( prygme | 2008. 12. 16., k – 20:08 )

egy kicsit csalóka a cím. windows mobile olvasásakor, pár olvasóban talán a microsoft windows piaci dominanciája ugrik be első asszociációként. pedig windows mobile csak névben hasonló, valójában egy más operációs rendszerről van szó. a mobil linux forráskód kompatibilis az asztali vagy notebook computeren használt linuxal. természetesen a mobilok szükösebb hw erőforrásait figyelembe kell venni. windows mobile esetében nincs szó forráskód alapú kompatibilitásról sem. legfeljebb .net platformon lehetne próbálkozni, de még ott sincs a portolásra élő gyakorlat.
továbbá a windows mobile a kisebb szereplők közé tartozik smartphone piacon, ahogy egyébként a linux is. az elmúlt 4 évben a windows mobile elvesztette a smartphone részesedésének az 50%át.
A wince platform utoljára PDAkon volt sikeres. ott átvette a vezető szerepet a PalmOStől, de mire elérte PDAn a vezető szerepet maga PDA piac purcant ki, pont a smartmobilok miatt.
a smartphone piacot toronymagasan a Symbian vezeti és ez sokáig nem fog változni. a mobil OSX sikere érthető. jelenleg a symbian mellett ez az a smartmobil os, ami signalling stackel rendelkezik. a RIM blackberryt nem ismerem, lehetséges abban is van signalling stack.