( uzsolt | 2012. 12. 23., v – 12:31 )

Mit értünk hasznos tudás alatt?
Attól, hogy a gyerek meg tud oldani egy másodfokú egyenletet, még nem máthemáticer, de nem is az a cél, hogy az legyen.

Ezen kellene túllépni, hogy csak azt "érdemes" tanulni, amit használsz is valahol.

Igenis, az irodalom is fontos (nem irodalmár vagyok, reál pályán mozgok, tehát nem saját magam védem).
Nem azért fontos, mint a fizika, hogy tudd, mitől robban az atombomba (biztos ez is nagyon fontos és hasznos tudás), nem azért fontos, mint az informatika, hogy tudd a Neumann-elveket (biztosan ez is nagyon fontos és hasznos tudás), és nem azért fontos, mint az általad istenített matematika, hogy tudd, milyen középérték-tételek vannak (biztosan ez is nagyon fontos és hasznos tudás).

Az irodalom és társai ún. humán tudományok, tehát nem a természettel, reáliákkal foglalkoznak. Hanem magával az emberrel.
Attól, hogy elolvasod az Egri csillagokat, még nem tudod megvédeni az egri várat a támadó török ellen, az tény. De nem is ezért "kell" elolvasni, hanem azért, hogy a "lelked" is fejlődjön, legyen szépérzéked. Ha nem félreérthető, ez "lelki táplálék", tudod, ép testben ép lélek :)
Persze lehet irodalom nélkül is élni, mint ahogy sokan anélkül is élnek (többek között én is). Viszont én suliban szerettem, elolvastam az összes kötelezőt (nem csak tessék-lássék), és egyáltalán nem bántam meg.
Irodalom nélkül igazán sivár lenne a nyelvünk, szerintem az életünk is. Biztosan neked is volt (neadjisten van is) kedvenc költőd vagy versed. Irodalom nélkül találkoztál volna ezzel? Nem leszel tőle jobb diffegyenlet-megoldó, az tény, de nem is azért hasznos.

Szóval van, akinek igénye van a szépre, választékosságra, a történelem ismeretére, a zenére, a képzőművészetekre, és vannak, akiknek nincs erre igényük.