"Szabad szoftveres ismeretek mindenkinek"

Címkék

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ azért jött létre egyebek mellett anno, hogy tudástárt hozzon létre, támogassa a szabad szoftveres átállásokat, a szoftver és dokumentáció honosítást, illetve oktatási anyagokat készítsen és oktatásokat szervezzen.

A központ most egy sajtóhírt adott ki arról, hogy szabad szoftverekkel kapcsolatos tudásbázist tartalmazó honlapot indított:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkársága alatt működő E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ szabad szoftverekkel kapcsolatos anyagokat tett közzé honlapján, a http://szabadszoftver.kormany.hu címen. A szabad licenc mellett felhasználható, a központ szakértői és oktatási tevékenységének tapasztalatait is tükröző anyagok az Európai Unió által támogatott projekt részeként kerülnek nyilvánosságra, hiánypótló szabad szoftverekkel is kiegészülve a későbbiekben.

Az átfogó tudásbázis a közigazgatási és vállalati IT-vezetők, fejlesztők, rendszergazdák és felhasználók számára is könnyen hozzáférhető formában tartalmaz információkat. A vezetők és fejlesztők számára főként a témával kapcsolatos gazdasági és jogi aspektusok lehetnek érdekesek, a rendszergazdák és felhasználók számára pedig a felhasználhatósággal, tapasztalatokkal, biztonsággal kapcsolatos elemzések és gyakorlatias leírások. Ennek érdekében a központ által összeállított tankönyvek és tanulmánykötetek szakaszai, fejezetei különálló dokumentumokként kerülnek fel a honlapra, így minden érdeklődő közvetlenül kiválaszthatja a neki leginkább érdekes tartalmat.

A teljes közlemény elolvasható itt.

Hozzászólások

Hát ezek csak előadások anyagai. Nem hiszem, hogy megerőltetnék magukat, és honorálnák az érintettek munkáját.

Mivel szabad dokukról van szó, még az érintettek hozzájárulása sem kell...

Amúgy meg annyi eszük van, mint egy hintalónak. A .gov.hu domain már tizenéve a kormányzat domainje. Ez a .kormany.hu azért is ügyes, mert külföldön rengetegen meg fogják érteni...

Majdnem olyan, mint annak idején az EKG (Elektronikus Kormányzati Gerinc). Már ez is megmutatta, hogy mire számíthatnak az ott dolgozok (köszöünö, túléltem), de a network.gov.hu domaint az iszonyatosan hozzáértők nem engedélyezték, lett ekg.gov.hu. Igazuk van: tanuljon meg a sok büdös bunkó a világban magyarul! :(
----------
Registered Linux user #46079

A Keretrendszernél van egy pár pdf (és elvileg egyre több lesz), aminél ez szerepel készítőnél:

"Szabad szoftver keretrendszer
Készítette a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium E-közigazgatási
Szabad Szoftver Kompetencia Központja
Budapest, 2013"

Ezt az url mizériát meg nem igazán értem. Nagyon ritka, hogy fejből ír az ember url-t, vagy keresővel találtad, vagy valamelyik oldalon linkként. Lemented könyvjezővel és onnantól nem teljesen mindegy milyen nyelven van, vagy van-e értelme, jelent-e valamit?

Kb. annyira fontos mint adott projekt legjelentősebb feladatai között megemlíteni, hogy hány meeting alkalmával sikerült kiválasztani a 26-ik funckció 12. formjának alján megjelenített gomb sarkán a jelölés szinét. Esetleg hosszasan sorolni itt a kiválló munkát végző dolgozókat és méltatni képességeiket, hogy sikerült olyan árnyalatot találni ami elnyerte minden szinten, szinte minden főbólintó tetszését és mindezt "röpke" 3 negyedév alatt :)

Na most ez nem olyan projektnek tűnik de a fenti dolgot überbrutál lényegesnek gondoló munkavállalók (lásd, a szép magyar nyelven(!): "naplopó", "léhűtő", "szájtáti", "tétlen") előbb utóbb mindenhol felbukkannak és ahol nem zavarják el őket nagyon gyorsan a környékről, ott nagyon lehetetlenné tudják tenni az értelmes munkát.

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Az érintettek valóban a kompetencia központ munkatársai, nincs itt semmi trükk. A domain-nel kapcsolatban pedig annyit, hogy ezzel a honlappal a magyar érdeklődők elérése a célunk. Így igyekeztünk olyan címet választani (az elérhető keretek között), melyet viszonylag könnyen meg lehet jegyezni, le lehet diktálni. Ha majd cél lesz a külföldi érdeklődők bővebb tájékoztatása a munkánkról, akkor erre létre fogunk hozni egy teljesen (vagy elsősorban) angol nyelvű lapot, egy értelmesen, a célhoz választott domain név alatt.

Nagyon jó ötletnek tartom és egyértelműen hiánypótló.
--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Igen az. De körülbelül annyit ér, mint halottnak a csók. Amit Mo-n nem okítanak az oskolákban az semmit sem ér. Kábé annyi mintha kitennének egy gugli linket azt mindenki olvasgassa. Ez édes kevés, a FLOSS-t be kell építeni az érettségibe és felsőoktatásba is.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hurrá-hurrá, minden elismerésem!

[troll on]
Ugyanakkor: mehet a polcra az UHU mellé.

Majd ha a gyerekeket/fiatalokat a suliban Linuxa is okítják, talán lesz is munkaerő meg manager aki ilyesmiben gondolkodik. De, még akkor is nehéz lesz a zsíros közbeszerzésekből elcsöppenő összegekkel szemben olcsóbb alternatívát választani.
[troll-off]

A kezdeményezés(?) valóban jól hangzik... de vannak aggályaim:

- az általam ismert 'uniós projekteknek' egyetlen célja volt: eltenni a kapott lóvé lehető legnagyobb részét zsebre.

- Az hogy a projekt 2 éve alatt ennyire futotta, nem túl bíztató.

- magyarra fordítani olyan általános és alapvető ismeretanyagokat, amik egy rendszer összeállításához szükséges, szerintem teljesen felesleges. miért:
* mert a bennük található információk, már a megjelenésükkor elavutak lesznek.
* mert aki a szakmai ismeretken kívül az angolul nyelvel sem boldogul, az ilyenek alapján sem fog tudni összerakni még egy dhcp szervert sem, nemhogy egy konplett rendszert.
* mert a 'disztribúciófüggetlen' leírásoknak a gyakorlatban nem sok értelmét látom. Aki nem ért hozzá, annak nem segít, mert nem tudja kopipésztelni (sőt még az adott konfigot sem találja meg segítség nélkül). Aki meg ért hozzá annyira hogy az általa használt disztribúcióra adoptálja az olvasottakat, várhatóan nincs ilyenre szüksége.

Egyetlen bizodalmam a néhány ismerős név a projekt résztvevői között. :)
Csak nehogy ők is odavessznek a disznók politikusok, pályázati hiénák, és egyéb állatfajták között ;)

--
zrubi.hu

A mi megítélésünk szempontjából teljesen érdektelen, hogy milyenek szoktak lenni az "uniós projektek". Nagyon szeretnénk, ha a miénket csakis a saját munkánk alapján ítélné meg mindenki. A csapat nem egészen egy éve állt össze. A most megjelent eredmények közel sem azok, "amire összesen futotta", hanem azok, amit először publikáltunk belőlük. Kérem nézzétek meg a "Tevékenységeink" lapot, onnan látszik, hogy mikkel foglalkozunk, milyen eredmények várhatók a közeljövőben. Hozzátenném, hogy ennek az évnek a végére a tervek szerint mindennek el kell készülnie, tehát a legjobb lenne, ha december közepe-vége körül néznétek meg, hogy mi készült el a vállalt dolgok közül (melyek pedig az EKOP-1.2.15 kiírásban szerepelnek).