Segítséget ajánlott az NVIDIA a Noveau fejlesztőknek

Címkék

2007-et írtunk, amikor interjú készült az NVIDIA-s Andy Ritger-rel (Unix Software divízió igazgatója), aki akkor azt mondta, hogy a vállalat álláspontja az, hogy nem segíti, de nem is akadályozza a Nouveau hackerek munkáját. Ehhez képest most komoly fordulatot jelent, hogy Ritger személyesen ajánlott tegnap segítséget a Nouveau fejlesztőknek.

Andy Ritger a nouveau@lists.freedesktop.org levlistán jelentkezett és elmondta, hogy az NVIDIA dokumentációkat tesz publikusan elérhetővé GPU-i bizonyos funkcióval kapcsolatban. A céljuk ezzel kapcsolatban az, hogy az NVIDIA GPU-k Nouveau driverrel való out-of-the-box használhatósága javuljon. Az NVIDIA munkatársa ígéretet tett arra, hogy - amennyire az módjukban áll - további dokumentációkkal és útbaigazításokkal segítik majd a Nouveau fejlesztők munkáját.

Részletek a levélben.

Hozzászólások

Úgy legyen!

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Hogy milyen inspiráló tud lenni egy komoly játékplatform (jelesül a SteamOS-re gondolok) megjelenése...

Szinte sugárzik az őszinteség az NVidiából az együttműködést illetően. Kb. annyira hihető a mosolyuk, mint amikor a falusi lópatkoló kovács húzta valakinek a fogát és érzéstelenítésnek max. egy kupica pálesz jutott az illetőnek, de miután a főtéren folyt a látványosság, nem igazán vághtatott hozzá bús képet...

A Sony és a Microsoft is az AMD platform mellett tette le a garast. Lehetséges, hogy a Valvenak már megérné Intel-Nvidia-t választania ha azok nagyon nyomott árakkal megtámogatják a Steamboxot. Az Nvidia kiszorul a konzolpiacról a 8. generációra, az Intel már a hetedikben sem volt jelen. Közben zuhan a pc piac. Közben az AMD (partneri) gyártókapacitását rendesen le fogja kötni a PS4 és Xbox One.
Az Intel, Nvidia és Valve is jól járna az együttműködéssel.

Örülnék neki ha valve nem voksolna intel meg nv mellett. Egyszerűen azért mert a tököm kivan azzal hogy jönnek mindenféle programok amik csak az egyiken vagy a másikon mennek jól. Semmi értelme csak velem mint vásárlóval basznak ki. Pl. Gta 4 nem megy amd gépekkel. Vagy az új tomb raider az meg nvkártyákkal szarakodott. Vagy a physx is. Meg számtalan példa van ugyanilyen szarságokra.
Okkal választotta az ms és a sony is az amd-t tegyen így a valve is. Megkönnyítik mind a felhasználók mind a fejlesztők dolgát. A physx meg egy különösen köcsög húzás volt az nv részéről.

"Szinte sugárzik az őszinteség az NVidiából az együttműködést illetően. Kb. annyira hihető a mosolyuk, mint amikor a falusi lópatkoló kovács húzta valakinek a fogát és érzéstelenítésnek max. egy kupica pálesz jutott az illetőnek, de miután a főtéren folyt a látványosság, nem igazán vághtatott hozzá bús képet..."

Vajh milyen patkolókovács van még azon kívül aki lovat patkol? Mert a szamarat nem szokták...

Abban az időben meg hidd el jobb volt a patkolókovács, mint egy begyulladt fog az arcodban...

Ezt már valószínűbbnek tartom én is. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a legacy driverek mostanában nem igazán működnek, szóval azok a mérnökévek mintha máris hiányoznának.

Ha erre megoldást ad a Nouveau én boldog leszek, és nem igazán érdekel az Nvidia őszintesége, vagy fogászati szakértelme.

---
Science for fun...

A streamboxba kell gpu is, ahhoz meg fejleszteni kell a drivert. Sokat. Persze nem elsősorban a nyíltat, de az is hozzátartozik.

Én már most úgy gondolom, hogy lesz stream box, és a gyártók között lesz versengés, hogy ki adja hozzá a hardvert. amd ugye tarol mostanában xboxszal és ps4-el.

"Hogy milyen inspiráló tud lenni egy komoly játékplatform..."

Szerintem ez téves. A játékokhoz teljesen ki kell tudni használni a hardver nyújtotta szolgáltatásokat, a Nouveau fejlesztői viszont soha nem fognak annyi információt kapni, hogy erre képesek legyenek. Aki tehát játszani akar, annak továbbra is a zárt forrású driverre lesz szüksége.

---
Science for fun...

Jobb késön, mint soha.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

mind addig, amíg az évek óta fennálló hiányosságát nem pótolja az nvidia, beszélhet itt fűt fát:
"
Note that the list of supported GPU products is provided to indicate which GPUs are supported by a particular driver version. Some designs incorporating supported GPUs may not be compatible with the NVIDIA Linux driver: in particular, notebook and all-in-one desktop designs with switchable (hybrid) or Optimus graphics will not work if means to disable the integrated graphics in hardware are not available
"

********************
tiborh,

Ojvé...
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

http://lists.freedesktop.org/archives/nouveau/2013-September/014495.html

Es valoszinuleg ezert nem szeretnenek open firmwaret latni:

"You Can Type, but You Can't Hide: A Stealthy GPU-based Keylogger."

"The key idea behind our approach is to monitor the system’s
keyboard buffer directly from the GPU via DMA, without
any hooks or modifications in the kernel’s code and data
structures. The evaluation of our prototype implementation
shows that a GPU-based keylogger can effectively record all
user keystrokes, store them in the memory space of the GPU,
and even analyze the recorded data in-place, with negligible
runtime overhead."