Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Őszi és tavaszi ünnepnapokkor szinte kötelező feladat számomra az Ubuntu rendszerem frissítése. 2005 októbere óta őrzöm ezt a hagyományt. Miért éppen idén szakítottam volna meg? Ugyan az elmúlt napokban a szép idő miatt inkább a szabad levegőn töltöttem az pihenőidőmet, a mai ködös, hideg reggelre ébredve azonban megállapítottam, hogy ezt a reggelt az égiek is Ubuntu frissítésre rendelték el. Előkaptam a backup diszkemet, letoltam az éles rendszert és nekiestem a procedúrának.

Precise-ről Quantal-ra #1
A mentés elkészítése után érdemes elolvasni a frissítésre vonatkozó disztribútori megjegyzéseket. Mivel a hivatalos frissítési útvonalat járom be, azaz Ubuntu 12.04 LTS-ről készülök feljebb lépni, semmi extra dolgom sincs. Indíthatom az Update Manager-t, vagy ahogy újabban hívják, Software Updater-t.

Precise-ről Quantal-ra #2
Az Update Manager-ben látszik, hogy újabb Ubuntu kiadás érhető el. "Upgrade"-eljünk a mellette levő gomb megnyomásával.

Precise-ről Quantal-ra #3
Kivételesen most nem béta állapotú rendszerre frissítek, hiszen a Canonical pár nappal ezelőtt kiadta a végleges 12.10 kiadást, így a Release Notes-ben ezúttal nincs béta szoftverre való figyelmeztetés.

Precise-ről Quantal-ra #4
Az "Upgrade" gombbal odébb taszajthatjuk a frissítőrendszert. Megkezdődhet a felkészülés a frissítésre.

Precise-ről Quantal-ra #5
A frissítőrendszer közli, hogy ennyi meg annyi csomag fog eltávolításra, frissítésre, telepítésre kerülni. OK. Egy ásítást elnyomva indítottam a folyamatot.

Precise-ről Quantal-ra #6
Tapasztalatból tudtam, hogy itt egy jó ideig semmi dolgom sem lesz, ezért elmentem Max Payne 3-t játszani.

Egy idő múlva visszanéztem, hogy hogyan áll a frissítés. Válaszoltam talán összesen 2 kérdésre.

Precise-ről Quantal-ra #8
Majd jött a takarítás...

Precise-ről Quantal-ra #9
... és a rendszer újraindítása.

Precise-ről Quantal-ra #10
Újraindítás után nyugtáztam, hogy a Dash egy kicsit más lett. Ezen kívül feltűnt még, hogy a Firefox cache könyvtára alá készített "ramdisk1" ramdisk kikerült az asztalra. Más változást nem vettem észre.

Precise-ről Quantal-ra #11
Életre leheltem a VMware Workstation 8.0.4-et...

Precise-ről Quantal-ra #12
...

Precise-ről Quantal-ra #13
Végignyomkodtam a megszokott programok ikonjait, unottan konstatálva, hogy működnek.

Precise-ről Quantal-ra #14
...

Precise-ről Quantal-ra #15
Megkerestem a "Privacy" beállításokat...

Precise-ről Quantal-ra #16
... hogy a Dash-ban végzett keresésekkor ne keressen a rendszer online (korábbi cikk)...

E cikket szokás szerint már az új rendszer alatt írtam meg. Problémát ez idő alatt nem tapasztaltam. Az egész frissítési folyamat szinte automatikus, humán beavatkozást szinte nem igényel. Az eseménytelensége arra ösztönzi az ember fiát, hogy a folyamat alatt valami teljesen más elfoglaltságot keressen magának. Nem is tudok egyebet írni. Következő frissítés tavasszal (ha megérjük)!

A frissíteni szándékozóknak jó frissítést, a fikázóknak jó fikázást!

Hozzászólások

Én redditen elég sok panaszkodó posztot olvastam a teljesítményre vonatkozóan, illetve sokaknak (propietary drivert használóknak) el sem indult a unity. Én inkább még várok pár hetet vagy lehet egy egész release-t is, elvégre pont LTS után vagyunk, ez az a pont, ami kevésbé szokott stabil lenni.

