, hogy ha valami gixer van, akkor kb. tudom hogy hol lehet baj, ami a windózról nem mindíg mondható el.

[quote:5fd0ee0609="congo"]Amúgy csodálom, hogy egy kedves "régi" ismerősöm még nincs itt hogy teljes egyetértésben menjen újra a témázgatás (hello Nagyapa :) ). Szerintem jól ellennétek 8)

nincsenek csodak, csak 3 neven reggelo agitprop droidok

a linuxal nem lesz konnyebb dologod. sot.. ahhoz is erteni kell am! ez nem ilyen csoda dolog, ha valamiben otthon vagy, akkor azt tudod ugy hasznalni, hogy nem lesz baja..
leteznek win ala nagyon jo viruskeresok, tuzfalak, antspyware cuccok, de ha nem vagy buta, akkor nem szopsz be semmit. tehat nem mindig a programban van a hiba, neha a user is felelos..
termeszetesen linux alatt is vannak virusok, amiket ugyancsak lehet szurni.
windowsbol is lehet hasznalhatot csinalni, ugy ahogy a linuxbol is. csak egy kicsit nem art erteni hozza. ha linuxozni szeretnel, akkor sok sikert, de nem fogod atelni a nagy katarzis elmenyt, amire vagysz :)

[quote:811e4de34b="snq-"]
nincsenek csodak, csak 3 neven reggelo agitprop droidok

Ahh.. hogy ez nekem nem tűnt fel!... Sasszemed van :)

[quote:5c44e71573="_Polesz_"]
Jajj KKata, nem lehetne szavazni? :) Én az elsőt választanám, persze ha nyilvánosan elköveted :lol: bocsi ;)

:) Az jutott eszembe, ahogyan a Gyalog-galoppban mennek körbe a szerzetesek és verik a fejüket egy kemény deszkával...
Ebben az anarcho-szindikalista közösségben pedig ma én gyakorlom a hatalmat, tehát: nem, nem lehet szavazni :D

[quote:99361dd0ae="blau"]
szvsz azt probaltak neked elmagyarazni, hogy a _hozzaallas_ az, ami elsosorban szamit. hogy ne mindig a programot hibaztasd, mert sok esetben te vagy a hibas. ha meg lehet csomo jogosultsag dolgot win alatt is csinalni, akkor ne a win-t hibaztasd, hogy nem tudod.

ha at akarsz terni linuxra, akkoris valtoztatni kell szerintem a "nemnezek oda, majd csak lesz valami" hozzallason, es sokat kell tanulni, mert linux alatt is gond lesz, ha nem most, akkor 1 ev mulva (lasd nem veletlen sztem h egyre gyakrabbak a kernel biztonsaga miatti flemek).

csak fontold meg, amit mondtam, nem sertesnek szantam.

Halihó!

Igazad van majdnem 100%-ban és értem is amit írsz, és köszi a tanácsot.
Viszont nem egyedül ez a problémám amit vázoltál.

Ahogy írtam is: "Elegem lett..." Hogy miből
Nem szeretem önmagam idézni és nem szeretek sok ismétlésbe bocsátkozni, ámde "Az ismétlés a tudás anyja" és netán lehet, hogy az a szituáció áll fenn, hogy csak így értik meg sokan mi a problémám gyökere. Tehát:
[quote:99361dd0ae="winember"]
Kezdetben teljesen elégedett is voltam vele. Amikor telepítés közben
hátradõltem a karosszékemben és olvasgattam a képernyõfeliratokat, az
megnyugtatólag hatott rám.
Ám az idõk elõrehaladtával, ahogyan teltek múltak a napok, egyre másra azt
kellett tapasztalnom, hogy amit hallottam, amiket olvastam, amilyen
reklámokat láttam, azok egy hamis, pontosabban egy "álomképet" festenek elém
a Microsoft operációs rendszerérõl.

Tehát becsapva érzem magam!
Bizony, bizony! Csúnyán átvertek!
A reklámokban azt olvasom, hogy a "Windows XP a biztonságos PC alapja" és még sok hasonló reklámszlogenekkel traktál az MS. Utánna meg jönnek a biztonsági hibákról szóló hírek!

Már egy elnézést kérek!
Ha veszek egy autót és arra azt mondják, hogy biztonságos, de közben mondjuk a 3 éves használat alatt szervizből ki-be járok vele és közben lecserélik az autóm alkatrészinek az 56%-át biztonsági hiba miatt akkor talán nekem még tapsolnom is kellene?
Nem!
Ezesetben lehet, hogy olyan gondolataim lennének, hogy beperelem a gyártót mert becsapott és hiába van, hogy garanciában cserélték le a kocsi alkatrészek felét, mert az életembe is kerülhetett volna az autógyár hanyagsága!
Azok persze, hogy nem reklamálnak akik "másolt autóval" közlekednek!!!

És milyen garanciát vállal az MS?
Semmit!

[quote:99361dd0ae="winember"]
Hogy mi is történt "velünk"?
Az internetes híroldalak napi olvasója lévén tapasztaltam azt, hogy egyre
sûrûbben jönnek elõ a windows, az internet explorer, az outlook és más MS
programok biztonsági hibái melyek révén (a cikkek szerint) kiszolgáltatottá
válik a felhasználó gépe az internetre való csatlakozás után és könnyen
támadható lesz.

Egy időben egy barátom rendszeresen küldte emailban a hibahíreket, melyek az IE-t érintik. Legutóbb asszem épp ezt küldte:

[quote:99361dd0ae="Terminal.hu"]
Számolja még valaki? Újabb hiba az IE-ben
Sy, 2005.09.29. 11:52

Ismét kénytelenek vagyunk beszámolni egy sebezhetőségről, amely a Microsoft böngészőjét érinti.

Az elmúlt egy-két hónap nem igazán alakult jól, ami az Internet Explorer biztonságát illeti: sorra jelentek meg az új sebezhetőségek, amelyek a szoftverben lapultak (és jelentős részük mindmáig ott lapul). Habár a

Microsoftot rendszeresen tájékoztatták a hibát felfedező kutatók, IT-biztonsággal foglalkozó cégek, ám a javítások mégsem akarnak ömleni. Elég csak a szeptemberi „patch-day”-re gondolni: a redmondi szoftverfejlesztő a kiadás előtt egy nappal közölte, hogy még azt az egy javítást sem teszi közzé, amit megjelentetni tervezett, mivel probléma merült fel a frissítés minőségével kapcsolatban.

Mindez azonban nem jelentette azt, hogy ne érkeznének újabb hibajelentések. A minap például egy olyan biztonsági résről tájékoztatták a szoftverfejlesztő vállalatot, amely a böngészőbe integrált Javascript révén okozhat fejtörést. Amit Klein, IT-biztonsággal foglalkozó szakértő arról számolt be, hogy az XmlHttpRequest komponens használata esetén az Internet Explorer nem érvényesít néhány adatmezőt, amely egy PC-től érkezik, ez pedig komoly problémát jelent(het). A sérülékenységet egy speciális feltételeknek megfelelően létrehozott kóddal ki lehet aknázni: például a támadó egy valódinak tűnő website-ot hamisíthat, majd amikor a célpont személy megadja az adatait, azt le lehet „hallgatni”.

Sajnos ez ellen a sebezhetőség ellen egyelőre semmilyen feltelepíthető védelem nem létezik: még a második javítócsomaggal rendelkező Windows XP-k is védtelenek egy ilyen támadással szemben. A felhasználók mégsem teljesen tehetetlenek: a dán, IT-biztonsággal foglalkozó cég szerint az Internet Explorer biztonsági szintjének magasra való emelésével kivédhetők az ilyen támadási kísérletek. A közismert Secunia tájékoztatója szerint egyébként „csak” mérsékelten kritikus besorolású a biztonsági rés.

Most, akkor ilyeneket ovasva legyek nyugodt?

[quote:99361dd0ae="winember"]
A számítógépem és az adataim biztonsága érdekében rendszeresen telepítve lett a gépre a különféle "peccsek" sokasága, majd jött az SP1 és ezt is feltettem,aztán az SP2-őt.....!

Az a probléma a fentiekkel, hogy ha mondjuk újra kell telepíteni a windowst, mert elromlik a HDD, új PC-t veszek, lecserélem a jelenlegi HDD-met egy 120-160 GB-osra (mondtam egy számot), mert kinőtte a család, akkor mindent újra kell telepíteni! Ami órák hosszat vesz igénybe és megvallom jobbat is elt tudok képzeni, mint a CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, és a Next, Next, Next, Next, Next, Next, gombok nyomogatása. Egy ismerős azzal dicsekedett, hogy a Linux telepítése mindössze néhány klikkelés és 35-50 perc alatt fentvan minden program ami kell, (kép-, hang-, szöveg- lejátszó és szerkesztő program, email és web stb.) Mindemellett azt is mondta, hogy a Linux automatikusan partícionálja a HDD-t. stb.

[quote:99361dd0ae="winember"]
Aztán jött a "feketeleves" adatvesztésem lett és a mai napig sem tudom, hogy valamely vírus, vagy külsõ támadó okozta, csak annyit tudok, hogy a PC bekapcsolása után sötét maradt a képernyõ és az XP nem volt hajlandó
elindulni. Egy hozzáértõ ismerõsöm sem tudott hatásos megoldást a HDD-n,
vagyis az NTFS fájlrendszerû C meghajtón lévõ adataim lementésére.
Állítólag a partíciós tábla sérült meg és ezért olvashatatlan volt a HDD.

Nem maradt már hátra mint az újratelepítés!

Bocsánat! De bizonyára nem vagyok eléggé tájékozott, de más oprendszer esetében nem hallottam ilyet.
A munkahelyemen is a Robi kollégámnak omlott össze úgy a W2000 a gépén 2 egymást követő áramszünet után, hogy csak adatmentésre volt lehetőség utánna, de helyreállításra nem!
Persze nem lehet a cégnél 25-30 szünetmentes tápot venni (nem olcsó).

A félreértések elkerülése végett a Linuxos szerverünk is leállt ANNO az áramszüntek miatt és mégsem volt újratelepítve a rendszer utánna. Azon valamilyen naplózó fájlrendszer van.
Node az NTFS nem ilyen?

[quote:99361dd0ae="winember"]
Az XP szépen fel is települt rá, majd jöttek a driverek, a szervizcsomag stb.
stb. és a különféle egyébb programhegyek.
Sokáig emlékezetes marad számomra az eset, mivel vagy 3-4 (-5?) órán
keresztül tartott a telepítés....

Hmmmmm... egy szülés is megvan ennyi idő alatt nem?
Vagy hamarabb is?
Ha a Linux is ennyi idő alatt települ, akkor inkább más után nézek!!!

[quote:99361dd0ae="winember"]
Aztán egészen a tavaji Fáraó vírusig nem volt különösebb probléma az XP-vel...

Ma már kb. 150 vírus van karanténben és tûzfal ide, tûzfal oda, ezek a
vírusok valahogy mégis "bejönnek". Nem emailban kapom õket hanem tudomisén hogyan jönnek be, de az tény, hogy az egész család (2 gyermek +feleség) is használja, kihasználja a szélessávú net elõnyeit és így egyszerûen nyomonkövethetetlen a vírusok bejövetele!

Viszont ezzel nem állok egyedül!
3 munkatársam is ugyanezért kezd átállni Linuxra!
Egyszerűen megunták az állandó vírushajszát! :-(

Egy cikk is írta a neten, hogy a "Rosszfiúk egy lépéssel előbb járnak"
Épp emiatt van az, hogy előbb fertőz a vírus, majd kidolgozzák rá az ellenszert. És csak utánna kaphat belőle a felhasználó, mármint az ellenszerből. Még 1000 szerencse, hogy nagyobb kárt mostanában nem okoznak a vírusok :-P

[quote:99361dd0ae="winember"]
Jelenleg ott áll a helyzet, hogy elegem lett ráuntam a sokféle vírusra, a
rendszeres javítócsomag, "peccs" telepítésre (az "online frissítés"-re).
Arról nem is beszélve, hogy egy-egy javítás nem mindíg úgy mûködik ahogy
kellene, vagy éppen hibás a javítás maga.
Az újratelepítés meg kész horror, ami hosszú-hosszú órákig eltart!

Na! Ezt untam meg.

No, igen :oops: :oops: :oops:

Megvan az alternatíva: vagy maradok a windws mellett és nem használok internetet, vagy váltok egy biztonságos oprendszerre!

Nemrég beszéltem valkivel, aki a PC-BSD-t ajánlotta. Azt mondta ez a FreeBSD-n alapul és hasonló a Linuxhoz, mármint a "grafikai részét" (felületét?) illetőleg. Valmilyen "ablakkezelő"-ről beszélt. Nekem ez még teljesen új. Azt állította, hogy messzemenően biztonságosabb bármilyen "szutyok vindóz" -nál és gyakorlatilag Desktop-ra is megfelel.
Jó. Persze azzal ne áltassam magam, hogy "Pistike szétjátsza az agyát" vele, vagyis a rajta futó "kvék 4"-gyel vagy "mortálkombat4"-gyel. Node nekem nincs is "Pistikém" aki ilyen "totálbrutálszétlövömazagyadtemocsok" játékkal játszana.
Inkább a kreatívabb dolgokat szereti :-P

[quote:99361dd0ae="blau"]
szvsz azt probaltak neked elmagyarazni, hogy a _hozzaallas_ az, ami elsosorban szamit. hogy ne mindig a programot hibaztasd,

És itt tértünk vissza a lényegre!

Ugye ez nemcsak a windowsra érvényes?
:P
Mert ha egy "szunyoghálós ablak-ot biztonságossá lehet tenni, akkor
más oprenszert talán nem????

Úgy hallottam, hogy a Unix "bombabiztos" a Linux pedig a Unixnak "rokona" nem?

Winember

U.i.: Még gondolkodom a váltásról és olvasgatom a hozzászólásokat.

Winember, mit problémázol ennyit? Telepíts fel egy Linux disztribúciót! szvsz tökéletesen mind1, hogy melyik terjesztést választod, ha nem tetszik (no nem azért, mert van amit három kattintás után nem lehet megoldani), akkor szépen kipróbálsz egy másikat.
ha már ezen ennyit problémázol mi lesz veled később? NE töröld le a windows-t, teljesen felesleges, ha már megvetted miért ne használd
véleményem szerint egy linux telepítését nehéz elb*szni, főleg hogy mindent világosan leír / megkérdez
ha meg vmi nem világos, akkor google, vagy konkrét kérdés egy forumban

ui.: van vmware is

[quote:3aeccdc11a="Winember"]Az a probléma a fentiekkel, hogy ha mondjuk újra kell telepíteni a windowst, mert elromlik a HDD, új PC-t veszek, lecserélem a jelenlegi HDD-met egy 120-160 GB-osra (mondtam egy számot), mert kinőtte a család, akkor mindent újra kell telepíteni! Ami órák hosszat vesz igénybe és megvallom jobbat is elt tudok képzeni, mint a CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, és a Next, Next, Next, Next, Next, Next, gombok nyomogatása. Egy ismerős azzal dicsekedett, hogy a Linux telepítése mindössze néhány klikkelés és 35-50 perc alatt fentvan minden program ami kell, (kép-, hang-, szöveg- lejátszó és szerkesztő program, email és web stb.) Mindemellett azt is mondta, hogy a Linux automatikusan partícionálja a HDD-t. stb.

norton ghost?
[quote:3aeccdc11a="winember"][quote:3aeccdc11a="winember"]
Aztán jött a "feketeleves" adatvesztésem lett és a mai napig sem tudom, hogy valamely vírus, vagy külsõ támadó okozta, csak annyit tudok, hogy a PC bekapcsolása után sötét maradt a képernyõ és az XP nem volt hajlandó
elindulni. Egy hozzáértõ ismerõsöm sem tudott hatásos megoldást a HDD-n,
vagyis az NTFS fájlrendszerû C meghajtón lévõ adataim lementésére.
Állítólag a partíciós tábla sérült meg és ezért olvashatatlan volt a HDD.

Nem maradt már hátra mint az újratelepítés!

Bocsánat! De bizonyára nem vagyok eléggé tájékozott, de más oprendszer esetében nem hallottam ilyet.
A munkahelyemen is a Robi kollégámnak omlott össze úgy a W2000 a gépén 2 egymást követő áramszünet után, hogy csak adatmentésre volt lehetőség utánna, de helyreállításra nem!
Persze nem lehet a cégnél 25-30 szünetmentes tápot venni (nem olcsó).

A félreértések elkerülése végett a Linuxos szerverünk is leállt ANNO az áramszüntek miatt és mégsem volt újratelepítve a rendszer utánna. Azon valamilyen naplózó fájlrendszer van.
Node az NTFS nem ilyen?

biztos, hogy virus miatt volt az adatvesztes? a particios tabla serulese az jo esetben javithato dolog. a linuxot is taccsra tudja tenni egy aramszunet.. sot barmit.
[quote:3aeccdc11a="winember"]
Megvan az alternatíva: vagy maradok a windws mellett és nem használok internetet, vagy váltok egy biztonságos oprendszerre!

windows is lehet biztonsagos. kb 1 eve van fent ez a win es 0 virussal talalkoztam, a rendszer gyors, spyware nincs. sot meg root-al is hasznalom. semmilyen tuzfal nincs telepitve.

[quote:3aeccdc11a="winember"]
Úgy hallottam, hogy a Unix "bombabiztos" a Linux pedig a Unixnak "rokona" nem?

nem igy van.

nem a windowst fenyezem.

[quote:0525464d3b="Winember"]A reklámokban azt olvasom, hogy a "Windows XP a biztonságos PC alapja" és még sok hasonló reklámszlogenekkel traktál az MS.

Te még hiszel a marketingnek? Hány éves vagy királyfi? :-)

[quote:0525464d3b="Winember"]Számolja még valaki? Újabb hiba az IE-ben

Windows alatt sem kötelező IE-t használni.

[quote:0525464d3b="Winember"]Az a probléma a fentiekkel, hogy ha mondjuk újra kell telepíteni a windowst, mert elromlik a HDD, új PC-t veszek, lecserélem a jelenlegi HDD-met egy 120-160 GB-osra (mondtam egy számot), mert kinőtte a család, akkor mindent újra kell telepíteni!

Gondolom kétévente van egypár szabad órád rá.

[quote:0525464d3b="Winember"]Ami órák hosszat vesz igénybe és megvallom jobbat is elt tudok képzeni, mint a CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, és a Next, Next, Next, Next, Next, Next, gombok nyomogatása.

Gondolom első lépésben fel kéne másolni az összes progi installját a vinyóra, aztán onnantól nincs cdbe cdki.

[quote:0525464d3b="Winember"]Egy ismerős azzal dicsekedett, hogy a Linux telepítése mindössze néhány klikkelés és 35-50 perc alatt fentvan minden program ami kell, (kép-, hang-, szöveg- lejátszó és szerkesztő program, email és web stb.) Mindemellett azt is mondta, hogy a Linux automatikusan partícionálja a HDD-t. stb.

Sóval ez a döntő érv? Tulajdonképpen még kiderül, hogy nem is használni akarod a rendszert, hanem újratelepítgetni. Engem pl nem érdekel, hogy mennyire körülményes egy rendszer telepítése, ha azt nagyon ritkán kell csinálnom :-)

[quote:0525464d3b="Winember"]Persze nem lehet a cégnél 25-30 szünetmentes tápot venni (nem olcsó).

Szerintem a hardverbe az is beletartozik. É s hogy mi az olcsó, az elég relatív. Van úgy, hogy az UPS minden grammja aranyar ér.

[quote:0525464d3b="Winember"]Azon valamilyen naplózó fájlrendszer van.
Node az NTFS nem ilyen?

Elvileg olyan az is.

[quote:0525464d3b="winember"]Hmmmmm... egy szülés is megvan ennyi idő alatt nem?
Vagy hamarabb is?
Ha a Linux is ennyi idő alatt települ, akkor inkább más után nézek!!!

Most már tényleg kezdem azt hinni, hogy inkább telepítgetni akarsz, nem gépet használni :-)

[quote:0525464d3b="winember"]Egy cikk is írta a neten

LOL :-)

[quote:0525464d3b="winember"]Úgy hallottam, hogy a Unix "bombabiztos" a Linux pedig a Unixnak "rokona" nem?

Minden rendszer csak annyira biztonságos, mint amennyire a rendszergazda ért hozzá.

Szerintem nyugodtan próbálj ki más rendszereket. Én azt javaslom, hogy először live cd-s rendszereket nézegess, mert ott nem kell semmit a vinyóra telepítened, pl knoppix, vagy hasonló rendszert. De ha tényleg biztonságosnak szeretnéd tudni a rendszeredet, akkor valamilyen szinten értened kell hozzá. Szóval tanulni kell, meg utánaolvasni a dolgoknak.
Hajrá :-)

[quote:4936695e68="snq-"]
nincsenek csodak, csak 3 neven reggelo agitprop droidok

lol. kivancsi voltam, csak en vagyok-e paranoid, vagy masnak is szemet szurt :)

Sting papa az nem tünt fel esetleg hosszas tanulmányozásod során eltérő billentyűzetet használunk.

Informatikus vagy csak kuss ?

Csak egy mezei szerelőként kiszurtam a külömbséget.

Egy időben egy barátom rendszeresen küldte emailban a hibahíreket, melyek az IE-t érintik.

ez a "böngésző" hamvába holt, nem érdemes erőltetni, ahogy a többi m$ kínálta megoldást sem (értem itt a médiapléjert, meszéndzsört,áutlúkot,offiszt...)

Az a probléma a fentiekkel, hogy ha mondjuk újra kell telepíteni a windowst, mert elromlik a HDD, új PC-t veszek, lecserélem a jelenlegi HDD-met egy 120-160 GB-osra (mondtam egy számot), mert kinőtte a család, akkor mindent újra kell telepíteni! Ami órák hosszat vesz igénybe és megvallom jobbat is elt tudok képzeni, mint a CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, és a Next, Next, Next, Next, Next, Next, gombok nyomogatása. Egy ismerős azzal dicsekedett, hogy a Linux telepítése mindössze néhány klikkelés és 35-50 perc alatt fentvan minden program ami kell, (kép-, hang-, szöveg- lejátszó és szerkesztő program, email és web stb.) Mindemellett azt is mondta, hogy a Linux automatikusan partícionálja a HDD-t. stb.

minden rendszer telepítése sok időbe kerülhet, vagy inkább úgy mondom, hogy személyre szabása. szvsz egyszer megéri a munkát. hogy idézzek egy régi suse handbookból:
"semmiképp se törölje le eddigi munkáját, és telepítse újra a rendszert. ez nem az a másik operációs rendszer :-)
magyarán egyszer kell csinálni, jól.
automatikus partícionálás? szerintem ez xp telepítés alatt sincs túlbonyolítva...

Bocsánat! De bizonyára nem vagyok eléggé tájékozott, de más oprendszer esetében nem hallottam ilyet.
A munkahelyemen is a Robi kollégámnak omlott össze úgy a W2000 a gépén 2 egymást követő áramszünet után, hogy csak adatmentésre volt lehetőség utánna, de helyreállításra nem!

nos, nekem nem egyszer volt már leállás, sajnos többször szándékosan, mert annyira meghalt valami, de ilyen problémám még sosem volt. semmilyen oprendszeren. de ahogy mondták, ez elleni védelmet senki nem fog neked garantálni.

Viszont ezzel nem állok egyedül!
3 munkatársam is ugyanezért kezd átállni Linuxra!
Egyszerűen megunták az állandó vírushajszát!

ezt már egyszer elmondtam, nem kell pornó meg crack oldalakat nézni, levélben meg amelyik feladót nem ismered, trash.

Nemrég beszéltem valkivel, aki a PC-BSD-t ajánlotta. Azt mondta ez a FreeBSD-n alapul és hasonló a Linuxhoz, mármint a "grafikai részét" (felületét?) illetőleg. Valmilyen "ablakkezelő"-ről beszélt. Nekem ez még teljesen új. Azt állította, hogy messzemenően biztonságosabb bármilyen "szutyok vindóz" -nál és gyakorlatilag Desktop-ra is megfelel.
Jó. Persze azzal ne áltassam magam, hogy "Pistike szétjátsza az agyát" vele, vagyis a rajta futó "kvék 4"-gyel vagy "mortálkombat4"-gyel. Node nekem nincs is "Pistikém" aki ilyen "totálbrutálszétlövömazagyadtemocsok" játékkal játszana.

pcbsd kellemes rendszer, már ha szerencséd van, és a te gépeddel nem lesz semmi problémája. magyar nyelv támogatása messze nem tökéletes, ő meg ű csókos...
itt nézhetsz szét (reklám helye :-) ):
http://pcbsd.mosfet.hu
kinézet, persze hogy hasonlít, ez csak attól függ, hogy milyen ablakkezelőt (grafikus felületet) használsz. ilyen módon az openbsd is hasonlít a suséra, már ha felteszek rá kde-t, amit persze nem fogok.

[quote:8b08c537a5="zebra"]
...
Szerintem nyugodtan próbálj ki más rendszereket. Én azt javaslom, hogy először live cd-s rendszereket nézegess, mert ott nem kell semmit a vinyóra telepítened, pl knoppix, vagy hasonló rendszert.
...

ha linux-ot szeretnéd élőben látni:
http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html

ha bsd-t:
http://www.freesbie.org/

gud lákk :)

[quote:f36d131f46="KKata"]Sasszemed van :)

thx, igyekszik az ember ugye

Ne ma'...Oke, elhiszem, hogy igy van, csak olyan nehez elkepzelni...
" Szia edes Jozsikam...!"
"Te ki vagy? En II. Napoleon vagyok es nem ismerlek..."

[quote:b01883622e="8192Joco"]Hát volt egy skrizó ismerősöm az telyesen ki tudta akasztani a népet 3 személyisége volt ismert hál istennek mind a 3 szelid. Csak hát baromira eltérő izlésel. Volt olyan lány akivel összejöt az egyikük az a másik kető nem tudot róla és ebből let a bonyodalom.

[quote:8d73df1033="Winember"]Ha a Linux is ennyi idő alatt települ, akkor inkább más után nézek!!!

Az attól függ hogy mennyi csomagot raksz fel, pl egy full dvd-s suse nemfog 5perc alatt felmenni... :) Ha meg csak az alaprendszert teszed fel megint ottvagy mint winbe, hogy utólag kell telepítgetned. Bár nemértem hogy ez egyátalánt mért probléma, csak 1x kell feltelepíteni...
Talán UHU-t lenne érdemes kipróbálnod abban elvileg minden megvan ami neked kell és nincsis agyonpakolva csomó (számodra) felesleges csomaggal.

Nem kötekedésből, de inkább előtte próbáld ki... MINDENRE kiterjedve...
Én régóta használom ezt a környezetet (Debian/GIMP/OOo/MPlayer/és még sorolhatnám), de a suliban csak MS cucc van, és igaz, hogy a wines programok nagy része kb ugyanazt tudja, de egy kínszenvedés átállni rá minden sztechórán.

Ugyanez mondható el amikor az én alapszintű vektorgrafikai tudásommal (juniksztábor: nem röhög!!) megpróbáltam OODraw-ról Inkscape-re váltani... Megvolt az adott funkció, de nem a jobbklikkes hanem a fejlécmenüben, és a megszokott mozdulatsort nagyon idegesítő volt mással helyettesíteni. Maradt a Draw, megfelel, csak kicsit kalandoztam.

Szóval szerintem mindenki első nekifutásban a _megszokott_ környezetében maradjon, és legfeljebb kicsit állítgassa, javítgassa (láttam már én is jól működő windowst, de azt nem is én telepítettem!!), és csak utána, szabadidejében, nyugodtan kalandozzon másfele. Egy átállás nem "namost deltrí vindóz+debiáncédé befele" lerohanás, hanem hosszú folyamat eredménye, néha kompromisszumokra is szükség van, mert lehet, egy funkció igaz megoldható a másik (a Neked nem megszokott) környezetben, de teljesen máshogy, és esetleg nem is úgy működik, ahogy szeretnéd/láttad a "saját" rendszeredben.

Szóval gondold meg. Első nekifutásra inkább én is egy jól megtervezett Windows védelmet ajánlanék, második körben jöhet a Linux.

Hali!

Én meg azt mondom, hogy: olyan linuxot válasz, ami elég jól dokumentált. Ha számít a magyar nyelv, akkor olyat, amihez sok magyar doksi/leírás van. Ezenkívűl valami olyat, amit "egyszerű" telepíteni.

Tehát választhatod akár a Suset, akár a Mandrivát (apropó abból nem a 10.2 a legfrissebb, hanem a 2006-os), akár az UHUt, akár az Ubuntut, akár a Fedorat, vagy a CentOSt. Sőt még van egy pár... Ezeket próbáltam eddig... meg még néhányat.

Ha fontos a sok csomag, akkor érdemes vagy a Suset, vagy az Ubuntut kipróbálnod. De szóbajöhet még az UHU linux nemhivatalos DVD-s verziója is.

A Fedora (és a CentOS) talán azért van kilőve, mert a teljes telepítés nálam kb 2 órát vett igénybe. Ha ez neked annyira számít, akkor ebből a szempontból ideális lehet az Ubuntu. Elég hamar fenn van. Utána az Ubuntu-kalauz segítségével elég gyorsan be is tudod úgy lőni a rendszert, hogy minden, ami kell neked normálisan működjön. Ubuntun egyébként telepítés után néhány progit még fel kell raknod, de ezt egyszerre is meg lehet tenni, tehát nem kell egyesével pakolászni a progikat. Ja a Fedora (és a CentOS) talán még azért sem ajánlott, mert kezdőként problémás lehet az MP3 lejátszásának hiánya.

Amit még mondanék: ha linuxot telepítel, akkor én azt ajánlom, hogy 3 partíciót csinálj neki. Miért is? Mert: egy swap, egy a /, egy pedig a /home. A /home tartalmazza az adatokat (doksik, zenék, személyes beállítások, képek, stb...), így egy esetleges reinstall után a /home-ot nem formázod és így azok a fájlok nem vesznek el.
Ajánlott egyébként a kiválasztott linuxok után járni. Ezt pl. egy live CD leszedésével, és dokumentációk keresésével tudod megnézni. Hogy érthető legyek: ha pl. nézem az Ubuntut. Abból van Live verzió is. Ezt kipróbálhatod. Majd elolvashatod az Ubuntu-kalauzt is (vagyis belenézhetsz), és ha ezek után érdekel, akkor hajrá... Ubuntuból van olyan verzió is, ami egyben live, és install is. Ez a DVD-s verzió.

http://www.hup.hu/wiki/index.php/Ubuntu_Kalauz

A friss kiadás az 5.10-es.

Sok sikert és kitartást, mert az nem csak Windows alatt kell, hanem bizony linux alatt is.

Ami pedig az "install-mániát" illeti: nekem megvolt. Szerencsére lassan kinövöm! :D

[quote:db59e32abd="zebra"][quote:db59e32abd="Winember"]Ami órák hosszat vesz igénybe és megvallom jobbat is elt tudok képzeni, mint a CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, CD-be, CD-ki, és a Next, Next, Next, Next, Next, Next, gombok nyomogatása.

Gondolom első lépésben fel kéne másolni az összes progi installját a vinyóra, aztán onnantól nincs cdbe cdki.

Majd egyszer megmutatod, ezt hogy csinálod cd-be, cd-ki nélkül? :wink:

[quote:f33993efdb="drojid"]Majd egyszer megmutatod, ezt hogy csinálod cd-be, cd-ki nélkül? :wink:

Netről lehúz, install könyvtárba be :wink:

Istenem.... hihetetlenek vagytok. Telepített már valamelyikötök linuxot? :D

Alaprendszer feltesz, majd netről install. Alapvetően már install közben is megadható netes forrás és szépen felkúszik onnan. Nyilván ez nem dialup friendly, viszont 1Mbitnél vastagabb sáv már szinte alapvető.

winember: mégis mi a túrot képzeltél a linuxról, illetve a disztribúciókról?

Áramszünet ellen normális filerendszer és UPS leginkább.

[quote:d3bdea5cd2="Csigaa"]De most nem PSC/OfficeJetről hanem sima nyomiról volt szó

Én "sima nyomival" (DJ960c) használom, szerintem ahhoz is érdemes feltenni.

Nemértem, miért nem ajánlotta senki sem a gentoo-t :twisted:

Winember:
- ha egy particonálás zavar, mert "bonyolult"...szerintem nagyon szívni fogsz. Ahhoz, hogy belődd a rendszert lehet, hogy a particionálásnál mélyebben kell értened a géphez. Bár lehet, hogy a klikkolós disztrók amiket itt ajánlgatnak neked, már a komolyabb dolgokat is megcsinálják grafikus felületen, bár ez a hozzáértést még nem váltja ki.

- Ha színes-szagos klikkelős disztrót raksz fel, akkor az oprendszer-telepítés detto ugyanolyan lesz mint a Winé. (next-next)
Egy alapwin kb 40-50 perc (+ az update-ek, de azalattt lehet telepíteni, kb 1,5 óra alatt jó előkészítéssel megoldható az egész). Egy csilivili Linux kb 40 perc és 1 óra között van..vagy több.

Tény, linuxxal megoldható 1 sor beírásával a telepítés, Winen meg feltesz 25 kérdést. Ám! Ablakoknál most nem tudok hirtelen olyan programot mondani ami nem működött volna (a 25 next után), biztos volt, de nem ugrik be. Ellenben Linux alatt volt már pár oylan, hogy vmit felraktam 1 sor beírásával és még 1,5 napot szívtam hogy működjön is (függőségek, kézzel beállítani a config filet, kézzel átállítani a függőségben lévő progik configjait, esetleg kernelfordítás hozzá...persze erre még rájönnek a man és a howto olvasás ideje...jó, béna vagyok, de az illendőség + jóhiszeműség kedvéért feltételezzünk látatlanban egymásról egyenlő képességeket), tehát ezt összehasonlítva a 25 nexttel, lehet, hogy ideges lennél.

Baromi vicces, hogy ez egy Unix fan oldal, tele vad linuxhívőkkel + kockaemberekkel, és amikor idejössz kérdezni mindenki azt vágja az arcodba, hogy maradj a winnél...
Egyszerűen arról van szó, hogy elolvasva a kezdőírásodat, szerintem sok embernek (de legalábbis nekem) az ugrott be, hogy esetleg nagy csalódás lenne számodra a váltás. Simán jószándékból ettől meg akarunk kímélni.
De kívánom: én tévedjek!!!

Egy tanács a végére: Sokan ajánlottak már itt valamilyen Live kiadást, nézegesd meg őket.

Jézusom, Winember, ha ezeket elolvastad...
No, sikerült a hup-nak is úgy felhígulnia, hogy lassan nem lesz érdemes ide járni. :cry:

Természetesen a Linux nem más, mint egy operációs rendszer. Egy szoftver. És mint ilyet, illik frissíteni, ahogy a kockaladádat is karban kell tartani, majd 15 év után, ha kirohad alólad, illik lecserélni. Mi ebben a különös? Még hogy nem kell frissítést letölteni! Linuxos dekstop rendszerre általában nem azért telepítesz frissítést, mert bejönne az az átkozott trójai (nem jön be), hanem mert fejlődik a világ, mind a szoftverek (így a Linux is), mind a hardverek.

Természetesen a Linux jobb. Nem azért, mert ez egy vallásos hit, hanem azért, mert a tapasztalat ezt mutatja. Mégcsak az sem érv, hogy a Win néha gyorsabb. Igen, mert a nagy cégek Winre fejlesztettek. Ma már sokan Linuxra is. De jobb mert, nincs vírus- és spyware para. Jobb, mert nyitott, ingyenes. Jobb, mert ma már sok mindenben megelőzi a Wint. És jobb, mert a szívedhez/kezedhez nő, egyszóval ha van türelmed hozzá, kezes bárány lesz, sőt kutya, "az ember legjobb barátja". A win ilyen nem lesz sose. Találkoztam egy Microsoftos emberkével a minap és panaszolja nekem, hogy a francba, a laptopján a Windows kezd meghalni. Minden negyedik indításra jön csak be. Meg lelassult, stb. Mondom neki: hát igen, a Windows ilyen. És egyetértett!

Természetesen a modern Linux telepítők olyan jók és könnyedek, mint egy XP telepítő (sőt, néha már szinte önálóan felkúszik a rendszer).
Ez nem jelenti azt, hogy nem kell partícionálni, ha egy lemezen akarod a két rendszert tárolni. De mi a legjobb megoldás? Hát, egy másik merevlemez! Áldozni kell rá, igen. Nekem 3 van, plusz a dvd meghajtó. Összesen több száz giga és vagy tízféle oprendszer. Mind békésen megfér egymás mellett. Win is van rajta. Linux is, BSD is.

Szóval, csak hajrá, a Linux jó választás és nem ő tehet arról, hogy a Wined elterpeszkedik az egész merevlemezeden. Nem az a lényeg, hogy Suset használsz-e, hanem hogy könnyű-e használni. Mert neked az kell. Akkor pedig bármelyik jó: Suse, Uhu, Blackpanther, Ubuntu (én ezt ajánlom igazán mégis), Mandriva, Yoper, stb.

Kitartas es elhatarozottsag kerdese az egesz. En is igy voltam regen. Mar elegem lett, hogy elkopott a gepemen a reset gomb a win orokos fagyasa miatt. Havonta kellet ujra telepitenem. Volt olyan, hogy este meg ment, masnap inditom el a gepem, semmi, kekhalallal indul a win...
Akkor XP mellet kiprobaltam a 8.2-es SuSE Linuxot. Nagyon tetszett, de rengeteg mindent nem tudtam meg benne megoldani, igy vissza-vissza kellet mennem a winbe. Idovel aztan minden fontos dologra rajottem Linuxban, es a 9.0-as SuSE eljovetelevel vegleg leirtottam az XP-t a gepemrol. Jelenleg felhotlenul boldog, Kubuntu 5.10 felhasznalo vagyok. Ezen nezek TV-t, videot, hasznalom az office alkalmazasokat, bongeszek, mailozok, programozok, grafikazok... Mindenre jo amire a win, sot meg tobbre is! Szeretek jatszani is, es ettol a jo dologtol sem kellet megvalnom, mivel a Cedegaval elindithato szamos winre keszult jatek (Half Life 2, Need for Speed, World of Warcraft, csap par nagyszeru jatek a pelda kedveert).
Nekem bizony a Linux elhozta a megvaltast!
Ha kitarto vagy, es szeretned hasznalni, meg akarod tanulni, akkor tedd fol batran es idovel leirthatod az Windows XP nevu virust a winyodrol.
Kezdesnek en is az UHU-t ajanlom, bar nekem nem jott be mert meg olyan kiforratlan szegenyke. SuSE-t ne ha jot akarsz, 9.0-ig oke volt, de az ujjak mar roszabbak mint az XP. Ubuntu nagyon jo valasztas lehet, telepitoje az uj Debian telepitovel mukodik, nagyon egyszeru felrakni. Kezelese is nagyon konnyu, es a Hup Wikin van hozza egy remek segedanyag, aminek a segitsegevel mindent be tudsz lonni, ami csak kellhet. Ha megsem boldogulnal, itt a forumban mindenki szivessen segit!

Hasonló cipőben jártam én is évekkel ezelőt. Nekem a Suse 7.0 volt az Xp mellet. Azért kellet az Xp mert sok dolgot nemtudtam Linuxalat hogyan kel megcsinálni. (akkor még egy modern operácios rendszernek számítot) Most fentvan az UHU és a Frugalware. Az UHU azért van fent mert én szeretem a Frugalware azért mert van belőlle 64 bites és nagyon gyors. Szokot lenni Debian és Ubuntú is a gépemen (64 bites ), ha kiadnak egy új Suset azt is mindig megnézem a proba particiomon. Játszok Grafikázok, oficet használgatok (nem szeretek írni a helyesírásom miatt),Internetezek szkennelek, webkamerát használok,meg minden egyebet.

[quote:91ca4dae6c="drojid"][quote:91ca4dae6c="Winember"]akkor ezt miért állították róla már több mint négy évvel ezelőtt?

Csak tipp: lehet, hogy azért, mert el akarták adni? :wink:

LOL :mrgreen:

[quote:9e3e3f8b2a="BlinTux"]Kezdesnek en is az UHU-t ajanlom, bar nekem nem jott be mert meg olyan kiforratlan szegenyke. SuSE-t ne ha jot akarsz, 9.0-ig oke volt, de az ujjak mar roszabbak mint az XP.

Ne haragudj, de ez szerintem egyáltalán nem igaz. A legújabb SuSE-k (9.3, 10.0) még inkább kiforrottak, mint a 9.0-ás, és nagyon megbízhatóak. Az bug-os Ubuntu egyelőre még csak meg sem közelíti a SuSE kiforrottságát és megbízhatóságát. És egyáltalán nem azért dicsérem a SuSE-t mert félnék a konzoltól meg a konfig-fájloktól, hisz éveken keresztül csak Gentoo-t használtam (méghozzá sokkal elégedettebben, mint ezt a felkapott Ubuntu-t), jelenleg pedig Debian-t és Slackware-t. A YaST piszokul professzionális, és egyáltalán nem igaz, hogy elrejtené azt, amit csinál. Ehelyett inkább arról van szó, hogy a SuSE-t fikázók lusták a YaST működésének utána járni. A YaST Sysconfig al-menüje nagyon mélyen belemászik a rendszer-konfigurálásba, és nagyszerű kalauzt képez a kezdő felhasználóknak a nyers konfig-fájl-szerkesztés felé. Aztán a SuSE konfigurációs fájljai kiválóan kommentezettek - részletesebben, mint a Gentoo, a Debian vagy az Ubuntu esetében. Ez is amellett szól, hogy kiválóan beválik kezdők esetében, és akár nemcsak kezdők esetében. Jól karbantartott csomagjai vannak. Eddig egyetlen levegőben lógó függőséget vagy konfliktusos csomagot sem találtam a kiadásain belül (szemben az Ubuntu-val). Kiváló a telepítője. Igen, grafikus telepítője van, de ennek ellenére mégis sokkal jobban belé enged szólni a telepítés folyamatába, mint az Ubuntu. Amúgy a kezdőknek azt ajánlom, hogy tegyék fel a SuSE-ra a Synaptic-ot, iktassák be a források közé a packman-csomagokat (http://packman.links2linux.org/), és használják egészséggel.

[quote:9ac6396aa9="norcrys"]Jézusom, Winember, ha ezeket elolvastad...
No, sikerült a hup-nak is úgy felhígulnia, hogy lassan nem lesz érdemes ide járni.

Szerintem Winember meg nem annyira jartas netes forumozasba, igy az az alapszabalyokat sem tapasztalhatta meg.

Winember:

<off>
1. Amit a TV lead, netes lapok irnak, nem mindig tukrozi a valosagot. Ha nem igaz valami amogott altalaban uzleti erdekek bujnak meg. Aki ezekbol a forrasokbol feltetel nelkul elhisz barmit is az nagyon naiv. Masok velemenyere nem lehet alapozni. Alapozni, sajat tapasztalatokra lehet.

2. Amit a barataink, hozzatartozoink, kozvetlen kornyezetunk gondol rolunk, nem mindig mondjak a szemunkbe. Am a neten ez nem igy van, altalaba mindenki megmondja, hogy mit gondol rolunk, kulonosebb szemermeskedes nelkul. Erre fel kell keszulni mielott barmit is irunk. A velemeny neha lehet jo es rossz is, neha a rolunk alkotott rossz velemeny is lehet jo, epito jellegu. Ez rajtunk is mulik.

(En pl. amikor elkezdtem netezni, szentul azt hittem, hogy a kozvetlen kornyezetembe nincs is semmi gond, mindenkinek "jofej" vagyok. Aztan neten parszor helyrezokkentettek es nehany ev netezes utan elkezdtem visszaemlekezni, hogy mennyi mindent "hittem" el korabban, hogy masok mennyire elfogadnak. Azota mar en is zokkentek helyre emberkeket. :wink: )

3. Barkinek barmi a velemenye barmirol, mindig akadnak olyanok akiknek a velemenye homlokegyenesen elter. Ha pedig velemenyt alkotunk valamirol, akkor sajnos fel kell keszulnunk arra is, hogy egeszen biztosan megjelennek azok is akiknek a velemenye ellenkezik.

4. A kritika amit kapunk, lehet hasznos, meg lehet haszontalan is, az viszont rajtunk mulik, hogy a hasznost megfogadjuk-e es elsajatitjuk-e a konkluziot, hogy legkozelebb ki tudjuk kerulni.
</off>

UI: Amit irtam pusztan joindulatbol irtam Winember. :wink:

zebra:
/OK, mindenhol megvannak a helyi sajátosságok, és agyament dolgok, de mindenegyivel lehet együtt élni./
Úgylátom Téged nem nagyon zavarna ha lelopnák a kerekeket a kocsidról.. utána tolnád. Végülis így is el lehet A pontból B pontba jutni és a kocsit kerekekkel is csak erre használod nem?

Szia!

Én egy alternatív megoldást használok. Van egy (ingyenes) vírusirtó telepítve, és egy (ingyenes) anti-spyware, de a poén a csatlakozás módja. VMWare alá SmoothWall, egy Linux alapú (ingyenes) tűzfal oprendszer lett telepítve. Ő kezeli az ADSL modemet és a hozzá tartozó Ethernet adaptert. Fellép netre, és virtualizált helyi hálón a Windows-om is kap netet. Ennek eredménye képpen router nélkül értem el, hogy a Windows-om ne őrüljön meg az érkező hálózati mocsoktól. Ez sem teljes megoldás, de nekem megéri a 32MB RAM-ot, amit az egész eszik, és persze azt a piszlicsáré pár MB merevlemez területet.

Egyetlen valódi hátránya az ügynek, hogy nem tudom a gépet routerről felébreszteni Wake-On-LAN módszerrel, hagyományos Wake-On-LAN módszerrel viszont megy.

Szia!

Én kezdésnek mindenképp a SuSE-t javasolnám, mert grafikus telepítője van, és ha elhiszed a gépnek amit kiír, akkor egész szépen fel tudod telepíteni, akár különösebb hozzáértés nélkül is. Feltesz neked tényleg mindent ami egy átlagembernek kell. Kapsz OpenOffice-t, ami tudja ugyanazt mint bármelyik MS Word és Excel, kapsz egy Winampot is amit XMMS-nek hívnak, de egyébként totál ugyanaz, és még sokmindent.

UHU-t azért nem annyira javaslom, mert nálam gondja volt néhány eszköz felismerésével, és a működésre bírásuk nem volt egyszerű feladat. SuSE-val kevesebb ilyen bajom volt. Emellett vannak ilyen kis zsebLinux-ok, mint a Knoppix, vagy a DSL (Damn Small Linux). Én pl egy 128-as pendrive-ra tettem fel, van rajta egy butított OpenOffice, XMMS, Firefox, és egyéb kis nyalánkságok, 2féle grafikus felülettel.

A nevetség tárgya, hogy ez totálisan megfelel egy átlagember mindennapi tevékenységének elvégzésére, és ez nem 1-2 giga, mint egy XP, és nem mint egy komplett Linux, hanem 64MB, egy 128-as pendrive-on. A Windows VISTA pedig érezze magát ezügyben is sárba alázva!

"Lehet, hogy azóta már megtalálta a tökéletes rendszert…"

Nos, igen, vagyis pontosabban megtaláltam azt a rendszert, ami olyanná teszi a PC-t a "kezeim alatt" mint amilyen egy TV vagy egy rádió készülék, mert azt is csak bekapcsolom, használom és kész.

A windowst, meg régóta "nagyívben" elfelejtettem :-P