Az olasz hadsereg LibreOffice-ra és ODF-re vált

A LibreItalia Association ma jelentette be, hogy az olasz hadseregnél gyakorlatilag folyamatban van a LibreOffice irodai programcsomagra és Open Document Format-ra (ODF) váltás. A migrációt a következő másfél évben hajtják végre. A hírek szerint az Olasz Védelmi Minisztérium mintegy 150 ezer desktop gépre telepíti majd a LibreOffice-t, így kialakítva Európa második legnagyobb LibreOffice implementációját.

A projekt októberben indul és valamikor 2016 végére zárul le. Az Európai Bizottság Joinup blogjának bejelentése itt olvasható.

Hozzászólások

Jo olvasni ilyen hirt. Kezdem elhinni lassan, hogy csak akarat kerdese az ilyen es hasonlo valtasok (Munchen).

A munkaköröm része felhasználók támogatása is. Minél több gondjuk van nekik, annál többet csörög az én telefonom.
Amennyi munkaórát eltöltöttünk már librés problémák megoldásával (vagy annak kísérletével), lassan már ott tartunk, hogy lehetett volna MS Officet venni.
És teljesen lényegtelen, hogy ennek elsősorban a felhasználók képzetlensége, hozzá nem értése az oka, vagy az, hogy mindenki más MS Officet használ, akivel kommunikálnunk kell. Vagy hogy épp tényleg a program szar.

150 ezer LibreOffice-os desktop-pal csak második?

Ki az első?

Sajnos Magyarországon az ehhez hasonló léptékű dolgok elképzelhetetlenek, még akkor is ha mi egy gyorsnaszád vagyunk LOL :D ... és hogy miért? mert a teljes magyar állami döntéshozatali rendszert a korrupció tartja mozgásban, anélkül megállna, de az meg nincs pénz nélkül.

Minél többen térnek át egy ingyenes alternatívára, annál jobban növelik annak esélyét, hogy az egy napon fizetössé váljon.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

:D

Nézzünk csak körbe, mit is látunk... pl. A Suse Linux Enterprise Server-t, vagy a RedHat Enterprise Linux-ot.

De kisebb léptékben is müködik a dolog, lásd pl. a Parted Magic-et:
http://partedmagic.com/downloads/

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Nézzünk csak körbe, mit is látunk... pl. az openSUSE Leap-et, vagy a CentOS-t.

Egyébként pedig attól, hogy a disztribútor a termék támogatásáért pénzt kér, a termékként csomagolt szoftverek nem lesznek kevésbé nyílt forrásúak vagy szabad szoftverek.

Egyébként pedig hint: LibreOffice-hoz is lehetett eddig is venni támogatást: http://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/ Még magyar neveket is látni a listán.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Úgy gondolom, hogy az efféle váltások hátterében elsősorban a költségek lefaragása játszik szerepet, és kevésbé a nyílt forráskód. Mission Critical helyeken pedig nem rúgnak labdába fizetős support nélküli rendszerek. Szóval így is úgy is fizetni kell, a kérdés csupán az, mit kap az ember a pénzéért cserébe.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Persze, ez nyilvánvaló; csak robyboy azt próbálta sugallni, hogy maga a termék lesz az áru (szabad szoftvernél ilyen ugye nagyjából értelmezhetetlen), pedig nem, az ahhoz adott support vagy egyéb szolgáltatás (egyéni fejlesztések, integráció stb.).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én az eredeti olasz bejelentés olvasgattam, amiből az alábbi érdekességek derültek ki:

"Sonia Montegiove, Presidente dell‘Associazione LibreItalia Onlus, e Ruggiero Di Biase, Ammiraglio di Divisione e Dirigente Generale Responsabile dei Sistemi Informativi Automatizzati del Ministero della Difesa, hanno firmato l‘accordo di collaborazione per l‘adozione da parte della Difesa di LibreOffice quale suite da ufficio. Con questo accordo la Difesa aderisce al DL n. 83 del 22 giugno 2012, che dispone per le P.A. l’obbligo di preferenza per il software di tipo open source rispetto a quello proprietario.
Nell’ambito di questo accordo la Difesa svilupperà una serie di contenuti didattici per una serie di corsi di formazione online su LibreOffice che verranno poi rilasciati pubblicamente sotto licenza Creative Commons. I soci LibreItalia gestiranno invece, a titolo volontario, alcune attività di comunicazione e formazione."

Sonia Montegiove az Onlus LibreItalia szövetség elnöke és Ruggiero Di Biase altengernagy a Védelmi Minisztérium Automatizált Informatikai Rendszereiért felelős vezetője együttműködési megállapodást írtak alá a LibreOffice irodai szoftvercsalád bevezetésére vonatkozóan. Ezzel a védelmi tárca eleget tesz a 2012 június 22-n jóváhagyott 83.sz. törvényerejű rendeletnek, amely előírja a közigazgatási szervek számára a nyílt forráskódú szoftverek használatának preferálását.
Ennek az egyezménynek a keretében a védelmi tárca online tanfolyamok formájában számos didaktikus témát kidolgoz a libreoffice használatára vonatkozóan, amelyeket a későbbiekben Creative Commons licence formájában mindenki számára elérhetővé tesz. A LibreItalia szövetség, önkéntes formában, néhány tájékoztatási és képzési formát fog támogatni.

A vonatkozó törvény érvényre juttatására a közigazgatásban ez az első példa. Ismerve az olasz haderő belső bürokráciájának rugalmatlanságát, a kitűzött határidő meglehetősen optimista. A másik dolog ami számomra egy kicsit hihetetlen az, hogy minden ingyenes. Egy olasz nem csinál valamiből pénzt, az szinte lehetetlen. :-)

Erről a hírről, már tegnap is a világ legrövidebb könyve jutott eszembe.. (Olasz háborús hőstettek) :) Kb. a Writernek való munka..

Amire te gondolsz, az a római történelem :) Az olasz egység kialakulása nem olyan régi, és ezekhez nem sok köze van.
De hogy egy kis szórakozás is vegyüljön ide, egy John Cleese-nek tulajdonított szösszenet, ami valójában nem az ő szerzeménye, de azért ül, és még a fentiekhez is kapcsolódik :)

"Az angolok némileg érintettnek érzik magukat a közelmúlt szíriai eseményei miatt, és ezért felemelték a biztonsági szintjüket a "durcásról", egészen a "sértődöttig". Lehet, hogy a biztonsági szintjüket hamarosan még magasabbra kell majd emelniük, esetleg ismét a "nyugtalanig" vagy akár a "kissé haragosig". Az angolok legutóbb akkor voltak "kissé haragosak" amikor 1940-ben rájuk szabadult a Blitzkrieg, és a tea tartalékaik majdnem kifogytak.

A terroristákat is átsorolják a "fárasztó" kategóriából a "meglehetősen kellemetlen" kategóriába. A britek a "meglehetősen kellemetlen" kategóriát legutóbb 1588-ban alkalmazták az őket fenyegető spanyol armadára.

A skótok felemelték a fenyegetettségük szintjét a "dühösről", a "kapjuk el a mocskokat" szintre. Nekik csak ez a két szintjük van. Ez az oka annak, hogy a brit hadsereg őket alkalmazta a frontvonalban az elmúlt 300 évben.

A francia kormány tegnap bejelentette, hogy az általa alkalmazott terrorriasztás szintjét a "pucoljunk" szintről a "rejtőzzünk el" szintre emelte. Ennél már csak két magasabb franciaországi szint létezik, a "kollaboráció" és a "fegyverletétel". Az emelést az váltotta ki, hogy a közelmúltban tűz pusztította el Franciaország katonai fehérzászló gyárát, teljesen megbénítván az ország hadrafoghatóságát.

Olaszország is felemelte készültségi szintjét a "hangosan kiabálunk és izgatottan hadonászunk-ról", a még magasabb "új tiszti pózokat keresünk" szintre. Még két további szint maradt: a "hatástalan harci cselekmények" és az "átállás a másik oldalra".

A németek is emelték a készültségi szintjüket a "gőgös fennhéjázásról", az "egységes ruhaviselet és indulók éneklése" fokozatra. Nekik is már csak két magasabb szintjük van: a "rátámadunk a szomszédainkra" és a "teljes vereség".

Belgák, mint rendesen, mind nyaralnak; csak egyetlen veszélytől tartanak, hogy a NATO kivonul Brüsszelből.

A spanyolok mind izgatottan várják, hogy az új tengeralattjárójukat készen lássák. Ezeknek a gyönyörűen kialakított tengeralattjáróknak panoráma-üvegezett az aljuk, így a modern spanyol haditengerészet is pontos képet kaphat a régi spanyol haditengerészet állapotairól.

Ausztrália mindeközben megemelte a biztonsági szintjét a "nem gondról", a "várj, mindjárt jövök haver" szintre. Nekik is már csak két további fokozatuk maradt: "hű, a mindenit, azt hiszem el kell halasztani a kerti sütögetést ezen a hétvégén!" és a "minden kerti sütögetés elhalasztva". Eddig még soha nem adódott olyan helyzet, mely ennek a végső eszkalációs szintnek a bevezetését követelte volna meg.

Üdvözlettel,
John Cleese,

Brit író, színész és meglehetősen sovány, magas valaki

És egy utolsó gondolat - Görögország összeomlik, az irániak egyre agresszívabbak, és Rómán eluralkodik a fejetlenség. Üdv újra időszámításunk előtt 430-ban.

(ez a Julián naptárreform előtti naptárreform bevezetési éve, Athént a perzsák fenyegetik, Attika és Spárta harcban áll… a fordító megjegyzése)"

Szerintem borzalmas az egész LibreOffice úgy ahogy van. Nyilván örülök az open source terjedésének de közel se ott tartunk ezzel a cuccal ahol kéne.

--
arch,debian,openelec,android

Nekem negatív tapasztalataim vannak, instabil, lassú, szétesnek benne dokumentumok, kilépés közben összecrashel, stb. Nem mondhatjuk hogy az Office színvonalán áll sajnos. Azért van egy használhatósági köre, de ez a kör jóval szűkebb mint az Office-é (ellenben ingyenes).

--
arch,debian,openelec,android

Ezért nem értem én sem a stabilitási problémákat, már párszor mentett életet, hogy a wordben összekuszált, két nap múlva leadandó szakdogát áthúztuk, és ugyan 0-ról újraformázva (csak a szöveget áthúzva) de zökkenőmentesen megcsináltuk tartalomjegyzékkel, ábrajegyzékkel, tokkal-vonóval határidőre. Pedig nem vagyok nagy guruja a programnak. Az egyetlen zavaró dolog akkor még az volt, hogy ábrát tartalmazó oldalra vagy oldalról görgetésnél gyakran megakadt pár pillanatra. Igaz, nyomdai felbontású képekkel is dolgoztunk.