Privacy aggályok az OS X "Yosemite" kiadásával kapcsolatban

Címkék

Hozzászólások

facebook valamiért nem szereti a tinyurl-t, vagy amit használsz. Rosszindulatú kódot jelzett az árirányításnál.

A linkelt videó (?) nekem se jön be, gondolom erről lehet szó:
http://threatpost.com/privacy-criticism-hits-osx-yosemite-over-location…
Edit: TLDR: Az új OS a Spotlight-on keresztül lokációs adatokat küld az Apple-nek alapértelmezetten, ám a funkció kikapcsolható
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ez azért elég demagóg hozzáállás.
Nyilvánvaló, hogy az emberek többsége a default konfigurációt fogja használni, egyszerűen nem az átlagember dolga hogy értsen mindenhez.

Vesd össze: Te talán tudod hogy a sok vegyszar az élelmiszerekben és a háztartási cikkekben mind micsoda és hogyan mérgez meg, és elutasítod azt amit alapból eléd kínálnak?

Más hülyeségéért nem tartozom felelősséggel. Mindenkinek saját felelőssége az, hogy hogyan képezi ki magát privacy témakörben. Ha szerinted ez demagógia...

És azt még azért hozzátenném, hogy az ilyen felhasználókon nem egy fix-macosx.py fájl fog segíteni, hanem egy 10 oldalas manual, hogy mi után hova kattintson, hogy az aznapi "ponty, kárász, sügér, kapásjelző" címszavakkal történő keresése ne jusson el az Apple-höz.
--
http://envo.it

Én se magamtól vagyok ennyire okos, olvasom a híreket, meg a fórumokat.

De tekintve, hogy a "feature" kikapcsolása konkrétan 5 percnél kevesebb időt vett igénybe, és semmilyen illegális(nak gondolt) dolgot nem tartok a gépen, pont magasról teszek rá... A Continuity és a Handoff feature-ök miatt úgyis van folyamatos kapcsolat az Apple szervereivel, sőt a böngészőfüleket eddig is szinkronizálta az iCloud.
--
http://envo.it

Igazad van, ez így abszolút valid.

Egyébként az a vicc, hogy én GM 1-től használom a Yosemite-t, és az első update gyakorlatilag kilőtte nálam a spotlight-ot.
Valami jogosultság félrecsúszott update közben, szóval miközben próbáltam életre kelteni a cuccot, egyébként is lekorlátoztam az egészet file, app, és e-mail keresésre...
--
http://envo.it

Az emberek többsége lusta. Korábban csináltam egy egyszerű honlapot, világos háttérrel. Később többen reklamáltak, hogy legyen sötét a háttér. Megcsináltam, aki akarta át tudott váltani sötét háttérre. Később többen reklamáltak, hogy ez így nem jó, mert nem ez az alapértelmezett. Átírtam, hogy az legyen az alapértelmezett. Később többen hiányolták, hogy miért nem világos a háttér. Válaszoltam, hogy átkapcsolható. Többen reklamáltak, hogy miért nem a világos az alapértelmezett. A kör bezárult. Egyébként egyetlen kattintás elég volt az átváltáshoz.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A kikapcsolás nálam pl. teljesen magamtól történt, minden frissítés után megnézem a pirvacy settings->location services menüjét. Nem egy elrejtett, nyakatekert dolog egyébként...

Teszem mindezt azért, mert manapság az összes mobil eszközön, és mostmár asztali OS-eken is az lett a divat, hogy lokalizált keresési találatokat adjon (nomeg reklámot) az ember orra alá, szóval minden eszközön félek bármilyen gps vagy wifi alapú rendszerbe integrált helymeghatározás funkciótól, meg az erre epülő szolgáltatásoktól, ezért az első dolgom az, hogy a körmére nézek ezeknek.

