( Hiena | 2012. 07. 20., p – 11:55 )

Válasz strogg üzenetére

Értem én a dohogást, mert hasonló "faszságok" vannak a repülés összes területén.
Csakhogy be kéne látni, hogy a repülés veszélyes üzem, legyen szó repülő málnáspitéről vagy épp otthon épített holdrakétáig. Épp elég heg és égési sérülés van rajtam, hogy ezt saját tapasztalatból tudjam.
A sztratoszféra lyukasztása nem egy triviális dolog. 1-1.5kg otthon főzött rakéta-hajtóanyaggal egy fél házat el lehet bontani, egy szabadon engedett HAB megfelelő meteorológiai körülmények közt 3-400km-t is repülhet, egy 10km feletti burstnél, ha nem nyílik az ernyő, 2-300km/h-ra is felgyorsul a hasznos teher mielőtt beleáll a földbe.
Senki nem fogja neked pár ezer forintért a hátát tartani, ha a tesztpályától 80-90 km-re agyoncsapja a kapáló nénikét a rakományod.
Ugyanez vonatkozik a rakétára is. Ami képes 20km-ig feljutni, az képes ugyanilyen sugarú körben pusztítani. 10 kiló rakéta-cukorkát otthon lefőzni nem nagy durranás, az már sokkal bonyolultabb hogy ez ne robbanjon fel kilövéskor vagy épp a kijelölt pályán maradjon.
Igen, bürokratikus és fasz a szabályozás, de szükséges. Nem azért mert ez megvéd a faszságoktól, hanem azért, hogy a hatóság lássa, komoly és megfelelő szakmai és financiális hozzáállással közelíted meg a témát, ergo nem fogsz felesleges kockázatot jelenteni a társadalomra. Amúgy a mi szabályozásunk távolról sem a legrosszabb. Aki nagyon akart az eddig is tudott otthon legálisan repülőgépet építeni. Legtöbbször azok dohognak és rinyálnak, aki felelőtlenül, megfelelő háttér nélkül akarnak tevékenykedni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "