véleményt szeretnék hogy a vi miért jobb mint pl. a mcedit

Fórumok

véleményt szeretnék hogy a vi miért jobb mint pl. a mcedit

Hozzászólások

[quote:6fc9a5b1b9="lacipac"][quote:6fc9a5b1b9="sz"][quote:6fc9a5b1b9="cstamas"]Honnan van? adj már egy URL-t.

www.fh-augsburg.de/~mango/Tutorials/vimbook-OPL.pdf

filenév alapján éppen ez van meg nekem.

Kösz mindkettőtöknek!

[quote:ea16d75e15="snq-"][quote:ea16d75e15="drastik"]melyik jobb a ferrari vagy az MTZ

mivel amint latod, a kivant felhasznalashoz a tragyahordast lehet parhuzamkent felhozni, a trakesz a nyero

Hát a vimnek örültem volna, ha kedves 386-os gépemen a 90-es évek elején ezzel tudtam volna szerkeszteni. De a vi-nál már akkor is létezett kényelemsebb editor. Hogy sokkal kevesebbet tud? Minél? Beír, beszúr, töröl, kijelöl, másol, undo, redo, mentés.
Mi a fene kell még? Egyeseknek highlighting meg behúzés, stb. de ezeket mások is tudják. A többit meg úúúúúgysem fogom soha használni, sem a jómunkás Wordben, sem a vimben.

Norcrys: te most ott vagy eltevedve, hogy olyanokkal probalsz vitatkozni akik programozasra hasznaljak es nem csak config file szerkesztesre. Senki nem mondta hogy mcedit nem jo megszerkeszteni egy confot, de programozni mceditben es vim-ben eg es fold. Ott hasznalod ki igazan a tudasat. Es mivel egy programozo jellemzoen vegig ezzel dolgozik igy neki igenis szamit a sok apro kiegeszites, es neki nem okoz gondot megjegyezni a sok kombinaciot. Egy forma 1-es autoban sem csak gaz meg fek van hanem csomo gomb, de azokat csak f1-es pilotak vezetik versenypalyan. Kozutra tenyleg felesleges lenne annyi minden.

Hát én még sose igényeltem fejlesztéskor a "sok pici alkatrészt". Minek? Vannak jó felületek fejelsztéshez, de még az mcedit is tud nyelvek szerinti kiemeléseket. De fejlesztés ide vagy oda: nem jegyzem meg a sok pici billentyűkombinációt, ahogy ezt mondjuk quarkban, photoshopban, wordben, istentuggya milyen progikban is rendszeresen elfelejtem.

Hat akkor ez mar a te bajod es nem a vi es egyeb programozast segito editoroke :wink:

Nem vagyok unix "buherátor" és nem éltem a régi unixos szép időkben. Nem nagyon írtam 2-3 képernyőnyinél nagyobb bash szkriptet, C/C++ kódot annál inkább. Nagyobb projektre valami komolyabb IDE-t használok, mint pl. Slickedit.
De kisebb csacska dolgokra egyszerűen nem tudtam soha rávenni magam, hogy vi-t használjak. Nem is ismerem annyira az illető editort, ezért kérnélek hogy mondjatok pár összehasonlító véleményt, hogy ezért és ezért jobb a vi mint pl. a mcedit, mert hogy...
Mert egy konsole-n egyik ablakban mcedit, másikban a prompt a gcc-nek... kell ennél több?
Anno még a régi szép időkben a jó öreg Norton vagy Volkov Commander editorával is megvoltunk. Na jó, hogy jól jött volna egy kis syntax highlighting meg hasonlók. De egyéb?

Szóval: azt szeretném ha megmondanátok, hogy miért szeretitek a vi-t (azok akik szeretik és néha látom hogy ajánlják a fórumokon). (értsd: tudjam meg hogy miről maradtam le :D)

üdv,
micsa

Hmm ugy néz ki, eljutottunk az egymás mellet elbeszélés szintjére amikor jopáran görcsösen védik az álláspontjukat képzelt támadások ellen.

[quote:2a83dc8468="norcrys"]A többit meg úúúúúgysem fogom soha használni, sem a jómunkás Wordben, sem a vimben.

De ugye más ettől még használhatja?

[quote:58ec1e8e81="norcrys"]Beír, beszúr, töröl, kijelöl, másol, undo, redo, mentés.
Mi a fene kell még? Egyeseknek highlighting meg behúzés, stb. de ezeket mások is tudják. A többit meg úúúúúgysem fogom soha használni, sem a jómunkás Wordben, sem a vimben.

"Add meg Uram az egyszerű embereknek az ő apró örömeiket, és Téged dícsér majdan olcsó ujjongásuk." :)

Próbáld meg használni az mcedit -et egy olyan unix szerveren ahol max soros konzol van, arról nem is beszélve hogy a unix rendszereken alapból nem települ mc viszont vi van.

peldaul tud osztott screent ami programozasnal sokszor hasznos.
A behuzasokat es sortoreseket valoban jobban kezeli, illetve tud egy csomo programozast segito dolgot, amit termeszeresen te allithatsz be. Erdemes megnezni a tutorialjat (ami a vi-al telepul)

Engem az fogott meg benne, hogy minden kéz alatt van benne, tehát nem kell kinyúlni a kurzormozgató és egyéb billentyűkhöz.

olyan unix gépen, ahol max soros port van és mondjuk nincs hálózat azon nem nagyon szoktak - szerintem - C kódot írni. Na jó hogy shell szkriptet írni ok, vi, mert hogy az van. Én azt kérdezem, hogy miért használna bárki developmentre
egy olyan editort, mint a vi vagy az emacs.

Pl C++ fejlesztés: dokumentációs megjegyzéseket egy billkombóval be lehet szúrni. Pl új felsorlási típust (enum) hasonlóan létre lehet hozni, elég csak a nevét megadni...

Több fájlt is képes kezelni, kinézete teljesen testre szabható (ahogy megjeleníti a forrást: pl sorok száma, meg minden).

Számomra ez azt jelenti, hogy hasonló, mint az emacs, amit én speciel jobban szeretek. mceditben max akkor nyitok meg vmit, ha gyorsan kell módosítani - gyorsabban indul, mint az emacs, és nincs külön parancs módja...

A sima vi-t nem méltatnám, mert (bár szintén sokat tud), jó valószínűséggel úgyis vim-mel fogsz találkozni (már csak a syntax highlight okán is).
Szóval az előnyök:
- Syntax highlight, teljesen testreszabható, különböző színezési sémákkal is, irgalmatlan mennyiségű nyelvet támogat alapból.
- Automatikus tördelés, szintén teljesen testreszabható (pl. if után mennyivel bentebb, stb.)
- Makrózható (pl. fgv-ek elé automatikus komment-generálás, changelog-szerkesztés, stb.),
a makrók automatikusan ismételtethetőek ("hajtsd végre 42-szer"). A makrónyelvének az erősségét talán jellemzi, hogy sokoban-t és tetrist is írtak már benne :)...
- A szerkesztési műveletek gyakorlatilag "legózhatóak", pl. köv. 3 szó szerkesztése, kis/nagybetű csere az előző 2 sorban, törlés innen az aktuális {}-blokk elejéig, a köv. 4. ')'-ig vágólapra másolás, ugrás a file N. sorára, a képernyő alulról/felülről N. sorára, stb.
- Teljes regexp-es keresés és csere.
- Oszthatod a képernyőt függőlegesen/vízszintesen, több file-t szerkesztve.
- vimdiff mód: file-ok különböző verzióinak összehasonlítása és szinkronizálása
- Szinkron szerkesztés, azaz ha lefagy a gép, megszakad a kapcsolat, kill -9-et kap a vi, stb., legközelebb ott folytatod, ahol abbamaradt
- Mindenhol van, minden terminálon működik, nem kell egér hozzá, nem kell AltGr-Balshift-F7, akár soros konzolon is elmegy (már volt rá szükségem :)...)
- Jó hosszú undo puffer :)
- Nem olyan szörnyű, mint elsőre tűnik: vimtutor

Szóval egy próbát (egy-két heti használatot) megér szerintem, onnantól meg amúgy is ízlés dolga. Ja, még egy előny: hitvitákban hasznos ismerni :)...

[quote:44ffa78a5d="gsimon"]
Ui.: Mivel mentéskor automatikusan ':w'-re áll rá az ujjam, OpenOffice-es doksiíráskor a sikoltófrász kerülgetett, hogy ott másképp kell. Aztán sikerült megmakrózni, hogy Esc-re jöjjön fel egy kis ablak, amibe ha ':w'-t ír az ember (Esc-:-w-Enter), akkor mentse el a file-t :). Nincs lehetetlen, max. síléceken átmenni a forgóajtón :) !

:D
LOL

(Egyébként néha én is így vagyok, hogy még a mutt fejlécében is :wq-t nyomok, amikor el akarom küldeni a levelet, sőt, talán még OpenOfice.org alatt is csináltam már ilyet... :O

Én úgy vagyok vele, hogy szerintem sokkal kényelmesebb/gyorsabb billentyűkombinációkkal dolgozni, mint, állandóan kapkodni az egérhez.

Emiatt használom levelezéshez is a mutt/fetchmail/vim kombinációt. Régebben a joe-t használtam szövegszerkesztőnek, de két évvel ezelőtt a Debian-X partyn, egy fehérvári ismerősöm megmutattott néhány alapvető dolgot a vim-ben, amit 10 per alatt be tudtam gyakorolni. Azóta már teljesen átszoktam a vim-re, és még arra a kevés dologra, is ami nekem kell - főleg levélírásra és jegyzetelésre használom - tökéletesen megfelel a vim. (Ha nem lennék ilyen lusta ill. nem ezer egyéb dologra használnám az időmet, akkor még több vim-trükköt megtanulnék, és még jobban tudnám dícsérni. De már épp eléggé megszoktam így is...)

Ami apróság, de nekem tetszik, az azt hiszem a vimtutorialban is benne van: nagyon könnyen ki lehet jelölni oszlopokat egy fájlban, és ki lehet törölni a fölösleges dolgokat - pl. többszörösen továbbított levelek elejéről a fölösleges kacsacsőröket (joe-ban ilyet nem találtam, és azt hiszem az mcedit sem tudja ezt, bár ez utóbbiban nem vagyok biztos, mert az mceditet nem nagyon használom).

Hehe, végre rájöttem, hogy az mc-ben ki lehet kapcsolni, hogy az mcedit legyen a szövegszerkesztő, és most már vim-mel tudok szerkesztani akkor is, ha mc alatt dolgozom... :D

Szerintem az emberek a vi-t csak kényszerből szokták megtanulni, utána viszont egy részüf függővé válik.
Én kb. 6 éve voltam kénytelen megtanulni használni, mert a sun szerverre a rendszergazda nem volt hajlandó mást telepíteni.
Azóta C++ fejlesztésre gvim-et használok, mert egyszerűen nem találok olyan IDÉ-t, ami ennyt tudna, mégpedig ennyire egyszerűen.
C++ programozásnál nagyon jól tud jönni:
- szókiegészítés
- gyors header/source váltás
- függőlegesen osztott megjelenítés
- automatikus indenting (behúzás)
- gyors doxygen-comment generálás
- nagyon jó makrózás, rengeteg plugin, gyakorlatilag mindenre
- rgexp-es csere akár egy adott sortartományra
- keresés találatainak kihúzása sárgával
- fordításkor a hibás file megnyitása és pozicionálás a hibás sorra
- bármilyen fordító/build-elő tool támogatása (pl. scons)
- ctags kezelése
Meg még millió dolog...

En azert kezdtem el vimet hasznalni, mert allandoan mas es mas kornyezetekben kellett fejlesztenem. Legkulonfelebb platformok, editorok, miegymas. Keptelenseg ennyi fele editorban produktivan dolgozni. A vim pedig szinte minden platformra elerheto, es hatekony editor.
Ja es volt egy alap funkcio, ami szinte minden editorbol hianyzik (mcedit tortenetesen tudja) ez a line mode editalas. Mar annak idejen odaig fajult a dolog, hogy megirtam a patchet a Kate-hez, aztan persze azota sem kerult be...

Ez mind szép és jó, de én gyűlölöm, hogy amikor írni akarok, akkor éppen parancsmódban vagyok és fordítva. Ez egy "átkos" örökség. Az, hogy "minden disztroban benne van", addig kell, míg fel nem telepítesz valami mást. Amikor config fájlokat kell szerkeszteni és "fapadra" vágyom, a nano-t veszem elő, az közelebb áll a human gondolkodáshoz, mint az androidhoz...

[quote:d2eb4001bf="norcrys"]Ez mind szép és jó, de én gyűlölöm, hogy amikor írni akarok, akkor éppen parancsmódban vagyok és fordítva. Ez egy "átkos" örökség.

"Ha kétségeid támadának hogy mely üzemmódban valál nyomjál ESC -t legalább két alkalommal. Ez viszatesen téged parancsmódba. Ha ESC-t nem találnál a billenytűzeten, sem Escape gombot, használd a Control+] kombinációt!" ;)

Ha sok különböző rendszerrel van dolgod, akkor nemárt ismerni, nagy baratjával a TERM=vt100 -al együtt(die-hardereknek vt52 ;).

Egyébként innentől kezdve már úgyis vallási vita, illetve személyes preferencia kérdése a dolog...

[quote:d2eb4001bf="norcrys"]
Az, hogy "minden disztroban benne van", addig kell, míg fel nem telepítesz valami mást.

Még mindig jobb mintha csak ed lenne... ;)

[quote:fd6349a864="norcrys"]Ez mind szép és jó, de én gyűlölöm, hogy amikor írni akarok, akkor éppen parancsmódban vagyok és fordítva.

Esc-i-írhatod, Esc-:-parancsmód? Az Esc biztos alaphelyzetbe tesz, káros mellékhatása nincs :).
[quote:fd6349a864="norcrys"]Ez egy "átkos" örökség. Az, hogy "minden disztroban benne van", addig kell, míg fel nem telepítesz valami mást.

Még netbsd 1.2 telepítéssel futottam bele, hogy félúton megakadt, mert alapból nem rántódott fel a pppoe (meg még kezdő is voltam hozzá :)), és ott álltam, hogy "ezt-meg-ezt írjuk át az rc.conf-ban". Mivel? pkgsrc még sehol, egy szál konzol, termcap nem az igazi (alphán történt), háló romokban, stb. Volt vi, megcsináltam, és bár zavaró volt, hogy vim-hez vagyok szokva, itt meg még nem ment a Home/End, de átálltam ^/$-ra, és tudtam reszelni rajta.
Másutt hasonló helyzet, beágyazott rendszer, 1200 baudos soros terminálnak meg egy palm, rajta egy csoffadt vt52 emuláció :), na azon firkáljon Alt-Shift-F3-at aki tud, az Esc kinn volt gombon, és nagyon jól jött, hogy 3 karakterrel tudtam pl. 43 sort lépni lefelé, 5 szót törölni, stb.
Elismerem, nem gyakori helyzet, de alapszinten jó ismerni már csak a biztonság kedvéért is.

[quote:7ce84739f5="gsimon"]Elismerem, nem gyakori helyzet, de alapszinten jó ismerni már csak a biztonság kedvéért is.

Anno fősulin a UNIX tanár azzal a hozzáállással tanította, hogy a "vi -ról egy dolgot kell tudni: <ESC>, <ESC>, :q!<CR>".
:twisted:

az elejen csunyan neztunk egymasra (marmint a vim meg en :) ), de vegul megszerettuk egymast, ahogy kezdtem belejonni, most mar el sem tudom kepzelni, hogy mast hasznaljak helyette, az mc-ben az az elso dolgom, hogy kikapcsolom a belso szerkesztojet :-D
de hogy erdemben is hozzaszoljak (ami az en szempontombol fontos es kimaradt meg eddig):
+ vim ala be tudom hegeszteni a magyar helyesirasellenorzot (piros hattere lesz a hibas szavaknak) es jol mukodik akar meg egy html file-ban is,
+ ossze tudja csukni a fuggvenyeket
+ kijelolt reszen le lehet futtatni kulso programot

Nem to'm, én 198... valahány óta szövegszerkesztek, de nem jött ki a vi(m) az ujjamból.
De tényleg hülyeség szaporítani a szót. Persze sokat dolgoztam vi-al, viszont megszeretni nem sikerült. Kinek a pap, kinek a papné :lol:

[quote:e40ebc8c5b="_folti_"]Anno fősulin a UNIX tanár azzal a hozzáállással tanította, hogy a "vi -ról egy dolgot kell tudni: <ESC>, <ESC>, :q!<CR>".
:twisted:

Kb így van. Ez is csak azért, ha valami alapbeállítás belecsűri az embert.

Szerintem ahogy a soros terminálok és mérnöki konzolok felett, úgy a vi felett is eljárt az idő. Szép volt, jó volt, meg minden, de kb olyan erőltetett dolog, mint a Second Reality C64-en.

Az mcedit gagyi. Stb. Azt hiszem, a köv félévben a gyakorlataimon kötelezővé teszem az emacs használatát (választási lehetőségként ott van a vi :)) Aki ezeket elkezdi használni, rájuk fog kattani :D

[quote:f2ec03eab7="mpathy"]Szerintem ahogy a soros terminálok és mérnöki konzolok felett, úgy a vi felett is eljárt az idő. Szép volt, jó volt, meg minden, de kb olyan erőltetett dolog, mint a Second Reality C64-en.

Ha egy crash miatt épp ott akad el a reboot, hogy a root-on még átment az fsck, az usr és a var viszont nem mountolható, akkor max. a konzol van, hogy megpróbáld mégis visszahozni valahogy. És pl. a könyvelők nem szeretnek az utolsó mentés óta mindent újragépelni, ami valahol érthető is.
Amúgy én meg a grafikus csingilingiket tartom fölösleges erőforrás-pazarlásnak, plusz sokszor sóhajtozok egy szép ám bugos program fölött, hogy bárcsak inkább működőképes lenne, kevesebb csicsával. (De hát ez már csak egy őskövület vélemény, eljárt felettem az idő, őszülő szakállam reumás térdemig ér, már egy soros keresztkábelt sem tudok bekötni, és a remegő kezem is melléüt az enter-nek :) http://www.userfriendly.org/cartoons/sid/.)

[quote:d002f3463f="Panther"]Az mcedit gagyi. Stb. Azt hiszem, a köv félévben a gyakorlataimon kötelezővé teszem az emacs használatát (választási lehetőségként ott van a vi :)) Aki ezeket elkezdi használni, rájuk fog kattani :D

en nem adtam valasztasi lehetoseget az elozo felevben, csak vim volt :-D

[quote:821c3c9fcc="mpathy"][quote:821c3c9fcc="_folti_"]Anno fősulin a UNIX tanár azzal a hozzáállással tanította, hogy a "vi -ról egy dolgot kell tudni: <ESC>, <ESC>, :q!<CR>".
:twisted:

Kb így van. Ez is csak azért, ha valami alapbeállítás belecsűri az embert.

Szerintem ahogy a soros terminálok és mérnöki konzolok felett, úgy a vi felett is eljárt az idő. Szép volt, jó volt, meg minden, de kb olyan erőltetett dolog, mint a Second Reality C64-en.

En azert nem tennek ilyen elhamarkodott (hogy mashogy ne minositsem) kijelenteseket. Egyelore meglehetosen szeles korben hasznalt editor. Es folyamatosan integraljak modern kornyezetekbe, talan nem veletlenul.

yzis: http://www.yzis.org/
kvim/vimpart: http://www.freehackers.org/kvim/vimpart.html
viPlugin: http://satokar.com/viplugin/index.php

Sziasztok!

Csak néhány dolog.
Bookmark beszúrása 2 billentyű, odaugrás még 2.
Változón, függvénynéven, objektumnéven, akármin állva 2 billentyűvel ugrasz a definícióra, ha másik file-ban van, akkor is. Bármilyen nyelven működik, hiszen te adod meg a definíció pattern-jét.
grep futtatás, megfelelő file megnyitása, megfelelő helyre ugrás.
Saját clipboard, a-z. Értsd van a clipboard, b clipboard, stb.
Session mentés. Pont onnan tudod folytatni, ha valami miatt ki kell lépned, ahol abbahagytad.

Tulajdonképpen van egy xterm-ed, vagy konzolod, és tudsz fejleszteni. Több file-t szerkesztesz, fordítasz. Nem kell ablakot váltani, stb.
Nincs is szükség az egérre. Ha hozzászoksz, sokkal gyorsabb. Nem kopik el a csuklód, ahogy váltogatsz bill. és egér között :) Ja igen, bármilyen shell hívás, vagy akár child-shell indítása.

Ja, amúgy az, hogy éppen milyen módban vagy, az néhány hónap múlva ugyanolyan triviális lesz, mint hogy az autód a következő gázadásnál előre, vagy hátrafelé fog elindulni.

Üdv.: Tomyellow

vim, mert nem esek kétségbe ha a Linksys WRT54G routeremen nincs mcedit, mert nem fér rá, vim viszont van. Tulajdonképpen az egyetlen biztos pont a rendszerben a cd és az ls mellett, csökkenti az elveszettség érzését :)

Egyrészt mindenhol van, másrészt egyszerű, mint az 1x1. Egyszer kell megtanulni, utána nem tudtam róla leszokni. Mindenre ezt használom, pláne mióta felfedeztem a vimcommander nevü plugin-t. mc-t, mikor valamit szerkeszteni kell elő sem veszem. syntax highlight, automata formázás megy, java,c,sh filoknál, amiket használtam. Mostanában fejlesztéskor áttértem eclipse-re, mert kicsit kényelmesebb, mert rögtön írja a hibákat, kiegészíti a függvényneveket, azok szintaxisát, stb. Lehet, hogy ezt mind meg lehet benne tenni, azonban ennyire nem volt időm belemélyedni. Alap tudással (hogy kell keresni, replace-lni, formázni, törölni, copy, paste, cut) minden szinte 1-két gombnyomással elérhető. Nekem nagyon tetszik, és mivel sh meg sql, ilyesmi fileoknak nincs szintaxis kiemelése eclipse-ben, ezért ezekre még most is ezt használom, valamint szervereken az első program, amit felteszek a vim, így ha leülök eléjük, gyorsan tudom módosítani a konfigokat.

Az eddigieken (elterjedtség, gyors munka a billentyűzetről, syntax highlight sok fájltípusra, stb.) kívül én pl. azért szeretem a vim-et, mert gyorsan lehet benne csinálni ilyesmiket:

1) Fájl elejétől az aktuális sorig törölni.
2) Fontos pozíció "felbetűzése" (mark), majd erre gyors hivatkozás a fájl távoli helyéről.
3) Kijelölt részre vagy a egész fájlra szűrőt hívni. Egy kis grep/sed/awk hívás a kijelölt részekre fantasztikus lehetőségeket ad a szövegformázásra.
Pl. numerikus táblázatokon egy kis awk tudással helyben lehet számításokat végezni. (Pl. LaTeX fájl szerkesztésekor szoktam ilyet művelni. Könnyűsúlyú változata ez a wordbe excel tábla ágyazásnak. :-) Az esetek többségében bőven megfelel az awk tudása a táblázatok számítgatására.)
És ha elbénázom a szűrőt, csak egy 'u' és visszacsinálja.
4) Legutóbbi bevitel ismétlése a '.'-tal.

Tudom, ezeket a funkciókat más szerkesztő is tudja, de szerintem sokkal nehézkesebben, mint a vim. Ezekre nekem gyakran van szükségem, ezért nagyon szeretem a vim-et.

vi-re spec nem esküdnék fel, mert bár szép és jó, ha valaki ült már hagyományos vi előtt akkor tudja, hogy közel sem vim (bár nyilván elveszni nem fogok benne, korántsem annyira kényelmes mint a vimben dolgozni).
vi (pláne vim) másrészt a közhiedelemmel ellentétben _nem_ biztos pont. sok helyen van, de nem mindenütt. az "ed" a biztos pont, tehát ha biztosat akarsz, akkor az ed-re gyúrj.
de a vimre visszatérve, hogy miért jobb mint a többiek? gondolom mindig az egyes emberen múlik mi a jobb, vim esetén általában azokat vonz, akik szeretik az ún "svájci bicska" jellegű appokat. pl levélíráskor ki akarom törölni az összes sort (kurzortól számítva, mivel vimben azt is beállíthatod hová ugorjon betöltődéskor, pl muttban nálam a vim a levélszerkesztő és odaugrik a levélfejlécek utáni első sorba), kivéve az utolsó hatot (értsd: aláírás hossza), akkor ez megoldható:
.,$-6d
. == ahol állok
, == valameddig
$ == utolsó sor
-6 == mínusz hat :)
d == delete
most nyilván lehet jönni olyanokkal, hogy "de az összes kapcsolót az életbe nem lehet bebiflázni" és nyilván ez igaz is, de a legtöbbet igen és ez ahhoz bőven elég, hogy jóval produktívabb légy mint mások.
ezen kívűl az, hogy több filet egyszerre tudsz szerkeszteni (akár úgy is, hogy horizontálisan felosztod a képernyőt és ún. ablakokat használsz (tehát még csak screen() sem kell hozzá)), van hozzá syntax hilighting rengeteg filetípushoz (még olyan nem-mindennapi cuccokhoz is mint ASP Perl :)), ismeri a unicode-ot sőt, ha nincsen a konzolod úgy belőve, hogy be tudj vinni unicode fontokat, akkor tud még mappolgatni is neked. ha bármikor meg akarod szakítani egy file szerkesztését akkor a szokásos módon ctrl-z-vel bevágod a háttérbe, majd bg-vel újra előveszed. be tudsz szúrni szövegfileokat, vagy shell parancs kimeneteket. tudsz különböző fileencodingok (charsetek) közt konvertálgatni vele. azt, hogy hová szúrsz be szintén megszabhadot (azaz szöveg elé vagy után), kijelölés is egyszerű, regexp is van hozzá, helpet könnyű előkérni ha netán eltévednél, van folding (perl, php stb stb)... ezek most így hirtelen jutottak eszembe, de van hozzá egy halom más is amelyeket minden nap használok és ezért már fel sem tűnnek - csak mikor más szövegszerkesztők előtt ülök :)
máskülönben az Emacs/Xemacs-on is érdemes elgondolkozni. ott - amennyire meg tudom ítélni - bár más jellegű extrák vannak, ha lehet egy még komplettebb, összetettebb rendszert kapsz, amelyet azután emacs-lisp-ben tudsz tovább fejleszteni (a példák listája számtalan sor hosszú, levelezőkliensektől kezdve még azt hiszem böngészőt is írtak rá). további előnye még az, hogy feloszthatod a képernyőt úgy is, hogy az egyik ablakban kifejezetten csak debuggolsz, másikban forgatsz, harmadikban szerkeszted a programodat (esetleg több másban is). vimben ez pluginokon kereszül szintén megoldható, de alapjában nem a nyelv része, ezért vim esetén én pl külön xtermen szerkesztem a progit és külön forgatok/debuggolok.
üdv.

