A Wayland alapértelmezett a Fedora Workstation Rawhide-ban

7 éve annak, hogy Kristian Høgsberg, a Red Hat egyik munkatársa bejelentette a Wayland létezését. A Wayland projekt most egy új mérföldkőhöz érkezett. Alapértelmezett lett a Fedora Workstation Rawhide-ban (a Fedora fejlesztői verziójában). Ez a változtatás része a sokak által várt, javasolt Fedora 24 feature-nek, ami a Wayland by Default szócikk alatt fut.

Részletek itt

Hozzászólások

Tesztelgettem kicsit arch alatt:

- Drag@drop már működik
- Ablak átmeretezés problémák már nincsenek, minden animáció szinte lefolyik a képernyőről. Pl scrollozás firefox alatt is, amihez kell az xwayland, sokkal szebb mint simán X-el. Közben processzorhasználat is alacsonyabb marad (gyors ide-oda görgetésnél 20-30%, vs 50-80%, a wayland javára)
- 1080p videók szépen mennek. viszont mpv pl nem kap ablakkeretet, és tálcáról sem lehet bezárni.
- volt pár qt4-es program (transmission-remote, nomacs) ami nem akart elindulni. qt5 és gtk2 alapú programok működtek.
- gzdoom-al próbáltam játszani kicsit, de nem tűnt el az egér, és ha kihúztam a képernyőről a kurzort, az irányítás megakadt.
- ha megnyitom a gnome-terminalt, utána a tasklistben gnome-terminal-server néven fut, ikon nélkül. Ez régebben nem volt.

Konklúzió: a wayland/gnome alapvetően stabil, gyors. Viszont van jónéhány apró de annál idegeítőbb hiba, és gondolom lesz is még. Gyanítom ezek alapvetően nem wayland, hanem gnome bugok.

A Kernel Mode Switch-et szállítja már a bináris NVidia és AMD is? Jól tudom, hogy ez mindenképp kell a Wayland használatához? A MIR-rel játszottam már régebben, nekem csak a nyílt driverekkel sikerült működésre bírnom.