Válaszolt a VMware a GPL sértés vádra

Címkék

Mint az ismert, az SFC és Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztő a napokban pert indított a VMware ellen vélt GPL sértés miatt.

A VMware reagált a vádra. A cég úgy hiszi, hogy a vádak alaptalanok és a következőkre hivatkozik:

A VMware ESXi egy operációs rendszer, ami a fizikai szerver hardveres és szoftveres erőforrásait felügyeli, kezeli. Az ESXi alapja a "vmkernel" nevű kernel. A vmkernel rendelkezik egy stabil, általános célú API-val, a neve "VMK API". A 3rd party-k írhatnak olyan eszközmeghajtó-programokat és modulokat, amelyek közvetlenül képesek interakcióra a vmkernellel a VMK API-n keresztül. Ezek az eszközmeghajtó-programok lehetnek linuxos eszközmeghajtó-programok is, ezért a VMware kínál egy kompatibilitást biztosító, betölthető kernelmodult, a "vmklinux"-ot. Ezt - ami kapcsolatban állhat bármely Linux kerneldriverrel - a vmkernel tölti be és ez (vmklinux) biztosítja a csatolófelületet a vmkernellel a VMK API-n keresztül.

A VMware a vmklinux-ot a GPL feltételei szerint biztosítja a 3rd party-knak. A VMware az említett okok miatt biztos abban, hogy az operációs rendszere nem Linux kódból származtatott munka és, hogy megfelelnek a GPL támasztotta követelményeknek.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

"3rd party-k" -- Mi a gond a magyar "harmadik fél/felek" kifejezéssel? Ja, megvan, egy (/kettő) szótaggal hosszabb az angol megfelelőjénél. :P

A bíróságon meg majd WTF fejjel néz a bíró. Gondolom azon dől el, hogy melyik csapat tud szerezni meggyőzőbb szakértői véleményt.

--