Az OpenMoko élt, él... Itt a GTA04!

Emlékszünk még az OpenMoko-ra (1, 2, 3, 4, ...)? A smartphone-ra, amelyik babérokra tört már akkor, amikor még azt sem tudtuk, hogy mi az iPhone vagy az Android? Olcsó, hackelhető linuxos smartphone ígéretét hozta, de sosem sikerült komolyabb népszerűségre szert tennie. A projekt az idők folyamán lassan a feledés homályába veszett, de a kezdeményezés nem halt el teljesen. Annyira nem, hogy előrendelhetővé vált az új, az OpenMoko 1973 (GTA01) és az OpenMoko Freerunner (GTA02) készülékekbe pattintható GTA04 upgrade alaplap.

A "replacement board" jellemzői:

  • 800 MHz ARM Cortex-A8 processor
  • PowerVR SGX integrated graphics
  • 2.84” (43mm x 58mm) VGA touchscreen
  • HSDPA 3G modem
  • 512MB RAM
  • 512MB internal memory + SDHC card slot
  • WLAN, Bluetooth, GPS, FM Transceiver
  • Accelerometer, Compass, Gyroscope, Barometric Altimeter
  • USB 2.0 port, 2.5mm headset port, GPS antenna port, video out

Az upgrade lap a meglevő GTA01/GTA02 készülékek házába megy bele. Az olcsóság már a múlté. Mivel a projekt rendkívül kis tételben rendeli az alkatrészeket, legjobb esetben is 500 eurót kell leszurkolni a GTA04-ért. Ebben az esetben 2012 áprilisában kezdődhet a gyártás (ha összejön min. 300 darab előrendelés 2012. február 10 előtt). Raktárról 666,66 euró az upgrade alaplap ára (ezen az áron kb. december 19-től lesz elérhető).

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

mitől lett volna sikeres?! ennél ocsmányabb telefont már nehéz lett volna gyártani.. így pedig szerintem marhára mindegy, hogy milyen OS fut rajt.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Nem lehetne tisztessegben, es tartosan eltemetni, ami ennyire kimult?

2.5mm headset port? Ez csak elírás lenne? Ha nem, nehéz lett volna egy 3.5-öst varázsolni rá?


-----------------------------------------------------------

Minden lehetséges, csak a lehetetlen tovább tart.

"Raktárról 666,66 euró az upgrade alaplap ára..."

Tudom az előző post szerint "babonás" vagyok, de érdekes ez az árképzés...

Fut, csak support nincs ra. Pl. a Nexus One-ra volt Maemo, de ki hasznalta? (foleg hogy az egy rezisztiv+erintopalca+QWERTY-re keszult OS volt) A tobbin meg megannyian sem hasznaltak a Maemot, vagy ha igen, tan valami zugblogger az Isten hata mogott beszamolt rola, de hirportal jellegu kepzodmenyek mar nem foglalkoztak vele (ettol fuggetlenul toekletesen mukodhetett).

De azert megnezem, hogy mennyi ido alatt ut ossze barki mindenfele hivatalos support nelkul egy kapacitiv erintokepernyos QWERTY nelkuli Linuxos telefont hasznalhatora egyedul X11-gyel, bluezzal, szoft keyboarddal, elfogadhato sebesseggel, es mindezt ugy, hogy telefonalni, mobilnetezni is lehessen vele (ott nem csak a SIM kartya olvaso drivere a kerdes, hanem ugy eleve GSM kezelesre nincs nyilt Xorgos frontend tudtommal, meg ha gyorsan ossze is tudsz dobni egy dialert GTK/Qt-ban)

Meg mar eleve kezdjuk ott, hogy bootloader. Hat meg ha valaki az eredeti mukodo OS-et meg is szeretne tartani a telefonon...

"De azert megnezem, hogy mennyi ido alatt ut ossze barki mindenfele hivatalos support nelkul egy kapacitiv erintokepernyos QWERTY nelkuli Linuxos telefont hasznalhatora egyedul X11-gyel, bluezzal, szoft keyboarddal, elfogadhato sebesseggel, es mindezt ugy, hogy telefonalni, mobilnetezni is lehessen vele"...

hamarabb mint gondolnád. okosan, átgondolva azt is, hogy mit miért csinálunk gyorsan lehet nemcsak látványos, de hasznos eredményt is felmutatni. de bármilyen más Androidos mobilra is feltehetsz gnu/linux/arm distribeket, hasonló usermode linux módszerrel.

Atrixon se olyan jol megoldott az a bootloader dolog tudtommal. Egy unvierzalis dualbootos kene, amit a meglevo rendszerrol ES a rahegesztett OS-rol is lehetne menedzselni. Amig ilyen nincs, adig kar vele szenvedni (tan N900-on volt utoljara valamennyire megoldva, hogy Maemo+Meego+NitDroid valaszthatoan bootolhatott, de ott se minden OS alol tudtad a bootloadert beallitani)

"de bármilyen más Androidos mobilra is feltehetsz gnu/linux/arm distribeket, hasonló usermode linux módszerrel."

pont errol pofazok, hogy fel lehet, de mire mindened lesz rajta (szoftveres qwerty, amit esszeruen el is tuntethetsz a kapacitiv erintokepernoyorol, hivasfogado daemon, dialer amik kezelik a gsm driveredet, SIM kartya olvasodat, 3g/wifi valtas lehetoleg nem parancssorrol, hanem kenyelmesebben, mefelelo battery management, esetleg aramfogyasztas-optimalizaltan forditott csomagok etc.).

Amig ez nincs kesz, addig senkit nem erdekel, hogy apt-get install gedit-re mit csinal a zugtelefonodon a rendszered, telefonalni attol meg kenyelmesen nem tudsz vele, marpedig telefont azert vesz az ember, meg ha szeret is rajta netezni meg szeretne rajta "pidginezni", elmebeteg esetben irssi-zni vagy tudomisen.

Es ismetlem: meg lehet csinalni, de rengeteg szivas van vele, nem eri meg az ember ideje erre.

Es akkor meg nem is oldottunk meg semmilyen voipos kerdest, nem is nagyon tudunk, felteve hogy nem csak rendszergazdakkal szeretnenk beszelgetni. (Skype ARM-os GNU/Linuxra mintha nem lenne, Maemo-t meg Meegot kiveve, de ott bele van integralva az egeszbe)

"Atrixon se olyan jol megoldott az a bootloader dolog tudtommal. Egy unvierzalis dualbootos kene, amit a meglevo rendszerrol ES a rahegesztett OS-rol is lehetne menedzselni. Amig ilyen nincs, adig kar vele szenvedni (tan N900-on volt utoljara valamennyire megoldva, hogy Maemo+Meego+NitDroid valaszthatoan bootolhatott, de ott se minden OS alol tudtad a bootloadert beallitani)"
nincs bootloader gyárilag Atrixon, de értelme sem lenne. pont az a lényeg, Androidon UML módban megy a Debian desktop. nem arra lett kitalálva, hogy 4" displayre erőszakolják rá a tizenvalamennyi inchre tervezett Debiant. miért lenne az jó?
ellenben ott van a laptop dock és a multimedia dock, amikkel egy rendes desktop computerré alakítható az Atrix, billentyűzettel, egérrel/touchpaddel és normál méretű monitorral. mivel nincs dualboot és különböző partíciók, de van egységes adatkezelés, ugyanazokon az dokumentumokon lehet dolgozni Debian desktopon, mint Androidon.
nagyjából ugyanezt lehet elérni más Android mobillal egyénileg, ha leszedsz hozzá egy UML arm distribet, hdmi portra kötöd a monitort és BT billentyűzetet használsz hozzá egérrel. imho a Motorola gyári megoldása összecsiszoltabb és kényelmesebb.

"pont errol pofazok, hogy fel lehet, de mire mindened lesz rajta (szoftveres qwerty, amit esszeruen el is tuntethetsz a kapacitiv erintokepernoyorol, hivasfogado daemon, dialer amik kezelik a gsm driveredet, SIM kartya olvasodat, 3g/wifi valtas lehetoleg nem parancssorrol, hanem kenyelmesebben, mefelelo battery management, esetleg aramfogyasztas-optimalizaltan forditott csomagok etc.)"
valószínűleg félreértesz. User Mode Linux!! minden működik, mert a linux distrib "alatt" működik a mobil eredeti Android rendszere, ami kezeli a sim kártyát, fogadja a hívásokat, 3g/wifi stb, minden megy.
a qwerty virtual keys egy kicsit furán van még megoldva, legalábbis azokon a megoldásokon, amiket eddig láttam. egy gombbal előhozhatsz egy Androidos text küldő ablakot, az android virtual keysel bepötyögöd amit szeretnél majd Done, és már ott van a szöveged a Debianod xterm ablakában, vagy más alkalmazásában. ez még messze nem optimális megoldás, de lehet van már "natív" virtual keys ezekre a UML distribekre, csak még nem találkoztam velük.

imho az Atrix a legoptimálisabb módja annak, hogyan érdemes Android mobilon Gnu/Linux desktopot használni. zsebbe rakhatod a Debian desktopodat, mindig veled van, de mobilképernyőről a mobilra tervezett Androidot használod és az adataidat Androidról és Debianból is elérheted.

Már akkor is nagyon tetszett az ötlet, amikor régebben olvastam róla. Most is ugyanúgy tetszik ez a konstrukció.
Nagyon drukkolok nekik és remélem, hogy pár éven belül egy teljesen nyílt, piacképes, hack-olható, highend mobiltelefont tarthatok majd a kezemben, legyen akármi is a neve.
Sajnos ezzel itt az probléma, hogy mire kész lesz addigra ez a hardware sajnos már túl kevés lesz, mivel már most is az.

GTA04?

Már várom a pert a Rockstar Games-től :D