Hiena blogja

Vásárlói elégedetlenség

 ( Hiena | 2014. július 23., szerda - 9:01 )

Hogy igaz-e a történet, vagy sem azt nem tudom, de adott egy kellemes és népszerű New York-i étterem, aminek a vezetősége szomorúan tapasztalta, hogy a vevői egyre elégedetlenebbek a kiszolgálással. Jó vezetőségként próbáltak változtatni a kiszolgáláson, a személyzet mennyiségén, végül felfogadtak egy kimondottan ilyen esetekre specializálódott céget ami azt javasolta, hogy vizsgálják meg a kiszolgálás minőségének változását. Erre a legalkalmasabbnak az étterem belső kamerarendszerének a felvételei tűntek.

Miért nem veszek iPhonet?

 ( Hiena | 2014. július 20., vasárnap - 19:25 )

Mikor a kezembe kerül egy új, épp csúcskategóriának kikiáltott okostelefon, mindig eszembejut, vajon mennyi extra "szolgáltatást" tett az adott verzióba a gyártója.Vajon milyen mennyiségű szoftveres időzített bomba ketyeg a készülékeinkben, arra várva, hogy a megfelelő kezek érintésére kiszolgáltasson minden olyan adatot rólunk, amit csak egy ilyen készülék tárolhat?

Egy szívmelengető történet

 ( Hiena | 2014. július 14., hétfő - 20:35 )

avagy íme az emberiség legalja.
Sokan tartanak "betegnek", kegyetlennek, csak azért mert nem vagyok hajlandó rózsaszínben látni a világot, és az emberiséget olyannak tartom amilyen. Emiatt ritkán tudnak meglepetést okozni, de néha beleszaladok olyan dolgokba, amik mellett nem tudok elmenni. No, nem azokon a videókon vagy fotókon és ahol embertársaink irtják egymást vagy épp a faunát, ilyen-vagy olyan ürügy mentén. A halál és a vér látványa nem tud kiakasztani. Legfeljebb az szokott feldühíteni, ha amatőrök munkáját látom.

Aranyozott USB kábel esete

 ( Hiena | 2014. június 29., vasárnap - 14:21 )

Pár hete ment ismerősökkel a viccelődés az aranyozott audiofil ethernet kábelen. Aki látta már a TCP/IP belső világát, annak a sebességét, és rendelkezik némi alapszintű matematikai képességekkel, az beláthatja, hogy egy dedikált két pont közötti, zenehallgatásra kihegyezett streaming hálózatnál, elég sanszos, hogy a forrás és a DAC között pont a kábel miatt legyen a szűk keresztmetszet.

Another world - the movie

 ( Hiena | 2014. június 17., kedd - 10:56 )

Emlékszik valaki az Another world-re?
Itt egy kis ízelítő, hogy milyen lenne filmben:
http://vimeo.com/96120254

Akit érdekel, az megnézheti, hogy hogyan készült:
http://www.anotherworld-themovie.com/index.html

Via: Gabucino

Így veszítsd el kuncsaftodat

 ( Hiena | 2014. június 16., hétfő - 14:44 )

Ma felhívott a VízÉlet Kft.*, hogy ivóvízhálózat minőség felmérést végeznek Mocsárfalván, és ha rossz a vízminőség segítenek támogatást szerezni víztisztító beszereléséhez. Nos, ez kissé meglepő volt, lévén ismeretségi körömben tudott, hogy a telefonszámom üzletkötőnek való megadása, az oly gyakran felajánlott ingyenes temetés előrehozott, kötelező jellegű beváltásával egyenértékű.

CUPS craps

 ( Hiena | 2014. június 15., vasárnap - 11:30 )

Hogyan lehet két perc alatt több napos hibakeresést csinálni CUPS alatt?
Kell hozzá egy PC, két USB nyomtató, és a CUPS nevezetű ipari hulladék. Első lépésként csatlakoztassuk a nyomtatókat és kapcsoljuk be. Telepítsük a CUPSban mindkettőt és állítsuk be az egyiket alapértelmezett nyomtatóként. Nyomtassuk ki a tesztoldalakat. Örüljünk. Kapcsoljuk ki a számítógépet és a nyomtatókat, majd pár nap múlva kapcsoljuk be, és kapcsoljuk be azt a nyomtatót, amelyik nem az alapértelmezett.

Tesla Motors szabadon felhasználhatóvá tette szabadalmait

 ( Hiena | 2014. június 13., péntek - 8:54 )

Mindenki kedvenc IRL Tony Starkja, Elon Musk blogbejegyzésében jelentette be, hogy szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá teszik a Tesla Motors által jegyzett szabadalmakat. Mielőtt a "peace, love, and open-source" hívők meggyújtanák a füstölőt érdemes a felszín alá nézni.

Kis magyar abszurd

 ( Hiena | 2014. június 5., csütörtök - 14:53 )

Megy a hiszti a bevezetendő reklámadó után. Érdekes módon a törvény most úgy lett megalkotva, hogy a reklámokon masszívan kereső nagy szolgáltatókon verjék le a pénzt, akik ilyen vagy olyan módon éveken át képesek, milliárdos forgalom mellett veszteségesen üzemelni. Ennek kapcsán megjelent egy cikk az Indexen, hogy a seggfájós szolgáltatók, most bizony elsötétítenek! Nos, erre csak annyit tudok mondani, hogy érték nem vész el, úgyhogy tegyék csak.

Who done sudo, voodoo?

 ( Hiena | 2014. május 29., csütörtök - 9:43 )

Vannak szoftver eszközök amit az ember napi szinten használ és fogalma sincs arról, hogy az adott dolog megalkotásának milyenek a körülményei. Ilyen példának okáért a sudo. Hackaday stábjának volt olyan szerencséje, hogy a MakerFair egyik estéjén épp az O’Neil’s San Mateo Pub-ban tartottak tintázást barainstormingot, mikor összefutottak Robert Coggeshall-al, aki megosztotta velük a parancs születésének a történetét, ami a szokásos, adott egy probléma és hackkeljünk rá egy megoldást történet.

Googlenél melózni királyság

 ( Hiena | 2014. május 28., szerda - 17:17 )

Sokan kapnak spontán merevedést, ha meghallják a Google nevét mint munkaadóét. Mert hát a csokigyárnak sikerült az agyakba égetni, hogy náluk milyen jó dolga is van a dolgozónak. Nos, ezt az imaget teszi helyre egy picit, a nagy G-nek dolgozó alvállalkozó egyik volt munkatársa.

Cannon Pixma IP2500 quick and dirty telepítése Debian Wheezy alá

 ( Hiena | 2014. május 25., vasárnap - 19:52 )

Úgy esett, hogy beesett egy ilyen nyomtató, és ha már hozzám került, be is akartam üzemelni.
Probléma 1: Wheezyben nincs hozzá CUPS driver.
Probléma 2: A többi driver sem megy vele.
Probléma 3: Canonnál 2007-es az utolsó Linuxos driver. Ez utóbbit, pár aktuális lib-re mutató (libpng, libtiff, stb) symlink létrehozásával életre lehet kelteni és lehet nyomtatni parancssorból, csak nem ugyanaz az érzés.

Gyors megoldás, alábbi két file letöltése:

Újabb trolltörténet

 ( Hiena | 2014. május 13., kedd - 9:31 )

A tegnapi blogpost után olvastam az alábbi, hasonló kaliberű történetet.
A IT security részét mindig is vegyes érzelmekkel figyeltem, mert mint az égvehagyott teraszlámpa a bogarakat, úgy vonzza a ifjú titánok degeneráltabb részét. Ezek egy része aztán felnő és komoly biztonsági szakember lesz, a másik része viszont jól megérdemelten elmélkedhet, két seggrepacsi közt, a börtönben, hogy mennyire is volt L33T.

Kemény volt a hétvége

 ( Hiena | 2014. május 12., hétfő - 19:39 )

Addig, míg nálunk sokan az igát húzták a munkanap áthelyezés miatt, a világ élesebb elméjű része tovább termelte a szociofilozófiai kérdést feszegető gyöngyszemeket. Íme három szemelvény a hétvégi termésből:

Remake, avagy lenyesték a bíró golyóit

 ( Hiena | 2014. május 11., vasárnap - 16:25 )

Tegnap mozidélutánt tartottunk, ennek keretében párommal megnéztük az elmúlt 2 év három termékét. Két remaket és egy eredetit.
Ahogy várható volt kissé vegyes érzelmekkel álltam fel a székből.

US 8,676,045 Amazon szabadalom

 ( Hiena | 2014. május 9., péntek - 8:15 )

A szabadalmi rendszert, különösen az amerikai, a szememben egy csökevényes, beszántandó intézmény, különösen, amikor ilyen remek szabadalmakat termel ki magából:
Stúdió elrendezés és eljárás kép és/vagy videórögzítésre

Liberális rendőrség

 ( Hiena | 2014. április 1., kedd - 18:28 )

Akár ma is lehozhatták volna, de tegnapi. Annyira abszurd, hogy már egy fél órája röhögök rajta.
http://www.newyorker.com/online/blogs/shouts/2014/03/libertarian-police-department.html

Butthurt Mozilla Dev-ek és más finomságok

 ( Hiena | 2014. március 26., szerda - 9:46 )

Betanews-on olvastam először, aztán az El-reg is hozta, hogy a homoszexuális fejlesztők felhördültek és bojkottra szólítottak fel az új Mozilla főnök kinevezése miatt. Ugyanis, mint kiderült, Brendan Eich úr, évekkel ezelőtt, komolyabb összeggel támogatott egy homoszexuálisok összeházasodásának legalizálása ellen kampányoló szervezetet.

CL-815 ide-sata adapter bekötés és a Catalyst driver javítás 3.13-as kernelhez

 ( Hiena | 2014. március 18., kedd - 22:58 )

Röviden:
Az előbbi egy 1600 ft körüli adapter. Általában egy műanyag zacsiban szállítják leírás nélkül. A panelon lévő feliratok elég ellentmondásosak, mert a panel mindkét oldalán ugyanott vannak.
A helyes bekötés:
Tápcsatlakozó (fehér 4 pines) melletti SATA csatlakozó az eszköz csatlakozó. Ide megy a SATA kábel, ha IDE eszközt akarunk SATA alaplapra dugni.
A tápcsatlakozótól távolabbi, az ide host mód csatlakozója, ide megy a kábel ha SATA eszközt akarunk csatlakoztatni IDE-s alaplapra.
Mindkét esetben kell táp a panelnak és az eszköznek is.

Linux 3.13 és az Nvidia 143

 ( Hiena | 2014. március 4., kedd - 19:23 )

Történt, hogy az eddigi itthoni filmnézegetős/netezős D525 alapú gépet le akartam cserélni egy kicsit erősebbre és kicsit Windowsosabbra. Kéznél is volt egy cégtől guberált P4M800S-es gép, egy GeForce FX 5200-as kártyával, XP matricával. Nosza, Debian telepítés, aztán jön a meglepetés, hogy az alaplapi integrált hálókártya nem megy. Némi netezés után kiderült, hogy 3.x szériában, 3.5 felett érdemes próbálkozni. Kerneltöltés, pótcselekvés, pöcc, röff. Háló van, hang van, kép van, minden van.

A világ megérett...

 ( Hiena | 2014. február 24., hétfő - 23:18 )

Vannak pillanatok, mikor szeretném ha átlagos, kedves kis álmaim beteljesülnének. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak armageddon, világégés, dögvész, pusztulás. Annyi aprócska kérésem lenne, hogy ha megoldható célzott legyen a dolog.
Kezdődhetne ennek a kislánynak a szüleivel:
http://m.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=11208173
És folytatódhatna ezzel a bűnözőzsenivel:
https://twitter.com/DaW0at_

Mi öli meg a kreativitást?

 ( Hiena | 2014. február 12., szerda - 10:42 )

Van valami a levegőben, mert már ötödik helyről linkelik, postolják nekem vagy Ken Robinson TED-en elhangzott beszédét vagy az abból gyártott, feliratozott gif-et (oh, milyen kreatív). A postok, levelek vége általában picsogás, hogy "már tudom, miért nem alkotok semmit", "iskola szívás", "így nem lett belőlem senki", és társai.

Lapozási hiba PIC módra

 ( Hiena | 2014. február 11., kedd - 10:32 )

Azt mondják a PIC programozás olyan mint a biciklizés: Ha egyszer megtanulta az ember, akkor mindig tudni fogja.
Ennek ellenére most sikerült esnem egy szépet, pofára, ahogy kell. Mentségemre legyen mondva, két éve nyúltam utoljára PIC-hez, de akkor is ciki.
Épp egy soros mérés-adatgyűjtőt reszelek, ahol egy trigerre a PIC két ADjének az értékét, nyersen köpködi ki a soros portra. Ez ugye elég alap dolog, nulláról egy óra alatt megírható. Hogy csavar legyen benne kell mind a 10bites felbontás, csak mert egyszer él az ember.

NavSpark Indiegogo kampány

 ( Hiena | 2014. január 19., vasárnap - 17:16 )

Aki valaha is épített valamilyen robotot, az találkozott a navigáció problémájával. Ha netán ez a robot a szabad ég alatt lődörögne akkor az első logikus lépés a GPS használata. Az Ebay tömve olcsóbbnál, olcsóbb GPS boardokkal, az egyetlen probléma, hogy ezek mind plusz áramfelvételt és komplexitást adnak a rendszerhez. Eddig nem igen volt olyan modul, ami egy chipen megoldaná a GPS vevő és generikus kontroller kettősét..