( KoenigTiborMS | 2010. 05. 21., p – 14:22 )

Fussunk neki még egyszer. Idézek innen:

"[E]gy közelebbi példa: a kollégám kipróbálta az otthoni, gyors gépén a Visual Studio 2010-et, és nagyon lassúnak találta. Egy üres projekt létrehozása 10-30 másodperc (...)."

Tehát az eredeti felvetés nem "az általunk használt, relatív gyors gépeken egy projekt létrehozása 5-10 másodperc Visual Studio 2010-[z]el" volt, hanem "az otthoni, gyors gépén (...) [e]gy üres projekt létrehozása 10-30 másodperc". Ezzel máris felezed-harmadolod az eredeti állításodat, csak ez egy válaszolgatós beszélgetés közepén nem igazán sportszerű.

Az én videómon nem egy C# Console App, hanem egy Windows Azure Cloud App létrehozása látható, ami három önálló projektet tartalmaz, közepes mennyiségű generált kóddal és elég sok konfigurációs beállítással - direkt azért, hogy látható legyen, ez is emberi (~6 másodperces) idő alatt végbemegy.

És itt a lényeg. A projektlétrehozás relatíve ritka a fejlesztés során - tegyük fel, hogy vesztesz itt 2-5-10 másodpercet: és akkor mi van? Az igazi időnyereséget/veszteséget az eszköz által nyújtott fejlesztői hatékonyság befolyásolja:

  • mennyire dolgozik a kezed alá (ez nálunk pl. az IntelliSense),
  • milyen gyorsan találod meg benne a szükséges dolgokat (ez lehet az eseménynaplóktól az adatbázisokon át a felhőszolgáltatásokig ívelő Server Explorer),
  • mekkora munkát vesz le rólad a háttérben (pl. a continuous integration révén),
  • ja és milyen gyorsan fordítja és építi össze az alkalmazásodat

Ami a 2005-2008-2010 vitát illeti: a Windows 95 csak úgy hasít még az éles hardveremen futó virtuális gépen is, képzelem, hogy menne közvetlenül magán a vason. De még véletlenül se cserélném le rá a Windows 7-et.

Kőnig Tibor
főmérnök
Microsoft Magyarország