Szabad szoftver pályázat 2009 - eredmény

Címkék

Lezárult az FSF.hu Alapítvány által meghirdetett Szabad Szoftver Pályázat 2009, és a pályázatok értékelése is megtörtént.

A pályázatra 38 pályamű érkezett, mintegy 27.000.000 Ft támogatási igényt megfogalmazva. Sajnos alapítványunk ennek az összegnek csak a töredékével rendelkezik, így a bírálat igen nehéz volt, és számos igen jó színvonalú pályázat is volt, amelyet emiatt kellett elutasítanunk. Reményeink szerint a jövőben is fogunk pályázatokat támogatni, erre megpróbálunk támogatóktól további anyagi erőforrásokat bevonni. A pályázat mindenesetre bebizonyította, hogy jelentős érdeklődés van a hazai szabad szoftveres közösségben ilyen irányú fejlesztésekre és valóban megalapozott igény van a támogatásra.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden pályázónak, hogy idejükből és ötleteikből szántak a pályamunka elkészítésére. Minden pályázót kérünk, hogy munkájával továbbra is segítse a szabad szoftveres közösséget.
A nyertes pályáművek készítőinek gratulálunk, jó munkát kívánunk!

Az eredményekről minden pályázót elektronikus levélben is ki fogunk értesíteni!

A nyertes pályaművek a következők:

  • Virágh János, Kovács Zoltán: Matematika szabadon (rész támogatás)
  • Kelemen Gábor, Horváth Hajnalka: Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez
  • Elek Márton: Következő generációs térképrenderelő alkalmazás
  • Bugya Titusz: GRASS térinformatikai rendszer magyar nyelvű kézikönyvének elkészítése (rész támogatás)
  • Szalai Kálmán, Hornyák Tibor: Hasznos OpenOffice.org kiterjesztések fejlesztése
  • Kovács Zoltán: GeoGebra fejlesztés (rész támogatás)
  • Horváth Örs Apor: FLOSSzine magazin (rész támogatás)

Minden további információ a fellelhető a http://www.fsf.hu/index.php/Palyazat2009 oldalon.

A nyertes pályázatok eredményeiről folyamatosan tájékozatást fogunk adni, illetve remélhetően a későbbiekben további projekteket fogunk támogatni.

Az FSF.hu Alapítvány kuratóriuma

Hozzászólások

"Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez"

\o/

ezek a projektek nulláról indulnak, vagy már eleve van eredményük?

Részemről a mesterlogika C++ / SDL program készen van és működik windowson és Linuxon. A webes antikvárium pedig egy nappal a konferencia előtt elkészült. Ha valaki bekopogtat, hogy használni szeretné, ingyen - szabadon rendelkezhet velük. A munka nem áll meg, mindkettőt tovább fejlesztem szabadidőmben. Az oktatófilm és televízióknak is tovább adható minőségű mozgókép gyártás is gőzerővel folyik, elsősorban nem a szabad szoftveres témában. Persze, ahogy lesz kapacitás, oktatófilmeket is fogunk gyártani. Egyelőre C++ programozás témában tervezem a kezdést, de a pályázati eredménytelen szereplés következtében kicsit tolódnak és átrendeződnek a dolgok.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

+1, szerintem is ez a jó hozzáállás.
Eddig is születtek szép eredmények pályázat nélkül is, ezután is fognak. Szinte nem volt olyan pályázó, aki ne tudott volna korábbi eredményeire, fejlesztésére, munkájára hivatkozni, ennek nagyon örültünk.
Semmiképpen nincsenek félredobva a nem nyertes pályázatok, de hát döntenünk kellett,és sajnos úgy, hogy lényegesen kevesebb volt a keret, mint amit jó lett volna támogatni.
Mindenesetre remélem, hogy elindult valami, ami példa lehet cégeknek is, illetve az állami szférának is, hogy egységnyi pénzből sokkal többet is el lehet érni, mint a hirtelen ötletből megvalósított licencvásárlás :)

