Olcsó sávszél, felhő hosting

Szeretnék a felhőben hostolni pár website-ot. A havi forgalom jelenleg kb. 30 GB, de növekszik, illetve volt egy hónap, amikor felugrott 300-ra, a szolgáltatóm annyira nem örült neki. Ezért gondoltam felhőbe költözésre. Nekem az Azure szimpatikus, mert csak, és mert egy MSDN előfizetés miatt van kedvezményem, de amúgy ez nem tart örökké. Viszont a sávszél drágának tűnik. A legkisebb VM $13, ami nem olyan rossz ár, de a kimenő forgalom ára $0.12/GB. Digital Ocean-nél $10-ből kijön egy hasonló VM, de 2 TB transfer van benne alapból, ezen felül $0.02/GB. Vajon mi indokolja ezt a durva, nagyságrendi különbséget? Hogy lehet jól járni, ismertek jó CDN-eket, akik a statikus fájlok hosztolását olcsóbban megoldják? Nem akarok annyira fillérb***ó lenni, de hobbi projektről van szó, és azért nagyságrendi különbségek mellett nem lehet elmenni.

Hozzászólások

Ha CDN kell, akkor nézd meg a Cloudflare-t. Ott van Free szolgáltatás is, hátha elég a korlátjaival együtt.

> Szeretnék a felhőben hostolni pár website-ot.

Neki egy tarhely kell, ahova feltolt es kiszolgal, hobbiprojekt, jonapot.
Szerintem nem CDN kell neki, bar ketsegkivul azzal is megoldhato..

Mas: https://www.cloudflare.com

Secure Connection Failed

An error occurred during a connection to www.cloudflare.com. The OCSP server has no status for the certificate. (Error code: sec_error_ocsp_unknown_cert)

The page you are trying to view cannot be shown because the authenticity of the received data could not be verified.
Please contact the website owners to inform them of this problem. Alternatively, use the command found in the help menu to report this broken site.

Ciki..

A DigitalOcean szolgáltatási csomagja eléggé egyszerű... és mondjuk nem garantálják a guest újrahúzását, ha például megdöglik a host és/vagy a storage... tehát sok szolgáltatást áttolnak az ügyfélre, ezért leginkább fejlesztésre ajánlható, éles üzemre nem feltétlen, de lehet játszani GlusterFS-el és alkalmazás szintű HA és failover megoldásokkal, akkor jól és biztonságosan használható.

Amazon, Azure és a Google felvállalja azt, hogy a VM-et költözteti hiba esetén, online replikáció van mögötte, a failover és a HA feladatokból többet vállalnak fel, de ennek ára van.

Ha a DO mellett döntesz, és még nincs referrer-ed, akkor https://www.digitalocean.com/?refcode=b5aac462ada2

:)

Do you offer managed hosting?

No. DigitalOcean is completely unmanaged — if you experience issues with your server, you can reach to support via a ticket. However, for server setup questions and specific details on debugging server software, we recommend reaching out on our community forum or IRC channel.

https://www.digitalocean.com/help/policy/

VPS-t szerintem megtaláltam, csak a szávszél árán csodálkoztam el, és azon gondolkodok, hogy lehet-e, érdemes-e optimalizálgatni, akár egy CDN segítségével, mert a kimenő sávszél legnagyobb része úgyis statikus web tartalom. De még az se kizárt, hogy másik helyen keresek VPS-t, ha van olyan komoly, mint az Azure felhője, akár pl. a Digital Ocean se kizárt.

--

A 300-at nevezhetjük felső plafonnak, de inkább sokkal kevesebb. A kisebb honlap szolgáltatóknál ez simán kiver(het)i a biztosítékot, ahol több százan jutnak egy szerverre. Én se gondolnám soknak, ennél simán több az otthoni adatforgalmam. De mégis, az Azure-nél egy kis VM $13, a 300 GB forgalom pedig $35, ami szerintem elég aránytalan. Ha máshol nagyságrendekkel olcsóbb, akkor ezt nem szeretném kifizetni.

--

Nem csak weboldal lenne, mert akkor már vinném DNS-t, levelezést, 1-2 apróságot is. Összességében egy nagy rendelkezésre állású, amúgy minimál méretű virtuális gép kell, ez van bárhol, de ezen felül nem szeretnék a sávszél esetleges megugrása miatt váratlan költségeket látni, és ezért indult a topic. Az Azure azért jó, mert a sok év alatti 1-2 esetet kivéve maximálisan elegendő a rendelkezésre állása, és jelenleg van egy havi kreditem MSDN előfizu miatt, amit jó lenne kihasználni.

--

"Nem csak weboldal lenne, mert akkor már vinném DNS-t, levelezést, 1-2 apróságot is. Összességében egy nagy rendelkezésre állású, amúgy minimál méretű virtuális gép kell, ez van bárhol, de ezen felül nem szeretnék a sávszél esetleges megugrása miatt váratlan költségeket látni, és ezért indult a topic. Az Azure azért jó, mert a sok év alatti 1-2 esetet kivéve maximálisan elegendő a rendelkezésre állása, és jelenleg van egy havi kreditem MSDN előfizu miatt, amit jó lenne kihasználni."

Szerintem tedd külön, amire más "SLA" vonatkozik.

Gondolom a levelezés, DNS és néhány másik szolgáltatásra kellene egy átlagos rendelkezésre állású hosting, amelyiket alig terheled, ezt tudod tenni olyan helyre, ahol van megfelelő online mentés, vagy gondoskodsz arról, hogy replikálva legyen... aztán a másik szolgáltatást meg tudod tenni olyan helyre, ahol benne van az árban az 1-2TB adatforgalom, viszont neked kell vállalni a felügyeletet, ésatöbbi.

Választék van, nem érdemes összeintegrálni egymástól független és más-más SLA-val rendelkező szolgáltatásokat csak azért, mert eddig egyben volt...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Miert van az, h vmiert mindig mindenki atsiklik a teny felett, h hobbirojektrol van szo? Vagy mashogy kerdezve miert akar vki szerverparkot epiteni replikacioval egy hobbiprojektnek?

Egyebkent ami a DO-nal $10 az pl. a rackforestnel 2900 HUF, nagyobb gepeknel pedig a DO durvan elszall. Viszont managed VM-ekrol van szo, igaz nem SSD-n. Nem kell glusterfs-sel replikalni a _hobbi_ projektet

"Miert van az, h vmiert mindig mindenki atsiklik a teny felett, h hobbirojektrol van szo? Vagy mashogy kerdezve miert akar vki szerverparkot epiteni replikacioval egy hobbiprojektnek?"

Azért, mert hobby projekt, még peremfeltétel lehet az adatvesztés minimalizálása... és persze lehet professzionális projektnél is elfogadott az adatvesztés. Lehet SLA-t definiálni, aztán megnézni mennyibe kerül...

"Nem kell glusterfs-sel replikalni a _hobbi_ projektet"

Miért ne lehetne? Nehéz? Nem. Bonyolult? Nem. Sokba kerül? Nem. Akkor miért ne? Had döntse már el mindenki saját maga, hogy mennyire lényegesek a pótolhatatlan vagy nehezen pótolható adatai.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Ha egyaltalan van ertelme ilyet tenni, akkor nem hobbi projekt."

Definiáljuk már a hobby projekt fogalmát... az én szótáramban ez azt jelenti, hogy az ember nem vár megtérülést, de szakmai színvonalra lehet akár a legjobb is a világon, lehet jobb, mint az a professzionális projekt, ahol nyilván megtérülést várnak, tehát mindenhol igyekeznek költséget vágni.

"De."

Kifejtenéd, hogy miért kerül sokba?

"Valoban a backup helyere ajanlod a glusterfs-t? Hahahaha."

Ha van világszerte 4-5 különböző cégnél különböző adatközpontban online replikád, akkor miért is kell a feltétlen a backup? De tudod mit? Igazad van. Leszarom: legalább olyan erős érv, mint a "De".
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

> Definiáljuk

Majd esetleg a thread indito.

> de szakmai színvonalra lehet akár a legjobb is a világon

Nonszensz, jesszus.

> Kifejtenéd, hogy miért kerül sokba?

Pl. 2 szerver nagyjabol 2x annyiba kerul, mint 1.

> Ha van világszerte 4-5 különböző cégnél különböző adatközpontban online replikád

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTMzNTc

Sok sikert az elethez:)

t

ezt a managed vs unmanaged temat mar nem egyszer latom teljesen felremagyarazni

az unmanaged hosting nem azt jelenti, hogy leszarjak, ha leall a geped, hanem azt, hogy a VM-ben beluli bohockodasaidban nem fognak segiteni (hogy kell tuzfalat allitani, apachet felrakni, etc), managednel pedig altalaban (jopenzert) igen

a teteje a managed hostingnak az, amikor te mar csak az appot lokod be valahova, es a ceg uzemeltet mindent

"ki a halal beszel replikaciorol meg mentesrol? ezeket mar csak te kepzeled ide. arrol beszeltem, hogyha a sajat hwjuk meghal, akkor hidd el, torodni fognak vele."

Ha megdöglik a hardverük, akkor esetleg kapok egy új virtuális gépet adatoktól mentesen egy friss image-ből. Jajjdejó.

Tudod mit? Igazad van. Leszarom.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home