Marcsak egy jo vim tutorialt kene belinkelni ide :)

[quote:e9a8eb35b0="drojid"]vim, mert nem esek kétségbe ha a Linksys WRT54G routeremen nincs mcedit, mert nem fér rá, vim viszont van. Tulajdonképpen az egyetlen biztos pont a rendszerben a cd és az ls mellett, csökkenti az elveszettség érzését :)

Ha az mc nem fer ra, akkor a vimed se nagyon... :-)

Zsiraf

Már több, mint másfél éve vimet használok, most mégis megemlítettetek egy csomó olyan dolgot amiről én nem is tudtam, hogy létezik a vimben. Ennek hatására most elkezdtem olvasgatni a Vimbookot, ami nekem pdf-ben van meg és 572 oldalas, már csak valami nyomdásznak kéne szólni hogy csináljon belőle könyvet :)

[quote:ab30cf35c7="micsa"]Anno még a régi szép időkben a jó öreg Norton vagy Volkov Commander editorával is megvoltunk. Na jó, hogy jól jött volna egy kis syntax highlighting meg hasonlók. De egyéb?

Komoly kóderek DOS alatt is a brief-et használták inkább, az pedig elég sok funkcióban hasonlított a vi-re. Volt benne osztott képernyő támogatás és sok egyéb olyan funkció amelyről a különböző commanderek editorjai nem is álmodtak, főleg azért, mert akkor még nem is léteztek. :wink:

Sztem rakd fel a vim-et.

es ird be h vimturor

Aztan ha vegigmesz ezen a par oldalon kapsz egy 10 ezreleknyit abbol amit tud a vim. Ez a 10 ezreleknyi is sokkalta tobb mint amit az mcedit tud. :)

Ha elolvasod a vim helpeket, akkor meg rajosz h mennyi-de mennyi mindent tud ez a kis szerkeszto.

Még mindig szép és jó, hogy a vim ezeket tudja.
De.
Itt van ez a vi. Ez egy nagy halom idegesítő kódgyűjtemény abból az időből, amikor a billentyűzeten még delete gomb se volt. Utálom, hogy folytonosan csipog a gépem, mert egyik normális bill. sem műxik.
Az az igazság, hogy sokan vannak linuxosok, akik ragaszkodnak ehhez a hülyeséghez. Az mceditnek is megvannak a maga előnyei és könnyebben tanulható, mint a még mindig fapadra törekvő vim.
Hiába a sok funkció, ha a fejemben kell tartani 1415 billentyűkombinációt. Nekem annyi memóriám nincs, azt inkább a gépbe teszem bele. Még mindent meg tudtam oldani vi, vim nélkül is.

Valaki szereti az ed-et? Zengjen már róla ódákat! Az még inkább retro feeling és az ugye olyan jó.

[quote:f61cd05bfc="WoOh"]Sztem rakd fel a vim-et.

es ird be h vimturor

Aztan ha vegigmesz ezen a par oldalon kapsz egy 10 ezreleknyit abbol amit tud a vim. Ez a 10 ezreleknyi is sokkalta tobb mint amit az mcedit tud. :)

Ha elolvasod a vim helpeket, akkor meg rajosz h mennyi-de mennyi mindent tud ez a kis szerkeszto.

És ezért kell az idegesítő esc kódokat írogatni???? Nevetséges a 3 GHz-es procik korában, hogy nem bír mondjuk funkcióbillentyűket sem használni. :evil:

Abszolút nem értem azt a hozzáállást, ami tapasztalok, linux oktatóknál is, hogy aki nem vi-t használ, az nem is igazi linuxos/unixos. Ez egy gyerekes megrögzöttség. Akinek kell, használja, mindenre van alternatíva, pont a vi-re ne lenne?

[quote:3717623de4="norcrys"]Abszolút nem értem azt a hozzáállást, ami tapasztalok, linux oktatóknál is, hogy aki nem vi-t használ, az nem is igazi linuxos/unixos. Ez egy gyerekes megrögzöttség. Akinek kell, használja, mindenre van alternatíva, pont a vi-re ne lenne?

Persze. Tegyunk fel mindjart egy KDE-t egy Keditttel vagy egy Kate-t hogy megszerkesszuk a /etc/fstab -ot.

Nemde?

Vagy mindjart OpenOffice-val szerkesszem a sys config filokat? :DDD

norcrys most lesz az 1024-edik hozzaszolasod! Figyelem :D

en nem nagyon tanulgattam a billentyukombinaciokat a vim-ben, egyszeruen hasznalgattam es vegul bennem maradtak
olyan mint a kerekparozas, amig tanulod, vannak nehez pillanatok, de egy ido utan ott sem figyelsz oda, hogy hogyan tekered, egyszeruen felulsz ra es mesz
lehet gyalogolni is, de kerekparral gyorsabb, konnyebb...

[quote:c1d51bdb79="WoOh"][quote:c1d51bdb79="norcrys"]Abszolút nem értem azt a hozzáállást, ami tapasztalok, linux oktatóknál is, hogy aki nem vi-t használ, az nem is igazi linuxos/unixos. Ez egy gyerekes megrögzöttség. Akinek kell, használja, mindenre van alternatíva, pont a vi-re ne lenne?

Persze. Tegyunk fel mindjart egy KDE-t egy Keditttel vagy egy Kate-t hogy megszerkesszuk a /etc/fstab -ot.

Nemde?

Vagy mindjart OpenOffice-val szerkesszem a sys config filokat? :DDD

Miért? Ahol linuxot oktatnak, ott nincs KDE, vagy vmi más ablakkezelő? Már nem azért, de a van egy ideje GUI, még ha nem is tűnt fel egyeseknek.

imho egyszerubb megnyitni egy konsole-t (xterm, stb), su, aztan vim /etc/fstab
mint egerrel tokolni, meg elerni, hogy kate-nak joga legyen irni az fstab-ot

jah, es a ZorpOS install cd-n sincs mc :) vim viszont igen

[quote:12b84cba13="norcrys"][quote:12b84cba13="WoOh"]Sztem rakd fel a vim-et.

es ird be h vimturor

Aztan ha vegigmesz ezen a par oldalon kapsz egy 10 ezreleknyit abbol amit tud a vim. Ez a 10 ezreleknyi is sokkalta tobb mint amit az mcedit tud. :)

Ha elolvasod a vim helpeket, akkor meg rajosz h mennyi-de mennyi mindent tud ez a kis szerkeszto.

És ezért kell az idegesítő esc kódokat írogatni???? Nevetséges a 3 GHz-es procik korában, hogy nem bír mondjuk funkcióbillentyűket sem használni. :evil:

Na látszik, hogy fogalmad sincs arról, amiről beszélsz. Szerinted ez pl. mit jelent:
[code:1:12b84cba13]
map <F2> :w<C-M>
[/code:1:12b84cba13]
Elárulom: F2-re map-peli az éppen aktuális file-buffer mentését, hogy ebben olyan legyen, mint mcedit. A többi fantasztikus mcedit funkciót kb ugyanennyire bonyolult megvalósítani a .vimrc file-ban. Azt is megcsinálhatod, hogy mindig insert módban legyen, mint a többi editor, hogy a funkciók tömegétől megszabadulj, de akkor fikázás helyett ajánlom inkább az mcedit használatát.

Kicsit arra emlékeztet a magatartásod, mikor a baktérium felfedezésekor egyes begyepesedett tudósok váltig állították, hogy nincsenek baktériumok és ez az egész hülyeség. A mikroszkókpa viszont nem voltak hajlandók belenézni.

[quote:df0c26ddf7="Jonci"]imho egyszerubb megnyitni egy konsole-t (xterm, stb), su, aztan vim /etc/fstab
mint egerrel tokolni, meg elerni, hogy kate-nak joga legyen irni az fstab-ot

vagy pl egy távoli gép adminisztrálása ssh-n keresztül...
Mire esetleg a kate/gedit/etc kirajzolná az ablakát lemegy a nap.
Márha persze az admin pazarolja rajta a helyet X-es cuccok számára.

[quote:70c0b45b9e="dragi"]Szerver gepen is? 8O

Szerver gépen legyen emacs :) Pl gentoon alapesetben egy nano van, ami hát nc. Szóval ott holt mind1, mi lesz végül.

Hogy lehet rávenni a vim-et, hogy del vagy bs gombra a soremelést is törölje? SuSE alatt mindig elfelejti ezt elkövetni. És mivel gyorsabban indul, mint az emacs, ha gyorsan kell vmi, akkor néha vim-et használok - de ált mcedit-et, mert az még gyorsabb.

És szerintem mind a vi-hoz, mind az emacshoz létezik mindenféle syntax highlight (inittab, apache conf, stb stb)

[quote:36598d1349="dragi"]Szerver gepen is? 8O

Előfordulhat, ha olyan emberke teszi fel.
Esetleg még futni is hagyja egy kdm/gdm/akármidm társaságaban... :?

[quote:84f8257c2c="norcrys"]Utálom, hogy folytonosan csipog a gépem

Konzolon:
- linuxon: echo -e "\x1b[10;0]"
- NetBSD-n: a /etc/wscons.conf-ba: bell.period 0
X alatt: xset b off

Egyébként:
- hangszórót lehúzni
- ha alaplapra növesztett csipogó is van, akkor kombináltfogóval csipogót 'lehúzni' :twisted:

[quote:72123b8d4c="micsa"]Nem vagyok unix "buherátor" és nem éltem a régi unixos szép időkben. Nem nagyon írtam 2-3 képernyőnyinél nagyobb bash szkriptet, C/C++ kódot annál inkább. Nagyobb projektre valami komolyabb IDE-t használok, mint pl. Slickedit.
De kisebb csacska dolgokra egyszerűen nem tudtam soha rávenni magam, hogy vi-t használjak. Nem is ismerem annyira az illető editort, ezért kérnélek hogy mondjatok pár összehasonlító véleményt, hogy ezért és ezért jobb a vi mint pl. a mcedit, mert hogy...
Mert egy konsole-n egyik ablakban mcedit, másikban a prompt a gcc-nek... kell ennél több?
Anno még a régi szép időkben a jó öreg Norton vagy Volkov Commander editorával is megvoltunk. Na jó, hogy jól jött volna egy kis syntax highlighting meg hasonlók. De egyéb?

Szóval: azt szeretném ha megmondanátok, hogy miért szeretitek a vi-t (azok akik szeretik és néha látom hogy ajánlják a fórumokon). (értsd: tudjam meg hogy miről maradtam le :D)

üdv,
micsa

szvsz: Azért jobb, mert többet tud. Uff!

[quote:8ab12ba177="norcrys"][quote:8ab12ba177="WoOh"]Sztem rakd fel a vim-et.

es ird be h vimturor

Aztan ha vegigmesz ezen a par oldalon kapsz egy 10 ezreleknyit abbol amit tud a vim. Ez a 10 ezreleknyi is sokkalta tobb mint amit az mcedit tud. :)

Ha elolvasod a vim helpeket, akkor meg rajosz h mennyi-de mennyi mindent tud ez a kis szerkeszto.

És ezért kell az idegesítő esc kódokat írogatni???? Nevetséges a 3 GHz-es procik korában, hogy nem bír mondjuk funkcióbillentyűket sem használni. :evil:

nem kell esc kódokat írogatni. f billeket is használhatod, ha odamappeled a cuccokat. egyébként nem tudom a többiek hogyan állnak hozzá, a "ezt használd mert ennél nincsen jobb vazze" hozzáállás nevetséges. senkit sem kell semmire sem rábírni, szerintem mindenki használjon azt, amit akar. ha érdekel, akkor elmondhatom _esetemben_ pl azért lett a vim a kedvenc szerkesztő, mert a régi munkahelyen amikor vt450-es terminálok elé kellett leülni, vagy távolról beloginelni sok esetben nem volt semmi más elérhető, csak a vi. ezért aztán egyre jobban kezdtem megszokni, végül mikor költözködések után először egy 486-oson openbsd-n, később egy ósdi p75-ön netbsd-n kötöttem ki rájöttem, hogy soha jobb alkalmat megtanulni a vimet egy jobb szinten, hogy ha hasonló helyre kerülnék ismét, akkor ne kelljen állandóan várakoznom arra, hogy a nyomorult szövegszerkesztő végre beküzdje magát a memóriába egy ilyen lassú gépen.
egy idő után aztán már minden annyira természetes volt, hogy semmi mást nem használtam és mindent rohadt gyorsan tudtam elérni (pl funkciónevek, változók átnevezése, regexpes keresések stb) és most már egész egyszerűen természetesnek veszem azt, hogy vimben dolgozom. kifejezetten zavar ha nincsen command-mode :)
persze ismét hozzátenném, hogy mindenkinek a saját döntése kell hogy legyen mit szeret és mit használ. sokan esküsznek más programokra és biztos vagyok benne, hogy igazuk van a saját szemszögükből nézve. úgy gondoltam, hogy a kérdés az volt, "mi az ami miatt jobbnak találják egyesek a vi-t az mcedit-nél" és erre válaszoltam. flame-elni szerintem felesleges.

ui. meglepődnél mekkora proc igénye van a vim-nek egyébként esetenként :) pl próbálj meg egy 14 ezer soros Perl kódot beletolni úgy, hogy syntax hilighting, folding stb be vannak kapcsolva :) nem fog behalni, de egyet azért pislant majd :)

[quote:a11837338b="norcrys"]Még mindig szép és jó, hogy a vim ezeket tudja.
De.
Itt van ez a vi. Ez egy nagy halom idegesítő kódgyűjtemény abból az időből, amikor a billentyűzeten még delete gomb se volt. Utálom, hogy folytonosan csipog a gépem, mert egyik normális bill. sem műxik.
Az az igazság, hogy sokan vannak linuxosok, akik ragaszkodnak ehhez a hülyeséghez. Az mceditnek is megvannak a maga előnyei és könnyebben tanulható, mint a még mindig fapadra törekvő vim.
Hiába a sok funkció, ha a fejemben kell tartani 1415 billentyűkombinációt. Nekem annyi memóriám nincs, azt inkább a gépbe teszem bele. Még mindent meg tudtam oldani vi, vim nélkül is.

Valaki szereti az ed-et? Zengjen már róla ódákat! Az még inkább retro feeling és az ugye olyan jó.

én szeretem az ed-et. nem mint szövegszerkesztőt (mivel sorszerkesztő), de előfordulnak olyan esetek, hogy nincs _semmi_ más a gépen szerkesztő, csak ed. pl azt hiszem plan9 esetén, a mordor szerveren japánban csak ed van - az összes többi szerkesztő rio() alatt fut, az ablakos rendszerben, de mivel a mordor net elérése xar - és én modemen vagyok - lemegy a nap mire betöltődik nálam a sam vagy az acme.
apropó, acme-t (vagy a unixos klónt, a wily-t) használja valaki?

retro feelingről még annyit, hogy valóban jó érzés, de csak mértékkel :) szerkesztőnek nem használnám az ed-et spec, de _szerintem_ ugyanúgy fontos (egy minimális szinten) az ismerete mint a vi-é - már amennyiben a rendszeradminisztrátori pályán vagy és előfordulhat, hogy odacsesznek egy fosszília elé, hogy "pörgess má nekünk egy kernelt ide a dec-re öcsi, ed is van van, ne aggódj!" :)

[quote:326a372683="Panther"]
Hogy lehet rávenni a vim-et, hogy del vagy bs gombra a soremelést is törölje? SuSE alatt mindig elfelejti ezt elkövetni.

:set backspace=indent,EOL,start

Természetesen berakhatod a .vimrc-be is. Ha részletesebben érdekel, akkor
:help 'backspace'

Üdv.: Tomyellow

[quote:192b8f473c="norcrys"]És ezért kell az idegesítő esc kódokat írogatni???? Nevetséges a 3 GHz-es procik korában, hogy nem bír mondjuk funkcióbillentyűket sem használni. :evil:

:set offtopic
Ezt most nem egészen értem: mi köze a proci órajelnek a billentyűzethez?
:set noofft

Mintha már megint arra csúsznánk el, hogy a banda fele kiskanállal akar szeget beverni, a másik fele meg a pudingot is kalapáccsal eszi :).
Szerintem egyrészt van, amire a vi alkalmasabb (szükséghelyzetben, speciális esetekben, erőforrás-felhasználás szempontjából), van, amire a gui-s szövegröszögtetők (felhasználóbarátságra, kinézetre). Másrészt más a tanulási görbéje a két kategóriának: egy "átlag" szövszerkesztőt 10 másodperc után kezel, aki már egyszer is látott hasonlót, a vi-hoz viszont idő és gyakorlás kell, míg az ember agya és ujjai ráállnak a kombinációkra.
Kb. olyan az összehasonlítás, mintha egy "egyszerű" számológépet hasonlítanánk egy fordított-lengyeles ámde programozható géphez: más feladatra jók.
Mivel úgyis mindenki a saját kedvencét használja, agitálni nem igazán látom értelmét a vi mellett, max. annyit mondanék, hogy "egy próbát megér".

Ui.: Mivel mentéskor automatikusan ':w'-re áll rá az ujjam, OpenOffice-es doksiíráskor a sikoltófrász kerülgetett, hogy ott másképp kell. Aztán sikerült megmakrózni, hogy Esc-re jöjjön fel egy kis ablak, amibe ha ':w'-t ír az ember (Esc-:-w-Enter), akkor mentse el a file-t :). Nincs lehetetlen, max. síléceken átmenni a forgóajtón :) !

Amikor egy átlagos gui-s editort használok, akkor mindig idegbajt kapok, hogy el akarom menteni, már ütöm a C-x C-s -et, C-x után eltűnik a sor, ahol álltam... Egy átlagos felhasználó lehet, hogy elboldogul ezekkel, de aki nagyobb tudásúhoz szokott, az csak szív velük.