Köszönöm! A mesterlogika ötlete onnan ered, hogy van nekünk itthon egy igazi mesterlogika játékunk, de nem mindig jött össze két éppen ráérő ember, hogy játszani lehessen, ezért a játékostárs szerepét a számítógépre osztottam. Ahogy haladtam a kódolással, folyamatosan jegyzeteltem a tapasztalataimat. Ha egyszer eljutok odáig, hogy nem csak működik a program, de szép és elegáns is lesz és végigpróbálgattam azokat a megoldásokat, amiket akartam, akkor a terveim szerint azt is elérhetővé teszem majd. Maga a játék elérhető például itt: http://bemutatkozom.hu/viking/MesterLogika.exe Nem windowsos .exe. Szerintem inkább linuxos program, de nem emléxem már, hogy melyik verziót tettem ki a netre, de IMHO a linuxosat. SDL és SDL-image 1.2-es libek kellenek hozzá emlékeim szerint. A webes antikváriumot pedig egy kedves ismerősöm miatt kezdtem el írni. Őket sem veti fel a pénz, mármint a családot és így akartam segíteni nekik a magam módján. Antikváriumozik. Van egy csomó könyve, de egy saját webes antikvárium jól jön nekik IMHO. Persze mind két szoftveren van még mit csiszolni, de már működnek úgy, ahogy elterveztem. Talán egy kicsit jobban is és közben én is tanultam jó dolgokat :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Magyar ERP-nk,de még egy sima számlázónk, most sem lesz. :)

Miért van az, hogy Windowson minden süket számlázót ír, Linuxon meg szinte senki? :)

"de még egy sima számlázónk, most sem lesz. :)"
Már teszteljük az alpha-t, ha kész lesz ingyenes lesz..bP-n :D)
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

"Rémlik, mintha látnám", Stallman bácsi is valami hasonlót mondott tán? :D

Szerintem abszolút nincs ezzel gond. A könyvelő, számlázó, s egyéb pénzügyi szoftverekért felelősségvállalásit kell kiállítani. Ha most történetesen ez a szoftver írója, akkor mi ezzel a gond? Felelősséget én sem vállalnék ingyen...
No persze ha Vector versenyképes akar maradni, akkor nem fog horribilis összeget kérni, hiszen ő is tudja nagyon jól, hogy a tecsóban wines számlázót már egy tizesért is adnak. Szóval azt gondolom, nem kell rögtön nekiesni (ok, ez már lentebbi szál, de gondoltam egyben leírom. Ulysses, ez utóbbi nem neked szólt) :)

A szoftver ingyenes lesz, a felelősségvállalást a fejlesztő kiállítja. illetve a program bővített változata is tőle rendelhető meg....
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

Jaja, logikus.. megcsináljuk és aztán holnap azt akrom olvasni egy tanulmányban, hogy az Ubuntu olyan qurva jó, hogy még számlázóprogram is van hozzá... Felejtsd el :D) Akinek nem kell az használjon mást.
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

Szerintem most csak a HUP-os rétegre alapozol. Nem gondolod, hogy ez a réteg bármilyen befolyással van a bP-re? A múlt, a jelenlegi és a jövő táborára nézve sem éri el az 0.1%-ot... Mondhatni teljesen érdektelen. Sokszor elfelejtitek, hogy az élet nem a pár 10 emberrel és nem itt zajlik
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

Persze, hogy a HUP-ról beszélek. Én is nagyon jól tudom, hogy a HUP-on kívül is van Linuxos élet. De elég sok itt a döntéshozó, akinek a megnyerése nem jönne rosszul a bP-nek, imho. Erre értettem, hogy jobban jársz, ha inkább nyelsz egy nagyot és nem mondod ki, amit gondolsz. :)
De ez csak az én szubjektív véleményem.

Értem, mindenki ezt szajkózza. De. Ehhez törölni kellene a bP teljes múltját, neki kéne állni csúf, sárga vagy narancssárga, ócska gtk desktophoz, deb csomagalapon gyártani, aminek a problémáival fórumukat töltünk meg, és több oldalas leírásokon keresztül megyarázzuk, hogy hogyan kell egy programot telepíteni vagy beállítani valamit. Akkor inkább a halál! :)
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

Nos, ha nekem volna olyan cégem, ahol számlázni, készletet nyilvántartani, stb.-t kellene, s mindenáron ragaszkodok a linuxhoz, mert elkötelezettje vagyok, akkor a cégen belül minden további nélkül telepítenék az adott gépre bP-t, ha azon van egy működő, használható rendszer. Aztán hogy otthon mit faragok az Ubuntummal, mert azt használom, az már megint más kérdés.
A munkahelyemen sem választhatok: Windows-on mennek a video-munkaállomások, azt kell használni. De ha holnaptól kijönne pl.: Mandriva only videó-szerkesztő, ami full profi, s a főnököm hajlana a linux felé, egy percig nem gondolkodnék. Bármennyire is nem vagyok Mandriva párti.

Természetesen jó dolog lenne, ha szabadon hozzáférhető lenne, de mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy ha ír egy programot, azt miként teszi közzé.

Ezzel csak annyit akarok mondani (senki ne sértődjön meg), hogy lehet Vectort piszkálni ezzel, meg természetesen meg is lehet írni az adott szoftvert, ha nem tetszik az övé.
Leszögezem, nem vagyok elfogult, nem vagyok bP felhasználó.

Nincs semmilyen rivalizálás, együttműködés? Hmm, ugyan miben kellene? Nem mondod, hogy nekem kellene biztosítani bármilyen supportot egy idegen még csak nem is egy magyar disztrihez?
______________________________________________________________________________
- Igazi alternatíva az Ubuntu-ra: www.blackpanther.hu vagy ha ez nem jött be akkor a microsoft.com -

csak en erzem ugy, hogy a dokumentacio (forditas) >>> szoftver az eredmenyek kozott?

az, hogy ez mennyire jo igy, mindenki mashogy latja, gondolom..

csupan azt vettem eszre, hogy a palyazatra, mely "szabad szoftverek fejlesztese, nepszerusitese es honositasa temakorben" indult egy azaz egy fejlesztesi dolog erkezett be.

amig a szabad szoftver nincs zart szoftver szinten sem, addig esetleg jobb lenne magat a szoftver minoseget javitani, mint azt, hogy a bugwarehez legyen magyar leiras. de ez mar csak az en szemelyes velemenyem [mint minden postom itt.]

Nem is egy indult és nem is egy nyert. Részletesebb információk: http://www.fsf.hu/index.php/Palyazat2009jelentkezok

Adott volt az összeg, azok mellett a pályázatok mellett döntöttünk, melyekből a legnagyobb hasznot reméljük a közösség számára. Egy nagy méretű fejlesztésnél ez az egész pályázati összeg csak egy csepp lenne a tengerben. Szerintem elvárásaid jelenleg irreálisak. Remélem, hogy az évek alatt növekszenek a lehetőségeink, de nem mostanában lesz ilyen projekt az egyik nyertes: "A Gnome összes bugreportjának megnyugtató lezárása". Pedig de örülnék. Persze akkor jönnének a KDE-sek, hogy miért épp Gnome. Ez egy ilyen :D

Kelemen Gábor, Horváth Hajnalka: Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez

Szerintem ezzel egy másik projekttől elvették a lehetőséget.
Az Ubuntu mögött van elég pénz, az FSF.hu-nak nem kéne további erőforrásokkal támogatni őket. Oldják meg.
Biztos vagyok benne, hogy lett volna valaki, aki mögött nincs Ubuntu több milliárdos vagyonnal, és hasonlóan hasznos és ötletes - vagy inkább még jobban - lett volna a projektje, mint ez.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A többi támogatott projekt is egy másiktól vette el a lehetőséget :-)

Az Ubuntu, pontosabban a Canonical a többmilliárdos vagyonából sem valószínű, hogy magyar honosítási projektet támogat. Az OpenOffice.org mögött is gazdag cég áll. Ne támogassuk a honosítását, és a használatát segítő magyar nyelvű könyvek elkészítését se? Oldják meg...

Éppenséggel ezt mi oldjuk meg. Vagyis segítünk megoldani.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

engedtessék meg, hogy véleményemet kifejtsem:
a döntésetek pontosan egyenértékű volt a közelmúltban lejátszódott ORTT teljesen politika és pártsemleges döntésével.
mind a ketten (mint szervezet/jogiszemély/anyámkínja) eltévedtetek a saját területeteken, ugyanis míg a zóertété nem zárt ki két pályázót hasonlókért mint ahogy egy másikat igen, ti meg az amúgy is telepénzelt ubuntu-prodzsektre adtatok pályázati lóvét, nem egy általános célú, nem kifejezetten disztribúció/szoftver/hardver/tudomisén_akármi független prodzsektre.

Köszönettel: Balatoni Tamás

--
Sony Vaio &

A beérkezett pályamunkák között a kiválasztottak voltak azok, melyekből _szerintünk_ a legtöbb magyar szabadszoftver felhasználó, a lehető legtöbbet fog profitálni. Kicsi volt a keret, igyekeztünk hatékonyan elosztani. Tudtuk már a döntés előtt is, hogy nem lehet mindenki elégedett az eredménnyel. Legtöbbünknek több mint tíz éves szsz tevékenység van a háta mögött, ez ad némi rálátást egy-egy projekt hasznosságára. Ahhoz persze mindenkinek joga van, hogy más legyen a véleménye. Így szabad a világ.

amikor szavaztatsz erről, azt is kérdezd meg, miért azt használja amit...
hatékonyan elosztottátok az ubuntura. legközelebb írjátok oda azt is, hogy
előnyben a canonical-közeli prodzsektek és akkor nem rinyálok.

szerk: nem vagyok pályázó, mondom azoknak, akik másként hiszik.

--
Sony Vaio &

Köszönöm a véleményed. Igazából a jelenlegi kuratórium nem akar mindenkinek megfelelni, mivel ez lehetetlen. Az adott feladatra (pályázati elbírálás) ez volt a megoldásunk. Sajnálom, ha úgy gondolod, hogy eltévedtünk, a lehetőségekhez képest (beérkezett pályázatok) igyekeztünk olyanokat kiválasztani, amelyek több platformon/operációs rendszeren/disztribúcióban stb. lehetnek hasznosak. Természetesen nem ez volt az egyetlen szempont, mindezek alapján végül ez az eredmény született. (Nem támogatunk pl. egy "Hello World" programot csak azért, mert több platformon fut :-)

Nem tudom miből gondolod, hogy az Ubuntu magyar vonatkozású fejlesztése/támogatása telepénzelt (ha van valami amit Te tudsz mi pedig nem, akkor kérlek oszd meg velem/velünk)... A Canonocal mögött valóban sok pénz van, de az sokfelé is oszlik. Nem az egész cég foglalkozik a magyar kiadással/közösséggel. Számunkra pedig fontos, hogy ha már kialakult egy működő magyar közösség, akkor az kapjon támogatást, működjön fejlődjön.

Üdv.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Jelenleg nem ad pontos információt a pályázat eredményeit mutató oldal. IMHO érdemes lenne a pályázati anyagokat teljes egészükben kitenni, vagy biztosítani a központosított lehetőséget a pályázóknak, hogy ezt megtehessék. Így az érdeklődők is annyi információ birtokában ítélhetnék meg, hogy melyik pályázat hogy tetszik nekik, amennyi alapján ti dönthettetek. Ezen kívül is hasznos lenne, ha az emberek láthatnák a pályázatokat teljes egészében.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

A pénzek felhasználásával kapcsolatban az éves jelentésünkben adunk számot. Az alapítvány a felajánlott összegeket kezeli, ebben jelenleg nincsen az állam által felajánlott pénz (az 1%-ot ugyebár az adózók ajánlják fel), tehát nem közpénz.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

ki kérte hogy a pénzekről számoljatok be menet közben ? a kérés az lett volna,
hogy a konkrét pályázatokról, azok anyagáról nyilatkozzatok.
az 1% is közpénz lehet, mert nem az adózótól kapod közvetlenül, hanem miután
az apeh beszedte, az apehtől.

--
Sony Vaio &

Ez az összes pályázat esetében biztosan nem tehető meg, mivel egyes esetekben a beadott pályázati anyag megsemmisítését kérték, tehát nem adható ki. Innentől fogva eleve nem lehetnek az érdeklődők mindazon információk birtokában, amelyek alapján a kuratórium döntött.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Legyen kikötés, hogy ezt ne kérhesse aki nyert. Szerintem a publikálás növelné a bizalmat felétek.
Szerintem mindegy, hogy nyeret vagy sem, mert ha csak egyetlen pályázati anyagot nem teszünk közzé, akkor már nem lehet a közösség minden információ birtokában. Egyébként ez volt az első kiírásunk, és az már biztos, hogy a következő kiírás másmilyen lesz (hogy milyen, az majd akkor derül ki, jelenleg nem szedtük össze a konkrét tapasztalatokat/ötleteket).

Szerk.: aki nem bízik bennünk, az nem bízza ránk a pénzét.

