LibreOffice 5.0

A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice 5.0-t, a tizedik fő kiadást a projekt indulása, és az elsőt a harmadik fejlesztési ciklus kezdete óta. A LibreOffice egy teljes funkcionalitású, nyílt forrású irodai programcsomag, amely összevethető a kategória minden termékével, miközben kiemelkedik fejlett interoperabilitási funkcióival.

A LibreOffice 5.0 a 4.x család sikerére épít, amelyet több mint 80 millió felhasználó telepített (forrás: TDF becslés a frissítéseket kereső felhasználók száma alapján), beleértve nagy szervezeteket Európában és Dél-Amerikában.

Részletek itt.

Hozzászólások

Aki okos: ezek a frissítéskeresések ugye nem mutatják a disztró saját mechanizmusával érkező frissítéseket. Azokat figyelembe veszik TDF-ék?

Debian experimentalban mar van rc5, hamarosan lesz 5.0 is, ami ~1 heten belul feltehetoleg megy unstable-be (azert ilyen sok, mert epp megy egy csunya transition, es azt meg kell varni).

Nyilvan stablebe majd a kovetkezo kiadassal erkezik, de testing/unstable/experimental userek addig is elvezhetik, hasonloan, es nem sokkal kesobb, mint a rolling releaseket hasznalo distro userek. :)

--
|8]

Vagy felveszik 3rd party repóból, ha nem testing/unstable/experimental userek, és megbíznak benne.
Egyébként szerintem tippre előbb lesz testing/unstable/experimental deb repóban kicsit, mint arch-ban pl, legalábbis fő verzióugrásoknál szoktak kicsit többet ülni rajta. Legutóbbi firefox pl 5-6 nappal a bejelentés után jött.

„A Coverity Scan szerint az 1000 kódsorra jutó hibák száma már egy ideje konzisztensen 0,00 alatt van.”
Negatív hibaarány?
Nice!

valaki tudja, hogy mikor jon a LibreOffice-ba a real-time dokumentumszerkesztés 2-3 ember kozott?

Vagy legalabb valami onedrive-szeru szerveroldal...

Mert most kb. ha 2 ember dolgozik egy dokumentumon, akkor meg mindig az email+csatolmany a legegyszerubb modja openoffice alatt.

Ehelyett mi attertunk markdown+github-ra. Es a vegen attesszuk libreoffice-ba, hogyha nyomtatni is ki kell.
Gondolkodunk egy html->pdf konvertalo bevezetesen,
csak ugye azert ez megse egy office kenyelme...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

LibreOffice 5 Writer elindításakor az alábbiak egyikébe botlok:

#1 – std::bad_alloc <– LibreOffice indítás, majd Writer
#2 – Warning: failed to read path from javaldx <– parancssorból
#3 – minden jelzés nélkül azonnal eltűnik indítás után

Merre tovább?

Valamilyen szinten felemelő érzés, hogy ebben benne van pár óra munkám, a basegfx modulból gyilkoltam ki pár száz sornyi sosem használt kódot. Igaz, a végfelhasználó ebből semmit nem vesz észre, de azért na :D Mégiscsak hozzájárultam az ópenszórsz világ épüléséhez, vagy mi...

A hétvégén egy nagy terjedelmű dokumentumot kellett összerakni. A végső állapot 610 oldal lett. A dokumentum nagy mennyiségben tartalmazott táblázatot, de számos képet is be kellett szerkesztenem. Az LO 5-ből Ubuntura az RC5-ös változat volt elérhető és nagyon meglepődtem a teljesítményen. Két napig szerkesztettem a doksit (nem saját kútfőből írtam, de végig ODT fájlokkal dolgoztam) és egyszer sem fagyott le a program és nem is volt összeomlás. Reggel kezdtem, este zártam el a programot és úgy működött, ahogy régóta kellene működni. Példát vehetnek a többi program fejlesztői erről a csapatról, mert a 5-ös verzió lett minden idők legjobb irodai csomagja!

*.xlsb-t még mindig nem tud kezelni, hiba:520 végig az egész.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sajnos nem oszthatom meg, de szerintem elég ha leírom: minden oszlop elnevezése "hiba:520", a választómenü nem működik és az oszlopoknak, grafikonoknak nincsenek adatai. Ez nem új keletű gond, gyakorlatilag ezt a fajta táblázatot soha nem is kezelte, nem működött a választómenü, de most hiába van fent a legújabb verzió, még hiányosabb az egész. Office2013-al készült.

--
Tettem egy próbát az Apache Openoffice-szal (v4.1.1) és lényegesen jobb az eredmény, igaz kb. 10x annyi ideig nyitotta mint a Libre, de legalább látom a mezők, oszlopok adatait és működik egy pár választómenü is. Nem teljes értékű, van olyan fül, ami továbbra sem működik, de már változás az előzőhöz képest.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség