TomTom: Ne minket üssetek az Apple Maps problémái miatt!

Címkék

Szerdán az Apple kiadta az iOS 6-ot. Benne lecserélte a Google Maps-t a saját tervezésű Apple Maps-re. Azóta felváltva sírnak, nevetnek az iOS-t futtató készülékek tulajdonosai. A Waze nevű startup vezérigazgatója az Apple Maps elsődleges térképadat szállítóját, a TomTom-ot hibáztatta és a térképipar leggyengébb szereplőjének nevezte. A TomTom erre sajtónyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtette, hogy az teljes mértékben az Apple dolga, hogy a tőlük kapott adatokat hogyan használja fel, de a TomTom adatai nem hibásak. Hogy még jobban aláhúzza állításait, a cég arra hivatkozott, hogy a saját okostelefon alkalmazásuk is ugyanezeket az adatokat használja és ez az alkalmazás folyamatosan magas fogyasztói értékeléseket kap az iTunes App Store-ban. A részletek itt.

Kapcsolódik a témához Mike Dobson, a TeleMapics LLC elökének blogbejegyzése. A "Google Maps announces a 400 year advantage over Apple Maps" című bejegyzés összefoglalva: nincs igazán gyors megoldás az Apple ezen problémájára, de ez nem is hathat újdonságként a hozzáértők számára...

Hozzászólások

Az Apple Maps nem az OpenStreetMapot használja?

A vicces, hogy a TomTom = TeleAtlas. És Budapest-hez például a Google Maps is TeleAtlas adatokat használ. Egyébként évekig próbáltam helyretetetni a munkahelyem utcanevét a TomTom-nál - sikertelenül. Az is igaz, hogy agyrém a környéken az utcák elnevezése. Volt olyan beteg, aki TomTom-os térkép miatt nem tudott időben megjelenni a vizsgálaton évekkel ezelőtt.
Amikor egysültek a TeleAtlas-szal, újabb reménysugár tűnt fel. Eltartott egy ideig átrágni magam a droidokon, amíg humanoidokhoz jutottam, de végül is lassan sikerült megoldani a problémát. Most már jó az utcanév. Csak néha-néha látszik furcsán nem magyar operációs rendszer alól, hogy némelyikhez road van írva, másikhoz meg utca. Szóval valami translation, vagy adatbázis még mindig finomítható tovább. De azért érzékelhető az igyekezet.

És valóban nem Los Angeles-szel és a Bay Area-val lesz gondja az Apple-nek, hanem a mondjuk Észak-Balkánnal... Pedig ott is használnak Apple eszközöket. Ha kifejlődik egy ütőképes alternatíva, akkor viszont mindenki profitálhat.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem, egy Petőfi nevű ismert magyar térképész feljegyzéseit használják:

"Ekképen jutottak át Lengyelországba,
Lengyelek földéről pedig Indiába;
Franciaország és India határos,
De köztök az út nem nagyon mulatságos."
(János vitéz)

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Nekünk TomTom autós GPS-ünk van, az is tele van apró, idegesítő hibákkal. Pl. hogy némelyik főút közepén van 1 méternyi hiány, mintha útlezárás lenne. Emiatt iszonyatos kacskaringókat tervez ahelyett, hogy az adott főutat választaná.

Ennel a fama sokkal egyszerubb.

A TomTom valszeg SQL exportkent adta at a terkepadatbazist (az ipari sztenderd a PostgreSQL alapu PostGIS - iszonyatosan elterjedt, a profi szferaban is), es beirtak ezek az idiotak hogy select shape as 'airport' from shapes where name like '%air%' or type=123

(most ez egy tipp, a lenyeg hogy a teruletkiszinezesek meg az ikonkirakasok mindig selecteknek felelnek meg)

TomTom-ot hasznalok iPhone-on evek ota. Soha nem volt vele problemam. Frissited rendesen az adatbazist?_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Egy hibájára emlékszem: próbálj meg Csákvárról Martonvásárra eljutni. Valamelyik közbülső faluban (Alcsúton, vagy Tabajdon) fog csinálni egy teljesen fölösleges kacskaringót, mert azt hiszi, hogy hiányzik a főút egy darabja. A Balaton körül is csinált valami hasonlót, de a konkrét helyre nem emlékszem.
Amíg jó volt a licenszünk, frissítettük a térképét, de ez a hiba nem javult ki. Most már annyiba kerülne frissíteni, amennyiért vehetek egy új GPS-t. De nem azt fogok venni, hanem csak egy rendes autós telefontartót.

Itt allando jellegu valtozasokat lehet bejelenteni (pl. utcanev valtozas, egyiranyusitas, tilos behajtani/fordulni), mint ahogy a topmap-es szerkeszto is foleg ilyeneket tud (http://www.topmap.com/mapeditor).
Uj utat nem tudsz kozvetlenul felvinni (ez maceras is lenne).

Ez nem traffic alert, az teljesen mas jellegu (idoszakos) info.

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Ez nem jelenti azt, hogy ok nem javitjak a terkepet maguktol.

Ahogy a bugreportokat is crowdsource-oljak, de ettol meg jobb helyeken van blackbox test, whitebox, monkey, field test, statikus kodelemzo, fordito(k) warningjainak elemzese, code review, stb.. Attol, hogy ez megfogja a bugok jelentos reszet, ha talalsz egy hibat egy tetszoleges SW projectben, es az zavar, bekuldheted. Mindenkinek jobb lesz.

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Nem én fogom helyettük fejleszteni azt az eszközt, amiért annak idején fizettem 50e Ft-ot.
Ráadásul nagyon antipatikus egy banda. A térképfrissítés meghosszabítása mindig annyiba kerül, amennyiért vehetek egy gyengébb minőségű konkurens GPS-t: ahogy megy le a GPS-ek ára, náluk is olcsóbb lesz a térképfrissítés.
A navigáció magyar fordítása szintén hitvány: "után 300 méterrel forduljon jobbra".

Nekem ez jól jött volna vasárnap. South Wimbledon állomástól kellett gyalog eljutnom valahová, kb. 650 m távolságba, de az ios6-os térkép nem ismerte se azt az utcát, sem a környező épületekre nem írta rá, hogy mi micsoda. Szerencsére a safari megnyitja a google maps-et, és így már gond nélkül láttam, hogy hol vagyok és hová kell eljutnom.

Lehet, hogy az állomás körüli térkép jól jött volna, de nem jutott eszembe. Nem szoktam még hozzá, hogy a telefonom térképalkalmazása már nem használható.

Jól értem, hogy az egyik, a környéken legyeskedő kis hal, meglovagolva a nagy hal farvizét, elkezdte kóstolgatni a másik kis halat?

Másrészt ha odaadom valakinek a jövőheti 5-ös lottó nyerőszámait, de ő 6-osra teszi meg, akkor az ugye nem az én hibám?

nem ellenőriztem, de egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a tomtom térképein is ekkora hibák vannak, egyszerűen nem létezne a cég már, ha így lenne, annyi fejlesztés és piaci jelenlét után, amennyi nekik van.

amúgy ez, amikor tényleg nem volt akkora hűdeba nagy áttörés az iphone 5, gyakorlatilag előre tudtunk mindent, és gyakorlatilag a felzárkózás, és az +x% jegyében történt minden, egy ilyen BAKI, hát...

valami konverzios hibak lehetnek szerintem... en is talalkoztam mar olyan terkeppel igo-hoz (olaszorszag) ahol a kis mezei osvenyeket, foldutakat tekintette foutnak, az autopalyat meg kisutcanak, es ez alapjan tervezte az utvonalakat, eleg erdekesen. minden ut a helyen volt csak a tipusuk/besorolasuk volt osszekeverve... ott lett gyanus hogy az 1 savos kis uton 120km/h sebesseghatart irt a gps ;)

A'rpi

Van olyan erzesem, hogy Jobs ezt nem engedte volna igy kiadni.

Évek óta iGo-t használok mindenféle GPS-el rendelkező kütyün.
Teljesen remekül működik, eszembe nem jutna ilyen gagyi mapsokat használni helyette :)

Én Garminnal navigáltam elég sokat, ott is lehet olyasmit kérdezni, hogy pl. benzinkút a közelemben, de ami engem zavart, hogy a közeli benzinkút simán lehet nehezen elérhető.

Pl. megyek egy autópályán, kiszámolt útvonalon A-ból B-be. Keresek egy benzinkutat, és amit talál, az az autópálya melletti kis faluban van, a jelenlegi pozíciómtól 400 méterre. Le kell hajtanom, erre-arra kavarogni, és végül mondjuk 10km után megérkezem oda.

Ha nem azt nézné, hogy mennyire van a jelenlegi pozíciómtól, hanem azt, hogy mennyi távolság odamenni, akkor mondhatná, hogy menjek a másik falu benzinkútjához, annak ellenére, hogy az 1km-re van tőlem, mert ugyanazon a lehajtón lehajtva nem balra, hanem jobbra fordulva 2km autózás után odaérek.

De az is jó lenne, ha azt mondaná, hogy a kiszámolt útvonalamon 4 (vagy akár 12) km után van egy autópályabenzinkút, lehajtás és kanyargás nélkül ki tudok oda állni.

Jó, azt sosem tudják, hogy hol kéne megállni. Pl. tipikus, hogy kiválasztom, hogy mondjuk az ABC Plaza nevű bevásárlóközpontba szeretnék menni. A GPS odavezet a bejáratához, és azt mondja, megérkeztél, de ott egy 2x5 sávos út van, megállni tilos és korlát. Viszont ha egy utcával korábban jobbra fordulok, akkor az épület oldalánál ott a parkoló behajtója. Na ezt nem tudta sosem, hogy autóval a parkolóhoz vigyen valahol.
Egy ponthoz navigál, aztán oldd meg! :-)

IGO-t hasznalok mar evek ota, es eddig minden ilyen jellegu helynek venne volt a parkoloja kulon a POI adatbazisban, es eddig egeyt talaltam ami total faszsagot mond (A gyori plaza parkolojat 200 meterrel arrebb teszi az utca amsik oldalara)
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

nyilván nem tudjuk mi áll a háttérben miért bénáznak ennyit.
Vagy azt hitték hogy felhasználók nem fognak rinyálni emiatt? erre epdig készülhettek mert halálos fogás meg karcolodás miatt is nagy hiszti volt. szóval erre számítottak
Gyanus hogy inkább nem készültek el időben, aztán inkább beválalták mostani verziót,problémákat.
Nyilván valaki tesztelte ezt a programot feltűnt neki hogy gagyi lett.
úgy is javítják majd aztán elcsitulnak a dolgok, mint ahogy mindig szokott lenni apple dolgokban..

DE továbbra is használható böngészőben google maps.

Mintha azt mondták volna, hogy most járt le az a szerződés, amiért eddig GMaps volt az iCuccokon. Lehet, hogy a Google elég brutális árat kért volna a hosszabbításért (mert megteheti és mert Apple perelgeti a gyártóit), ezt viszont az Apple nagyon nem akarta kifizetni? Vagy egyéb, megnemtámadási feltételekhez kötötték volna a hosszabbítást? Ki tudja. Maguktól valószínüleg nem akarták volna bevállalni ezt a presztizsveszteséget.

Tim Cook nemrég mondotta:

"At Apple, we strive to make world-class products that deliver the best experience possible to our customers."

"Everything we do at Apple is aimed at making our products the best in the world. We know that you expect that from us, and we will keep working non-stop until Maps lives up to the same incredibly high standard."

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."