AIX helpme

Fórumok

AIX helpme

Hozzászólások

Helló,

Kellene némi help nékem ilyen bézik koncept jelleggel AIX-ról. Hoztak bejelentés nélkül egy vasat nékem, aminek hétfő estére ketyegni kellene egy Orákulummal, és beütött a n00b-faktor de erősen.
A problémám nem súlyos, csak a hardvert és az oprendszert nem ismerem. 8O (P5-510 és AIX 5L 5.3 rev2-es patchlevellel)

Szóval a kérdések:
- A partíciók nagyon kicsik, de ahogy tolom az RTFM-et arra következtetek hogy ezek automatikusan tudnak nőni a volume groupon belül. Ez így van? És ha igen, akkor nem fognak ezek cafatokra fragmentálódni ha nőnek? Ennek folytatásaként érdemes nekem nagy partíciókat csinálni egyből, vagy bízzam az AIX-ra hogy megoldja?

- Meg tudom mondani hogy melyik vinyó melyik anélkül hogy kirángatnám őket egyenként?

- Új szolgáltatások felvételéhez van valami olyasmi mint az init.d?(Kell?)

- kellene nekem egy X-et pakolni rá KDE-vel, és ugye nincsen a kaszniban VGA-kártya. Akkó most mi van?

Köszi szépen,

Rég láttam közelről, de akkor még "magától" nem nőttek a kötetek. De te valóban röptiben tudod növelni.
Igen, a folytonos átméretezéstől bír töredezni.
Amúgy "smit -C" vagy "smitty" a te barátod. (Bár úgy rémlik, a smit magától felismeri, hogy nincs X, és elindítja normálisan a karakteres verziót.)
KDE-re nem tudok mit mondani, Tru64-en már láttam, AIX-en még nem. De miért lenne baj, hogy nincs grafikus kártya? Az X az első pillanattól fogva hálózatos, azaz kliens-szerver módon működik, így ez se kell, hogy problémát okozzon. Persze ha valaki a grafikus kártya nélküli AIX konzolján akar KDE-t futtatni, az persze nehezebben jut a végére ...

Megnyugtattál, köszi. Akkor a lemezeket inkább próbálkozom értelmesen méretezni.

Igen igen, végül én is rájöttem hogy az X az olyan, csak én vagyok harmadnapos és totál megzizzenve, ezért nem fogom fel hogy van DISPLAY is, meg hogy Windows-os helyett talán a linuxos terminálon kellene próbálkozni, ahol esetleg van X-szerver is, ami fogadja a cuccot ami átmászik a hálón. :-)

Akkor most már csak az a kérdés hogy higy a p**ába fogom én a peccseket felzúzni erre... Bár lehet hogy egy reinstallt ilyen megváltásként élnék meg. :-)

szóval köszi még1x

ismerem. (P5-510 és AIX 5L 5.3 rev2-es patchlevellel)

A particiok nem nőnek. Egy vinyón belül a partíciók azonos méretüek, nem szivesen nőnének. Ha egy LV-t akarsz növelni, akkor azt a smit-tel teheted és akkor a logical volume-hoz ad hozzá partíciót, ezáltal nő a használható terület. Fragmentálódás ellen is van pár dolog, amit csinálhatsz, de e miatt igazából nem kell aggódnod.
Nagy partíciókat nem érdemes csinálni. Szerintem sokkal jobb, ha kis partíciókat csinálsz és, mikor szükség van helyre, akkor mindig teszel belőle a LV-ba.
A vinyókat helyből nem könnyü megmondani, hogy melyik melyik. Van util rá, hogy meghatározd, hogy melyik hol van, slot szinten, de azzal elszivsz egy darabig. A legegyszerübb, ha kihuzigálod őket.
Ha nagyon fontos, akkor levél végén adom mail cimem és akkor megbeszéljük.
Új szolgáltatások terén itt is ott van az init.d. Konfigolni ugynugy kell mindent.
Alap AIX5L install tartalmaz X-et, CDE-vel? Azzal mi van?
Ha nincs videokártya, akkor fogod, be-ssh, aztán Xkonfig, hogy remoteba elérd. Vagy szerzel bele vid.-karit.

Mail: morin.goth AT gmail DOT com

Az AIX alapból egy LVM környezetre települ, a filerendszereket a smitty -n belül kényelmesen lehet növelni menet közben. KDE -t minden további nélkül lehet AIX -re telepíteni, most hirtelenjében nemtom megmondani hogy honnan tölthetsz le AIX -re fordított verziót mivel a bookmark a benti gépemen van. Távolról mi az X -et az exceed nevű progival használjuk, eléggé jól bevált mivel DB2 és WebSphere telepítéshez szükséges. Bár az nem teljesen tiszta számomra hogy egy szerveren mi szükség van a KDE -re.

KDE-re semmi... gondolom én. :) Bár, X azért jól jön, szóval egy alap CDE szükséges lehet. Pár dolgot anélkül nem igen telepít az ember.
Mellesleg, ha kell KDE, akkor simán letöltesz bárhonnan és fordítod. Ennyi. Azért 5L, mert L = Linux. Tehát ez már szépen linux kompatibilis és le fog fordulni rajta bármi, amire szüksége lehet az embernek.

A vinyókat helyből nem könnyü megmondani, hogy melyik melyik. Van util rá, hogy meghatározd, hogy melyik hol van, slot szinten, de azzal elszivsz egy darabig

Semmi szívás sincsen benne, smittyben a devices alatt van opció amivel meg tudod rajta villogtatni a LED -et.

Lehet, hogy villog a led... erre nem is gondoltam. Az ember idővel hozzászokik, hogy párszáz kilóméterre vannak a gépek és akkor ilyesmit nem lát. :D

Amugy lsdev paranccsal lehet megsasolni, hogy mi merre van hw szinten.

Nekem lenne par lama kerdesem, ha mar igy elojott az AIX tema.

1. Lehet az AIX -t Apple G5 -re telepiteni?
2. Ha lehet, kell hozza meg vmi ezen kivul?
3. Lehetne futtatni qemu felett is? (miutan megvettem)

Koszi :)

Nem tudod apple-n futtatni. Igaz, powerpc proci, de az architektura azontul teljesen más. Az emulátoros dolgot nem tudom lehet-e, de ha esetleg bezörrene, akkor sem lenne sok értelme.

Hello, kerdezek meg.

1. smit storage
logikai kötetkezelő nekem magyarul van, ugyhogy nehol gozom nincs hogy ez mit akar. Szoval, ha logikai kötetet/kötetcsoportot akarok csinalni, akkor ker fizikai particiomeretet. Ezt binarisan növelve 1-1024 MB között lehet kivalasztani, ami ugye picike. Namost, jol erzem en, hogy ezeket kötegelve fogja össze logikai particioba, tehat annyi a jelentosege a dolognak, hogy ekkora leptekben tudom növelni/csökkenteni a meretet?

2. CD-k
Vannak nekem itt okos CD-k, rajottem azota, hogy hogyan lehet telepiteni dolgokat jol, csak ugye az idorablo hogy futok, elfelejtem unmountolni, megketszer futok, kiveszem, kicserelem, visszamount, es igy tovabb.
Szoval szeretnem en oket felmasolni. ezeken van egy szep konyvtarstruktura descriptorokkal meg minden. Ezeket a cd-ket kulon konyvtarba kell tennem a vinyon, vagy nyugodtan osszemasolhatom oket? Ezt foleg a katalogusfileok miatt kerdezem, mert nem tudom hogy egyreszt utkoznek-e, masreszt ha tobb van egymas mellett akkor a smit megtalalja-e oket, es nem-e csak az elsot.

3. Csomagok/stuffok
Aszongya a suszter nekem hogy /usr-be csak hivatalos AIX software-t tegyek, minden mast az opt-ba, gondolom valami supportdolog lehet. Ez azt jelenti, hogy ha az AIX-CD-ken és a toolbox-on van, akkor azt tegyem ide mert az hivatalos, ha forgatok valamit, akkor azt máshova? Hogy szokás ezt? Egyébként meg lehet változtatni a smit-tel installált vackokban hogy hova pakolja a dolgait?

Kicsit jobb is lehetnél !

3 percembe került :

https://techsupport.services.ibm.com/server/mlfixes/53/03/02to03.html

Jössz egy sörrel !

Megemlítem, hogy IBM-nél gyakran előfordul, hogy elb@sznak valamit. Néha érdemes egy kicsit "várni" és fórumozgatni ....

> ...tehat annyi a jelentosege a dolognak, hogy ekkora leptekben tudom növelni/csökkenteni a meretet?

Igen, jól érzed, de egy mégsem OK. Növelni tudod, viszont csökkenteni nem.

Azt nem tudom, hogy hogy érdemes a cd-ket tenned, ha már fel akarod másolni, de szerintem érdemes elkülöníteni őket. Logikusan nézve elvileg nem kéne, hogy probléma legyen belőle...
Próbáld ki.

"3. Csomagok/stuffok
Aszongya a suszter nekem hogy /usr-be csak hivatalos AIX software-t tegyek, minden mast az opt-ba, gondolom valami supportdolog lehet. Ez azt jelenti, hogy ha az AIX-CD-ken és a toolbox-on van, akkor azt tegyem ide mert az hivatalos, ha forgatok valamit, akkor azt máshova? Hogy szokás ezt? Egyébként meg lehet változtatni a smit-tel installált vackokban hogy hova pakolja a dolgait?"

Na, /usr-ben tényleg AIX-os cuccokat szokás pakolni, na meg ami azt igényli, hogy mindenképpen ott legyen.
Szerintem nem probléma, ha oda pakolsz, de tényleg érdemesebb a saját és fordított dolgokat az opt-ba tenni, igy még véletlenül sem lehet nagy probléma. Meg legalább jól elkülönülnek a dolgok és átlátható marad relative.

A smit-tel installált vacakok helyével kapcsolatban, meg tudod nézni, hogy a smit bizonyos teendőknél milyen parancsokat használ operációs rendszer szinten. Talán segít... Lehet, hogy telepítési paramétert is tudod akkor manuálisan változtatni.

Köszi Morin, most akkor még kérdezek :-)

Naszóval. Szeretném én az opt alá magamnak megcsinálni a remek oracle-nek a partícióját egy könyvtárba mountolva. erre nekem rendelkezésre áll kettő darab 73 GB-s vinyó fizikai kötetként hdisk0 és 1 néven.

Hogyan érek én odáig hogy ez meglegyen? ha jól érzem, akkor
1. volume group a fizikai particiora
2. LV a VG-be
3. FS a LV-ra, és mount

Amit nem tudok:
1. mit akar csinalni a MAJOR NUMBER-rel? Mi az itt?
2. a jfs2-höz kell nekem külön log illetve ilyen vackokat csinalnom, vagy azt okosan megoldja magatol?

Major Numberrel nem nagyon kell foglalkoznod. jfs2-es log és egyéb cuccokkal sem nagyon kell foglalkozni. Megoldja az magától. Beállítod az alapokat, amik szükségesek, meg amiket logikusnak látsz, hogy szükséges.

Szerintem célszerü mirroringgal csinálni a dolgot. Pl. hdisk0-át tükrözöd hdisk1-re. Van mirroring opció smitben. Igaz, igy csak hdisk0 az, amit tényleges tárterületként használhatsz, de ha megdöglene a vinyó, akkor ott a másik és nem vesztesz semmit.

U.i.: Szerintem célszerü mirroringgal csinálni a dolgot. Pl. hdisk0-át tükrözöd hdisk1-re. Van mirroring opció smitben. Igaz, igy csak hdisk0 az, amit tényleges tárterületként használhatsz, de ha megdöglene a vinyó, akkor ott a másik és nem vesztesz semmit.

[quote:737502a87c="tata2k"]Köszi Morin, most akkor még kérdezek :-)

Naszóval. Szeretném én az opt alá magamnak megcsinálni a remek oracle-nek a partícióját egy könyvtárba mountolva. erre nekem rendelkezésre áll kettő darab 73 GB-s vinyó fizikai kötetként hdisk0 és 1 néven.

Hogyan érek én odáig hogy ez meglegyen? ha jól érzem, akkor
1. volume group a fizikai particiora
2. LV a VG-be
3. FS a LV-ra, és mount

PV-kből (hdisk0, hdisk1) VG-t (például oravg) csinálsz. A VG-on belül egyforma méretű PP-k (4Mega, asszem defaultban), ezekből lesznek LP-k (1LP lesz 1-3 PP-ből, a másolatokkal együtt). Az LV-k (hdx) ilyen LP-ket tartalmaznak, és erre jön rá az FS, amit megfelelő helyre mountolsz.

[quote:43bf3734d9="Morin"]Nem tudod apple-n futtatni. Igaz, powerpc proci, de az architektura azontul teljesen más. Az emulátoros dolgot nem tudom lehet-e, de ha esetleg bezörrene, akkor sem lenne sok értelme.

koszi. Az emulatoros dolog igazabol csak demonstracios cellal lett volna erdekes. Hat, meglatom, ha esetleg sikerul, akkor beirom ide, hatha mast is erdekel. :wink: