Hiena blogja

Cui bono?

 ( Hiena | 2017. február 13., hétfő - 8:59 )

Az elmúlt hetekben több cikk jelent meg a médiákban, ahol a januári szmoghelyzet kapcsán vegyes tüzelést jelölték meg bűnbakként. Ismerve a magyar média érzékenységét és szakmai felkészültségét, ez vajon melyik szervezetnek/csoportosulásnak/államszervnek újabb pénzlehúzási kezdeményezésének az előkészítése? Sanda gyanúm, ugyanis, hogy ha mást nem is, de egy levegőtisztasági adó bevezetése várható, ahol van sapka, nincs sapka, minden tüzelőberendezést üzemeltető ingatlantulajdonos számára.

V mint vérbosszú

 ( Hiena | 2017. február 5., vasárnap - 13:23 )

A kétezres évek környékén kezdődött Hollywood próbálkozása a képregény adaptációkkal. Többsége ezeknek a műveknek, elég vegyesre sikeredett, kellett némi idő mire ráéreztek a megfelelő kezelésére. A filmek leggyakoribb hibája az volt, hogy túlságosan hozzányúltak az eredeti anyaghoz, felhígították, mainstreammé próbálták tenni.
V, mint vérbosszú furcsa módon az a mű, amit pont az eredeti forrás "ráncfelvarrása" tesz nézhetővé.

Puliflllppppprrrrr

 ( Hiena | 2017. január 27., péntek - 9:44 )

Most olvasom, hogy kiválasztásra került az Google Lunar Xprize döntőbe jutott öt csapata. SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, TeamIndus, Hakuto rendelkezik indítási szerződéssel különféle űreszközök kilövésével foglalkozó céggel. A listából valahogy hiányzik a magyar csapat neve. Csak nem sikerült Astrobotic-nak kiköhögni, azt az alig 1.5 millió dollárt? Miért nem lepődök meg ezen?

Karácsonyi hack

 ( Hiena | 2016. december 25., vasárnap - 11:22 )

Olvasom a Fejérmegyei Hírlap tegnapi számát, benne egy oldalas cikkel a miniszterelnökünkkel. A cikk olvasása közben szemet szúrt, egy túlságosan is "őszinte" mondat mit követett még pár. Bizony médiahack áldozata lett a karácsonyi évértékelő. A kiadó azóta már bocsánatot kért a megjelentekért.

Internet térkép, 1973

 ( Hiena | 2016. december 16., péntek - 15:42 )

David Newbury a Art Track kezdeményezés fejlesztője érdekes kortörténeti dokumentumot talált édesapjától kapott papírok közt válogatva. Az öreg Newbury Carnegie Mellonban dolgozott a 70-es évektől kezdve, és ott került hozzá az ősinternet akkori kiépülésének a térképe. Hogy pontosan milyen dokumentum része volt eredetileg a térkép még kérdéses, de egy 1974-es NASA jelentésben (6. oldal)már kiépültebb hálózat található.

Mit csinál a fordító?

 ( Hiena | 2016. december 15., csütörtök - 14:40 )

Ma futottam rá a Compiler Explorer oldalra. A bal oldali mezőben megadott C/C++ forráskódot, a jobb oldali mezőben, valós időben fordítja assembly-re különféle fordító verziókkal és architektúrákra. Nagyon érdekes látni, hogy különféle architektúrákon, milyen eltérések vannak a fordított kódban.

LUKS who's talking now?

 ( Hiena | 2016. november 16., szerda - 22:52 )

Kedvenc Linuxos mottóm, hogy ami működik, azt úgyis elbasszák. Vegyük példának okáért a LUKS-ot. Mi az a LUKS? Linux Unified Key Setup, egy egységesített lemeztitkosítási eljárás, aminek az eredeti célja az lett volna, hogy platformfüggetlenül lehessen kezelni a különféle titkosított merevlemezeket. Oh, és nem csak lemeztitkosítás de még szabványosított jelszókezelési eljárás is akart lenni.

Linux stabilitás 2016

 ( Hiena | 2016. november 1., kedd - 16:46 )

Testvérem gépe, feldobta a talpát, de vajon hogyan is? Stílszerűen, öngyilkos lett.

