A francia csendőrségnek bevált a nyílt forrású szoftverek használata

Címkék

A francia csendőrség (French Gendarmerie) nem újonc a nyílt forrású szoftverek felhasználása területén. 2005-ben elkezdték lecserélni a Microsoft Office-t OpenOffice.org-ra közel 70 ezer gépen. 2006-ban Thunderbirdre és Firefoxra váltottak, 2008-ban közölték, hogy 70 000 munkaállomást állítanak át Ubuntura, 2009-ben pedig bejelentették, hogy egy rakás pénzt spóroltak a Linuxszal és más nyílt forrású szoftverekkel.

Európai Bizottság Joinup blogja szerint a francia intézménynél 40 százalékkal csökkentette a TCO-t a FLOSS szoftverek használata. A csendőrség jelenleg mintegy 37 ezer Ubuntu desktopot használ. Jövő nyárra ez a szám eléri a 72 ezret.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Csak azért lehettek ekkora balfaßok, mert nem értenek a bizniszhez.

Láttam egy magyar rendőrautóban azt a kamera rendszert, ami lehetővé teszi a rendőröknek hogy ne párban járjanak (és mégis tudják bizonyítani például a kényszerítő intézkedés jogossággát). Ez valamilyen Linux alatt futott Xface-el és VLC-vel! De persze volt benne egy virtuális gép, amin Windows XP volt valami régi rendőrségi program miatt.

Ez derék. De vajon az irodáikban mi fut a masináikon? Meg a titkárnőjük gépein?

A Linda filmsorozatban (emlékszik még rá valaki?) van egy rész, ahol számítógépprogramok vannak magnószalagra rávéve. A rendőrök nem tudják mi van a szalagokon, de mert tudni akarják, beteszik sorra mindet a magnóba, és bárhogy szenvednek is, kötelességszerűen végighallgatják a sok füttyöt és sípolást-csippantást, mert hátha közben hallanak valami fontos emberi beszédet is... Végül Linda mutatja meg nekik ez mire való, mert ő tudja, mert ugye ő járt tanfolyamra...

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Nálunk kis irodában windows-only nyomtatók vannak meg windows-only kamerarendszer, amit csak IE-vel lehet nézni élőben és a felvételét nem játsza a VLC. Most akkor cseréljük le a nyomtatókat, meg a kamerákat is?
Libreoffice nem ugyanúgy lockolja a megnyitott dokumentumokat, mint a microsoft office, tehát nem lehet csak egy gépen kipróbálni a libreofficet, ha megosztott meghajtón dolgoznak az emberek. Sambával is vért kellett izzadni, hogy lássák a windowsos gépek és még így is csak ip-vel érhető el.
El nem tudom képzelni, hogy nagyban hogy lehet egy ilyen migrációt megcsinálni.

Szoftvert is olyat kell venni/csináltatni/csinálni, ami webes.
Nem hogy Windows, PC sem fog kelleni a használatához sok helyen, csak pl. egy TAB. Fain tud ám lenni.
És igen, sok esetben ki kell b@szni azt, ami szar. Igen, kifizették egyszer - és?

Mennyit fognak még kifizetni, ha nem dobják ki? Újabb windows licenc, újabb sz@r HW, stb. Érdemes összeszámolni.
Egy vacak Samsung lézer már kapható Br. ~20 alatt, még a porszívó is nyomtat rá, nemhogy a Linux, de még jobbat mondok. Kell bérelni Konica-Minolta MFP-ket (kis cégnek egy is elég), és még tonert se kell bele venni, csak papírt. Lehet nyomtatni a hálóról, és példányszám után fizetni bérleti díjat, plusz az áramot. Sok régi lézernél gazdaságosabb lesz.

Csak akkor nem éri meg kidobni a régit, ha nemrég vetted. Ha 2-3 év eltelt, sokszor már megtérül, ha újabbat veszel. És kidobni sem kell, el lehet adni.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

"Hardvert venni tudni kell :)"

ma eppen kellemesen csalodtam.
anno egy Sharp printerrel erosen megszenvedtem, hogy XP-re felgyotorjem az NT drivert, mert nem volt ujabb, ma az XP helyére betolt hetes pár perc windowsupdate molyolas utan kozolte, hogy nini ez egy ilyen es ilyen printer, majd felpakolta a drivert, es lon boldogsag. sok-sok ev ota az elso pozitiv elmenyem a nyomtatokkal kapcsolatban ; mondhatni most lebeszelnem rola Stallmant hogy ezek miatt felhuzza magat, es belefogjon a GNU igehirdetesbe.

Akkor kezdhetitek magatokat összekapni, mert elég nagy esélye van, hogy a Microsoft 2015-re összeomlik.

  1. Szerintem a telefon/tablet üzletágnak lőttek. A telefongyáraikat örülhetnek, ha legalább részben megveszi a Nokia.
  2. Az XBOX eladásokban jóval a PS mögé eshet, ráadásul jönnek az új konzol szereplők és a játékok Linuxra és SteamOS-re. Majd a Nintendo vagy a Sony megveszi.
  3. Az Office kiváló, de az otthoni felhasználók, kis cégek és hivatalok rácuppannak a LibreOffice-ra. Magáncélra még a SkyDrive és Google Drive felülete is megfelelhet, Androidon pedig pl. a QuickOffice. Úgyhogy a helyükben sürgősen 100%-ban az eddig is meglévő OSX, beígért Android és Linux portokon pörögnék.
  4. Az asztali Windows eladások egyelőre mennek, köszönhetően pl. az Ubuntu ocsmány felületének is, de szerintem itt egy nagy összeomlás lesz, követheti az OS/2-t. Szerintem burning platform, mint a Symbian is volt.
  5. Az MS-nek persze van sikeres oldala is. A Skype az NSA botrány után is meglepő módon él és virul, de hogy ez miért is éri meg anyagilag, az kérdéses. Mindenesetre jól szorongatja a Microsoft Lync torkát. A Bing is él, bár sokadrangú játékos. Az IIS megvan. Az Exchange él. A SharePoint is elvan.

>1. Szerintem
Ez itt a kulcsszó :-)

>3. Az Office kiváló, de az otthoni felhasználók, kis cégek és hivatalok rácuppannak a LibreOffice-ra. Magáncélra még a >SkyDrive és Google Drive felülete is megfelelhet, Androidon pedig pl. a QuickOffice. Úgyhogy a helyükben sürgősen >100%-ban az eddig is meglévő OSX, beígért Android és Linux portokon pörögnék.

A LibreOffice még mindig képtelen olyan dokumentumot gyártani, hogy egy rendes Office-szal megnyitva ne essen szét a formázás (próbálj meg egy IEEE folyóiratcikk sablont szerkeszteni vele, majd megnyitni Microsoft Worddel.)

>4. ...szerintem...
Ismét ez a kulcsszó.

A LibreOffice még mindig képtelen olyan dokumentumot gyártani, hogy egy rendes Office-szal megnyitva ne essen szét a formázás

Szvsz az MS Office-nak nem a libre fogja betenni az ajtót, hanem a terjedő mobilos office klónok, amik pont olyan inkompatibilisek az MS Office-al mint a libre. Nem mintha bárki csinálna azokkal komoly munkát, de eredményesen döngetik az Office monopóliumot, és előbb utóbb már nem az MS Office lesz a "rendes Office", hanem csak az egyik inkopatibilis nem műkődő vacak lesz a választékból. Mégpedig az egyik legdrágább.

Csaba

"Ez itt a kulcsszó"
Nostradamust is kinevették páran :D

LibreOffice...
Amikor ilyet írsz, akkor remélem tudod, hogy a LO szűrővel támogatja a doc(x) formátumot, és natívan opendocument formatot használ. Remélem, azt is tudod, hogy a MS natívan támogatja úgyszintén az opendocument formátumot - nincs reverse engineering, a formátum nyitott.
És remélem, tudod, hogy mindezek ellenére a MS Office ugyanúgy szétb@ssza a formázást, ha az ODF-et nyitod meg, pedig LO-ban jó volt. És remélem, azt is tudod, hogy a helyettesítő karakterkészleteknek egyes tördeléseknél mekkora jelentőssége van. És remélem, azt is tudod, hogy ha Office 2003-ban írt doc-ot nyitsz meg későbbi verzióval, sokszor az is szétesik? Remélem, azt is tudod, hogy ha 2010-es Office-ben mentesz valamit, és OSX alatt megnyitod MS Word-del, az ugyanúgy széteshet?
És remélem, azt is tudod, hogy ha LibreOffice-ban nyitsz meg egy régi sxw-t, akkor kisebb az esélyed arra, hogy szétesik az oldalad, mint ha új MS Office-ben nyitsz meg régi Word doksit?

Szóval az, hogy a szétesések mikor, hol, és melyik szoftver kiváló minőségének, illetve más körülménynek köszönhető-e az egyáltalán nem egyértelmű.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Az ODF 1.1-es verzió az ISO szabvány, az 1.2-es ISO-sítása folyamatban van. A LibreOffice az 1.2-es kibővített verzióját használja alapértelmezetten, de lehetőség van régebbi verzióra visszaváltani, ha valahol ez nagyon lényeges. Az ODF szabvány fejlődik, és csak az kerülhet be a szabványba, amire van referenciaimplementáció, hogy ne "papírszabvány" legyen. Tehát elkerülhetetlen ez okból is, hogy a LibreOffice olyan dolgokat is implementáljon, amik még nincsenek szabványosítva, de majd egyszer lesznek. A másik gyakorlati ok az interoperabilitás igénye. Az ODF a LibreOffice natív formátuma, mindent, amit a LibreOffice be tud olvasni, veszteségmentesen kell ODF-be mentenie. Sokszor előfordul, hogy egy OOXML importálási hiba javításakor az ODF szűrőbe is bele kell nyúlni, mert olyan új funkciót kellett megvalósítani a programban, ami korábban nem létezett.

Sosem értem meg ezt a kamaszos dacot.
A szoftverek és szolgáltatások eszközök. Nem szeretni vagy utálni kell azokat, hanem használni vagy nem használni.
A többit a piac elintézi.
Amire van fizetőképes kereslet, az él és vitul majd, ami pedig hitvány, azt egyszerűen elsorvad.

Fuszenecker_Róbert

Nyilván tudom, hogy a SkyDrive MS termék. De ettől még vetélytársa lehet a hagyományos Office-nak, akárcsak a többi felhő alapú irodai megoldás. Persze korlátozottan tudják csak kiváltani az Office-t. De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy régebben (a WordPerfect zuhanása után) alap volt, hogy mindenféle szövegszerkesztés egyenlő volt a desktop Worddel, hatalmas felhasználói tábort tudott maga mögött, ma meg nem.

Ok, így már értem.
Amúgy valaki említette a lockolásos részt a Libre/OpenOffice-szal kapcsolatban, hogy a Word-é milyen jó.
Hát nem. Elég szar, ha azért nem tudod szerkeszteki, mert Béla megnyitotta, és elment vadászni...

Ilyenkor már inkább jó egy központi share, amit a local gépre szinkronizál mindenki, és tud verziókövetést.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Jó, de az a lockolás lényege, hogy ne szerkeszthesd akkor sem, ha Béla mégsem vadászik, csak 10 órája megállás nélkül ugyanabban a doksiban dolgozik.

A svn/git/társai elég bonyolultak ahhoz, hogy ha Programozó Béla és Titkárnő Gizike (nem szándékos a szexizmus :D) dolgozik együtt, akkor már gondok legyenek. Egyszerűbb megoldás meg már van Wordhöz is, csak (több) pénzbe kerül.

Jó, az owncloudot ismertem, de ez nem megoldás a locking problémára. Ha egymástól függetlenül eltölt mindenki 4-5 órát ugyanazon a fájlon, ami az egyszerűség kedvéért legyen valami bináris formátum, akkor mindjárt két dolog is történik:

1) Lesz két fájlod, amik nem bántják egymást. Illetve igen, de egyszerűen visszaállítható mindkettő tartalma.
2) Az Isten sem fogja merge-ölni őket.

Azaz a lockolás megszüntetése nem oldja meg a problémát, csak eltakarja. De ha rosszul tudom/következtetek, szóljatok, mert tényleg érdekelne egy jó megoldás.

A locking problémára megoldás, az együtt szerkesztésre nem. :)
Mint ahogy jeleztem, nálam többnyire az a probléma, hogy Béla olvassa a fájlt, ám nem szerkeszti, Gizi meg vár, és nem tud szerkeszteni.
Béla soha nem szerkeszt, Béla főnök, Béla csak néz ki a fejéből, és Béla miatt nem halad senki.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Bár így lenne! A próféta szóljon a szádból!

De szerintem ha ez be is következik, azért az még jóval odébb lesz mint 2015. Tudod, a nagy baromállat dögök lassan döglenek éhen, mert sok a felhalmozott zsírtartalékuk. Pláne az őshüllők, hiszen a hüllők hidegvérűek, ritkán kell zabáljanak...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Ez a részvényeseken múlik. Ha nem tudja hamar összekapni magát a cég, akkor maguk a részvényesek fogják szétrobbantani. Én ezt tartom valószínűnek.

Ebben az esetben viszont a desktop Windows átmegy aktívan fejlesztettből karbantartott állapotba, ahogy anno az OS/2 tette. Én ilyen kilátások mellett semmiképp sem alapoznám egy cég működését Windows-only eszközökre, ha van más reális alternatíva.

Nézd, én szeretném ha igazad lenne, drukkolok neki, de az eddigi tapasztalatok szerint ha ez meg is történik, nem megy olyan gyorsan, hogy már 2015-re. Gondolj csak bele, előbb az XP-vel töketlenkedett rengeteg ideig, s mégis megélt belőle. Aztán jött a Vista, ami nagy bukta, mégse ment belé tönkre. Jött a 7-es, én azt se mondanám nagy sikernek, persze a Vistánál jobban bejött. És a részvényesek (meg mindenki) úgyis szokva vannak már ahhoz, hogy minden második windows a jó.

Most a 8-as megint szar, de majd jön a következő ami megint ... ööö... jó nem lesz, oké... de mondjuk "elfogadható".

A Wordről meg annyit, hogy szerintem a felhős megoldások nem nagy alternatívák nekik. Offline nem lehet használni azokat ugye, bonyolultabb is, és az emberek a megszokottat kedvelik. Tudod, a szőke Gizikék. "Gizike, miért sikoltott ekkorát, félti a maradék szüzességét? - Nem, de Főnök, én olyan boldog vagyok, megtaláltam a hosszú í-betűt végre ezen az ergomókusos billentyűzeten!"

Továbbá, a cégek biztonsági okokból se bízzák majd a cuccaikat felhőre, pláne a PRISM ügy után. S a magánfelhasználók egy része is így van ezzel.

Nem kötekedésből írtam ezeket, én lennék a legboldogabb ha bebizonyosodna hogy segghülye vagyok a jövőbelátáshoz, a fél karomat odaadnám az MS összeomlasztásáért... Csak szerintem ez azért odébb lesz még...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Az XP - ha nem is tökéletes - de asztali felhasználásra azért egy jól használható rendszer volt. A vállalatok a támogatás hiánya miatt váltanak újabbra, a magánemberek meg azért, mert OEM-ként már nem azt kapják. A Win7 szintén egy jól sikerült rendszer, sokáig fog még élni. A Win8 és a tapi-desktopok viszont nem arattak osztatlan sikert. Vállalati környezetben nincs szükség tapira, otthonra meg drága 30eFt csak az OEM Win-ért, ami x86 géppel együtt 100eFt felett van. Ez utóbbi azért fontos, mert Android kütyüt birtokolni (tablet, nagy képernyős telefon) teljesen hétköznapi dolog manapság, így kisebb a hajlandóság egy drága, de alig valami pluszt adó dolog megvételére. Ha viszont az Apple és Google rendszerei elérik, hogy a Win eladásai jelentősen csökkenjenek, akkor a Windows R&D fajlagos költségei megugranak, akár veszteséget is okozva. Erre már ugranak a részvényesek.

A Wordről amit írtál, az önmagában igaz. De ha egyszer Gizikének a fiacskája megmutatja a 30eFt-os Android tabletjén az ingyenes QuickOffice-t, meglátja, hogy azon is vannak vastag betűk, akkor kiszabadul a szellem a palackból. Néha meglepően fejlődőképesek a "vén nyanyák" is.

A komoly cégek persze nem engedik ki a doksijaikat a publikus felhőbe. Bár ahol titokzatosan kommunikáló Skype-ot használnak, netán még doksikat is küldenek át rajta, ott már mindegy. De ez nem feltétlenül érv az MS Office mellett. Induló cégeknél az OSX+iWork, kevésbé tehetőseknél a Linux+LibreOffice jó választás. De OSX-en maga az MS Office is elérhető, ami jól mutatja, hogy az MS-en belül is erős érdekellentétek vannak. A Windows léte önmagában ássa alá azt, hogy az MS-nek konzisztens stratégiája lehessen. Viszont itt is áll, hogy ha az Office eladásai csökkennek, akkor az R&D fajlagos költségei elszállnak és a részvényesek felzúdulnak.

Ezekre jönnek rá a WinPhone és Surface okozta brutális veszteségek és az ezekből eredő harag a részvényesek oldalán. Ha ezt tetézi esetleg egy XBOX 720 fiaskó, akkor... Mondjuk első körben egy erős leépítési hullám jön az azonnali csőd elkerülésére, utána meg a szétdarabolás. No ez egy lehetséges jövő. És persze az is lehet, hogy egy új stratégia felemeli a céget és ki lehet nevetni, amiket összeírtam.

Teljesen mindegy kinek mi a véleménye, ugyanis nem a vélemény számít, hanem a tények. A tény pedig az, hogy az MS jelenleg is javában él és virul. Tehát nem nyírta őt ki se a Linux, se a LO, se más. Lehet, hogy kissé meggyengítették a pozícióját, mondjuk (nagyot hazudok!) 5%-kal. De ha 10%, az is még semmi egy összeomláshoz.

A legnagyobb csapás az MS-nek egyelőre az hogy nem tudott betörni a mobilpiacra. (érzékelhető mértékben). De még ezt is túléli, látható.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

"A tény pedig az, hogy az MS jelenleg is javában él és virul."

Szerintem az MS nem Javában, hanem C#-ban meg .NET-ben él :>
Mellesleg azért költözik könnyeivel küszködve Ballmer, és azért akarják BG-et is kigolyózni, mert megy nekik a szekér, mint a picsa :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Amíg az emberek a PDF nézegetőjüket sem hajlandók lecserélni, mert PDF = Acrobat Reader, addig az Office leváltásán sem fognak gondolkodni, mondván: DOC(X) = Microsoft Office.

Hozzáteszem, nekem jó így, mert .NET-ből tudom instruálni az MS Office-t, igazi dokumentum készítésére pedig a LibreOffice-t használom, mert azzal lehet igényes dokumentumot csinálni (hosszú a lista, mivel tud többet a Libra, mint az MS).

Fuszenecker_Róbert

"hosszú a lista, mivel tud többet a Libra, mint az MS"

Én konkrétan LO-t használok szöveget szerkeszteni (jó, leginkáb LaTeX-et, de ha wysiwyg akkor LO), MSO-t csak elvétve. De tényleg kíváncsi lennék arra a hosszú listára. (Félre ne érts, nem kételkedek, csak nincs elég összehasonlítási alapom.)

Lehet, hogy több Mozilla böngésző is volt, de a Mozilla cég első böngészője is Mozilla 1.0 volt, ez 2002-ben jelent meg.
2004-től nevezték át Firefox 1.0-ra, amikor is megjelent mellé a Thunderbird is.

Részletek a Mozilla históriás könyvében.

Technikailag tényleg nem azt nevezték át, hanem a Phoenix-et, de addig a Mozilla volt a fő böngészőjük, utána, meg a Firefox.
A Mozilla még egy darabig létezett a Firefox mellett is, de már nem fejlesztették.
Akinek évekig Mozilla volt a böngésző, azt én meg tudom érteni, hogy máig Mozillának hívja, ebben nem látok furcsaságot, csak ennyit akartam írni.

Ugyanis a Mozilla browser/mailer (ami régen a Natscape volt), nem szűnt meg, abból lett a SeaMonkey. Ez előtt nem sokkal lett a Mozillának egy olyan irányvonala, hogy a böngészőt és a levelezőt válasszák külön (Firefox + Thunderbird - illetve naptárnak Subird, és még valami webfejlesztő html aditor is volt, ami most nem ugrik be névileg),

Akkor ezt mind nevezhetnénk Mozillának? Nem. Akkor sem, ha régen volt egy ilyen termék, de annak sem Mozilla volt a neve, hanem Mozilla Suite. Mint ahogyan létezik a mai napig Microsoft Office, amit nem hívunk (még szokásból és véletlenül sem) Microsoftnak.

--
PtY - www.onlinedemo.hu

A példád akkor volna jó, ha a Microsoft Office-nak a neve Microsoft lett volna kezdetben.

Na, akkor tegyük helyre.
Kezdetben volt a Netscape Communicator Suite, amit a köznyelv csak Netscape-nek hívott (még Te is, ha jól láttam ;).
Annak fejlesztését átvette a Mozilla nevű cég, egy idő után a saját neve alatt kihozta a Mozilla 1.0 nevű alkalmazást, amiben volt mindenféle alkalmazás, de a többség csak a böngészőt használta, a Communicatort, de a köznyelv Mozillának hívta.
Pár évvel később elkezdte hanyagolni a Mozilla fejlesztését, helyette a Firefox és a Thunderbird-öt fejlesztette.
Amikor megjelent a Firefox, akkor cserélték le a Mozilla nevét Mozilla Suite-ra, majd egy-két év múlva ebből lett a SeaMonkey.

Igen, ez így már helyesebb, de annyit azért pontosítanék (LOL), hogy a kezdetben Netscape Navigator volt :)

Amúgy: "The Netscape Navigator web browser was succeeded by Netscape Communicator. Netscape Communicator's 4.x source code was the base for the Netscape-developed Mozilla Application Suite, which was later renamed SeaMonkey.[2] Netscape's Mozilla Suite also served as the base for a browser-only spinoff called Mozilla Firefox and Netscape versions 6 through 9."

Tehát a Netscape 6-9-ig csak meztelenül a "Netscape" nevet viselte ;)

--
PtY - www.onlinedemo.hu

ez az egesz nem a technikan dol el. akart es megfelelo ember hozzaalasan. szinet, ismetlen szinte mindenhol lehetne Linuxot hasznalni, csak a ma ello ember tobbsegenek a PC/IT/Informatika = windows
plus, az MS uzletekbol mindig csurran cseppen, nem is keves, az elvtarsaknak... :(

ez itt a fo gond.

tovabba, ne gondolja senki, hogy nem kotottek support a Canonicallal.
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
http://phoenix-art.hanzo.hu/
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/