Cui bono?

Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg a médiákban, ahol a januári szmoghelyzet kapcsán vegyes tüzelést jelölték meg bűnbakként. Ismerve a magyar média érzékenységét és szakmai felkészültségét, ez vajon melyik szervezetnek/csoportosulásnak/államszervnek újabb pénzlehúzási kezdeményezésének az előkészítése? Sanda gyanúm, ugyanis, hogy ha mást nem is, de egy levegőtisztasági adó bevezetése várható, ahol van sapka, nincs sapka, minden tüzelőberendezést üzemeltető ingatlantulajdonos számára.
Ha meg kell tippelnem, a szmogot fújó szélirányt, akkor a gázszolgáltatók a tolják a passzátszelet, lévén három folyamat is erősen a zsebükbe vágott az utóbbi időben. A házak hőszigetelése, a vegyes tüzelés terjedése, és a kormány rezsicsökkentés erősen odavert a fenti cégek bevételeinek.
Ismerve a magyar nemzet gázszerelőkel való ellátottságát, azon sem lepődnék meg, hogy a vegyes tüzelés visszaszorítása mellett, az ipari hulladék kondenzációz/okoskazánok kényszerített modernizációja is be fog következni. Ehhez, pusztán csak annyi kell, hogy a bevezetett füstadó, adómentes, kedvezményezett körét kellően modern kazánokra kell méretezni.
Bizony, ez olyan történet, amin nagyon sokan, retkes módon sokat fognak keresni. Keresni fognak a gázszolgáltatók a megugrott fogyasztáson keresztül, a gázkészülék forgalmazók, a bekötést végző akkreditált partnerek, és az engedélyeket kiállítók is. Elég zsíros koncnak hangzik, hogy úgy június, július magasságában valamilyen salátatörvényben áttolják és szeptemberben már szedhetik is érte a sápot.

Hozzászólások

Ismerve a magyar nemzet gázszerelőkel való ellátottságát

Értem mire gondolsz, de igazából én ezt is egy hiányszakmának látom, mint kb az összes szakmunkát. Már vagy 4 hete nem tudok felhajtani egy olyan gázszerelőt, aki tényleg el is jön és megcsinálja a munkát, nem csak megígéri. Sztem már ők is mind külföldön vannak...

Egy öreg ügyvéd barátom mondta pár éve "Figyeld meg Norbikám, itt pár év múlva az utca egyik felét a jogászok, a másik felét a közgazdászok fogják söprögetni, nem marad olyan ember, akinek értelmes szakmája van." :-)

amennyire tudom, az új telepítés, ill csere esetén már csak kondenzációs kazán szerelhető be.

viszont a csere nem kötelező, a jelenleg üzemelő kazánok cirkók addig mehetnek amíg javíthatóak.

mint mondtam, amennyire tudom :))

az alu cső az nem jó bele az biztos.

rozsdamentes acél kell. v valamilyen spec erre tervezett műanyag cső, és teljesen zártak kell lennie, mert túlnyomás van benne ahogy a kazán kifújja az égéstermékeket.

az alacsonyabb hőmérséklet miatt több a kondenzvíz, nem megy ki gőzként a kéményen.

és lehet turbó, vagy nem, a turbónál 2 cső van egymásban, a kölsőn beszívja a levegőt, a belsőn meg kifújja.

nagyjából ennyit tudok.

Tulajdonképpen két műanyag cső egymásban. A külsőn szívja be a levegőt az égéshez, a belsőn meg kifújja az égésterméket (CO2+ egy kevés savas gőz, ezért kell műanyag, vagy inox, vagy ez a furanflex ami szintén valami műanyag).

Illetve az elégetendő levegőt szívhatja egy külön csövön is, akár az oldalfalon átvezetve.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

a kémény újrabérelése is 200 ezres lehet, a belvárosi lakásnál, de ott olyan széles a kémény, hogy 150-es cső is beleesett. és nem kellet sem kibontani, sem falazni semmit

a másik helyen ahol 120-as cső van benne, és az építés során lett betéve, vagyis teljesen bele van építve, milliós költség lehet az alu csövet kicserélni. ez biztos felejtős. és ez csak egy, de kettő van. igaz hogy egyről is elmenne.

Azért az se felejtsük el, hogy a vegyes tüzelésű kazánoknál elég gyakori, hogy minden szart rádobnak (műanyag csomagoló fólia, pet palack, stb...). Így a vegyes tüzelésű kazánok irdatlan káros anyag kibocsájtással rendelkeznek, úgy hogy közben nem is kellene. Jóval kisebb lenne a probléma, ha ez nem így lenne, de sajnos így van. Ráadásul elég nagy az érdektelenség azokban, akik ezt teszik (legalább is a környezetemben, ahol ezt megemlítettem, kb. egy vállrándítással elintézték a kérdést).

Szóval összefoglalva: sok ember szemetet (is) tüzel a vegyesben, amit nem kellene és ezen szokásán nem akar változtatni. Mivel minden vegyes tüzelésű háztartásba nem lehet bemenni, hogy mit dob éppen rá (nem kikényszeríthető, hogy csak valódi tüzelő anyagot pakoljon bele), így nem tudom mi mást lehet tenni azon kívül, hogy lassan kiszorítják a vegyes tüzelésű kazánokat. Mondjuk a modern elektromos gyújtású nyílt égésterű cirkókkal én sem értem mi a baj, mivel jó a hatásfokuk (az őrlángosoknál még értem, hogy sokat fogyaszt feleslegesen az őrláng, illetve elektromos vezérlés hiányában nem tudja kontrollálni az égést és nem tudja megakadályozni az elégtelen égés kialakulását ).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

A szemét égetése ha PVC, vagy gumiszármazék nem megengedhető. Zöld hulladék teljesen jó fűtőanyag, ha kellően alacsony a nedvességtartalma, és megfelelően be van állítva a tüzelőberendezés.
A legnagyobb probléma, ha nem megfelelően előkészített anyagot égetnek, és ez vonatkozik a tűzifára is. Mikor súlyra adják a fát és a tűzépes hetekig áztatja ugyanolyan rossz, mintha szemetet égetnének.
A modern elektromos kazánok minősége minősíthetetlen. Minden szeptemberben, 4-5 kazánpanelt javítok, csak mert a nyári leállás után nincs kedve a kazánnak újraindulni. Mik a tipikus hibák? Szar minőségű, kontakthibássá váló csatlakozók, gyenge, alulméretezett tápáramkörök és meghajtótranzisztorok, gyenge minőségű forrasztások. A legszebb, mikor 2-3 éves kazánban a panelcsere 40-60k között van, és a szerelő elteszi a rossz panelt, miközben egy 2-300 Ft-os alkatrészcserével javítható.
Szóval a nagyon modern, nagyon okos kazánok üzemeltetése netto szopás. Amikor ismerősöm 5 év alatt kifizette a kazánja árát még egyszer különféle javításokra, addig a hagyományos Hőterm kazánomban 20 év után kellett mágnesszelepet cserélni.
Szóval, értem én, hogy kondenzációs, intelligens technológia, csak épp nettó szopás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem feleslegesen látsz lehúzós összesküvést olyan helyre, ahol nincs.
A helyzet csak annyi, hogy az ország nagy részének a rendkívüli hideg, és egyéb itt nem részletezett okok miatt elfogyott a rendes tüzelője. Ennyi, és nem több.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Bocsáss meg, de ebben az országban senkit nem érdekelnek a szegények. A politikának az a lényege, ha a rókát nyúzzák azt úgy csinálják, hogy a róka is akarja.
Kell egy jól kommunikálható, mindenki bőrén érezhető probléma. Ez megvan, lévén a szmogot mindenki érzi. Ráadásul környezetvédelmi, és szeretjük a pandákat, stb.
Kell egy intézkedés ami a pesti panelprolikat nem, vagy csak kismértékben érinti. Ez is kipipálva, mert a vonulgatós pesti népség nagyobbik része távfűtéses vagy gázfűtésű kecóban héderezik. Ráadásul a jól szembeállíthatóak a vegyestüzelésű szegényekkel, "nehogy má'n ingyé legyen a fűtés nekik és idebüdösítsenek nekünk" ideológia mentén.
Kell egy jó előkészítés. Pár riport síró, fulladozó babákkal, néhány cikkecske a szakértőkkel, hogy mindenki képben legyen.
Megszavazni a törvényt, a pénzt beszedetni a kéményseprőkkel, nyuggereket tehermentesíteni, kiírni uzsorások által jól lenyúlható fűtéskorszerűsítési programokat (turbókondenzcirkót minden putriba)
????
Profit!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem elég lenne kidugni az orrodat egy külvárosi utcában egy hűvös hétköznap este és máris rájönnél, hogy nem kell ide összeesküvés-elmélet. Nem lehet megmaradni a rohadt büdös elégetett parketta meg egyéb hulladéktól.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Vidéki vagyok, napi szinten érzem a füstöt, de ez itt a mindennapok része. A bútorlap égetése nem ibolyaillat, de nagyságrenddel jobb, mint amikor mindenki barnakőszénnel, meg olajjal tüzelt. Az igazi probléma, nem az, hogy ilyenekkel tüzelnek az emberek, hanem az, hogy ilyenekkel kénytelenek tüzelni.
A 2 millió közmunkás országában, nem a polgármesteri hivatal előtt kellene ezeknek az embereknek a gereblyét támasztani, hanem az önkormányzat minden egyes létező négyzetméterén fásítani. Majd minden önkormányzatnak vannak, kihasználatlan területei, oda lehetne csinálni neveldéket. Azokat lehetne kapálni, meg gondozni, ugyanis az első 3-4 évben ilyen telepítésekhez kell az élőerő (gyomlálás, bozótírtás). Ez nem most érne be, hanem 20-25 év múlva, energiaerdő formájában.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"gázszolgáltatók"

Márhogy az az egy darab nemzethy?

Az egyetlen problemat a felvetesben az idozitesben latom. 2017 nyara, ami 2017 osszen-telen kezdi ereztetni a hatasat? Nem hiszem. 2018 tavasza orszaggyulesi valasztas, osszel jon az onkormanyzati, 2019-ben meg az EU-s. Szerintem ezuttal is meg fogjak celozni a 2/3-ot, ami legkesobb az ado benyujtasakor eselytelenne valik. Raadasul a szavazotabor jelentos resze videki, es az egyeni korzetek sulya megnott.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Csak a személyes érzékszervi élményeimről tudok beszámolni. A fővárosban lakom és heti több alkalommal futok. Ilyenkor kifutok a városból és vissza (kb 12km). Az út során nyilvánvaló különbség érezhető. Ahogy a perem területre érek, ahol nem távfűtés vagy gáztüzelés van, k*va büdös lesz a levegő. Az egész füst rátelepszik a teljes környékre. A főváros peremén így büdösebb a levegő, mint a városon belül. Ahhoz képest, ami a kéményeken kijön, két tucat dízel kocsi bakfitty.
FB (értsd: fillérb*zó) szomszédaink a családi házukban néhány évvel ezelőtt ki*zták a gázkazánt és betettek egy fatüzelésűt. Azok a társasházi lakók, akik nem cseréltek nyílászárót, szenvednek. Néha kolbászt tudnának füstölni a nappalijukban, pedig látom, hogy rendes fával fűtenek. Nekünk jók az ablakaink, de a szellőztetés megfelelő széljárás esetén elsöprő élmény tud lenni. Az érdekes, hogy maga a tüzelő kolléga kevésbé érzi mindezt. Olyan ez, mint a mobil adótorony specifikus adszorpciós rátája: a szembe lévő többet kap, mint akinek a háza tetején van a szektor sugárzó. Mellékes információ, hogy állítólag akkor éri meg igazán, ha illegális forrásból szerzi be a fát. Gratula. Ami falun nem zavar, az itt a városon belül irritáló. Ha arra vágyom, akkor majd oda költözöm. De addig viszont: köszönöm nem.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."