Google felvételi interjú

 ( Hiena | 2016. október 18., kedd - 8:26 )

Mindig kicsit felvidít, mikor az aktuális "jócégről" kiderül, hogy ők sem jobbak a többi egy tucat, tizenkettő multinál. Most éppen egyesek kedvenc nagy testvére, a Google futott bele egy PR pofára esésbe.

Emberi relációk

 ( Hiena | 2016. október 4., kedd - 20:22 )

Egy ideje amatőr fejvadászt játszom és embereket próbálok felhajtani a céghez. Így, lassan két év után rávilágított, hogy mennyire nincsenek egyszerű helyzetben a főállásúak sem. Most például forrasztani tudó emberek kellenének a csapatba, és igen lehangoló a kép, de erre még visszatérek a végére.

Lábonlövés Youtube módra

 ( Hiena | 2016. szeptember 22., csütörtök - 20:10 )

Ha az előző poszt írásakor megkérdezte volna valaki, hogy mi lesz a Youtube következő húzása, azt mondtam volna, hogy a közösségi moderálás. A reklámelhelyezési és kifizetési cécó után, ugyanis a logikus lépés az lett volna, ha fenti ügyintézés felpörgetéséhez, a tartalomgyártókkal és fogyasztókkal közös konszenzust tudnak kialakítani. Erre a közösségi moderálás látszik a legkézenfekvőbbnek. De csak látszik. A moderálás, mindig is közösségfüggő, és a moderátorok tevékenysége nagyban meghatározza a közösség arculatát.

Youtube "cenzúra"

 ( Hiena | 2016. szeptember 9., péntek - 14:24 )

Lassan egy hónapja figyelem a Youtube vloggerek vergődését a Youtube régi/új tartalomszabályzatának a hirtelen betartatásából eredően. A dolog nem új, hanem már 2012 óta élő dolog, csak úgy egy éve kezdtek a tartalmak készítői értesítéseket kapni, és csak most érte el egyes "kiemelkedő netes személyiségek" érzékelési küszöbszintjét, értsd. most nyúltak először igazándiból a zsebükben.

Falcon9 kablam

 ( Hiena | 2016. szeptember 1., csütörtök - 21:26 )

Javítás: Ahogy BaT kolléga is rávilágított a hozzászólásban, a rakéta nem újrahasznosított első fokozat volt. Mentségemre legyen mondva, hogy a nagy konteo keresés közben már nekem is átcsúszott a konteóból pár infó.

The Lord Inquisitor - Prologue [UHD]

 ( Hiena | 2016. augusztus 30., kedd - 20:37 )

Ilyen amikor a megszállottság találkozik a hozzáértéssel és a tehetséggel.
https://www.youtube.com/watch?v=cZc6cr6G2E4
A háttér, a környezet, a modellek kidolgozottsága, már-már tökéletes. Ami érezhetően hiányzik egy jó mocap felszerelés, és egy, a WH40k világát kellően ismerő, profi rendező. Plusz a pénzszivattyú Games Workshop áldása.

fglrx, Debian, meg a kernelfejlesztők varázslata.

 ( Hiena | 2016. augusztus 29., hétfő - 22:21 )

Radeon tulajdonosként, ezidáig, nem sok bajom volt a grafikus driverrel. A legtöbb esetben "simán ment", értsd 1-2 nap elbaszásával, az ATI/AMD által adott telepítő és volt öröm, boldogság, lévén a grafikus lassítás, khm gyorsítást, legfeljebb a videólejátszásnál használtam ki.

IoS (gyk. Internet of Shit)

 ( Hiena | 2016. augusztus 22., hétfő - 10:24 )

Nincs twitter accountom, így eddig elkerülte a figyelmemet ez a szösszenet. Pár szösszenet az oldalról:
Ramsonware termosztátra
Wifi jelszót leakelő kancsó
Gmail hozzáférést szabadon hagyó hűtő

Samsung, ez most komoly?

 ( Hiena | 2016. augusztus 1., hétfő - 11:03 )

Vettünk egy porszívót. Az eladó közölte, hogy termékregisztrációért cserében kapunk egy év garancia kiterjesztést. Gondoltam, hát legyen. Elmentem a my.samsung.hu oldalra kiválasztottam a Termék regisztációt, elkezdtem megadni a személyes adataimat, majd ezek a kérdések fogadtak:
Adjam meg 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire vagyok:

Kockázatvállaló 										
Meleg szívű, szívélyes 										
Érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam									
Követem a trendeket és a divatot 										

Érdekes cikk egy sikeres vállakozóról

 ( Hiena | 2016. július 27., szerda - 11:12 )

Szembejött egy cikk az Indexen, ami egy sikeres, milliárdos magyar vállalkozó portréját festi meg.

Tendenciák

 ( Hiena | 2016. július 24., vasárnap - 11:13 )

Úgy jó nyolc évvel ezelőtt kirámoltam a szobámat takarítási, festési céllal. A több köbméternyi könyvet, vázlatrajzot, elektronikai hulladékot, és egyéb IT cuccot felrámoltam a használaton kívüli galériára, mondván,egyszer majd szétválogatom. Aztán jött az élet, és úgy hozta, hogy két héttel ezelőtt sikerült komolyabban nekiállni a válogatásnak. Az instant nosztalgiafaktoron kívül realizáltam, hogy majd kétszáz, korábbi archiválásból származó CD és DVD-vel állok szemben.

Jótanácsok tóra ruccanó pöstieknek.

 ( Hiena | 2016. július 10., vasárnap - 23:13 )

Kedves fővárosi, autós embertársaim lemmingek!
(Bár ezúton kérek elnézést a lemmingektől, lévén csak a Walt Disney féle természetfilm óta kerülte be a köztudatba, mint a sziklákról ész nélkül leugró állatocskák, holott ez csak egy népi legenda alapján készített, állatkínzó filmjelent volt.)

Szóval, mint a velencei-tó környékén élő ember élnék pár jó tanáccsal és ötlettel, hogy a nyaratok bosszúságoktól mentes legyen.

Kocka szobadísz

 ( Hiena | 2016. július 6., szerda - 17:34 )

Több mint 42000 tranzisztor, 256 byte ram, több mint 10000 LED, 16 bites busz, max. 20kHz órajel sebesség. 15 négyzetméter processzor felület, 3 négyzetméter memória felület. És mindez alig 500W fogyasztással. De legfőbb, hogy vizuálisan lehet debugolni a regiszterek és céláramkörök állapotát!
Ez kérem: Megaprocesszor

Majdnem HR-es droid

 ( Hiena | 2016. június 30., csütörtök - 7:29 )

Linkedin-en rendszeresen betalálnak a különféle fejvadász cégek emberei, akiknek csak reklámmal van tele a profiloldala. Az ilyeneket, rendszerint, spamként jelentem is a Lnkedin felé. Bocsánat fejvadász srácok és lányok, ez egy ilyen világ, ha pénzt akartok csinálni belőlem, akkor vegyétek a fáradtságot, hogy elolvassátok a profil oldalam vagy fizettek a Linkedin-nek a professzionális szolgáltatás csomagért.
Mai napra is érkezett egy megkeresés, de a szabvány "csatlakoznék a hálózatodhoz" üzenet helyett ez állt benne:

Oh, az irónia

 ( Hiena | 2016. június 28., kedd - 12:06 )

Aaron Swartz megvan? Reddit társalapítója, RSS, Creative Commons fejlesztője. Szószólója volt a szabad információmegosztásnak, online aktivizmusnak, felszólalt a DRM és STOPA. 2008-ban egy perl scripttel 2,7 millió bírósági dokumentumot töltött le PACER rendszerből az információszabadság nevében, és 2010 és 2011 között betört* a MIT hálózatába, ezerszámra töltött JSTOR hálózatból cikkeket.

Almafa úr merevedése

 ( Hiena | 2016. június 22., szerda - 8:20 )

Korábban megkaptam,hogy bulvárt írok, tessék itt egy szaftos bulvár történet a hacker közösségről, magánéletről, szexuális zaklatásról. Mindemellett, szó lesz még TOR-ról, és arról, hogy miért nem szabad megbízni azokban az alkalmazásokban, amiket "hackerek" fejlesztenek.

Meccsnézés haladó szinten

 ( Hiena | 2016. június 18., szombat - 21:33 )

Nem szeretem a focit. Ennek részint az az oka, hogy nem szeretem az élsportot és jobb szeretem azokat az egyéni sportokat amikben az ember önmaga is részt vehet. Viszont, az asszony szereti a focit, és nézni is akarja. Ebben csak az hibádzik, hogy nincs egy épkézláb TV-nk úyhogy marad a számítógép és a stream.