( _Franko_ | 2010. 02. 25., cs – 17:46 )

A Microsoft szerint az egy PC szerverre feltelepített egy darab Windows 2008 Enterprise Edition is enterprise.

Egy XP Home Edition attól nem lesz enterprise, mert egy cégnél azon van egy megosztott mappa amelyet vállalaton belül, vállalati problémák megoldására használnak. Egy áruházban a polcról levett PC se lesz enterprise, mert azon fut az előzőleg említett XP Home Edition.

Alapvető különbség az, hogy indulásnak jó az általános használatra szánt eszköz, bemész egy boltba, veszel egy kétezer forintos ütvefúrógépet és akár életed végéig kitart, ha nem léped túl a kereteit, és évente fúrsz vele téglafalba öt lyukat. A probléma ott kezdődik, ha panelbetonba akarsz lyukat fúrni vagy egymás után ötven lyukat téglafalba, ugyanis nem az lesz az eredmény, hogy több időbe kerül a probléma megoldása. A panelfalban egy 50mm mély nyolcas lyuk helyett lesz egy 40mm mély széles tölcsér, amely mindenre jó csak arra nem, hogy biztonságosan megálljon benne a tipli. A téglafalban pedig ötven lyuk helyett lesz 15-20 lyuk és a kezedben egy füstölő leégett fúrógép. Olcsón van egy viszonylag szűk mozgástered, aztán a következő lépés már a szakadékba vezet.

Az XP Home Edition is tökéletes mappák megosztására egészen addig, amíg nem akarsz jogkezelést, aztán szakadék. A PHP is tökéletes oldalak generálására, amíg nem akarsz magas rendelkezésre állást vagy XA tranzakcionalitást, ha ilyen kell, akkor a következő lépés a szakadékba vezet.

A Facebook nem pusztán PHP-t használ, bármennyire is próbálod bizonygatni. Jelentősen átírták a motort, mert a vanilla PHP nem alkalmas arra a célra, amire használják. Köré építettek egy olyan infrastruktúrát, amely képes arra, hogy session adatokat replikáljon és perzisztáljon, mert erre sem képes a vanilla PHP. Írtak hozzá egy precompilert, mert gyorsabb a natívra fordított kód, mint az interpretált PHP. Írtak hozzá saját adatbázis konnektort, mert az eredeti nem képes alapvető high availability viselkedésre. Tettek fölé egy cache réteget, mert ilyen nincs a PHP rendszerben. Apache helyett egy lecsupaszított HTTP szervert használnak. Gyakorlatilag kicseréltek mindent és maradt a PHP, mint nyelv, de a környezete teljesen más, mert erre volt szükségük. Egy részét odaadják a közösségnek (precompiler), de a lényegi részét nem, pont azt, amitől enterprise környezet lett náluk.

A PHP programozók igen nagy része csak pislogna a Facebook környezetét látva, mert teljesen más, mint az általa megszokott LAMP környezet, amely sajnos nem enterprise, de azzá tehető sok vérrel és verejtékkel, a végeredmény pedig nem LAMP környezet lesz, hanem a Facebook környezetéhez hasonló (érdemes keresni például "drupal clustering" kapcsán, már a sticky session is sok esetben problémás, mert a modulok fájlrendszerbe írnak vagy egyéb helyekre, amely nem kerül át másik node-ra, és hol van még a session replikáció).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD