( kpocza | 2009. 12. 18., p – 20:04 )

Nem tudom, hogy külföldön, illetve többi EU tagállamban az elektronikus ügyfél-hivatal kommunikáció hogyan működik, de én azt látom, hogy nem ez a törvény oldja meg a legnagyobb problémákat.
A törvény olvasatomban azt mondja, hogy a KR-en, azaz a Központi Rendszeren (Ügyfélkapu+Hivatali Kapu) keresztül történő kommunikációnak nyílt és szabványos dokumentumokkal kell történnie. Ez gyakorlatilag a PDF szokott lenni.
Hogy megy ez a folyamat valójában?

Így:
1. Ügyfél letölti az AbevJava programot
2. Az ügyfél letölti a hivatal honlapjáról azt az űrlapot, amivel a hivatallal kommunikálni akar
3. Kitölti az űrlapot az AbevJava programmal
4. Hozzáadja az űrlaphoz a csatolt dokumentumokat (pl. PDF, dosszie állomány)
5. Összecsomagolja a cuccokat az AbevJava segítségével egy KR aktává (titkosított, tömörített)
6. A KR aktát feladja az ügyfélkapun keresztül
7. A Központi Rendszer eljuttatja a KR aktát a megfelelő hivatal hivatali postafiókjába (a címzett azonosítója benn van a KR aktában)
8. Ezzel egyidőben a KR visszaigazolja (nem digitálisan aláírt) PDF formátumban, hogy továbbította a cuccot
9. A hivatal elveszi a postafiókból a KR aktát
10. PDF formátumban visszajelez az ügyfélnek valamilyen üzenetet a feldolgozás eredményéről
11.
12.

Ez eddig is így volt, ezután is így lesz. Ezután is ilyen bonyolult lesz.

A legnagyobb probléma nyilvánvalóan a fenti leírásból is látható: Magyarország minden állampolgára, aki eletronikusan intézi ügyeit (pl. adóbevallás, e-beszámoló beküldés) kliens oldalon kell, hogy aktákat töltögessen az online services korában. Magyarország a kliensoldalon összeganyéjzott formanyomtatványok országa! Milyen király lenne, ha a hivatal a webes felületén keresztül a KIB 21 ajánlásban leírt módon integrálódva az Ügyfélkapu authentikációs moduljával tudna beszélgetni az ügyféllel. De sajnos az e-beszámoló-t sem lehet így bekérni, mert a törvény meghatározza, hogy KR aktát kell használni. A szerencsére a nem életbe lépett elekronikus közbeszerzésről szóló törvény is a KR aktás marhaságra kényszerítette volna a közbeszerzési pályázati kiírásokra történő ajánlat beküldésének, részvételi szándék jelzésének módját.

Szóval ez a nyílt szabványos mese csak a jéghegy csúcsa.