Wayland: "új" X szerver Linux-ra

Címkék

Kristian Høgsberg, a Red Hat egyik munkatársa egy új, Wayland névre hallgató projektbe kezdett. A projekt célja: egy új, pehelysúlyú X szerver létrehozása. A Wayland nem csak egy átírt verziója a jelenlegi X szervernek, hanem egy kisméretű, de ugyanakkor fejlett grafikus technológiákat - mint például a kernel mode-settings vagy a Graphics Execution Manager - felvonultató szerver. A Wayland emellett saját, beépített kompozitáló menedzserrel rendelkezik.

Frissítés: kicsit utánaolvasva a dolgoknak, Kristian blogjában az olvasható, hogy a Phoronix és a Slashdot szalagcíme is hibás, mert nem új X szerverről van szó, sokkal inkább egy "apró megjelenítő szerver + kompozitáló menedzser" megoldásról. További részletek itt.

A Wayland egyszerű, eltávolításra került belőle minden olyan dolog, amely az X szervert elhízottá és lassúvá tette. Nincsenek bonyolult API-k és az X szerver szolgáltatásainak csak egy kis töredékét nyújtja. Éppen annyit, amennyi egy kompozitált desktop futtatásakor használunk: buffer és bement kezelés és azok a dolgok, amelyek a kompozitor számára lehetővé teszik a kompozitált desktop összeállítását. Az összes renderelés direkt renderelésként a kliens oldalon történik, a hardveres beállításokat a kernel végzi. Ez a felépítés ez lehetővé teszi a komplexitás nagy részének elhagyását.

A Wayland jelenleg csak egy prototípus / "játszótér" projekt a fejlesztő számára, fejlesztésének korai szakaszában jár. Mérete egész kicsi, az egész szerver alig több mint 3 200 sornyi C kód.

A Wayland felhasználása széleskörű lehet: GDM által használt X szerver, képernyőkímélő X szerver, felhasználói munkamenethez használt X szerver, stb.

Részletek a Wayland-ről itt.

Hozzászólások

Mar reg itt volt az ideje.

---
pontscho / fresh!mindworkz

szerintem ismered a mondást: akarni a wc-n kell. amd hiába akarja megnyiti, ha teli van keresztlicenszelt vackokkal. max újraírja, vagy nem tudom. ettől függetlenül a zárt driverek csak kullognak az új xorg, kernel, akármi verziók után, és egy új x arch vélhetőleg nem épp javítani fog a helyzeten

Állítólag jó sok dokumentációt adtak ki hozzá. Régebben a HUP-on is volt róla szó. Bizonyára nem azért adja ki valaki a féltett titkait, mert nincs szándék mögötte. A nyílt drivert gondolom nem ők fejlesztik, hanem aki majd akarja. nVidia alá is van/volt kísérlet, de ott semmi leírást nem kaptak hozzá.

Halleluja...
Csak éljek elég sokáig, hogy végre megszülessenek a kernel szintű grafikus driverek is, és egy olyan X szerver ami natívban kezeli az OpenGL-t.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ssh parancssorbol inditottam grafikus progit ami csatlakozott a helyi szerverhez, ablakkezelo nem mukodott es igyis nagyon lassu volt. probaltam az X-be epitett tomoriteseket bekapcsolni de az sem segitett. probaltam sima vnc-vel es tight vncvel is es azok is lassuak voltak. mit lehet meg allitani?

udv Zoli

Volt valami cseh Linux-terjesztés, akik pont ezt csinálták, csak nem adták ki a forráskódot. Szóval nem éltél már hiába. :-) Kár, hogy nem jut eszembe a neve, egy macska volt a kabalaállata.

FRISSÍTÉS: Beatrix Linux volt a neve, és már nem fejlesztik, nem letölthető.
---
;-(

Arra a kiscédére felférő huncutságra célzol? Nem néztem nagyon bele, de az nekem csak egy knoppix remasternek tűnt... szó se róla, etőtl függetlenül szerettem.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

nemsokára jönnek az alienek...
__________________________________________________________
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 12.1 | 2.6.26.7-janos

Ez miben más, mint a framebuffer?

G

A directfb projekt nem pont ezt csinálja.???

Gondolom, ha valamivel kevesebbet tud, kevésbé hibásodhat meg, sok előnyre lehet szert tenni így. =)