( timi | 2015. 11. 26., cs – 16:12 )

Az analógia pontos, legfeljebb nem érted / nem akarod érteni.
Humble Bundle-t hoztad amolyan érvként, miközben a Humble Bundle egy Steammel szimbiózisban működő külsős kiegészítő szolgáltatás.

"Google Play-t kiadják Windows-ra"

Újabb logikai hiba a részedről. A Windows a Google számára idegen rendszer. Bár elméletben elképzelhető lenne, hogy kiadjon Play-t Windowsra a Google, PNaCl-nek köszönhetően ez technikailag is kivitelezhető volna. De finoman szólva mostanában a Windows nincs abban a helyzetben, hogy ez meg is érje a Googlenek.
A Valve számára szintén idegen rendszer a Windows. Az utóbbi években teljesen kiszámíthatatlanná vált Microsoft pedig bőven elég érv volt saját, független operációs rendszer mellett. A Windowsba integrált alkalmazásbolt csak az utolsó csepp volt, amit azóta "meglepő" EULA módosításokkal és "izgalmas" Windows frissítésekkel súlyosbított a Microsoft.
Valve-nál előbb volt bolt és utána jött a saját os. Google-nél pedig egyszerre jelent meg bolt és os a piacon.

"top 25 alkalmazásból csak 2-3 lenne elérhető"

Nintendo Wii-re a top 25 PS3 és top 25 Xbox 360 játékból még 2-3 sem volt elérhető. Mégis sikeresebb konzol a Wii mint akár a Playstation 3, akár az Xbox 360. Azért vásároltak Wii-t mert azt az unikális játékélményt csak a Nintendo konzolja nyújtotta a hetedik generációs konzolok között.
Steam Machine egy nyílt pc konzol. Hardvere belül PC, akárcsak a PS4 vagy Xbox One hardvere (és egyébként erősebb ezeknél az integrált AMD megoldásoknál). Szoftveres és hardveres oldalon nincsenek megkötések. Lehet Windowst telepíteni a SteamOS mellé, lehet eleve Windowszal kihozni vagy otthon megépíteni. Még a Wii játékai nem érhetőek el más platformra, addig a SteamOS játékai elérhetőek Windowsra (Mac esetén OSX-re) akár ugyanazon a Steam Machine-on is. Playstationra és Xboxra sok Steam játék ezeknek a hagyományos konzoloknak a zártsága miatt nem érhető el, és pont nem a Valve miatt.
A Steam Machine hozzáadott értéke nem az exkluzív játékkínálat, hanem az out of box, karbantartásmentes konzolélmény, nyíltság, választási lehetőség és piaci verseny fenntartása mellett, nagy játékkínálattal.. Big Picture mód és Steam Controller remekül működik a nappaliban, még Windows mellett is. Ugyanakkor a kiszámíthatatlan Windows frissítések és hagyományos win karbantartási szükséglet miatt akad némi plusz munkája a Windowst választó játékosoknak.
Szintén csak visszautalva korábbi hozzászólásomra, ma még vérpistikék számára is a Steam pc az optimális játékplatform. Torrentezett Windows 10 Enterprise LTSB jelenleg mentes a Windows 10 hülyeségeitől, működik rajta a Steam Big Picture mode, használható vele Steam vagy Xbox vagy Playstation kontroller, de akár billentyűzet és egér is. 6400 játék közül lehet választani (ez vérpistikéknek roppant fontos szempont:) még Xbox One-ra jelenleg csak 272 játék, PS4-re 822 játék érhető el (bejelentett de még meg nem jelent játékokat is beszámítva).

"Milyen _új_ játékai vannak a Valve-nek? Szép dolog ide-oda portolni a régi játékokat, de az nem fogja előre vinni a céget."
*Mai demagógia szösszenet by Gelei

Milyen _új_ szoftvercsomagjai vannak a Microsoftnak a 30 éves Windowson és a 25 éves MS Officeon kívül? :)

A Valve azért tart ott ahol, mert még 10 évnél idősebb játékaikat is máig tolják a gamerek. Karbantartja a játékait a Valve, amelyek remekül működnek ma is a rajongók legnagyobb örömére.
Hirtelen nem tudnék sok Google fejlesztésű játékot felsorolni, ennek ellenére baromi sikeres a Google Androiddal és Play bolttal.

"de az nem fogja előre vinni a céget"

Erre külön kitérve. Jelenleg 125 millió aktív felhasználója van a Steam-nek. Egy évvel ezelőtt 100 millió aktív Steam felhasználó volt. Ha a Valve nem jutott előre a játékvilágban az elmúlt egy évben akkor nem tudok, hogy ki!
Összehasonlításként az Xbox Live-nak összesen nincs 50 millió felhasználója.

"SteamOS előtt is volt linuxos élet a Steamnél, pedig"

Ez lenne a nagy kontraérv?!
A Linuxos SteamOS megjelenése előtt már 9,5 hónappal is támogatta az Ubuntu Linuxot a Valve.
Na és?! Ez csak növeli az érdemeit. Mutass nekem olyan hagyományos konzolt amit hivatalos megjelenése előtt két évvel már tesztelhettél, sőt még az előtt is 9,5 hónappal korábban kipróbálhattad egy azonos os családba tartozó rendszeren!