Belegondolva, találtam egy esetet, ahol inkább kattantgatok a vi helyett: ha drótozva van vmi angoltól különböző billentyűkiosztás. Idegzsábát kapok ugyanis, hogy az 'ujjakba szoktatott makróim' (pl. Esc-:-vsplit-filenév) hatására magzar billentzüyeten némi rángatózás kíséretében elbarmolódik a szöveg fele, bár ez mindenképpen előjön a harmadik-negyedik '[' vagy ';' után, hogy az 'ls ül'-t már ne is említsem :)...
Koffeinnel hajtott rohammunkáknál, amikor három sorral előrébb járok, mint az ujjaim, _határozottan_ idegesítő tud lenni, grrrr :evil: ...

Aztán olyan plugin van-e mozillához/firefoxhoz, ami lehetővé teszi, hogy a textareákat vim-mel (vagy legalább vim-like keybindingekkel) lehessen szerkeszteni? :twisted:

[quote:a59c910f4d="sz"]Aztán olyan plugin van-e mozillához/firefoxhoz, ami lehetővé teszi, hogy a textareákat vim-mel (vagy legalább vim-like keybindingekkel) lehessen szerkeszteni? :twisted:

Hát persze :) !
Illetve... most látom, hogy a szerkesztést írtad, hát arra sajna nem egészen tudok, viszont ha van, engem is érdekelne :) !

[quote:887163311d="gsimon"]Hát persze :) !
Illetve... most látom, hogy a szerkesztést írtad, hát arra sajna nem egészen tudok, viszont ha van, engem is érdekelne :) !

Nagy felbuzdulásban nekiálltam google-zni, és találtam egy ilyet: http://mozex.mozdev.org/

[quote:cb337e6cbc="lacipac"]Már több, mint másfél éve vimet használok, most mégis megemlítettetek egy csomó olyan dolgot amiről én nem is tudtam, hogy létezik a vimben. Ennek hatására most elkezdtem olvasgatni a Vimbookot, ami nekem pdf-ben van meg és 572 oldalas, már csak valami nyomdásznak kéne szólni hogy csináljon belőle könyvet :)

Honnan van? adj már egy URL-t.

kösz

[quote:abbdb516fb="sz"][quote:abbdb516fb="gsimon"]Hát persze :) !
Illetve... most látom, hogy a szerkesztést írtad, hát arra sajna nem egészen tudok, viszont ha van, engem is érdekelne :) !

Nagy felbuzdulásban nekiálltam google-zni, és találtam egy ilyet: http://mozex.mozdev.org/

csak elég bug-os jobban jársz ha lynx / elinks alól hívsz meg külső editor-t.
(ott alapból megy)

[quote:418f9b4262="sz"]Aztán olyan plugin van-e mozillához/firefoxhoz, ami lehetővé teszi, hogy a textareákat vim-mel (vagy legalább vim-like keybindingekkel) lehessen szerkeszteni? :twisted:

nem ff/moz, de akkor is:

http://yzis.org.free.fr/shots/khtml-textarea.jpg

[quote:1d99ece6b5="wry"]nem ff/moz, de akkor is:

Ja, szépen néz ki. Csak hát a '^k' ill. '^g' -re illeszkedő nevű cuccoknak megvan az a hátrányuk, hogy további '^k'-k, '^g'-k, '^libk'-k ill. '^libg'-k kellenek hozzájuk, azokhoz szintén, rekurzive egész a vinyó méretéig :). Mondjuk előny, hogy onnantól az 'apt-get update' alatt az ember nyugodtan leugorhat a sarki csehóba egy sörre, és nem marad le semmiről :), de ha tehetem, inkább tartózkodok a fenti kategóriás cuccoktól. Azért köszi a linket, jegyzem, ki tudja, mikor jön még jól!

[quote:127977f6db="cstamas"]Honnan van? adj már egy URL-t.

www.fh-augsburg.de/~mango/Tutorials/vimbook-OPL.pdf

[quote:717a786dee="cstamas"][quote:717a786dee="lacipac"]Már több, mint másfél éve vimet használok, most mégis megemlítettetek egy csomó olyan dolgot amiről én nem is tudtam, hogy létezik a vimben. Ennek hatására most elkezdtem olvasgatni a Vimbookot, ami nekem pdf-ben van meg és 572 oldalas, már csak valami nyomdásznak kéne szólni hogy csináljon belőle könyvet :)

Honnan van? adj már egy URL-t.

kösz

Nem emlékszem már, szerintem irc-n kaptam, de e-mailben el tudom küldeni akinek kell, aztán valaki csak kirakja egy szerverre.

ps: nem tudom az e-mail címed...

[quote:9b41c24903="cstamas"][quote:9b41c24903="sz"]Nagy felbuzdulásban nekiálltam google-zni, és találtam egy ilyet: http://mozex.mozdev.org/

csak elég bug-os jobban jársz ha lynx / elinks alól hívsz meg külső editor-t.
(ott alapból megy)

Hja, kipróbáltam, és még nem az igazi... Pl. textarea szerkesztéshez jobb gombot kelll nyomni, aztán context menüből az edit textarea menüpontot kiválasztani, és az ékezetes karakterekkel is volt vmi fennakadás...

[quote:d7d4bc8c28="sz"][quote:d7d4bc8c28="cstamas"]Honnan van? adj már egy URL-t.

www.fh-augsburg.de/~mango/Tutorials/vimbook-OPL.pdf

filenév alapján éppen ez van meg nekem.

melyik jobb a ferrari vagy az MTZ

kb.ennyire okos kerdes a $topic

[quote:34eb69c7fa="drastik"]melyik jobb a ferrari vagy az MTZ

mivel amint latod, a kivant felhasznalashoz a tragyahordast lehet parhuzamkent felhozni, a trakesz a nyero

[quote:335683a250="snq-"][quote:335683a250="drastik"]melyik jobb a ferrari vagy az MTZ

mivel amint latod, a kivant felhasznalashoz a tragyahordast lehet parhuzamkent felhozni, a trakesz a nyero

Ferrari mint haszonjármű/munkaeszköz... :D
drasztik veletlenul nem szoktál álnéven autóversenyezni? ;)

[quote:0654bd7f33="snq-"][quote:0654bd7f33="drastik"]melyik jobb a ferrari vagy az MTZ

mivel amint latod, a kivant felhasznalashoz a tragyahordast lehet parhuzamkent felhozni, a trakesz a nyero

:)))))))))))))))))