Minetest - nyílt forrású Minecraft alternatíva

Címkék

Minetest

Most, hogy nem mindenkinek tetszik a Minecraft új iránya, alternatíva lehet a nyílt forrású, Minecraft inspirálta Minetest. A Minetest egy kvázi-végtelen, sandbox stílusú (akárcsak a Minecraft), szabad szoftveres licencű játék. Natívan fut Windowson, Linuxon, OS X-en és FreeBSD-n. Fejlesztése 2010 óta folyik.

A játék weboldala itt található.

Hozzászólások

kismillió ilyen készült nem? még dotnetes implementációt is láttam 1-2 éve

Mindenféle trollkodást mellőzendő valaki elmondaná pár mondatban, lényegretörően és érthetően, hogy ennek a játéknak mi a lényege?

Ahogy írták, inkább lego. De inkább Lego Technics, mert elég összetett szerkezeteket tudsz összerakni benne.

De bányászhatsz nyersanyagot a többieknek, vagy nevelhetsz állatokat is :D

Vagy háborúzhatsz. Szervertől, beállításoktól, moduloktól, közösségtől függően.

Kinek mi. Hacsak a fiaim által nézett Minecraft videókat nézem, illetve a saját keresgéléseim alapján:
- építés
- szerepjáték
- kalandjáték
- film készítés - nem a végigjátszásokra gondolok, hanem rendes kisfilmek készítése

Persze ezek összefüggnek, hisz az építés mindenhol jelen van, készíts akár akadálypályát, akár kalandjátékhoz játszóteret. De vannak, akik olyan épületeket készítenek Minecraftban, hogy az állam leesett. Néhány példa:
- The Basilica of Notre-Dame de Fourviere
- Quartz Caste Island
- The Palace of Daibahr Bouiyait
- Tantive IV
- Orbit | Modern Mountain Home

Persze ezeknél sokkal több található a Minecraft Building Inc. vagy a Minecraft House Design oldalakon.

Ave, Saabi.

En meg a Minetest-et nem probaltam, csak a Minecraft-al van tapasztalatom, igy arra alapozom a mondanivalomat (de gondolom nem sokban ter el):

  • Oktatasban hasznalhato:
    • Elmeleti elektronikat megtanulhat az ember a RedStone segitsegevel, mivel logikai kapukat nagyon szepen lehet kesziteni (Ezt tovabb fejlesztve komplett kapcsolasok keszithetoek, vagy akar mint irtak merevlemez keszitese sem lehetetlen)
    • Felugyelet mellett a jo egymas mellett elest tapasztalhatjak meg a diakok, vagy a csapatmunkat
    • Ezt mar Mod-al, de peldaul a kereskedelmi alapok is elsajatithatoak (van olyan mod amiben csere-kereskedelem folyik (bar nem tudom ez a Minecraft Edu-ban megtalalhato-e vagy implementalhato-e))
  • Muvesz lelkeknek tokeletes
  • Epiteszet fele orientalodik valaki, akkor akar tervezgethet benne nagyvonalakban
  • Esetlegesen megvalosithato az is, hogy ha valaki 3D-ben modellezik, akkor a Minecraft-ban megepiti amit akar, majd az altala hasznalt 3D tervezo programba az beillesztheto (ismerosom direkt ilyen voxel modelleket keszitett egy kisfilmhez)
  • stb.

Amúgy mi baj azzal, hogy az MS megvette a MC-t? Fogok tudni bányászni, rettegni az endermanoktól és kapálni holnap, jövő héten, jövő hónapban? Ha igen, megmarad a játék, a játékélmény, akkor sok probléma nincs a felvásárlással.

Nem értetted a kérdést. Nem az a baj, hogy az MS. Az a baja sokaknak, hogy bárki. Mert egy indie (független) fejlesztőből egy csapásra egy óriásvállalat fogja a fejlesztéseket irányítani. Hogy most ez az MS vagy akármi más az lényegtelen.

--
trey @ gépház

Ennyi pénzért mindenki eladta volna.

Hát, .deb csomagból feltéve nem tudom begyújtani a kályhát hogy csináljak gyertyákat, és a melóhelyen ennél több időt nem tudok rászánni :D

Ahhoz nem kell kályha. Tégy a barkácsasztalra egy botot és fölé egy szenet. Botot két egymás fölé tett deszkából csinálhatsz. Deszkát pedig egy farönkből. Mindezt a barkácsasztalon. A számok a 9x9-es munkalapon elfoglalt helyeket jelzik, az alkotóelemek természetesen pozíciónként lehetnek többen.
A kályhába tehetsz mondjuk alulra szenet, fölé meg vasércet és az olvaszt neked vasat belőle.

Bakker, ennyire bonyolultan írtam le? Tudom hogyan kell szenet, faszenet, fáklyát csinálni, de a nyomorult kályha, kemence nem reagál ha beteszem a fát.

Szenet meg nem álltam neki keresni.

Ha nem nekem szólt akkor bocsi, csak abból állt a délelőttöm, hogy bégető birkákkal próbáltam dolgokat megértetni, és lehet hogy túlérzékeny lettem.

Igen, mert a minetestben csak a szen minosul aktiv tuzeloanyagnak, illetve meg nincs benne a fa-faszen konverzio sem.

Raadasul a szen is elegge random spawnol, nekem el kellett mennem egeszen messze a spawntol, hogy talaljak legalabb nehany blokk szenet. Tiszta mak, hogy az alapjatekban meg nincsenek mobok, mert amilyen sotet van ejjel (hasznalhatatlanul sotet), ha kaptam volna egy pofont, meg megkoszonni se tudtam volna senkinek.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

OSX 10.9.4-en meg sem nyikkan. Valakinek sikerült futtatnia ezen az OS-en?