A francia csendőrség milliókat spórol Linux-szal és nyílt forrású szoftverekkel

Címkék

Ahogy arról már a HUP-on korábban szó esett, a francia csendőrség az elmúlt években előbb OpenOffice.org-ra, Firefox-ra és Thunderbird-re állt át, majd ezt követően tavaly év elején bejelentették, hogy 2014-ig 70 000 munkaállomást állítanak át Ubuntu-ra. Az átállástól többek közt a licencköltségek csökkenését várták.

Vajon bejött a számításuk? Úgy tűnik, hogy igen. Xavier Guimard alezredes a napokban a hollandiai Utrecht-ben tartott előadást a Microsoft -> Ubuntu váltásról. A tiszt elmondta, hogy a csendőrség nyílt forrású desktop-okra és webes alkalmazásokra való fokozatos átállásával milliókat spórolnak.

A megtakarítások nagy része a licencköltségeken jelentkezik. A korábbi években a testület évente 12 000 - 15 000 szoftverlicencet vásárolt. 2005-ben csak 27-et, 2007 júliusa óta pedig összesen 200 Microsoft licencet vásároltak. Ha valaki náluk új PC-t szeretne, a gép Ubuntu-val érkezik.

Guimard becslése szerint a csendőrség 2004 óta 50 millió eurót spórolt meg a licenceken, hardvereken és a karbantartáson.

A részletek itt.

Hozzászólások

Es mire koltik a megtakaritott penzt? ;-)

Jobb helyeken ez úgy megy, hogy vagy más fejlesztésekre költik, vagy pl. a jelen helyzetben kevésbé fájnak a megszorító intézkedések, vagy már eleve kevesebbet kap a költségvetésből, ami meg megmarad, azt a kormány elkölti máshol. Ideális esetben mondjuk szociális, eü, oktatási vagy egyéb ilyen vonalon.

all those moments will be lost in time...

Jó, de Magyarország és a Rendőrség megteheti, hogy ezzel ne foglalkozzon.
Én örülök, hogy ebben az országban az ilyen gondolatokat még csírájában elfolytják.
És nem azért, mert a nyílt forrásu szoftver, stb. blabla, hanem egyszerüen azért, mert így legalább az ország hatalmas tőkeállományát értelmes dolgokra lehet fordítani, s nem holmi költségtakarékosságra.
Pfujj!

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy! - ervéó

Nem akarok politizálni, de én már kifejezetten örülök neki, hogy MS license díjakra költjük az állami pénzeket. Addig se a korrupt politikusaink nyúlják le (oldaltól és párttól függetlenül) a teljes összeget. Így meg még esély is van rá, hogy a Linda és Bill Gates alapítványon keresztül jó helyre kerül a pénz, mondjuk a ruandai diktátor kezébe. :)

Saját megfigyelés: Egy hónapban három alkalommal razziáznak az utakon, városokban a rendőrök: Hó elején, amikor még sokaknak van pénze, úgyhogy meggondolatlanabbak, segélyosztás napján, amikor a sok "segélyre szoruló" ájulásig piál, és hó végén. Utóbbi esetben pedig csak egy lehetőség marad: kvótára dolgoznak és van, hogy nincs meg a havi összes.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Mindig elmondom, bocs ha unalmas: Az IT managernek érdeke, hogy sok pénzt költsön. Ezért nem választ az MS helyett ingyenes programot. Éspedig azért érdeke, mert a manager értékét az általa vezetett projekt költségvetése méri. És akkor csúszópénzre, effélékre nem is kell gondolni.
--
CCC3

A kamera akkor lép működésbe, amikor piros a lámpa, amúgy nem megy. A 100.000 forint elég húzós, ezért én is félve megyek át a zöldön, ha nem láttam mikor váltott át, és van-e még időm. Ehhez képest még mindig sok barom gyorsít a sárgánál, és sok buszos is csak akkor tapos a fékbe, és döntögeti el az utasokat, amikor már piros. Ha jól tudom a körgyűrűn a tapolcai elágazónál is van ilyen.

:off

Felenk kb. minden lampa ilyen. Egyreszt tudnak fenykepezni, masreszt kicsit tudnak forgalmat iranyitani, pl. ha latja, hogy mar nem jon auto, akkor pirosra valt.

Persze, ha az ember nem tudja, hogy fenykepeznek a lampak, akkor kellemetlen meglepetesek erhetik, foleg mivel a csekkeket honapok mulva kapja meg, addig meg sok fenykepet ossze lehet gyujteni.....

Első átfutásra "a francia rendőrség csilliókat spórol" jött le, azt hittem openszórszellenes szatíra következik. :P

Európa fejlődik. De Magyarország marad a tökéletes ellenpélda.

Mi világ életünkben le leszünk maradva európától, mert a magyar ember nem tudja kihasználni egy csoportosulás előnyeit. Inkább fujjog átgondolatlanul, s burokba zárja magát, mert azt gondolja, így maradhatunk csak függetlenek. Hagyományt őrizni lehet úgy is, hogy közben pénzt is keresünk/takarítunk meg a nyugattal együttműködve. Ettől még nem leszünk kevesebbek.

No de hogy témánál is maradjak: örülök, amikor ilyen cikkeket olvashatok, mert láthatom, nem tévedtem, mikor leraktam a voksom valami mellett (opensource).

Louis de Funès (R.I.P.) kellene most ide, "Csendőr és a Linux" cimszo alatt lehetne filmet forgatni.