alacsony fogyasztás inkatív módban

Fórumok

alacsony fogyasztás inkatív módban

Hozzászólások

Sziasztok!

Linux 2.6 fut egy gépen, és azt szeretném, hogy amikor nem csinál semmi hasznosat a gép, akkor majdnem 0 legyen az áramfogyasztása. Démonoknak nem kell futniuk, elég, ha csak az init és az a néhány processz fut, aminek feltétlenül szükséges. ACPI és APM van. A /proc/acpi/alarm nem működik (reboot után a BIOS-ban nem módosul a felébredés időpontja, és nem is ébred fel a a /proc/acpi/alarm-ba írt időpontban, de ha a BIOS-ba írom a felébredés időpontját, akkor felébred).

Úgy képzelem el, hogy beállítom, mikor kell legközelebb felébrednie, majd elrakom sleep-be a gépet (vinyókat, ventillátorokat lekapcsolja, videójelet nem küld, és a processzor se dolgozik annyit, hogy melegedjen), majd a beállított időpontban a gép fel is ébred. Lehetőleg az ébredés ne bootolással kezdődjön, hanem a sleep-elés előtti processzek fussanak tovább.

Az is jó lenne, ha a gépet az előre beállított időpont mellett azonnal is ki lehetne ugrasztani a sleep-ből egy alkalmas ethernet kerettel. A gépen van BNC és UTP csatlakozó is, én a BNC-s ébresztésnek örülnék. Az nem jó megoldás viszont, hogy bármilyen keretre felébred (mert pl. a broadcast ARP elég gyakran röpköd). Az ether-wake nevű progi és a hozzá kapcsolódó BIOS-beállítás nem pont ezt csinálja, mert az a bootolást vezérli.

Tervezek egy olyan progit írni, ami folyamatosan figyeli, hogy csinál-e valami hasznosat a gép (a HTTP válaszban utoljára elküldött bájt nem túl régi-e, bejövő ssh aktív-e, történik-e éppen videófelvétel, éppen bootol vagy haltol-e), és ha 5 percig semmi hasznosat nem csinál, akkor sleep-be rakja.

A gépet egyébként videómagnó helyett használnám.

Kérdéseim a következők:

-- A /proc/acpi/alarm-ot hogyan kell úgy használni, hogy működjön is?
-- Hogyan lehet azonnal sleep-be tenni a gépet, hogy a fogyasztás majdnem 0 legyen, és a ventillátorok se menjenek?
-- Hogyan lehet beállítani, hogy a sleep-ből egy megadott időpontban ébredjen fel?
-- Hogyan lehet beállítani, hogy egy speciális ethernet keretre ébredjen fel a sleep-ből?
-- Van-e olyan tutorial, amelyben ezek szépen le vannak írva?

Kösz:

pts

azonnali sleep:

echo 3 > /proc/acpi/sleep

http://acpi.sourceforge.net/documentation/sleep.html

http://acpi.sourceforge.net/documentation/alarm.html