Hozzáteszem, hogy a spotlight search ezen funkciója (local gépen kívül keres a neten is) egyelőre US only szolgáltatás. Úgyhogy ha akarjátok se vettétek volna észre debuggal (hacsak nem valaki US régiót állít be az OSX-nek EU-ban).

Ja és igen: mindettől még nem értek egyet a dologgal, egy rohadt kérdés feldobhatna az első boot után, ahogy az IOS is teszi ezt egy ideje.

Ha ez kell, hogy a helyzetem szerint releváns információkat dobjon fel a Spotlight, hát küldje, hogy hol vagyok.

Ave, Saabi.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy aki szerint ez normális, az mennyire ágált az Ubuntu hasonló megoldása ellen.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Hali!

Az még csak hagyján, hogy mennyire ágált ellene... Én pl azonnal kikapcsoltam az ubin. 1-2 hónap múlva durván megszívtam volna ha nem teszem meg idejében. A történet: soproni szórakozóhelyen nyílt wifin lóg a gépem (és persze másoké is). Múlatjuk az időt, épülnek a falvak a travian szerveren... egyszer csak megszállja a helyet ~10 NAV-os és ~4 rendőr. Nem foglalkoztam vele, a zárjegyek nem az Én problémáim akkor sem ha nincsenek esetleg. Aztán odajöttek az asztalhoz és mondták, hogy mivel a hely wifi cuccán lógunk jogosultak ellenőrizni a gépeket is. Haver gépével kezdték, win7 van rajta, keresőbe beírta az ember *.mp3, majd *.avi, találtak 8-10 dvd rip-et megy pár tucat mp3 állományt. Azonnal jegyzőkönyv, gép lepecsétel, viszlát majd értesítjük. Ezek után került sorra az Én gépem. Ugyanaz az ember odaült és lerántotta az egeret a bal alsó sarokba. "Valami csoda folytán" nem jött elő a start menü. Mondtam neki azt itt ne keressen, mert ez nem win hanem Ubuntu. Épp arra gyalogolt egy másik közülük, arra rákérdezett: Hé Te értesz ehhez? A nemleges válasz után visszaültetett engem a gép elé és mondta vegyek elő egy keresőt... miután előkaptam a dasht velem is beíratta a *.mp3, *.avi kombót. Nulla darab állomány volt a találat. Gondoljatok bele, ha nincs kikapcsolva a webes keresési funkció és mindkét keresésre felhoz pár millió találatot :-) Akkor ott nem jegyzőkönyv és lepecsételés, hanem azonnali főbelövés lett volna a jutalmam :-) A haver vagy 8-9 hónap után kapta vissza a gépét, lett volna valamennyi büntetése is, de azt valamiért elengedték neki. Kb 2 hónapos volt a gépe amikor elvitték és majd 1 évesen kapta vissza... rohadt nagy sz*pás.

Üdv:
Feri

Honnan tudták, hogy azon lógtok? Miért nem lehet, hogy csak bambultok, mobilnetetek van, mittomén.

Ha elviszik, mert az online találatok ott vannak, akkor megnézik a lemezed tartalmát és nem találnak semmit, majd amikor visszaadják bepereled őket.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Hali!

Értem Én mit írsz, de az az ember kapta vissza ~9 hónap alatt akinek volt is ideje utána futkosni. Ráadásul amikor kellett, akkor neki ott volt a barátnője laptopja... nekem nincs tartalékom ilyen esetekre :-)

Ha jól emlékszem 2x volt Szombathelyen és 1x Győrben miatta, de lehet, hogy fordítva volt... nekem erre sem időm, sem energiám nincs. Ezek után még bepereljek egy akkora mamutot mint a NAV?

Számomra inkább az a döbbenetes, hogy ilyen "szakértelemmel" felvértezett ember dönt arról ~2 perc alatt, hogy a közel zsír új laptopod majd egy éves lesz mire újra látod (nem 60k HUF-os tecskó gazdaságos gépekről beszélünk, hanem inkább 170k a tétel).

Üdv:
Feri