Nyilván a panaszkodók szólnak hozzá többnyire (kivéve pár díszhuszárt az online hardverboltokban kb. olyan tartalommal, hogy „most vettem 5 perce az eszközt és eddig minden tökéletesen működik, úgyhogy szuper, mindenkinek ajánlom, nem is értem miért panaszkodnak itt páran, hogy 2 hét használat után bajuk van vele, nálam 5 perc alatt kiderült, hogy tökéletes”). A többségnek nincs mit mondania. Meg aztán van, aki abban leli örömét, hogy szidja az Ubuntut. Engem is érintett pár új bug az elmúlt 1 hónapban, miután frissítettem és nem javították még mindet, de a 12.04-ben is kellett pár hét neki, a kevésbé fontosaknak pár hónap. Az Online account támogatásnak meg egy év és most az egyik legnagyobb feature-ként van beharangozva. Már csak a Trackert vagy inkább a Nepomukot kéne integrálni, a „Legutóbb használt” pontot kiszedhetővé tenni a fájlkiválasztó dialógusablakokból és a Rhythmboxnak egy rendes rohadt válogatásalbum-kezelést csinálni és elfogynának a kívánságaim. :)

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Ha a régi Gnome-ot hiányolja, akkor ott a fallback mode. Ezért fölösleges szívás lenne disztribúciót váltani. Lehet, hogy nem 100%-ban ugyanaz, mint a Gnome 2 (csak 99%-ban), de annyira a Mate is eltér, a Cinnamon meg főleg.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Jó kis release lett ez, a kernelben javították a laptopom (Sony Vaio SVE1711H) bluetooth támogatását, ami nagyon hiányzott nekem. Sajnos a tapipadot még mindig nem tudom billentyűzetről letiltani illetve a kijelző fényerejét sem tudom szabályozni.
Amúgy minden szépen fut, bár a Unity/Gnome-ot még mindig nem tudom megszokni, de XFCE varázslatosan állandó és működőképes :).

Nem tudom, hogy van az, hogy te sosem tapasztalsz problémát upgrade után. Nekem a 12.10-el van, hogy el sem jut a login screen-ig, de ha el is jut, egy teljesen fekete képernyő fogad. De attól még be lehet lépni. A nagyobb baj, hogy állandóan lefagy. Pontosabban guiról átvált konzolra és "package power limit notification" üzeneteket ír ki. Ctrl+alt+f1 még működik olyankor.
A webappok chromiummal totál nem működnek. Eleve az upgrade nem rakta fel a unity-chromium-extension csomagot, ami ehhez kell. Kézzel kellett felrakni, de így is amint elindítok egy webappot, a chromium elfelejti a teljes addigi session, tehát a megnyitott tabok eltűnnek. (https://bugs.launchpad.net/bugs/1069310)
Firefox-al egy fokkal jobb a helyzet, de az is többször crashelt már a webappos plugin.

" Nekem a 12.10-el van, hogy el sem jut a login screen-ig, de ha el is jut, egy teljesen fekete képernyő fogad. De attól még be lehet lépni. A nagyobb baj, hogy állandóan lefagy. Pontosabban guiról átvált konzolra és "package power limit notification" üzeneteket ír ki. Ctrl+alt+f1 még működik olyankor."

Ha ilyen problémákat tapasztalnék, már leöntöttem volna benzinnel az egészet és meggyújtottam volna. Milyen gép ez? Milyen grafikus chip?

Chromium-ot nem használok (itt csak azért látható az, mert nem akartam a Firefox-omról képet csinálni akkor és ott). A Webapp-okról azt sem tudom, hogy eszik-e vagy isszák. Firefox-szal semmi problémát sem vettem eddig észre.

--
trey @ gépház

Nem mondtam, hogy a gép hibás. A támogatottsága attól még lehet rosszabb, ha hardveresen egyébként semmi baja.

De megfordítva. Nem gondolod komolyan, hogy ha ilyen hibáim lennének, akkor fél évig, a következő frissítésig a munkahelyemen és itthon elsődleges gépként használva (egyebek mellett a HUP szerkesztésére is), egy olyan OS-sel szopnám végig, ami nem képes eljutni a login screen-ig és random kilépked konzolra?

--
trey @ gépház

Bejön egy fekete képernyő, úgy, mintha megnyomnád a ctrl+alt+f1-et, csak nem kapsz promptot és kiír ilyeneket:

Oct 21 16:18:53 hostname kernel: [ 6626.273022] CPU6: Package power limit notification (total events = 9)
Oct 21 16:18:53 hostname kernel: [ 6626.273024] CPU3: Package power limit notification (total events = 9)
Oct 21 16:18:53 hostname kernel: [ 6626.273026] CPU7: Package power limit notification (total events = 9)
Oct 21 16:18:53 hostname kernel: [ 6626.273028] CPU5: Package power limit notification (total events = 9)

Ezen a terminálon már nem reagál semmire, de ctrl+alt+fx-el át lehet menni másikra és ott be lehet lépni, újra lehet indítani a gépet, stb.

Újraraktam az egész Ubuntut. Próbaképpen úgy, hogy megmaradjanak a beállításaim, tehát repair. Login screen már 5-ből 5-ször volt, tehát az jónak nézni és még nem is fagyott.

Az az érdekes, hogy az újrahúzás előtt az "lshw -C display" UNCLAIMED-et írt az nVidia kártyára, tehát semmilyen driver sem használta. Most ez már megjavult, telepítés után a nouveau használja.

ATI nem tudom ad e majd hozzá legacy drivert...

A frissítés (nem csak dist upgrade, sima update-ek is) nekem mindig valamilyen szopást hozott. A notebookon most már Windows 7 van (nem mintha az nagyon jobb lenne, bár legalább az update-től ritkábban romlik el), most már csak az asztali gépen szopat.
A legutóbbi (12.04-re) upgrade-kor például a grub nem bírt elindulni (EFI-s gép, órákba tellt, míg előkotortam egy bootolható USB-s sticket, amivel fél nap szopás után, kézzel fordított grubbal sikerült megoldani a helyzetet), aztán a firefox és thunderbird folyamatos frissítése örvendeztetett meg egy olyannal, hogy egy levél megírása kb. 10 perc volt, közben 100% CPU, befagyott GUI.
Valamelyik update (kb. három hét után...) meggyógyította.
Egy ideig indulás után néha "interlace" képem volt, ami azt jelenti, hogy minden páratlan sor kb. 10-20 pixellel el volt csúszva a párosoktól (ezt valamelyik kernel upgrade javította), egy múlt heti update után pedig most néha ugyanez van, csak annyival rosszabb, hogy most már kép sincs, csak fekete háttér, pártíz pixelenként fehér csíkokkal.

Treynél szerintem afrikai ubuntu kismanók laknak, akik éjszaka mindig helyrerakják ezt a trágyalét, hogy jó legyen a sajtóvisszhangja. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Legközelebb videófelvételt is készítek :)

Egyébként már mondtam korábban. Ha a tizede igaz lenne annak, amit én már összeolvastam arról, hogy az Ubuntu milyen szar, már nem hogy egy felhasználója nem lenne, de Shuttleworth-öt is rég kilőtték volna az űrbe negyedik kozmikus sebességgel. :)

--
trey @ gépház

Nálam sem volt még komoly baj egyik Ubuntuval sem. Pedig nem egy és nem kettő gépre telepítettem már. Jelenleg van egy bug (SSD-n nem mindig indul a LightDM), ismert hiba, van workaround is, szóval nincs nagy gond. Viszont az elmúlt 3 évben ez a legkomolyabb hiba, amivel találkoztam.

Én biztos, hogy ki fogom az upgrade-et hagyni. Hogy miért? Az utóbbi időben Canonical-ék sorra tolják ki élesbe a kísérletinek hívható szoftvereiket (Unity és társai), hogy aztán a kedves felhasználó erősen meglepődjön, mit is kapott a frissítés után.

Munkahelyen a 10.04-ről 12.04-re váltás igen vegyesre sikerült. Volt, akinek elsőre (nagyjából) működő rendszere lett, valakinek viszont teljesen elromlott. Továbbá a Precise-ban bevezetett Unity erősen félkész állapota egy idő után lincs hangulatot okozott, így némi alternatíva keresgélés után elkezdtük az átállást Xfce / Xubuntu-ra. Így már kevésbé várom a frissítéseket.

Most azt külön nem emlegetném, hogy mivel főleg Javával dolgozunk, igen kellemetlenül érintett a JDK csomagok kivezetése a standard csatornák közül (tudom, ez inkább az Oracle sara). És ez bizony erős mínusz pontokat jelent összességében az Ubuntunak.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Ez amolyan fud?

Kellene csinalni egy szavazast arrol, h hany embernek mukodik jol, hany embernek nem.
Persze csak elmeletileg lenne ertelme, hiszem egy 5 eves usert kar lenne osszehasonlitani egy fel eves benazoval.

tompos

ui.: Nemcsak desktopon hasznalok Ubuntut, workstation-on is uzemeltetek ~20-as nagysagrendben es nem talalok kulonosebb problemat. Meg jopar evvel ezelott Fedora volt, azzal tobb problema volt (akkor). Igazabol meglepoen keves gond van veluk, a windows-okkal tobb van.

A szerver egy mas kategoria, ebben a topicban kizarolag a desktop problemak jottek el eddig szerintem. Azok kozul is legtobben gondolom a videokartya miatt szivnak v. szivatjak magukat.

Szerveren altalaban csak ugy mukodik es kesz.
Azert szokott lenni para, de mas is az elvaras:)

tompos

Nem tudom, hogy konkrétan mit értesz ezek alatt. Olyasmiket használok, amikre a vállalatoknak szükségük van:

  • Infrastruktúra szerverek
    • DHCP
    • DNS
    • Time
    • Caching proxy
    • HA / Network RAID
  • Fájlmegosztás, kiszolgálás
    • Samba
    • FTP
  • Internet
    • HTTP szerver
    • PHP
    • Java
  • Adatbázis-kezelés
    • Oracle
    • MySQL
    • PostgreSQL
  • Levelezés
    • Postfix
    • Spamassasin
    • ClamAV
    • Webmail

Meg ami még nem jut eszembe. Abban igazad van, hogy ezekben a környezetekben nem próbálják megjavítani állandóan azt, ami működik.

--
trey @ gépház

Az MD RAID-rol ezt nem mondanam el:)
Persze ez nagyreszt nem irhato az Ubuntu szamlajara valoszinuleg, nem vagyok 100%-ig meggyozodve.

De ilyen tema pl. a virtualizacio es a kapcsolodo technologiak. Ezekkel idonkent megfordul a vilag es elofordul, h konzervativan vagy epp belemaszosan kell kezelni.

A java-rol meg annyit, hogy OK, van githubos project, ami csinal deb-et es mukodik tobbnyire, amikor epp van ideje/kedve a maintainernek.
De azert a Canonical, sot a Debian lehetne annyira igenyes, h vmi official megoldast nyujtananak erre.

Persze szinten olyan, h aprosag. De ezert irtam, h mas a merce.

tompos

Pedig van olyan ezek közt, ami alatt softraid van, igaz kevés. Ahol raid kell / van, ott inkább Openfiler-t vagy rendes storage-ot használok. Virtualizálni nem virtualizálok Linux alatt. Azzal nincs tapasztalatom, nem tudok nyilatkozni. Arra a VMware-t preferálom.

Akkor inkább úgy fejezem ki magam, hogy nekem nincs nagyobb szopásom Ubuntu alatt, mint egyéb más OS-ek alatt. Nem tartom semmivel sem rosszabbnak a többi rendszernél. Jobbnak sem, csak számomra kézreállóbbnak. Mondjuk ez a Debian múlt miatt annyira nem is fura.

--
trey @ gépház

Ahol softraid fut készülj fel rá, hogy a degraded boot nem működik, különösen, ha a root fs LVM-en van. Nekem most jött elő 12.04.1 alatt, szerencsére nem éles rendszeren, de nem voltam boldog, amikor végtelen ciklusba került a boot. A workaround, hogy meg kell patchelni a /usr/share/initramfs-tools -t két helyen is.

