EU tanulmány: torrent nem veszi el a bevételeket

"What the Commission found out about copyright infringement but ‘forgot’ to tell us"
"Does copyright infringement negatively affect legal sales? This is a fundamental question with profound implications on the way copyright and copyright enforcement policy should work.

In January 2014, the European Commission awarded the Dutch company Ecorys a contract worth €360.000 to conduct a study on the question."

"The study’s conclusion: With the exception of recently released blockbusters, there is no evidence to support the idea that online copyright infringement displaces sales. While this result is not unique, but consistent with previous studies, it begs the question:

Why did the Commission, after having spent a significant amount of money on it, choose not to publish this study for almost two years?"

https://juliareda.eu/2017/09/secret-copyright-infringement-study/

Hozzászólások

A tanulmányt (nyilván) nem olvastam végig, de ha valakinek van ötlete, azt szívesen meghallgatom.

Van egy Netflix előfizetésem. Itt még a magyarországi katalógusban is rengeteg kontent van, a hétköznap esti elalvás előtti tévénézést bpven kiváltja, ráadásul vannak tényleg jó címek – akár exkluzívak is. Ezért fizetek havi ~10 dollárt. Ha valami nincs meg Netflixen, de meg akarom nézni, akkor társasággal (általában) moziban nézem meg, egyedül (általában) iTunes-on. Így a havi ~10 dollár mellett 1-2-3 hetente elcsattan 1000-3000 forint filmnézésre. De legyen havi átlag kettő, egy mozi és egy iTunes. Így kifizetek havi 6500 forintot filmnézésre.

Ha torrenteznék, akkor nem fizetnék elő Netflixre, illetve az iTunes-os filmet is ingyen tölteném le. Tfh moziba ettől még eljárok, mert az társasági program, ahol kifzetem a 3000 forintot. (Legyen 1500 a jegy és 1500 műanyag lötty amit azalatt a két óra alatt az arcomba öntök)

Egyik esetben 6500-at fizetek, a másikban 3000-et. Az kevesebb, mint a fele, de még így is jófej voltam, mert megvettem a túlárazott kólát. Akkor hogyhogy nem okoz bevételkiesést a torrent?

(Még mielőtt összecsődülne a csipat csapat, nem csak erkölcsi kérdés, hogy megveszem-e a filmeket, nekem sokkal kényelmesebb kettőt kattintani az Apple TV-n, mint összevadászni a kontentet egy torrent trackeren. Havi egy ezrest – nekem – megér.)

> a hétköznap esti elalvás előtti tévénézést bpven kiváltja,

Talan elalvas elott valami ertelmesebb dolgot csinalsz, es nem a tevere alszol el.

Es innentol parttalan a vita: mi az ertelmes dolog?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Úgy, hogy a film nem alapvető élelmiszer amit így vagy úgy meg kell szerezned, különben éhen halsz.
A torrentezők túlnyomó többsége ha nem tölthetné le akkor sem áldozna rá, hogy megnézze. Inkább meg sem nézné, vagy évente nem 30-60 filmet nézne meg, hanem csak kettőt-hármat.
Ugyanez érvényes az illegális szoftverhasználatra is.
Engem, ha megkérnek, hogy ugyan telepítsek már egy Windowst a most vásárolt számítógépére, akkor két lehetőséget ajánlok.Rajta van a gépen a telepítőkód vagy telepíthetek neki Linux Mintet!
Elég nagy arányban elfogadják a Linux Mintet, miután közlöm, hogy foglalkozásomból eredően nem védekezhetek még azzal a semmire sem való érvvel sem, hogy nem tudtam, hogy az illegális szoftverhasználat legkisebb büntetési tétele is börtön büntetés nem csak nekem, hanem neki a felhasználónak is, ezért nem tudom elvállalni.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen. Nem biztos, hogy igaz a story. És az írások egyébként is egy eléggé troll nevű blogra hivatkoznak. Még hivatalos mainstream médiában is rendszeresen jelennek meg kamucikkek kamuhírekkel. Pár hete olvastam cikket egy ismerősömről amiből csak a róla készült fénykép volt igaz.

Normális HUP-ot használok!

Igen, ahogy írta más is, elég nehéz ezeknek hitelt adni. Ha viszik a gépet, akkor nem azért mert nem jogtiszta a win. Természetesen célzottan ellenőrizni mehetnek, de az sem úgy, hogy megforgatnak egy nagy gömböt, amiben a cégnevek vannak, majd kihúznak egy nevet és azt szarrá szívatják licencekkel, hanem más miatt bele került a szórásba és akkor már azt is megnézik. Lehet halmozottan büntetni. Otthoni felhasználót meg főképp nem fog a NAV ellenőrizni.
Emlékszem, amikor buktak a torrent, meg az ftp szerver üzemeltetői, hogy mindegyiknél találtak kábszert is, meg egy kettőnél még fegyvert is. Mintha ezek nélkül nem lehetne torrentet üzemeltetni. LOL.

Sok éve volt valami elvakult artisjus propagandafilm amit áttekerhetetlenül odabasztak a dvd elejére,
így pont a hivatalos dvd filmet vásárlóknak kellett megnézniük. Abban volt valami olyan szöveg, hogy a kalózok fegyveres bűnözők és drogkereskedők, a megfelelő képi aláfestéssel persze. Annyira primitív és ostoba volt az egész, hogy utána dafke torrentről töltöttünk filmeket. Már csak azért is, hogy legközelebb ne kelljen ilyen bugyuta agitpropagandát néznünk.

Normális HUP-ot használok!

:)
Az easter eggek vadászainak hihetetlen találatai után meg se kellene lepődnöm, de sikerült. Ha még x-szer néztem volna, akkor se látom, ha nem mondod, hogy mit nézzek.

(Egyébként sokáig azt hittem, hogy a sorozat színészei egylövetűek, aztán találtam egyet-mást, és azok között a legjobb talán a Mosst alakító Richard Ayoade (akinek a geggyártásra még a félig norvég származása is lehetőséget ad) hülyéskedésre kitalált tóksói a legjobbak. Hajós andersztétmentjeivel és Fábry gátlástalanságával megáldott, gyorsan kapcsoló fazon.)

A német egy ilyen sunyi népség. Látszólag amerikaiabbnak próbálnak látszani a jenkiknél de a valóságban zsigerből gyűlölnek mindent ami amerikai, angol vagy brit. Annál kevesebb őszinteség mint ami Németországban van legközelebb Észak-Koreában található.
Nem tilthatják be a zinternetet, de mindent megtesznek érte, hogy rossz érzése legyen tőle az embernek. Filmeknél is van egy ilyen sunyi német taktika. Például tilos egy csomó jelenet bemutatása. Beleket nem szabad látniuk szegény gyerekded német nézőknek. Mivel ilyen hülyeség csak Németországban van a filmek úgy készülnek, hogy nem foglalkoznak a német cenzortörvényekkel. Ennek következményeként a német mozikba kerülő filmek tele vannak vágásokkal amitől a cselekmény zavaros lesz, a film pedig már nem olyan jó élmény. Nemcsak horrort, akciófilmet, sci-fit és bugyuta komédiákat leszámítva minden mozifilmet érint a kemény germán cenzorolló. Ha ez nem lenne elég a német szinkron olyan szar, hogy akiket a cenzúra nem tartott távol a moziktól azokat a monoton unott német szinkronszínészek ijesztenek el.

Normális HUP-ot használok!

Eredményt nem tudok, de tizenpár éve az egyik rendőrkapitányság rgazdájaként dolgozott a cimborám. Havi rendszerességgel rángatták helyszínre "szakértőnek", ha a vélelmezett rosszfiúnál nem találtak senkit és semmit, amire számítottak, csak írott lemezeket - rajtuk ugyanazokkal a filmekkel és programokkal, amelyeket a kapitányságon ugyanabból a forrásból osztották egymás között.

Pár ezerért lehet venni legális win10et ebayen. Egyetlen ok a torrent windows mellett az ltsb kiadás, ami az egyetlen igazán jó verzió ha nem szereted az update meglepetéseket.
Fura szitu ha van win10 licenced de helyette ltsb-t használsz, amit be sem lehet szerezni magánszemélyként.

Normális HUP-ot használok!

"Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni!"

Így van. Ezt nem értik a jogvédők. A hardcore letöltők, akik már csak elvből sem fizetnek semmiért, amúgy sem vennék meg a filmeket, sorozatokat, zenéket, stb.. Még akkor sem, ha telne nekik rá, meg csak olcsó havi előfizetésért adják. Ilyen formán kárt nem okoznak, mert ha nem töltenék le se vennének meg semmit, így meg letöltik. Teljesen mindegy mi miatt nem veszik meg, nem veszik meg, és kész, ők nem piac, nem célközönség bevételileg. Akkor sem, ha kétszer olyan jó kontentet nyújtanak nekik fele áron. Ráadásul ennek kimutatták a hollandok egy olyan vonzatát is, hogy mivel nem szerzői jogvédett termékekre költenek, így ez az elköltetlen pénz inkább megy vissza a hazai gazdaságba, mert elköltik másra.

Aki meg úgyis reális, nem hardcore torrentmatyi, az meg úgyis előfizet olcsóbb stream szolgáltatásokra, és a torrent legfeljebb csak kiegészítő lesz nála.

Kicsit olyan ez, mint mikor szavazáskor erőlködnek a pártok, hogy megnyerjenek szavazókat, az égről a csillagot is próbálják leígérni, de mégis vannak olyan szavazók, akik nem mozgósíthatók, vagy mert lusták szavazni, vagy kiábrándultak az egészből és nem szavaznak sehova.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

+1 Ugyanez. Angol nyelven nem toltottem le semmit vagy 10 éve. Szoftverek: vagy adott a gépemmel, vagy free, vagy a cég álja. Játekot sem toltottem le kb 14 eves korom ota, sot azota megvettem eredetiben azokat is. Steam for the win. Csak azok a magyar nyelvu filmekkel van a problema. Havi 1-3 mozi belefer a haverokkal mert kihagyom a muanyag italt :)

Two women came before wise King Solomon, dragging between them a young man in a three-piece suit. "This young lawyer agreed to marry my daughter," said one.

"No! He agreed to marry MY daughter," said the other.

And so they argued before the King until he called for silence.

"Bring me my biggest sword," said Solomon, "and I shall cut the young attorney in half. Each of you shall receive a half.

"Sounds good to me," said the first lady.

But the other woman said, "Oh Sire, do not spill innocent blood. Let the other woman's daughter marry him."

The wise king did not hesitate a moment. "The attorney must marry the first lady's daughter," he proclaimed.

"But she was willing to cut him in two!" exclaimed the king's advisor.

"Indeed," said wise King Solomon. "That shows she is the TRUE mother-in-law."

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Alapvetően a filmnézés rendkívül túlárazott szórakozás.

Ha veszek a steam-en egy játékot 4-5ezer Ft áron, és tolok vele 500 órát, az kb. 10Ft/óra. Ez egy méltányos ár, szó nélkül megfizetem. Mióta saját keresetem van, minden játékomat megvettem.

Ezzel szemben egy film jó minőségben (BluRay) legalább 4000 Ft, és ezért kapsz másfél óra szórakozást. Mondjuk 10 év alatt megnézed 3-szor, akkor is kb. 1000 Ft/óra. Nem csoda, hogy megy a torrent.

Viszont, ha lenne egy netflix-szerű havidíjas megoldás, ami összemérhető kínálatot nyújtana a torrent-oldalakkal, bizonyos életkor után áttérne rá az a réteg, aki már hajlandó áldozni a kényelemért.

Ennek is megvannak amugy az arnyoldalai, ugyanis epp keresek egy zenet Spotify-on az egyik playlistemben, amit tudom, hogy a Thievery Corporation remixelt, de juszt se talalom. Kereses ugye fos, ahogy barmelyik masik szolgaltatasban, vagy pedig toroltek azt a szamot a kinalatukbol. Manualisan meg nem fogok most ~600 szamot atnyalazni, hogy megtalaljam.

Szoval ja, kenyelmes, csak szar.

Egyetértek. A játék engem sokkal jobban leköt. Filmet amúgy sem nézek már (meg régóta tévét sem), inkább sorozatozok.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Nagyon egyetértek.

Csak abba szeretnék belekötni, h a torrent nem kényelmes. Annál kényelmesebb nincs, mint bedobni a torrent fájlt az adott meghajtóra, meginni egy kávét, pisilni egyet, majd benyomni a TV-t, és nézni. Ok, ha felirat kell, akkor nyilván más a történet, ha tehetem angolul nézek filmet, felirattal. De jobb helyen eleve ott van a felirat linkje a filmnél.

"Viszont, ha lenne egy netflix-szerű havidíjas megoldás, ami összemérhető kínálatot nyújtana a torrent-oldalakkal, bizonyos életkor után áttérne rá az a réteg, aki már hajlandó áldozni a kényelemért."

Van még mozijegy előfizetésként is Amerikában.

Normális HUP-ot használok!

Pedig abban a tanulmányban az van, hogy gyakorlatilag a kiadók hazudnak, mikor arra hivatkozva vegzálnak embereket és citálják bíróságra őket, hogy milliós károkat okoztak a kiadónak azzal, hogy van a gépén letöltve pár száz vagy ezer mp3, vagy film vagy bármi. Sőt, ez az én véleményem, ez alapján a piratbay üzemeltetőit sem lehetett volna ezért beperelni, max adócsalásért, ha nem fizettek adót a reklám bevételekért. A blockbustereken kívül mérhető kárt nem okoz a torrent, ez van abban a tanulmányban.

A végeredményt értem, csak azt nem, hogy miért az, ami. Mondom, nem olvastam el a 300+ oldalt, és nem azt mondom, hogy hülyeség, hanem hogy nem értem, és jó lenne egy tl;dr

Azt tudom, hogy _nálam_ okozna költségcsökkentést, ha torrenteznék. Gondolom. a túloldalon ez csökkenű bevétel formájában realizálódna, de a tanulmány szerint nem.

_Bizonyítani_ nem tudták, hogy okoz bevételcsökkenést.
A józan paraszti meg nem jogi kategória.

Tényleg lehet mondani, hogy két hónap után nemlétező terméket jelent egy film, és annak a cserélgetése egyenértékű a leszüretelt gyümölcsösben való böngészéssel, de nem kis önámítás van ebben.

Egyrészt mert a leszüretelt mozifilmeket évekkel később tévében is termőre fordítják a jogtulajdonosok, és ott számítanak a nézőszámok.
Másrészt aki tudja, hogy az eperföldről 2 hét múlva eltűnik a gazda és a csősz, az kivárja, nem vesz epret. Nem is mindenki venne egyébként, de ez nem a teljes halmaz.
Eperföldek mellett nőttem fel.

Tök egyszerű, jó ha megnézek havi 1 filmet, és évi 1-et moziban (utólag az esetek 80%-ban meg is bánom). Akkor sem mennék el többet moziba, ha ingyen lenne. Kb 3 évente van egy film, amire azt mondom, h bakker, ez valóban jó volt, legutóbbi plö az interstellar, azt mondjuk pont moziban láttam.

Friss filmeknel a tanulmany is azt hozta ki, hogy van kulonbseg. Viszont zenenel van egy forditott hatas: tobb olyan zenekar koncertjen voltam mar, amit azert szerettem meg, mert torrentrol letoltottem, es meghallgattam. Ha nem toltom le, az nekik 0 bevetel. A koncert ennel tobb (a legtobb zenesz a koncertekbol el, gondolom hallottal mar errol).
Sok "egyszamos" eloado van, meg ha radioban hallod, es az az egy tetszik is, akkor sem valoszinu, hogy azert az egyert elmennel a koncertjere.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Az alapjan, hogy a mozik sem azonos ideig tartanak kinalaton minden egyes filmet, en arra tippelek, hogy nincs egy konkret idointervallum.
Egyebkent a mostani letoltesi listamban a filmek kiadasi eve: 1997, 1998, 2004, 2014, 2014.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

"Ha torrenteznék, akkor nem fizetnék elő Netflixre, illetve az iTunes-os filmet is ingyen tölteném le. Tfh moziba ettől még eljárok, mert az társasági program, ahol kifzetem a 3000 forintot. (Legyen 1500 a jegy és 1500 műanyag lötty amit azalatt a két óra alatt az arcomba öntök)"

Én előfizettem Netflixre, de torrentezek is. Megvannak a Netflix előnyei, kényelme, de millió dolog van, ami ott nem érhető el.

"Egyik esetben 6500-at fizetek, a másikban 3000-et. Az kevesebb, mint a fele, de még így is jófej voltam, mert megvettem a túlárazott kólát. Akkor hogyhogy nem okoz bevételkiesést a torrent?"
Ezt a hatást sok dolog ellensúlyozhatja és ellensúlyozza is. Pl. tudják a családtagjaid, barátaid, hogy mekkora rajongója vagy pl. egy filmnek, amit megvesznek Neked ajándékba DVD-n, BR-en vagy hasonló. Kaphatsz ilyen pólót, sapkát, könyvet stb., sőt talán magadnak is veszel. Nekem van Breaking Bad pólóm... Egy csomó ember körében népszerűsítetted a művet, azzal, hogy beszéltél róla. (Azzal is, ha írtál róla valahol, azzal is ha seedelted mint az állat :-) ) Ők is vehetnek rajongói termékeket, vagy bármit ami a sorozat kiadójának bevételt hoz. Ez az ő kereskedelmi szemléletüknek is szerves része, de ezzel nyilván nem mondtam újat senkinek.

Az Apple TV-n te meg tudod nézni pl. a Breaking Bad-et magyarul, azután angolul angol felirattal, majd németül német felirattal egymás után?

Schmidt

Az kevesebb, mint a fele, de még így is jófej voltam, mert megvettem a túlárazott kólát. Akkor hogyhogy nem okoz bevételkiesést a torrent?

Véleményem szerint nincs bevételkiesés mert:
- a tanulmány nem terjed ki a kelet-európai országokra,
- a kelet-európai nézők ha nem tudják letölteni, akkor sem mennek el moziba mert lusták, sajnálják a pénzt vagy éppenséggel nincs mozi,
- nyugaton kevesen torrenteznek, mert azonnal jön az 500-600 eurós csekk és a havi 15-20 euró a Netflixre aprópénz,
- jelen pillanatban például Németországban az éterből a műsor már csak akkor fogható (kommersz adók) ha lepengetsz évi 70 eurót. Hamarosan a műholdas szórás is erre a sorsra jut, tehát az ember inkább kifizeti a havi 10 eurót és még a reklámot sem kell végignézni.

Elismerem a többségi felhasználás módját, de ettől még a torrent egy technológia, amit lehet warezolásra is használni. torrent
Egyelőre tisztán magáncélú letöltés a magyar törvények szerint nem jogsértő (pongyolán fogalmazva zene és film). Te fizetsz a stream-ért, a te dolgod. Én fizetem a magánmásolási díjat, az meg az én dolgom. A megfizetett díjból pedig részesednek a szerzők (hogy milyen arányban és ezt ki dönti el, az már nem érdekel).
Szerintem többet fizetsz, mint én, de írod is, hogy így kényelmesebb.

Gondolkodtam több hasonlaton, de olyan gyengék voltak, hogy le sem írom, remélem érted amit akarok mondani.

ps.: Moziélményért én is fizetek, de sajnos nagyon sokat elvesz belőle a folyamatos csörgés, csámcsogás, szürcsölés, ami körülvesz. Koncert azért egy fokkal jobb.

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Valóban, szerencsére ilyet nem is állítottam (direkt azért emeltem ki a 'le' szócskát :) ).

Mi történik akkor, ha olyan tűzfalszabályt állítasz be, ami a bejövő forgalmat engedi, viszont a kliensed minden kimenő forgalmát tiltja (kivételként hozzáadva a tracker ip-ket)?

Működik. Arányt nehéz lenne tartani vele, de ugye a legtöbb helyen már nincs arány rendszer, nem is beszélve az opentrackerekről...

(És igen, ez egyébként megöli az egész p2p/warez lényegét.)

---
A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Nézz utána a Btk.-ban, már sok éve a feltöltést sem büntetik, ha a jövedelemszerzési célt nem szolgálja. Viktorék hozták be ezt, gondolom ők is nyomatják a torrentet.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Egyszerűen csak arról van szó, hogy azt torrentezik le sokan, amit sokan meg is vásárolnak iTunes-on. Ennyi, és nem több. Közvetlen korreláció van. Azt nem tudta kimutatni a tanulmány, hogy amit sokan torrenteznek, azt kevesebben vásárolják, vagy nézik meg moziban.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A pdf eleje leginkább statisztika ismertetés, a 28. oldaltól kezdődik a móka (2.2 How to define the counterfactual),
de a lényeg a 170. oldalon van (9.4 Conclusions).

TL;DR az én olvasatomban:
1. Túl drágák a dolgok. A willingness-to-pay alapján a warezolók 73%-a akkor _sem_ adna ki pénzt rá, ha minden warezforrás megszűnne, egyszerűen nem néznék meg, mert drágának találják.
2. A legtöbb warezolt cucc 2+ éves a warezolás pillanatában, tehát tipikusan nem 0day blockbustereket szednek le.

A letorrentezett Transformers 7 és 6 pedig növeli az épp moziba kerülő Transformers 8 nézettségét. A filmforgalmazók ezt a logikát követik, ugyanis például egy új Transformers részt mozis bemutatója előtt rendszeresen leadják a kereskedelmi tévék az előző részeket.

Normális HUP-ot használok!

> tipikusan nem 0day blockbustereket szednek le.

Ez arbitrázs kérdése.
A legnagyobb hazai nem olyan régen vezette be - ha ez nem betyárbecsület, akkor nem tudom, hogy mi -, hogy majd magyar moziba kerülő vagy már ott vetített anyag MÉG nem kerülhet a trekkereire.
Előtte _tipikusan_ az volt az ász, aki a magyar vetítés _előtt_ fel tudta dobni az anyagot.
Világviszonylatban valószínűleg ez a tipikus nem volt annyira tipikus az egyidejű vetítések miatt, de nálunk az egyidejűség nem lehetett meg -- éppen a nézőtérről kilopott kópiák visszaszorítása érdekében.

Az nem számít illegal-nak elvileg -- régen, amikor animét/mangát csak a usteam-ről meg animehq-ról lehetett leszedni, akkor a Dragonball-szerű, itthon is adott filmeken/sorozatokon kívül semminek nem volt itthon kiadója/mittoménmije, így jogvédelem alatt se volt valami fura kiskapu miatt.

De ha a kiadó itthon is "lefogja", akkor szoptálcetli: illegális, hiába nem elérhető itthon.

En mostansag ugy vagyok vele, hogy hollieknak nem kell kuzdeni a torrenttel, meg a letoltessel. Egyszeruen nem allitanak elo letoltes pozitiv tartalmat.

Elmult egy evben nem volt 10 cim aminel atgondoltam, hogy kattintsak.

Nem szamolom a reklam mentesitett sorozatokat, amiket egyebkent is megneztem volna, de a 5-8 percenkenti reklamblokk nem valo az idegeimnek.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Részemről egyetértenék (1-2 éve azt veszem észre, hogy a szórakozásomat 5-10 perces jutyúb videók előbb garantálják, mint a kortárs enkór-összes) , de nem egészen igaz: a kivédhetetlen erő ellen küzdő legyőzhetelen hősök kitöltik azt a sávszélességet, amit korábban ezek nélkül foglalt a teljes iparág.

Persze az is igaz, hogy ennek ellenére ugyanezekből annyi a bevétel, hogy attól az egyébként rendszeres fodrászlátogató színészek korpásodására is fussa.

Esküszöm, láttam már itt ezt a témát szeptemberben is. Kereső nem segít. Törölve lett?

Esélyes, hogy a tanulmány állítása megállja a helyét. Elég arra gondolni, hogy az óriási médiazajban milyen nehéz és költséges marketinggel előmozdítani bárminek az ismertségét. A torrent közösségek (nagy torrent oldalak közönsége) áthidalják ennek a problémának a jelentős részét, mivel amire sokan kíváncsiak azt sokan töltik le, majd sokan pozitívan értékelik, és végül sokan seedelik is. Ingyen reklám, úgy hogy a régi részek, régi változatok, kapcsolódó irodalmi művek, zeneművek stb. is egy helyen elérhetőek, akár minden olyan nyelven, amely az adott közösségben érdeklődésre tarthat számot. (A rengeteg formátumról nem is szóltam.) Hol van még ilyen?

Hiába a Netflix és hasonló szolgáltatások, a torrent közösségek létjogosultsága a számtalan létrehozott digitális tartalom (és azon belül a számtalan változat), az azok iránti igény és a nehézkes piaci hozzáférhetőség miatt nagyobb mint valaha. Régi könyvek digitalizálva pl. hol találhatók meg tömegével a nagy torrent oldalakon kívül, könnyen, kényelmesen, cenzúramentesen hozzáférhető módon?

Néhány érv még:
- a szoftverek esetén a régi változatokat elérhetetlenné teszik a gyártók, még szakmai érdeklődésből, kíváncsiságból sem tölthetsz le pl. egy Windows 95-öt - hacsak nem torrentezel
- a régi televíziós (és rádiós) tartalmakhoz sehol nem férsz hozzá úgy, hogy egy platformon elérhető legyen szinte minden, és akkor valamint azt nézd (hallgasd), amit Te akarsz. Ezeket a (magyar) tartalmakat a kommunista rendszerben közpénzből hozták létre, csakúgy mint a mai magyarországi közmédia anyagait...
- ha távoli kultúrák média anyagaira vagy kíváncsi, akkor azok döntő részétől el vagy zárva, legfeljebb torrenten tudsz könnyen beszerezni belőlük. Nem is kell távoli kultúra, elég pl. ha a balti államok filmművészete érdekelne.
- a szerzői jogok szabályozása és a piaci működés a fejlettebb régiókban túl korlátozó, amiért már fizettél, azt nem kaphatod meg más nyelvű felirattal, másik hangsávval stb. Ez nevetséges és egyáltalán nem fair.
- fenti a Netflixre (és hasonlókra) is igaz, az IP cím alapján simán elzár egy csomó nyelvi változattól, felirattól (de tartalomtól is, bár ez utóbbit jobban megértem) ami egyébként máshol elérhető. Mennyi kárt okozok, ha Németországban magyar felirattal vagy magyar szinkronnal nézem meg Breaking Bad c. sorozatot? Kabaré. Miért nem nézhetek meg egy spanyol filmet spanyol felirattal Netflixen Ausztriában?
- a tudás szabad hozzáférhetőségének szempontjából is felbecsülhetetlen a torrent közösségek szerepe.

Meggyőződésem, hogy a fenti tartalmak letöltésével senkinek nem ártanak a letöltök (meg a feltöltők sem).

"A blockbustereken kívül mérhető kárt nem okoz a torrent, ez van abban a tanulmányban." Ez szerintem is pontosan így van, sőt a legtöbb torrent oldalon nem engedik a friss, moziban elérhető művek megosztását, csak bizonyos idő elteltével, vagy ha már más formában is elérhető a film. Az ilyen szabályokkal működő torrent oldalak véleményényem szerint sokkal kevesebb kárt okoznak, mint amennyi hasznos hatást gyakorolnak, bárki oldaláról is vizsgálják a működésüket.

Hollywood és a hasonló, egy kaptafára gyártó csoportosulások már régen nem tudnak olyat mutatni, ami érdekelne. Mindig megmentik a világot, tele sablonos giccsekkel az egész, saját magukra utalgatnak öntömjénezve állandóan, orrba-szájba másolják mások ötleteit, műveit, hogy azután a leghangosabban sivalkodjanak ha valaki az ő ötleteikből merít.

Schmidt

"Hollywood és a hasonló, egy kaptafára gyártó csoportosulások már régen nem tudnak olyat mutatni, ami érdekelne. Mindig megmentik a világot, tele sablonos giccsekkel az egész, saját magukra utalgatnak öntömjénezve állandóan, orrba-szájba másolják mások ötleteit, műveit, hogy azután a leghangosabban sivalkodjanak ha valaki az ő ötleteikből merít. "

Es keves amcsi film van, amiben nem latod legalabb egy villanasra a csillagos zaszlot. :)

Azért kiadótól/gyártótól függ, hogy ezzel mennyire szórakoznak. Jason Scott valamelyik előadásában mondta, hogy amikor megnyitották az Internet Arcade-t (gyakorlatilag első tech demó a böngészőben futó MESS-el), egyrészt marha nagy sajtóvisszhangja volt, másrészt egy slide-on fel tudta sorolni a kiadókat, akik ilyen-olyan hangnemben kérték, hogy azért ha lehet, mégse :) [https://www.youtube.com/watch?v=D14y1t43FIk ezen fel vannak sorolva, de egy másik videóban jobban adja elő, hogy milyen jó a vezető játékkiadó vezető jogászával "keresztneves" kapcsolatban lenni, mert feltöltheted a leghosszabb ideig futó klasszikus konzojuk összes megjelent játékát és órákon belül kapsz egy telefont, hogy elment-e a józan eszed, mégis mit gondolsz :) ]

Off: A Win95-re... nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb a Win95/WinNT-s progik is elkezdenének felkerülni az oldalra ('95 elvileg megy DOSBox alól, NT kernelhez gondolom már kellene egy qemu) "click-to-play" módon. Ráadásul archive.org-ék próbálkozhatnak a ReactOS-sel (feltehetően jó néhány egyszerűbb alkalmazás már jól futna vele), amire az MS tiszta jófejségből (még véletlenül se azért, hogy a felhasználók ne találkozzanak vele és ne jöjjenek rá, hogy hát "ebben is van start menü meg ez is elindítja a passziánszt") licenszelhetne nekik valamelyik régi Win verziót (valszeg XP). De ez csak tipp, felületesen ismerve az archive eddigi dolgait...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Úgy hallani, hogy az usa-ban ha nem véded meg a jogtulajdonodat, akkor azzal el is veszted a lehetőséget, ha később mégis újra pénzzé szeretnéd tenni. Konkrétan régebbi játékok online szerverei kapcsán meséltek ilyet. Voltak, akik jófejségből csináltak tört vagy akár csak vele kompatibilis szervereket, de a kiadónak fel kellett lépni ellenük, mivel nem akarták elveszíteni a jogaikat.

Ezt nehezen tudom elképzelni.
Inkább arról lehetett szó, hogy valamilyen körülményből az "ráutaló magatartás" volt kiolvasható (vagy annak a veszélye), hogy szabad préda lett a cuccuk.
Egy "jogsértőből" ügyet csinálni elrettentésül egyszerűbb, mint száztizenegyet vinni - és nem minden cég Apple v. Samsung, hogy az üzemi tevékenység szerves része a keresetek megírása.

Sem a levélben, sem magyarázatában nincs szó a jogok esetleges elvesztéséről fel nem lépés esetén*, csak a gyártó nem akarta, hogy a cégét összekössék a hobbiüzemeltetővel. Ennek ezer ésszerű és ésszerűtlen oka lehet; az előbbiek közé tartozik az, hogy ha a jófejek közül valaki éppen berúg vagy elgurul a gyógyszere, és rossz képet fest magáról és a kontaktjairól; netán tesz egy kijelentést, amit a piac rosszul dekódol, mire a gyártó elmagyarázza a piacnak (ami előbb lő, aztán kérdez), hogy csak távoli haverok, a részvények már annyit érnek, amennyit, és azon vagy segít a magyarázat vagy nem.

Kb. ugyanezért tiltják az arra fel nem jogosított alkalmazottak nyilatkozattételét és szivárogtatását mindenhol, ahol gondolnak a piac pánikalapúságára.

* Egyébként létezik ilyen "ha nem véded meg a tulajdonodat, magadra vess" elv a magyar jogban, de messze az szerzői jogtól: http://das.hu/jogi-esetek-es-hirek/mi-is-az-az-elbirtoklas/

Meg a többi, amihez hatósági engedély/közterület kell, és miután kiderült, hogy megy a biznisz, az eredeti tulajdonos hirtelen nem engedélyt/területet kap, hanem vételi ajánlatot, azzal a megjegyzéssel, hogy 24 óra múlva az összeg csökken.

Tán Geszti vágtája volt az első a gengszterszerződések sorában.

De hasonló volt a manyup bedarálása, aztán a megtartók de facto megfenyegetése - csak diszkrét elvonulás nélkül.

A védjegy jogban is van egy ilyen, csak nincs benne szigorú határidő. Ha egy védjegyet elkezdenek fajtamegjelölésként használni (mirelit, dzsipp ... - szándékosan írtam a magyar helyesírás szerint) és nem lépnek fel ellene akkor a védjegy elveszíti a megkülönböztető képességét és lehet törölni. A Xerox-nak sokat és keményen kellett küzdenie amikor minden fénymásolót xeroxnak a fénymásolást meg xeroxozásnak kezdték nevezni.

Nem arról van szó, hogy részletesen megindokolták volna. Simán csak közölték, hogy le kellene állni vele. Én az okáról beszélek, hogy miért kapaszkodnak esetenként olyan dolgok után is, ami régi, nem forgalomban lévő, elvileg nem hoz már pénzt.

A magyar jog teljesen irreleváns az angolszász precedens joggal kapcsolatban, ahol ha precedenst teremtessz, akkor később arra hivatkozva mások is felhasználhatják ellened.

Nem értem, hogy mi nem világos: leírták, hogy nem szeretnék a cégért más társaságnál látni - vagy mert szimplán genyák (akkor kultúrált levelet írtak), vagy mert félreértésre ad lehetőséget, aminek jobb elejét venni.
A rajongók respektálták a kérést és TÚLTELJESÍTETTÉK.

- o -

A precedensjog nem azt jelenti, hogy ha valami tisztán kodifikálva van, akkor azt egy bíró a kedve szerint felrúghatja: a joghézagokban lehet kreatív.

> ha távoli kultúrák média anyagaira vagy kíváncsi, akkor azok döntő részétől el vagy zárva, legfeljebb torrenten tudsz könnyen beszerezni belőlük. Nem is kell távoli kultúra, elég pl. ha a balti államok filmművészete érdekelne.

Es ez a legrosszabb benne :( Probalj meg egy Macskajaj-t, Undergroundot, barmilyen dan Dogma filmet, Hayao Miyazakit, magyar nepmeseket, esetleg az Orosz Barkat*, nem mainstream francia filmet, TV2 ejjeli animaciosfilm valogatast, Filmmuzeumos Cinetrip-Privatfilmeket megtalalni egy ilyen streaming szolgaltaton.

Es en meg csak koca-muveszfilmes vagyok.

*: It was filmed entirely in the Winter Palace of the Russian State Hermitage Museum using a single 96-minute Steadicam sequence shot.