Hiena blogja

Drone racing

 ( Hiena | 2014. október 18., szombat - 17:00 )

https://www.youtube.com/watch?v=ZwL0t5kPf6E
Most képzeljük el ezt szervezetlen formában a Pilisben egy szép csendes nyári vasárnapon...

Hupmobile

 ( Hiena | 2014. október 13., hétfő - 16:00 )

Az érem másik oldala

 ( Hiena | 2014. október 8., szerda - 13:47 )

Volt a blogok közt egy bejegyzés amiben HUPU kollégánk erősen polemizált azon, hogy milyen csúnya rendőrterroros országban élünk. Nos, megjelent az ügy leirata, a másik fél szemszögéből is. Vélhetően, ez nem fog akkora nyilvánosságot kapni, és nem fognak a "gecirendőröző" apuka miatt kikelni magukból a kommenthuszárok.

Bullshit as a Service

 ( Hiena | 2014. szeptember 30., kedd - 10:34 )

A hétvégén feldobtam egy szavazást, aminek az apropóját, egyik ismerősöm kisebb szolgáltatói kalandja adta.
Vannak visszafordíthatatlan trendek a tárhely/hosting piacok, ami mellé a különféle IT lufik (.com, web2, cloud, stb.) kitermelik azokat az embereket, akik a mai napig azt hiszik, hogy nulla szolgáltatás nyújtásával, életük végéig elegendő balfaszt találnak akikkel képesek megtermelni a szerencséjüket.

Mit érdemel az a bűnös?

 ( Hiena | 2014. augusztus 31., vasárnap - 10:47 )

Ismerjük Meg Paul Hornert a 15 éves fiatalembert, aki úgy tűnik hosszú, hosszú éveket fog tölteni rácsok mögött. Hogy mit is tett ez a kedves, ártatlan, gyermek, aki a tárgyalás alatt többször elsírta magát és az anyját hívta? Horner úr, egy túlfűtött Battlefield 4 meccs közben, úgy érezte túlságosan is sokat veszít, ezért a swatting módszeréhez folyamodott. Az eredmény, egy kissé lesérült apuci és pár percnyi önelégültség.

Siri segít

 ( Hiena | 2014. augusztus 16., szombat - 19:01 )

Pedro Bravo 2012 szeptemberében féltékenységből, elrabolta és megölte szobatársát, Cristian Aguilert. A történet ott válik ironikussá, hogy a cselekmény elkövetése után, hősünk az iPhone intelligens asszisztenséhez fordult segítségért, a test elrejtéséhez. Siri pedig készségesen fel is ajánlott neki opciókat, mint mocsár, víztározó, kohó vagy szeméttelep. Hogy még abszurdabb legyen a történet, amatőr gyilkosunk a telefonja zseblámpa funkcióját használta a holtest elrejtésénél.

Necceshely app hecc kecmec

 ( Hiena | 2014. augusztus 13., szerda - 9:51 )

Sketchfactor egy mobilos alkalmazás, mely a használójának különféle adatbázisok és felhasználói visszajelzések alapján megmondja, hogy az adott terület mennyire veszélyes az-az mennyire necces.

Facebook zombiek támadása

 ( Hiena | 2014. augusztus 2., szombat - 13:57 )

Tegnap volt egy kis arckönyv kimaradás UTC szerint délután 3 óra körül. A kimaradás érintette az USA keleti partot és Európa egyes részeit. Mit reagál ilyenkor egy átlagos Facebook zombie? Hívja a rendőröket. Igen, ez nem vicc. Olyannyira, hogy Los Angeles County Sheriff's Department's közszolgálata az alábbi twitter üzenetet tette ki:

#Facebook is not a Law Enforcement issue, please don't call us about it being down, we don't know when FB will be back up! — Sgt. Brink (@LASDBrink) August 1, 2014

Miért is jó az L4 kernel?

 ( Hiena | 2014. július 30., szerda - 21:37 )

Krumplisaláta, avagy kórkép a Kickstarterről

 ( Hiena | 2014. július 29., kedd - 12:57 )

Kickstarter valamikor úgy indult, hogy a közösség erejével finanszírozzanak olyan projecteket, melyek nem vagy csak nehezen tudják elérni a megvalósulásukhoz szükséges kezdőtőkét. Az alapidea a kreativitás, az innováció támogatása, segítése lett volna. Csak épp hiányzott egy fék, ami megakadályozta volna, hogy a projectet elárasszák az modern médiához rendkívül jól értő, ugyanakkor nem épp tisztességes szándékú pályázókkal.

Vásárlói elégedetlenség

 ( Hiena | 2014. július 23., szerda - 9:01 )

Hogy igaz-e a történet, vagy sem azt nem tudom, de adott egy kellemes és népszerű New York-i étterem, aminek a vezetősége szomorúan tapasztalta, hogy a vevői egyre elégedetlenebbek a kiszolgálással. Jó vezetőségként próbáltak változtatni a kiszolgáláson, a személyzet mennyiségén, végül felfogadtak egy kimondottan ilyen esetekre specializálódott céget ami azt javasolta, hogy vizsgálják meg a kiszolgálás minőségének változását. Erre a legalkalmasabbnak az étterem belső kamerarendszerének a felvételei tűntek.

Miért nem veszek iPhonet?

 ( Hiena | 2014. július 20., vasárnap - 19:25 )

Mikor a kezembe kerül egy új, épp csúcskategóriának kikiáltott okostelefon, mindig eszembejut, vajon mennyi extra "szolgáltatást" tett az adott verzióba a gyártója.Vajon milyen mennyiségű szoftveres időzített bomba ketyeg a készülékeinkben, arra várva, hogy a megfelelő kezek érintésére kiszolgáltasson minden olyan adatot rólunk, amit csak egy ilyen készülék tárolhat?

Egy szívmelengető történet

 ( Hiena | 2014. július 14., hétfő - 20:35 )

avagy íme az emberiség legalja.
Sokan tartanak "betegnek", kegyetlennek, csak azért mert nem vagyok hajlandó rózsaszínben látni a világot, és az emberiséget olyannak tartom amilyen. Emiatt ritkán tudnak meglepetést okozni, de néha beleszaladok olyan dolgokba, amik mellett nem tudok elmenni. No, nem azokon a videókon vagy fotókon és ahol embertársaink irtják egymást vagy épp a faunát, ilyen-vagy olyan ürügy mentén. A halál és a vér látványa nem tud kiakasztani. Legfeljebb az szokott feldühíteni, ha amatőrök munkáját látom.

Aranyozott USB kábel esete

 ( Hiena | 2014. június 29., vasárnap - 14:21 )

Pár hete ment ismerősökkel a viccelődés az aranyozott audiofil ethernet kábelen. Aki látta már a TCP/IP belső világát, annak a sebességét, és rendelkezik némi alapszintű matematikai képességekkel, az beláthatja, hogy egy dedikált két pont közötti, zenehallgatásra kihegyezett streaming hálózatnál, elég sanszos, hogy a forrás és a DAC között pont a kábel miatt legyen a szűk keresztmetszet.

Another world - the movie

 ( Hiena | 2014. június 17., kedd - 10:56 )

Emlékszik valaki az Another world-re?
Itt egy kis ízelítő, hogy milyen lenne filmben:
http://vimeo.com/96120254

Akit érdekel, az megnézheti, hogy hogyan készült:
http://www.anotherworld-themovie.com/index.html

Via: Gabucino

Így veszítsd el kuncsaftodat

 ( Hiena | 2014. június 16., hétfő - 14:44 )

Ma felhívott a VízÉlet Kft.*, hogy ivóvízhálózat minőség felmérést végeznek Mocsárfalván, és ha rossz a vízminőség segítenek támogatást szerezni víztisztító beszereléséhez. Nos, ez kissé meglepő volt, lévén ismeretségi körömben tudott, hogy a telefonszámom üzletkötőnek való megadása, az oly gyakran felajánlott ingyenes temetés előrehozott, kötelező jellegű beváltásával egyenértékű.

CUPS craps

 ( Hiena | 2014. június 15., vasárnap - 11:30 )

Hogyan lehet két perc alatt több napos hibakeresést csinálni CUPS alatt?
Kell hozzá egy PC, két USB nyomtató, és a CUPS nevezetű ipari hulladék. Első lépésként csatlakoztassuk a nyomtatókat és kapcsoljuk be. Telepítsük a CUPSban mindkettőt és állítsuk be az egyiket alapértelmezett nyomtatóként. Nyomtassuk ki a tesztoldalakat. Örüljünk. Kapcsoljuk ki a számítógépet és a nyomtatókat, majd pár nap múlva kapcsoljuk be, és kapcsoljuk be azt a nyomtatót, amelyik nem az alapértelmezett.

Tesla Motors szabadon felhasználhatóvá tette szabadalmait

 ( Hiena | 2014. június 13., péntek - 8:54 )

Mindenki kedvenc IRL Tony Starkja, Elon Musk blogbejegyzésében jelentette be, hogy szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá teszik a Tesla Motors által jegyzett szabadalmakat. Mielőtt a "peace, love, and open-source" hívők meggyújtanák a füstölőt érdemes a felszín alá nézni.

Kis magyar abszurd

 ( Hiena | 2014. június 5., csütörtök - 14:53 )

Megy a hiszti a bevezetendő reklámadó után. Érdekes módon a törvény most úgy lett megalkotva, hogy a reklámokon masszívan kereső nagy szolgáltatókon verjék le a pénzt, akik ilyen vagy olyan módon éveken át képesek, milliárdos forgalom mellett veszteségesen üzemelni. Ennek kapcsán megjelent egy cikk az Indexen, hogy a seggfájós szolgáltatók, most bizony elsötétítenek! Nos, erre csak annyit tudok mondani, hogy érték nem vész el, úgyhogy tegyék csak.

Who done sudo, voodoo?

 ( Hiena | 2014. május 29., csütörtök - 9:43 )

Vannak szoftver eszközök amit az ember napi szinten használ és fogalma sincs arról, hogy az adott dolog megalkotásának milyenek a körülményei. Ilyen példának okáért a sudo. Hackaday stábjának volt olyan szerencséje, hogy a MakerFair egyik estéjén épp az O’Neil’s San Mateo Pub-ban tartottak tintázást barainstormingot, mikor összefutottak Robert Coggeshall-al, aki megosztotta velük a parancs születésének a történetét, ami a szokásos, adott egy probléma és hackkeljünk rá egy megoldást történet.

Googlenél melózni királyság

 ( Hiena | 2014. május 28., szerda - 17:17 )

Sokan kapnak spontán merevedést, ha meghallják a Google nevét mint munkaadóét. Mert hát a csokigyárnak sikerült az agyakba égetni, hogy náluk milyen jó dolga is van a dolgozónak. Nos, ezt az imaget teszi helyre egy picit, a nagy G-nek dolgozó alvállalkozó egyik volt munkatársa.

Cannon Pixma IP2500 quick and dirty telepítése Debian Wheezy alá

 ( Hiena | 2014. május 25., vasárnap - 19:52 )

Úgy esett, hogy beesett egy ilyen nyomtató, és ha már hozzám került, be is akartam üzemelni.
Probléma 1: Wheezyben nincs hozzá CUPS driver.
Probléma 2: A többi driver sem megy vele.
Probléma 3: Canonnál 2007-es az utolsó Linuxos driver. Ez utóbbit, pár aktuális lib-re mutató (libpng, libtiff, stb) symlink létrehozásával életre lehet kelteni és lehet nyomtatni parancssorból, csak nem ugyanaz az érzés.

Gyors megoldás, alábbi két file letöltése:

Újabb trolltörténet

 ( Hiena | 2014. május 13., kedd - 9:31 )

A tegnapi blogpost után olvastam az alábbi, hasonló kaliberű történetet.
A IT security részét mindig is vegyes érzelmekkel figyeltem, mert mint az égvehagyott teraszlámpa a bogarakat, úgy vonzza a ifjú titánok degeneráltabb részét. Ezek egy része aztán felnő és komoly biztonsági szakember lesz, a másik része viszont jól megérdemelten elmélkedhet, két seggrepacsi közt, a börtönben, hogy mennyire is volt L33T.

Kemény volt a hétvége

 ( Hiena | 2014. május 12., hétfő - 19:39 )

Addig, míg nálunk sokan az igát húzták a munkanap áthelyezés miatt, a világ élesebb elméjű része tovább termelte a szociofilozófiai kérdést feszegető gyöngyszemeket. Íme három szemelvény a hétvégi termésből: