A Google és az ígéretek

Címkék

A Wall Street Journal cikkéből kiderül, hogy a Google továbbra is tartja magát az ígéreteihez és 'doesn't do evil'. Csupán saját multimédia-disztributálásba kezd a már megszokott módon: minden mással inkompatibilis DRM megoldást fog alkalmazni.Lassan kezd körvonalazódni, amit már sokan sejtettek a Google-lal kapcsolatban. Hatalmas marketing hype sok-sok éven keresztül, megnyerve a liberális felfogású felhasználókat maguknak a nyílt szoftverek, szolgáltatások és termékek segítségével, majd ha már megfelelő pozícióba került, a jól bevált üzleti modellhez tér vissza.

Valószínűleg nem fog teljesen felhagyni ezen 'nyílt vonallal', de egyre több Google 'termék' jelenik majd meg idővel, ami inkább a 'zárt' felfogást fogja tükrözni.

Hozzászólások

"tudom. csak nem értem, miért bízzák egyesek többévi levelezésüket egy ingyenes szolgáltatásra, nulla garanciával."

Már ne is haragudj, te mit használsz?

Szerintem semmivel nincs kevésbé biztosnágban a levelem a gmail-nál, mint valamelyik másik ingyenes helyen, vagy akár az internetszolgáltatómnál.

Sőt annyi előnye van a gmail-nek, hogy legalább nem tudnak magyarul. :)

Egyáltalán mit értesz biztonság alatt?

a) A leveleid holnap is ott lesznek: Erre máshol sincs garancia, mentsd ami fontos

b) Jogosulatlan kézbe nem kerül: szvsz a gmail még mindig biztonságosabb, mint a magyar internetszolgáltatók bármelyik servere

c) gmail dolgozói, cia, fbi nem olvashatják:Ez egyrészt sehol nincs így, másrészt ha nekik érdekes, hogy mit levelezek a barátaimmal, egészségükre.

tobb oka is van.

mindketto software gyarto ceg(bar microsoft az xbox es nemi periferiak reven jelen van a hardwareben es bar a google inkabb hirdetesekbol szedi a penzt es nem az atlag usertol, azert mindketto programozokat alkalmaz, mindketto softwareket gyart, mindketto celja a neten, a ceges halozaton, a sajatgepen, a levelekben a masikat es a tobbi rivalist kiszoritani.

raadasul mara mar mindenki felfogta hogy hol huzta csobe az ms az embereket es mindenki fel, mert latja, hogy a google idealis pozicioban van egy hasonlo vagy meg ennel is - szamunkra - hatranyosabb politikahoz. teljesen az o belatasukon mulik egy rakas velunk kapcsolatos dolog. inkabb azt nem ertem miert ne kene hasonlitani ? ugyanugy hasonlitom a yahoot is hozzajuk, vagy az adobet

azt nem vagom hol erzed becsapva magad ?

ugy gondolod, hogy mindent amit gyart a google nyilt forrasuva kellene tegyen ? meg akkor is ha ez szamara nem csak hogy nem elonyos hanem nagyon is hatranyos ? gondolod hogy a foss kozosseg minden egyes aktiv programozo tagja minden egyes sourcejat nyilta teszi ? biztos vagy benne ? van amikor egyszeruen nem engedheted meg magadnak, hogy mindent lassanak masok. akkor amikor penzrol szol. kicsit tagabb szemmel kell vizsgalni a vilagot. egy os-t megnyithatsz de egy olyan softot aminek az a celja hogy elrejtsen dolgokat _nem_ . es ebben a helyzetben pont errol van szo. ha google a te elkepzelesed szerint csinalna akkor a google video sosem kapna meg azokat a sorozatokat es filmeket amiket igy idovel mi ingyenesen nezhetunk.. a megjeleno reklamok mellett.

... ehhez nincs mit hozzafuzni. szerintem az amibol el a google a kereses. a keresest pedig softwarerek segitsegevel oldjak meg. ezeket a softwareket ok irjak. ebbol elnek. nem gyartanak hw-t, nem keszitenek digitalis tartalmat amit eladjanak. szolgaltatast nyujtanak viszont ezt a sajat softjaik segitsegevel oldjak meg. ha nem lenne ilyen jo rendszeruk amit felepitettek, ha nem irtak volna hanem esetleg veszik a sw-ket , kotve hiszem eljutottak volna ide. ha ezt nem latod be akkor bocsi :)

bar ennek semmi koze ahhoz, hogy igaz-e vagy sem amit allitok, mert nem az inditek a lenyeg, hanem az informacio pontossaga, es ruhellem ha nem azt nezik amit mondok, hanem az erdekel ahogyan es amiert mondom...szoval mindezek ellenere biztosithatlak, hogy sosem zavart az hogy a microsoft penzt akart csinalni, max irigyeltem, de elismertem. ami zavart bennuk az ha valamit csinalhattak volna jobban de nem tettek. pl. az IE fejlesztesenek leallitasa. vagy a rengeteg felismert de ki nem javitott hiba.

a google meg nem volt ilyen helyzetben, hogy leallhasson a fejleszteseivel, mert ugysem veszitett volna piacot.. ha majd lesz es ugyanugy fog viselkedni mint az ms akkor ugyanugy utalni fogom. egyelore ugy erzem, hogy megdolgoznak azert amit elernek.

nem mintha tokeletesnek vagy megvaltonak tartanam oket.

ocsem, ezert itt teged megkoveznek.

a google es a profit?! huuuuuha.

(egybol kerem -1be, koszi)

>> de egyre több Google 'termék' jelenik majd meg idővel

egeto szukseg van tovabbi 30 robusztusan innovativ _windows-only_ ratyipackra, gagyitoolbarra, kepnezegetore, repulo zold disznora (es mindegyikhez egyenkent kerunk 2 hetes unnepi termekbejelento csinnadrattat)

tavol alljek tolem hogy vedjem ezeket a mediabohocokat, de ha ma vki filmet & zenet akar terjeszteni, annak valszeg fel kell mutatni ilyesmit, kulonben nem kap anyagot terjesztesre senkitol (es hat kizarolag agyatlan csegeveras geekek imadatabol + kamubejelentesekbol nem lehet sokaig a viz felett maradni)

Ki mondta, hogy hasznalni kell ezeket? Lassan kezd korvonalazodni, hogy nem a husveti nyuszi tojja a himes tojast?

jah, kb errol van szo.

1. mindenki tudja hogy a google nem a megvalto. aki megis azthiszi hogy az, az nygudtan alapitson vallast :)

2. a doesn't do evil szerintem nem azt mondja, hogy do the best for everyone hanem azt hogy do the best for us which is the least wrong for the users vagy valami ilyesmi. normalis hogy minel tobb penzt akarnak. ok is ugyanazt csinaljak amit masok. ha megfigyelitek ket dologban csinaljak maskeppen mint a microsoft. 1 nem kernek penzt a termekert(legalabbis a legtobbert nem), hanem reklamokbol elnek meg... a microsoft most nemregiben gondolkozott azon hogy atalljon erre a modszerre :) .. a masik dolog, hogy megprobaljak azokat a dolgokat amik a usert zavarjak minimalizalni. pl nincsennek flash bannerek mindenfele csak discret celzott hirdetesek. olyan hirdetesek amilyent lehet eppen keresel, legalabbis velem mar fordult elo ilyen.

3. raadasul, bizonyos tartalmakat nem kaphatsz meg ingyen, valamit adnod kell erte. megvettek 5%ot az aolbol, es biztos volt ezzel eggyut rakat megallapodas is. de azokat a filmeket nem adna oda nekik senki ha barmelyiket barki leszedhetne es terjeszthetne. mert egyelore meg azok akik a filmeket csinaljak maradiak :) majd belejonnek

4. inkabb oruljunk hogy legalabb a konyvek tajekan nem hodoltak egybol be a sok ***** kiadonak, hanem jol bestresszeltek mindenkit. az utolso hir az volt hogy az 5 kiado amelyik beperelte es a google valamifele egyeztetest vegez, azota kuss van. en kivancsi vagyok mit hoznak ki mert nem hiszem a google fizetne azert amit beszkennelt vagy esetleg dobna a sok anyagot a kukaba.

5. szoval elvarni, hogy akkor most a google legyen a nyilt forras uttoroje anderseni fantaziat igenyel. raadasul ne felejtsuk el, hogy ha volt is tamogatas amit a nyilt forras kozossegenek nyujtott az inkabb a microsoft cseszegetese volt mint a mi segitesunk. es ertheto is. ellensegem ellensege a baratom.

figyeljuk csak meg hogy a yahoo milyen jol kibekult a microsofttal azota, hogy a google egyre erosebb. az elejen azert nem szerettek egymast ennyire, honapok ota jonnek a pletykak hogy a ket IM adatbazisat osszeolvasztjak. nem tudom mi igaz belole, de nem lepodnek meg:)

kb ennyi.

na igen. A keresés és a térkép hasznos és jópofa, de a többire nincs szükségem.

*paranoia on*

pl, miért jó az összes személyes levelezésemet egy USA cég szerverén tárolni? (gmail)

ráadásul, a meghívásos rendszernek hála, egész jó kis ismeretségi hálót lehet belőle létrehozni.

*paranoia off*

toolbar - minek?

borzsakb írta 2006-01-12 07:04 -n:
> na igen. A keresés és a térkép hasznos és jópofa, de a többire nincs
> szükségem.

Neked... Másnak lehet, hogy épp arra a "ratyira" van szüksége, amit te
fölöslegesnek tartasz...

> *paranoia on*
>
> pl, miért jó az összes személyes levelezésemet egy USA cég szerverén
> tárolni? (gmail)

Miért kellene Magyarországon tárolni? Nekik így kényelmesebb.. Megaztán
közel se biztos, hogy mind az államokban van...

> ráadásul, a meghívásos rendszernek hála, egész jó kis ismeretségi hálót
> lehet belőle létrehozni.

Az iwiw.hu nem pont ilyen? az célzottan erre megy rá. Az ellen miért nem
hőbörögsz?

> *paranoia off*
>
> toolbar - minek?

Sokaknak jól jön a google toolbar, mert lehet, hogy ie -t használ
(muszály neki) és hiányol bizonyos funkciókat, amit a toolbar ad...


Csípem ezt a "minek az, nem használom" hozzáállást. Meg kellene érteni,
hogy az informatikában a legtöbb dolgot nem a kockafejű IT
szakembereknek hozták létre, hanem az r=1 juzernek. És ez így van rendjén...

Uff, én beszéltem...

Na valaki megint gondolt egyet, és pár blogger agyszüleménye meg neten keringő fikciók alapján kinyilatkoztatta, hogy a google ezmegaz.

zsirfeka írta 2006-01-12 08:17 -n:
> jah. tehat a google azok jobaratja, akik ugyan az open source-ert aldozzak
> az eletuket, ha szukseges, de mivel _muszaj_ nekik dozert hasznalni, ezert
> csinal nekik szoftvert.
>
> trukkos :-)

Vajon miért mossa mindenki össze az oper source fogalmát a Linux/BSD
hitvilággal?

GMail:

nem kötelező, arra használod amire akarod, én főleg a sulival kapcsolatos dolgokra (mikor van vizsga, anyag a felkészüléshez, meg hasonló übertitkos infók), ami titkos meg jobb ha egyáltalán nem küldöd emailen (legfeljebb csak belső hálón).

"meghívásos rendszernek hála"

Neten találsz kismillió reg. kódot ha nem akarod hogy hivjanak

"ismeretségi hálót"

én nem levezek olyannal akiről letagadnám hogy ismerem

"toolbar - minek?"

ez kb. u.olyan beszűkült nézet mint: linux - minek?

Mint mondtam, nem baj, ha pénzt kíván termelni. Akár ezúton is. A bajom az, hogy a Google mindeddig megtévesztő politikát alkalmazott. Tudom, hogy így értették ezen szavakat, de a legtöbbünknek nem ezt jelentette. Főleg hogy a Google bizalmat kért az FOSS közösségtől. És ez számomra annak a bizonyos bizalomnak az eljátszására tett próbálkozásnak tűnik.


GMail:

tudom. csak nem értem, miért bízzák egyesek többévi levelezésüket egy ingyenes szolgáltatásra, nulla garanciával.

meghívásos:

tudom, de nem érdekel.

"ismeretségi hálót

én nem levezek olyannal akiről letagadnám hogy ismerem"

nem erre gondoltam

"toolbar - minek?"

ez kb. u.olyan beszűkült nézet mint: linux - minek?

rossz a hasonlat.

számomra nincs értelmes felhasználása - így megfelel?