ReactOS 0.3.15

Címkék


ReactOS 0.3.14 - Wikipedia

Több mint egy évvel a 0.3.14-es verzió bejelentése után megjelent a ReactOS 0.3.15-es kiadása. A ReactOS egy szabad, nyílt forrású (GNU GPL, LGPL, BSDL), teljesen 0-ról megírt operációs rendszer. A projekt célja, hogy egy, a Windows-zal binárisan kompatibilis operációs rendszert hozzanak létre. Ha ez létrejönne, akkor a Windows-ra írt programok és driverek ugyanúgy működnének vele, mint a Microsoft által fejlesztett Windows platformokon.

A ReactOS 0.3.15 egy erősen fejlesztés alatt álló operációs rendszer, éles felhasználásra nem ajánlott. A 0.3.15-ös kiadás főbb újdonságai, változtatásai:

  • Preliminary support for USB mice, keyboard, and storage devices.
  • A rewritten session management subsystem
  • Alternate ReactOS Memory Management Module has taken over all memory management responsibilities except for sections.
  • AHCI support with updated UniATA driver
  • Preliminary support for debugging ReactOS components using windbg
  • Improvements based off results from the AutoHotKey application functionality test suite
  • Bugfixes based off running Driver Verifier on several bundled drivers

Részletek a bejelentésben és a változások listájában.

Hozzászólások

És ennek mi köze van a Unixhoz? A Cygwin fut majd rajta módosítás nélkül? :) Vagy bővült a POSIX szabvány a Win32 API-val?

Valóban csak játszadózásra jó. Én felraktam egy régi p2-es gépre. Aránylag gyorsan fut régi hardveren, de az érdekessége, hogy gyorsabb hardveren sem lesz gyorsabb a rendszer. :D
A "binárisan kompatibilitás" félig, meddig megvalósult, ha jól tudom a Wine projekttel közreműködésben vannak, valahogy Linuxon a Wine mégis sokkal többre képes.
Valami nagy csodának kellene történnie, hogy találjon kiugrási pontot; Egy komolyabb non-profit szervezet támogatása és komoly fejlesztők alkalmazása.
Minden esetre már egy ideje figyelemmel követem és bízom, hogy lehet belőle valami, de sajnos a lemaradása óriási.

Én próbálgattam, figyelemre méltó amikre eddig képes (natív környezetben tud futni most is nagyon sok app), de még nagyon messze a "vége". Amúgy időnként belassul, lefagy, hülye hibákat dob, tehát közel sem alkalmas mindennapi használatra.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Nagyon jó kis próbálkozás, csak egy baj van vele: mire stabil lesz, borzasztóan elavul. Persze hobbinak oké, csakhogy ebből sosem lesz más, mint hobbi.

Mikor lesz ebbol is mobilra optimalizalt verzio..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Hali!

Letöltöttem az általuk biztosított virtualbox állományt... hát mit mondjak/írjak róla... ha ez ennyit tud az a siralmas kategóriába tartozik. Az biztos, hogy frankón hajaz a korábbi windows verziókra, mert az első 3 indulásból 2 kékhalál lett :-)

Üdv:
Feri

Nem siralmas egyáltalán. Ha csak induláskor volt kék halál, az a ReactOS-nél már nagyon jónak számít. A 0.3.14 óta hatalmasat fejlődött, a még régebbi verziókhoz viszonyítva meg pláne. 0.3.1 környékén még volt olyan bug, hogy ikonok mozgatásakor is kék halált dobott. Ahhoz képest most már sokkal stabilabb. A mostani lefagyások egyébként az MM bugjai miatt vannak, a következő verzióban remélhetőleg ezeket javítják.

VirtualBox-ban bootoláskor ne mozgasd az egeret és akkor nem dob kék halált.

Nekem indult csont nélkül, legfrissebb Virtualbox, OS X core2duo host. Hálózatra felkúszott gond nélkül (windows dns, dhcp szerver), és a Virtualbox guest addition előre fel volt telepítve, tehát az egérmozgatás szépen integrálódott az OSX-szel.

Viszont innentől semmi sem működött. Windows-klón létére sem sambán, sem natív windowson megosztott könyvtárat nem tud elérni (próbáltam smb://server... és \\SERVER\... szintaxissal, semmi, NET USE parancsra: command not implemented, lol), a beépített böngésző (gecko engine) képtelen arra, hogy letöltsön egy működő böngészőt, az alkalmazáskezelő sem tud letölteni használható böngészőt, az ablakok félig sem rajzolódnak ki, cserébe a fájlkezelőben egyenként látom, ahogy az ikonok és a feliratok kirajzolódnak (felidézve a 386-oson futtatott WIndows 3.1-at vagy a C64-en futó GEOSt). Azt, hogy domainre tehetem-e, már meg sem kérdezem...

Osztanom kell egy fenti véleményt, miszerint Linux+Wine (+samba) százszor használhatóbb a windows ökoszisztéma részben/egészben való helyettesítésére, mint ez, és mire lenne belőle valami, addigra a Win32 rég elavult lesz.

(tudom, irónia... de:)

Azért, mert parancssorból nem ment.

Megértem, hogy ez egy

1)alfa állapotú

2) operációs rendszer

és emiatt kiforrott user space-t és GUI-t ne várjak. De ha arra koncentrálnának, hogy az alap dolgok legalább egy módszerrel (command line) stabilan elérhetők legyenek, akkor az sem lenne ciki, ha GUI csak annyi lenne, mint egy windows server core installáción: parancssor+taskmgr.exe és kész, hiszen úgyis akadna valaki, aki egy jobb GUI-t írna rá, vagy csak simán futtatnánk rajta egy Totalcommander-szerűséget.

Előttem említettek már sokféle hibát. Érdekes, hogy nálam azért kicsit jobbak a tapasztalatok. Kék halált még nem láttam nála, igaz a 0.3.15 nekem a bootoláskor megfagy, de a 14 aránylag szépen muzsikált. Az új generációs szoftverekkel ugyan nem bír, de régi Firefox és Opera azért megyegetett rajta. Játék szinten Q3 és AoE, Crimson Skies max. Az ablak ill. fájlkezelője tényleg veszedelmes, de az utóbbi mellőzhető. Ugyan
azt (is) hiányolom, hogy az illesztőprogramok nagyon nem akarnak feltelepülni. Azért egy "bárcsak" ott motoszkál bennem, nem mintha a Linux-szal nem lennék megelégedve...

"Windows-zal binárisan kompatibilis"... meg az exe fertőző vírusokkal is... XD

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba