QoS (ALTQ) kérdés

Fórumok

QoS (ALTQ) kérdés

Hozzászólások

(trey: nem kellene egy általános "unix kezdő" illetve "unix haladó" topicot csinálni? úgy, mint ahogy a debiannál van. ez az ALTQ kérdés igazából nem NetBSD specifikus, csak nem találtam neki jobb helyet...)

Szóval... A korábbiakban sikeresen használtam egyszerűbb feladatokra QoS-t, például egy-egy subnet gépeinek sávszél korlátozására. (CBQ metódussal csináltam az adott gépeknek egy-egy class-t, aztán filterrel leszűrtem az érdekes IP-ket) Most viszont többet szeretnék! (és elakadtam...)

Egyik gond:

Per-host (=Per-IP) alapján szeretnék limitálni. Jól értem, hogy ehhez minden egyes hoszthoz külön class-t kell csinálnom? Az horror lenne többezer gép esetében... Valami olyat szeretnék, hogy

1. class: 128kbit/sec/IP gépek,
2. class: 256kbit/sec/IP gépek,
... stb.

valami hasonlóképpen, mint ahogy azt a Squid delay-pools konfigurációjában lehet. (pofonegyszerűen)

Másik gond:

Olyan beállítás kellene hogy 1.2.3.4 IP címről az egyik subnetet korlátlanul elérje, minden mást pedig limitálva. Ahogy elnézem, itt nincs olyan, hogy first-match vagy last-match mint pl. a tűzfal szabályoknál, legalábbis nekem nem sikerült ilyen jellegű (működő) beállítást csinálnom. Ötlet?

Harmadik gond:
CBQ esetén valójában a sávszélesség partícionálása történik, tehát nem lehet olyat csinálni, hogy van 10 megabit sávszélességem, és azt mondjuk száz ügyfél között osztom szét úgy, hogy mindenki max. 1 megabitet kap.
Jól értem, hogy erre a HFSC metódust kellene használni?

[quote:184dc8e000="mauzi"](trey: nem kellene egy általános "unix kezdő" illetve "unix haladó" topicot csinálni? úgy, mint ahogy a debiannál van. ez az ALTQ kérdés igazából nem NetBSD specifikus, csak nem találtam neki jobb helyet...)

De igen. Áttettem a ``UNIX haladó''-ba.