Hiena blogja

Liberális rendőrség

 ( Hiena | 2014. április 1., kedd - 18:28 )

Akár ma is lehozhatták volna, de tegnapi. Annyira abszurd, hogy már egy fél órája röhögök rajta.
http://www.newyorker.com/online/blogs/shouts/2014/03/libertarian-police-department.html

Butthurt Mozilla Dev-ek és más finomságok

 ( Hiena | 2014. március 26., szerda - 9:46 )

Betanews-on olvastam először, aztán az El-reg is hozta, hogy a homoszexuális fejlesztők felhördültek és bojkottra szólítottak fel az új Mozilla főnök kinevezése miatt. Ugyanis, mint kiderült, Brendan Eich úr, évekkel ezelőtt, komolyabb összeggel támogatott egy homoszexuálisok összeházasodásának legalizálása ellen kampányoló szervezetet.

CL-815 ide-sata adapter bekötés és a Catalyst driver javítás 3.13-as kernelhez

 ( Hiena | 2014. március 18., kedd - 22:58 )

Röviden:
Az előbbi egy 1600 ft körüli adapter. Általában egy műanyag zacsiban szállítják leírás nélkül. A panelon lévő feliratok elég ellentmondásosak, mert a panel mindkét oldalán ugyanott vannak.
A helyes bekötés:
Tápcsatlakozó (fehér 4 pines) melletti SATA csatlakozó az eszköz csatlakozó. Ide megy a SATA kábel, ha IDE eszközt akarunk SATA alaplapra dugni.
A tápcsatlakozótól távolabbi, az ide host mód csatlakozója, ide megy a kábel ha SATA eszközt akarunk csatlakoztatni IDE-s alaplapra.
Mindkét esetben kell táp a panelnak és az eszköznek is.

Linux 3.13 és az Nvidia 143

 ( Hiena | 2014. március 4., kedd - 19:23 )

Történt, hogy az eddigi itthoni filmnézegetős/netezős D525 alapú gépet le akartam cserélni egy kicsit erősebbre és kicsit Windowsosabbra. Kéznél is volt egy cégtől guberált P4M800S-es gép, egy GeForce FX 5200-as kártyával, XP matricával. Nosza, Debian telepítés, aztán jön a meglepetés, hogy az alaplapi integrált hálókártya nem megy. Némi netezés után kiderült, hogy 3.x szériában, 3.5 felett érdemes próbálkozni. Kerneltöltés, pótcselekvés, pöcc, röff. Háló van, hang van, kép van, minden van.

A világ megérett...

 ( Hiena | 2014. február 24., hétfő - 23:18 )

Vannak pillanatok, mikor szeretném ha átlagos, kedves kis álmaim beteljesülnének. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak armageddon, világégés, dögvész, pusztulás. Annyi aprócska kérésem lenne, hogy ha megoldható célzott legyen a dolog.
Kezdődhetne ennek a kislánynak a szüleivel:
http://m.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=11208173
És folytatódhatna ezzel a bűnözőzsenivel:
https://twitter.com/DaW0at_

Mi öli meg a kreativitást?

 ( Hiena | 2014. február 12., szerda - 10:42 )

Van valami a levegőben, mert már ötödik helyről linkelik, postolják nekem vagy Ken Robinson TED-en elhangzott beszédét vagy az abból gyártott, feliratozott gif-et (oh, milyen kreatív). A postok, levelek vége általában picsogás, hogy "már tudom, miért nem alkotok semmit", "iskola szívás", "így nem lett belőlem senki", és társai.

Lapozási hiba PIC módra

 ( Hiena | 2014. február 11., kedd - 10:32 )

Azt mondják a PIC programozás olyan mint a biciklizés: Ha egyszer megtanulta az ember, akkor mindig tudni fogja.
Ennek ellenére most sikerült esnem egy szépet, pofára, ahogy kell. Mentségemre legyen mondva, két éve nyúltam utoljára PIC-hez, de akkor is ciki.
Épp egy soros mérés-adatgyűjtőt reszelek, ahol egy trigerre a PIC két ADjének az értékét, nyersen köpködi ki a soros portra. Ez ugye elég alap dolog, nulláról egy óra alatt megírható. Hogy csavar legyen benne kell mind a 10bites felbontás, csak mert egyszer él az ember.

NavSpark Indiegogo kampány

 ( Hiena | 2014. január 19., vasárnap - 17:16 )

Aki valaha is épített valamilyen robotot, az találkozott a navigáció problémájával. Ha netán ez a robot a szabad ég alatt lődörögne akkor az első logikus lépés a GPS használata. Az Ebay tömve olcsóbbnál, olcsóbb GPS boardokkal, az egyetlen probléma, hogy ezek mind plusz áramfelvételt és komplexitást adnak a rendszerhez. Eddig nem igen volt olyan modul, ami egy chipen megoldaná a GPS vevő és generikus kontroller kettősét..

Samsung Galaxy Ace touchscreen újrakalibrálási útmutató

 ( Hiena | 2013. december 25., szerda - 19:43 )

Touchscreen csere után, adott esetben szükség lehet újrakalibrálásra. Ezt könnyedén megtehetjük a *#*#2664#*#* kódsor beütésével. Természetes, hogy ez utóbbi egy félrekalibrált touchpanel esetén nem fog menni. Ilyenkor a helyes eljárás a következő:
1. Kapcsoljuk be a telefont.
2. Forgassuk lapjával a hüvely és mutatóujjunk közé, valamivel a gombsor felett.
3. Hajlítsuk be a karunkat kissé, hogy a telefonunk a mellkasunk felé nézzen.
4. Hirtelen mozdulattal távolítsuk el magunktól a telefont és csuklóval adjunk perdületet a készüléknek.

Egy kockázati befektetés margójára

 ( Hiena | 2013. december 14., szombat - 15:17 )

Többször volt téma az oldalon, hogy ki-mibe fektetne be pénzt, mekkora és milyen kockázatok vannak, miért nem érdemes befektetni, stb. Néha aztán születnek olyan posztok amik kellemes szórakozást nyújtanak, a dilettantizmusukkal, valóságtól elrugaszkodott, félinformációkból, ideológiákból levont következtetéseikkel. Különösen, mert az egyik hobbim, hogy kisebb-nagyobb összegeket szoktam különféle kutatásokba, vagy épp kisebb cégekbe befektetni. Az alábbiakban az egyik, épp folyamatban lévőm befektetésem történetét osztanám meg.

Jelentés a Sandy Hook mészárlásról

 ( Hiena | 2013. november 27., szerda - 22:57 )

2012 december 14.-én reggel Adam Lanza fejbe lőtte békésen alvó édesanyját, majd elugrott a Sandy Hook általános iskolába, ahol végzett 20 első osztályos kisgyermekkel, 6 felnőttel és végül saját magával. Közel egy évvel az esemény után elkészült az ügyészségi jelentés, mely igen érdekes képet fest az elkövetőről, aki a klasszikus vallási vagy politikai okból elmeroggyant tömeggyilkos helyett, az egyszerű, anyuci pincéjében lakó kockával bővíti az illusztris társaságot.

Képmutatás

 ( Hiena | 2013. november 5., kedd - 10:29 )

Mai Metróban található egy cikk, hogy az üresen árválkodó üzlethelyiségek kirakataiból mostantól sikeres, magyar vállalkozók arcai néznek le ránk. Az ötlet erősen pedzegeti az iróniaérzékemet, lévén, ennél képmutatóbb megoldást nem is találhattak volna, egy, a magyar gazdaság állapotának fokmérőjére. Ugyanis az üres belvárosi kirakatok körbetapétázása, akármennyire is esztétikussá teszi, az amúgy apokaliptikus filmek háttereként remekül funkcionáló utcákat, nem hoz megoldást.

Gravity sucks...

 ( Hiena | 2013. november 2., szombat - 18:23 )

...IMAX-ban is.

Linuxdesktop vs. flashplugin

 ( Hiena | 2013. október 30., szerda - 22:04 )

A mai webbel, youtubbal és tsai.-val fertőzött világunkban létkérdés, hogy egy asztali operációs rendszer böngészője alapértelmezetten támogassa a flash lejátszást. Az Adobenak hála van is flash plug-in a legnépszerűbb linuxos böngészőkhöz, csakhogy akad itt némi aprócska bökkenő:

Trollok életre keltek

 ( Hiena | 2013. október 28., hétfő - 8:37 )

Hogy ne lógjak ki az írásban szereplők közül. Szóval, repost és like:
http://modoros.blog.hu/2013/10/27/a_trollok_eletre_keltek

Good citizen

 ( Hiena | 2013. október 19., szombat - 17:33 )

Newgrounds fingós, obszcén felhozatalában is akad egy-egy gyöngyszem:
http://www.newgrounds.com/portal/view/626703
Remekül rávilágít az emberi gondolkodás korlátaira.
És ha már gondolkodásnál tartunk, egy kis gazdasági szösszenet, egy kijelzőjavítás kapcsán:

Function 2013 party report

 ( Hiena | 2013. szeptember 14., szombat - 12:01 )

Mottó: Ezt még kurvára megbánom hétfőn...

5 óra alvás: megvan
takony időjárás: megvan
partycucc: megvan
gyomorfàjàs: megvan
morgàs a párommal: megvan
Lét's party.

10:45 Megálltunk Tárnokon és várunk. Félsővezeték szakadàs, plusz baleset.
11:05 Android faszàn belefagy a posztíràs közben bejövő telefonhívásba. Google quality.
11:40 Áttereltek minket egy másik vonatra, de ez is csak dekkol egyhelyben. Kényelmesen beágyazodok egy német turistacsoportba. Állunk és várunk. Asszony szerint min 2 óra késés.

Fuuuuuu...nction

 ( Hiena | 2013. szeptember 13., péntek - 17:09 )

Úgy tűnik, események szerencsétlen összjátéka folytán, az idei Function party kimarad. Még szervezkedek egy kicsit, de 80% az esély, hogy csatlakozom a hiányzó amigok táborához.
Amúgy hiányólom, a régi kupès vasúti vagonokat. Idegtèpő amikor egy 4 gyerekes család belakja az egész motorvonatot. A legrosszabbak az üvöltőkorú gyerekek, akik képesek végigüvölteni, sikoltozni, rohangàlni a 1.5 órás utat.
Tudom, én is ilyen voltam és az enyémeim is ilyenek lesznek, de akkor is kimerítő 10 órá meló után.

Gondolatot és történések

 ( Hiena | 2013. augusztus 7., szerda - 11:11 )

Új hobbim van: Elmesélem a sikereimet másoknak, mert semmivel sem lehet úgy elrontani egy magyar ember napját, mint amikor más sikereiről hall.

Felhívott egy ember, gratulált és közölte,hogy felkerültem egy nyereménylistára. Már csak a nevemet, a címemet és a személyi igazolvány számomat kell hozzá megadnom.
Erre én is gratuláltam neki és közöltem, hogy felkerült egy listára, már csak a nevét és a címét,és a személyi igazolvány számát kell hozzá megadni.
Kissé óvatosan megkérdezte, milyen listára került fel?

Google Chromecast megtörve

 ( Hiena | 2013. július 29., hétfő - 22:11 )

A napokban jelent meg a Google értelmetlen vacka csúcskütyűje és alig pár nap elég is volt, hogy szétcincálják.
A GTV Hacker blogján részleteket közöl arról, hogy miképp is sikerült megtörni és egyedi, módosított kernelt feltölteni a készülékre.
Csak egyetlen sort emelnék ki a cikkből:

NEC LA1427FMW fehér csík hiba javítása

 ( Hiena | 2013. július 27., szombat - 17:56 )

A címben szereplő monitor az NEC Multisynk monitorcsaládjához tartozó 14"-os 1024x768-as felbontást tudó LCD "multimédia" monitora. Egy időben, Németországból tömegesen hoztak be ilyen monitorokat használtan és 10-15k HUF körüli áron sózták a nép nyakára.

Function 2013

 ( Hiena | 2013. július 27., szombat - 11:40 )

Uraim, indítsák a compilereiket, már csak másfél hónap a partiig!

A közösség ereje

 ( Hiena | 2013. július 22., hétfő - 21:05 )

Ma esti tanmesénk arról szól, hogy adminként, szerkesztőként, mit is várhat el az ember a weboldalán kialakuló közösségtől, crowfoundingtól és társaitól. Akik nem nem szeretik a hosszú bejegyzést, azoknak elárulom: Igen, azt, a lipicai fajtából.

Kisvállalati szavazás és ami mögötte volt

 ( Hiena | 2013. július 18., csütörtök - 9:17 )

Pár hete feldobtam egy szavazást, aminek a hátterében egy ismerőssel történő beszélgetés volt. Ezen ismerősöm afféle vérbeli vállalkozó, immáron ötödik vagy hatodik cégét nyúzza. Alkalmazotti szemmel nézve, sikeresnek is lehet mondani, hiszen nem úszik adósságokban, immáron a harmadik új építésű házát fejezi be, saját magának osztja be az idejét, kutya, macska, gyerek, lapostévé, stb.

Mplayer törött, szemetelt teljes képernyős videolejátszás bug

 ( Hiena | 2013. július 11., csütörtök - 21:48 )

Van itthon egy ECS TIGD-CI3 alaplappal (D525 proci+minden integrálva)szerelt gép ami annó ökoszerver projectnek indult, aztán a tipikus projectátfutási időmnek hála (min. 2.5 év), valahol megállt mint netezős, filmnézős, fileszerver.