Ez egy évek óta ismert hiba, de úgy látszik, nem támogatott konfiguráció, mert a launchpaden csak a maszatolást látom.

Én nagyon régóta Ubuntu-t használok, nem is tervezek váltani. De megállt azért bennem az ütő, amikor megláttam milyen gondok vannak az MD RAID-del, és micsoda maszatolás megy a Launchpadben évek óta.

A fő probléma, hogy a boot folyamat (különösen initramfs) olyan eszközöket használ (minimál bourne shell), amik alkalmatlanok a komplex boot folyamatok kezelésére. A boot későbbi részében már ott az upstart, ami azért nagy lépés előre, de pont a boot eleje, amikor a rootfs-t kéne megtalálni, nagyon gány megoldást használ.

Sajnos ez nem egy olyan feature, amit 1 mondatnál hosszabban be tudsz írni a What's new-ba a weboldalon, és az emberek 99%-át nem érdekli, csak működjön. Viszont jelentős befektetést igényelne a megoldása.

Üdv,
Gergely

Azt azért hozzá kell tenni, hogy az Ubuntu mögött kialakult közösség miatt nagyon könnyen lehet a problémák nagy részére megoldást találni online, nagyon könnyen lehet howto-jat találni és a dokumentációja úgy általában sem rossz. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

--
trey @ gépház

Nekem is bejáratott munkameneteim vannak. Nagyon minimálisan kellett eltérnem tőlük a kezdetek óta. Pontosan ezért szeretem. Az állandóság miatt. Ja, egyébként nekem az Unity is WMaker utánérzés, tehát az sem volt teljes újdonság, tekintve, hogy jó ideig használtam WMaker-t. Azon meg csak röhögtem, amikor egyesek W7 klónnak titulálták a Unity-t. A Windows még csak egy színes bohócruha volt a DOS-on, amikor már használtam WMaker-t...

--
trey @ gépház

Csak azt is tegyuk hozza, hogy ugyanilyen kialakult kozosseg van az opensuse mogott is, es a problemak nagy reszere konnyen lehet megoldast talalni online. A dokumentacion ugyan lehetne mit csiszolni, de hat vegulis ha valami megy Ubuntu/Debian/CentOS/Arch alatt, akkor az megy suse alatt is, egy rendszergazda meg tudjon mar interpolalni annyira, hogy ne betu szerint vegye a tutorialt es ha valami nem ott van, akkor felsikit.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Egy deka konkretumot nem irtal, kiveve, ami nem a Canonical sara, de azt megis oda sorolod.

> Én biztos, hogy ki fogom az upgrade-et hagyni. Hogy miért? Az utóbbi időben > Canonical-ék sorra tolják ki élesbe a kísérletinek hívható szoftvereiket (Unity és társai), hogy aztán a kedves felhasználó erősen meglepődjön, mit is kapott a > frissítés után.

Nyilvan meglepodik, ha esz nelkul csinalja. Amit irsz, az alapjan nem is a kedves felhasznalo lepodik meg, hanem te, a sysadmin, akinek _kotelessege_ ezt megcsinalni.
Vagy csak ugy a semmibe lefrissitetted es meglepodtel? Ebben mi a meglepetes?

> Munkahelyen a 10.04-ről 12.04-re váltás igen vegyesre sikerült. Volt, akinek elsőre (nagyjából) működő rendszere lett, valakinek viszont teljesen elromlott. Továbbá a Precise-ban bevezetett Unity erősen félkész állapota egy idő után lincs hangulatot okozott, így némi alternatíva keresgélés után elkezdtük az átállást Xfce / Xubuntu-ra. Így már kevésbé várom a frissítéseket.

A Unity-t nem a Precise-ben vezettek be.
Semmit nem irtal le a felkesz allapot mivoltarol. Tobben napi rendszeresseggel hasznaljuk sikeresen. Felkesz rendszernek nem tudnam hivni, nem nyujt kevesebbet, mint amire az alkotoja vallalkozott.

> Most azt külön nem emlegetném, hogy mivel főleg Javával dolgozunk, igen kellemetlenül érintett a JDK csomagok kivezetése a standard csatornák közül (tudom, ez inkább az Oracle sara). És ez bizony erős mínusz pontokat jelent összességében az Ubuntunak.

Osszesegeben az Ubuntu mit tehet a kenyelmed erdekeben? Mondj egy masik (lehetoleg linux) disztribet, ahol ez megoldott egy az egyben.
Mellesleg aki linux sysadmin es szuksege van ra, keszitsen maganak repository-t.

udv,
tompos

ui.: Egyeb kozolnivalo?

Nálam bevált a frissítés (T420), az a néhány apróság, ami kernel szinten néha bénázott, mostanra teljesen eltűnt (pl. suspend után a WiFi néha nem állt vissza, csak ha ki-bekapcsoltam).

Az nVidia pedig ki van kapcsolva, mert egyrészt a hibrid nem támogatott, másrészt többet fogyasztott.

A 12.04-ig használtam az ubuntu-t. Frissítettem a 12.10-re. Sajnos, sem időm, sem kedvem nincs azzal foglalkozni, hogy megoldjam a hd filmek szaggatását, vagy a háttérben - láthatatlanul - elinduló firefox-ot előbányásszam valahonnan...
Jó nekem a xubuntu is... :-)

Elnézve a cikksorozatot a lap tetején ez akkor azt jelenti, hogy a 5.10 óta egyazon gépen frissíted és használod az Ubuntut ? Mert akkor tényleg le a kalappal ! :)

en regebben igy allitottam at a szervereket 64 bitesre, most nem teszteltem le hogy meg mindig mukodik-e:

64 bites kernel fusson. Ha nem az fut telepitsuk fel majd bootoljunk be rajta.

cd ~

dpkg --get-selections | grep -v deinstall$ | grep install$ | cut -f 1 | sort > selections.txt

apt-get update -o APT::Architecture=amd64

cd /var/lib/apt/lists/
for file in *-amd64_Packages; do awk -v package=`echo $file | sed s/"-amd64_Packages"//` 'BEGIN{RS="\n\n"; FS="\n"; split(package, p, "_"); url="http://"p[1]"/"p[2]"/"}{split($0, t, "\n"); for (a in t) {if (substr(t[a], 1, 9) == "Filename:") {split($1, b, " "); split(t[a], c, " "); print b[2]" "url""c[2]}}}' $file; done | sort > /root/packages.txt

cd ~

cat packages.txt | awk '{print "if grep -q ^"$1"$ selections.txt; then echo wget "$2"; fi"}' | sh | sh

a tobbszor letoltott csomagokat letoroljuk, legutolso verziot meghagyva.

masolas / -bol /chroot -ba a kovetkezo konyvtarakat: /bin, /lib, /sbin, /usr/bin, /usr/lib, /usr/sbin

for file in *_amd64.deb; do echo "===== $file ====="; dpkg-deb -x $file /chroot; done

find /chroot -type f -exec file {} \; | sort >file.txt

grep „ELF 32-bit” file.txt > file_32bit.txt

a /chroot alol amelyik file 32 bites es nem kell letoroljuk. valoszinuleg minden mehet, mert az amd64-es csomagokban talalhato 32 bites fileket majd a dpkg visszarakja.

1 menetben a /-bol toroljuk azokat a konyvtarakat ahol 32 bites filek vannak, majd a /chroot-bol ezeket atmozgatjuk / ala:
/bin, /lib, /lib64, /sbin, /usr/bin, /usr/lib, /usr/lib64, /usr/sbin

1 menetben azt jelenti hogy masolas kozben ne kelljen elinditani egy programot sem, en mc-t hasznalok

helyrerakjuk a csomagkezelo adatbazisat:
dpkg -i *.deb

--
neked aztan fura humorod van...

Friss telepítés, csodás nouveau, huzom egér, omlik össze alatta kép, VGA venti 1000-rel pörög, nem jó.
Nvidia meghajtó felpakol (szoftverforrások uccsó fül, logikus, hol máshol...), rebutul, felbontás 1024x768 a HD-s monitoron, nem jó.
Nvidia-xconfig, semmi változás, nem jó.
Manuális xorg.conf birizgálás, beállítás elméletileg jó, semmi változás, nem jó.
Egész szutyok lesikál, openSUSE felrak, jó!

12.04 simán müxött...

> BERUS
Motor: openSUSE 12.2

+1
Én már túl vagyok rajta... :(
Azt hittem a video driver miatt lassult be frissítés után. De nem.
Valamikor meg kell próbáljak egy friss telepítést. Hátha.
Tudom én, hogy évről-évre nő a bloatware szint az ubuntu vonalon, no meg a gépem sem lesz fiatalabb, de ha ilyen marad akkor én nem maradok...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Desktop click-re neked is eltűnik a conky ?

Akkor tűnik el, ha Alt-Tab-bal a "Show Desktop"-ra megyek. Nem tűnt fel eddig, mert én nem nagyon használom ezt a funkciót. A Launcher-ről pedig már az Unity használatának megkezdésekor (lassan másfél éve?) száműztem ezt a funkciót (vagyis csak rémlik, mintha ott lett volna ilyesmi).

--
trey @ gépház

Múlt héten végre megjött a várva várt HP ProBook 4530s gépem, le is töltöttem gyorsan az Ubi 12.10-et (mint pár órával később kiderült számomra, aznap, nem sokkal azelőtt lett véglegesítve :D). Meg is lepődtem, hogy már telepítés közben lehet csatlakozni a wifi hálókra, meg hogy a login képhez lehet fényképet készíteni a webkamerájával :) Csupa meglepetés volt :) De a T-Moblie Huawei E173 modemet felismerte rendben, kérte is a PIN kódot, el is fogadta, majd kétrehoztam egy Mobile Broadband kapcsolatot a T-Mobile-hoz a varázslóval, el is kezdi a kapcsolódást, kiírja, hogy 'You are registered now on the home network', majd utána offline-ba dob. A 11.10 alatt nem volt ilyen gondom ugyanezzel a modemmel.

Sziasztok

Én is frissítettem, 1204->1210-re, a frissítés hiba nélkül lefutott, minden program működik, a netbeans azt újra kellett telepítenem, mert vmi miatt nem indult el.
Egyedüli érdekesség, hogy bootolásnál, amd microcode errort ír, de bebootol azért, eddig ilyen nem volt.
ASUS alaplap amd 4 magos processzor és nvidia videokártya + intel ssd van a gépben. A linken ott a részletes system info-m.
http://textsnip.com/2cac9d
további szép napot
Kepe

Hamarosan jön a Mint 14, lehet majd frissíteni.

Off:
> a mai ködös, hideg reggelre ébredve azonban megállapítottam, hogy ezt a reggelt az égiek is Ubuntu frissítésre rendelték el.

Pedig jól nézett ki a ködös Győr, épp aznap jártam ott.

Olyan hibajelenség fordult elő nálam, hogy ati driver telepítést követően, bejelentkezés után nem jelenik meg semmi a háttérképen kívül, illetve egyedül csak a ctrl+alt+delete funkcióra reagál, próbáltam Guest-el is bejelentkezni, a helyzet változatlan..
Rossz lehet az ati driver? Mert a driver telepítés előtt ment minden
VGA: Ati radeon 6450

/var/log/lightdm/x-0.log helyen találtam egy olyan sort, ami a következő: FATAL: Module fglrx not found
valamint az Xorg.0.log ban több error befigyel. (EE) fglrx(0): XMM failed to open CMMQS connection, (EE) fglrx(0): XMM failed to initialize (EE) fglrx(0): Fail to init MGPU configuration:0x0!, (EE) fglrx(0): ASYNCIO service has not started yet while register message handler for DAL

4 nap használat után én is belefutottam egy bugba. Véletlenül, mert a geeqie-t nem használom.

trey@alderaan:~$ geeqie Desktop/photo.JPG
Could not init LIRC support
Segmentation fault

Volt róla bugreport. Mire jobban belemélyedtem volna, észrevettem, hogy a proposed-ben már javították. Telepítettem a frissítéseket. Azóta már nincs a probléma.

--
trey @ gépház