Ubuntu

Fórumok

Körülbelül 13 éve szeretem a szabad szoftvereket. Támogatom ahol tudom és erőmből kitelik, ezek használatát ajánlom ahol csak lehet. Írtam az embereknek oktatóanyagokat: http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux Anno amikor a türelmetlen Debianosok létrehozták az Ubuntut, olyan népszerű lett, hogy azt mondtam, ha így akkor "debianos létemre" áttérek én is Ubuntura. Egy egész hétig volt a laptopomon. Olyan lassú volt, hogy az hihetetlen. Az egy hét eltelte után visszatértem Debianra.

A Debianok telepítői az évek során igen sokat fejlődtek, de azért ha egy felhasználó megkérdezi tőlem, milyen Linuxot ajánlok (szeretne áttérni Linuxra) az Ubuntu Linuxot szoktam ajánlani. Kolléganőnek akinek utoljára ajánlottam, rögtön azzal jött, hogy ha lecsukja a laptop tetejét, nem kapcsol vissza a kép. Mehettem keresgélni a megoldások után:

http://szit.hu/doku.php?id=oktatas:linux:apr%C3%B3_ubuntus_tippek

Ma megint megkeresett a kolléganő, hogy frissítette az Ubuntuját és valamit mondott az alvóüzemmód gondjáról, meg hogy most éppen használhatatlan...

Ez így megy. Minden frissítésnél jön valami gond. Kolléganő áttér Windowsról Linuxra és ilyenek jönnek. Mondhatom jól megalapozza a Linux rendszerrel való találkozását. Kicsit ideges lettem, már megint az Ubuntu. Nesze neked sűrű frissítés... Mondtam is a kolléganőnek jobb lesz a Debian helyette. Azt mondta felteszi...

Ezek után mit mondjak legközelebb? Legközelebb Debian fogom szorgalmazni. Nekem például a Debian két éves új verzióváltása is elég sűrű. Ha valaki dolgozik akkor nincs ideje a verzióváltásokkal foglalkozni. Azoknak kell ez akik nem tudnak mit kezdeni magukkal, a gép előtt ülnek egész nap, és valami változásra várnak, csak eltévesztették a forrást.

Ez az Ubuntu egy betegség!

Akkor felületéről már nem is beszélve. Az érintőképernyős inputhoz igazodva létrehozzák ezt beteg felületet. A "vakok" meg már azt emlegetik, hogy ez a jövő mindenki ilyet fog használni a jövőben. Csak arról elfeledkeznek, hogy aki a tartalmat létrehozza annak kell a billentyűzet meg az egér. Nekem is van egy kis táblagépem, hát mit mondjak? Szenvedés vele bármilyen input tevékenység. Olvasni, megnézni egy videót jó, másra nem. És akkor az Intel tudósai felfedezik, hogy jé, hát mindenkinek nem jó az érintőképernyő:

http://index.hu/tech/2012/05/12/ultrabook/

Persze értem én, valami "fejlődésféléről" álmodoznak az emberek. Nem csak a számítástechnikában az élet minden területen valami újat akarnak, mert nem találják önmagukat. Aztán később mindenhol felfedezik a spanyolviaszt. Csak a spanyolviaszból nincs profit.

Ember! Ne csak nézz, láss is!

Szerk: Csak a linkeket javítotam

Hozzászólások

Kolléganő feltette a Debian GNU/Linux 6.0.5-öt és boldog. Mondta, hogy gyorsabb mint az Ubuntu.

Ezt említettem egy másik kolléganőnek, és azt mondta őt is érdekli, szeretné kipróbálni virtuálisan. De aztán azt mondta éppen az előbb, inkább élesbe kellene a netbookjára.

Elnézegetve ezt is:
http://hup.hu/cikkek/20120522/kiprobaltuk_ubuntu_12_04_precise_pangolin…

Nem tudom sírjak vagy nevessek. Szomorú, hogy az igen népszerű Ubuntu egyszerűen használhatatlan.

Egyébként meg örülök, hogy olyan hölgyekkel dolgozom, akik egyszerűen belevágnak a Linuxba.

Linux Mint LMDE-t nem javasoltad nekik? :) Ha már Debian.

Ha már itt tartunk, LMDE-hez van valami PPA-szerű rendszer? Van egy-két program amit szeretek frissen tartani(LibreOffice,Transmission,Chrome,Virtualbox)

Ha már Mint-el kísérletezek úgy gondoltam, tudnám hozzá használni az Ubuntu-s PPA-kat. LMDE-hez meg talán jobb az xfce támogatás. Nem tudom.

Sok a nyűg. Én igyekszem kerülni a problémás dolgokat. Ezért használok Xubuntu LTS-t. Csak hogy most ott is eljött a frissítés ideje, és ez erősen rombolja az ember illúzióját. Már nem is tudom miért használok Ubuntut, leginkább megszokásból, meg a PPA rendszer miatt ami nagyon tetszik. Nem kell az egész rendszert frissíteni, csak ahol speciális igényeim vannak.

Az a baj hogy a frissítés elég gyakran visszafejlődéssel jár, és így nem kelti a fejlődés illúzióját, hogy tart valahova a dolog. Hihetetlen mennyit tudnak szerencsétlenkedni.

És hiába mondják hogy ha nem tetszik a fő csapásvonal, 2 perc alatt felraksz egy alternatív környezetet. Hiába, mert a fejlesztői erő ott van ahol a fő csapás. Ez az ubuntu lényege.