Ami rátok fér, mert az alapítvány elég arctalan.
Az eddigi tevékenységünk alapján benned ez az érzés van? Rendeztünk konferenciákat, eddig is támogattunk/megvalósítottunk/folyamatosan működtetünk projekteket, tartottunk roadshow-kat. Igaz ami igaz, ezt gyakran az un. aktivisták teszik, tehát nincs egy "FSF.hu_Alapítvány" nevezetű celebrity, aki rendszeresen szerepel különböző TV műsorokban és bulvárlapokban, valamint egyik párt választási kampányában sem tűntünk fel... Nos az alapítvány (még csak nem is egyesület, ez szándékosan van így) az egy ilyen műfaj.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Nem. Vegyük például azt, hogy amennyiben nyerek a pályázaton, akkor GPL alatt adok ki valamit, ha nem, akkor keresek vele egy kis pénzt. Vagy egy másik példa. Amennyiben most nyerek, akkor azonnal el tudom kezdeni a munkát, ha pedig nem, akkor az alatt az idő alatt, amíg összeszedem magam a rá való pénzt, nem szeretném, ha az én ötletemet látnám viszont mástól. Amire ugyan nem garancia az, hogy kértem, hogy ne szellőztessék meg a pályázatomat, de legalább adtam egy esélyt neki.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"Ez az összes pályázat esetében biztosan nem tehető meg"

Ezért írtam abban, amire válaszoltál ezt:
"vagy biztosítani a központosított lehetőséget a pályázóknak, hogy ezt megtehessék."

Azaz továbbra is az a véleményem, hogy szükséges lenne a kedélyek megnyugtatása végett egy központi lehetőség, ahol a pályázó, vagy a pályázó engedélyével az FSF.hu bemutathatná a teljes pályázati anyagot. Így mindenki látná azt az információ mennyiséget, ami az FSF.hu rendelkezésére állt a döntés meghozatalakor. Azaz mindenki eldöntheti, hogy mennyire lenne hasonló az ő döntése a tietekhez. Kérdésem ezzel kapcsolatban pedig az lenne, hogy alapvetően elzárkóztok ettől, vagy számíthatok rá, hogy fontosnak tartjátok ezt a kérdést?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Azaz továbbra is az a véleményem, hogy szükséges lenne a kedélyek megnyugtatása végett egy központi lehetőség, ahol a pályázó, vagy a pályázó engedélyével az FSF.hu bemutathatná a teljes pályázati anyagot.
A kedélyek megnyugtatása fontos, személy szerint részemről ez abszolút lehetséges.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Nem nyertem... :)

Nem tudom mennyit eszik, de a JIRA+Confluence+FishEye+Bamboo együtt eszik 400-450M körül szerintem, itt a memóriahasználat, de fut még más is ebben az appszerverben (GFv3): http://munin.javaforum.hu/system/jfweb.system.html
CPU-t nem nagyon esznek, bár erősebb forgalom még nem volt rajtuk, de alapvetően enterprise intranetes eszközök ezek.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

koszi az infokat.

ill. meg kerdeznem, hogy ha szeretnek jira-t + confluence-t, akkor futtathatom mindkettot standalone modban kulon porton, ami azt jelenti, hogy 2 tomcat fut egymas mellett, avagy valaszthatok a NagyZ listajarol, es akkor egy app szerver peldany is eleg hozza? Ami gondolom kevesebb eroforrast zabal, mintha 2 peldanyban futna. Jol latom, vagy full eltevedtem az app szerverek vilagaban?

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Én nem emlékszem olyanra, hogy bármely pályáztató kitette volna a pályázatokat (nfü, nkht, nca, ...). A pályázó aki készítette az ha akarja kiteheti, aki meg nem az nem.

De miért is lenne ez hasznos és jó? Hogy olyan legyen, mint a magyar foci (meg ez a topic), amihez mindenki ért. Lenne a fikázás, hogy "haha az a pályázat mekkora gyökérség", meg hogy az a másik "de béna, még írni se tud, hihi" meg hogy "néz má' ez meg nem is szabad szoftverrel pályázik, meg a táblázatot is elb*szta". Én nem hoznám ilyen helyzetbe a pályázókat, ez mindenkinek a saját dolga.

Hogy így jobban meg lehetne érteni a döntést? Nem hiszem, hogy ez segítene, mert másnak nyilván más a fontos, meg az elképzelés, nekünk sem volt könnyű a döntés, főleg úgy, hogy mi is szívesen támogattunk volna még egy rakat pályázatot.

Nem kell mindenkinek megfelelni, elég annak a közösségnek, ami szabad szoftvert használ/gyárt/forgalmaz/ajándékoz/telepít/favorizál.

"a lehetőségekhez képest (beérkezett pályázatok) igyekeztünk olyanokat kiválasztani, amelyek több platformon/operációs rendszeren/disztribúcióban stb. lehetnek hasznosak."
az ubuntus projekt, ami nyert, az hogy hasznos annak, aki pl fedórázik, vagy gentoozik, vagy blackPanther felhasználó, vagy tudomisén akármelyik másik disztribúciót használja ?

"Nem tudom miből gondolod, hogy az Ubuntu magyar vonatkozású fejlesztése/támogatása telepénzelt"
egy szóval sem említettem, hogy a magyar vonatkozású történet van csurig pénzzel, azt mondtam, hogy az ubuntun kurva sokan dolgoznak, arra gondoltam, hogy a canonical egy vödör pénzt tol bele amúgy is, r-go kérjenek a canonical-tól lóvét az ubuntus fejlesztésre. miért ? mert ti nem canonical alapítvány vagytok, hanem szabad szoftver, nálam ez egyenlő (volt eddig) a pártatlan, disztribúció független történettel.

Működő közösség ? mire gondolsz ? azok nem alkotnak működő közösséget, akik más disztribúciókhoz fejlesztenek ? vagy mindenekfelett a .deb csomagok, a többi leszarva? tegnap pillantást vetettem a honlapotokra, erősen ubuntu pártiak vagytok, mely szerintem egy fsf alapítvány ügyében a hozott döntések (lásd pályázatok eredménye) miatt lehet vitaindító. nem arról beszélek, hogy ki mit használ, sokkal inkább az általatok ajánlott szoftvereknél az OS kategóriában csak az ubuntu szerepel. tisztelettel tájékoztatlak, hogy ezen kívül még van kb 30 olyan Linux alapú OS, melyek asztalra, vagy szerverre, netán mindkettőre rugalmasan használhatóak, a telepítésükhöz pedig nem kell szoftverészt, menágert, professzorokat, meg mérnököket igénybe venni.

mielőtt vitaindító lesz ez a postom, annyit elmondanék, hogy én a weblapomon nem csak a zubuntut "ajánlom" alternatívaként, szerepel ott még egy másik is, meg odakerül nemsokára még kettő másik is.
az, hogy ki melyiket favorizálja, az egy dolog, de hogy egy fsf alapítvány kimondottan csak egy irányba húzzon, az kb olyan mint az árukapcsolt laptop,
amit megvehetnél mezítelenül 120ért, ringyózzal meg 175-ért, mert mezítelenül
nem kapsz sehol sem.

--
Sony Vaio &

Némiképp idegenkedek én is az ubuntuspecifikus projektektől ilyen téren (annak ellenére, hogy azt használok), de én belátom a döntés jogosságát:
Úgy látom, hogy itthon az Ubuntu oroszlánszerepet vállal a Linux népszerűsítésében. Lehet fújni, hogy csak a marketingbullshit meg hasonlók miatt, de ez lényegtelen: terjed a Linux.
Ennek elősegítésére pedig szerintem ideális lehet egy e-tananyag, mint kezdőknek való útmutatás. Anno ha nem linuxozik a diákrendszergazda a sulimban, nem hiszem, hogy én elkezdem.

Lehet úgy látni, hogy az Ubuntu terjedése rossz. Én úgy látom, hogy ha valakit meggyőz, és elkezdi használni, az nem árt senkinek se a szabad szoftveres világban, és ilyen relatív erőteljes hírverés nélkül az adott delikvens szerintem jó eséllyel semmi ilyet nem próbál ki. Ubuntu után akár válthat, de belépőnek az Ubuntu mindenképpen jó.

Másik szempont, hogy nem hinném, hogy egy ubuntus e-tananyagot ne lehetne más disztribúcióknál is felhasználni, innen nézve pedig az FSF még csak nem is egy irányba húz.

A „ringyózos” mondatodról pedig szerintem már ezerszer ki lett tárgyalva, hogy miért nem igaz.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Ennek elősegítésére pedig szerintem ideális lehet egy e-tananyag, mint kezdőknek való útmutatás. Anno ha nem linuxozik a diákrendszergazda a sulimban, nem hiszem, hogy én elkezdem."

persze, annak kurvajó, aki ubuntuzik.

"Lehet úgy látni, hogy az Ubuntu terjedése rossz."
nem érdekel, hogy terjed, az ő dolga, nem ez a vita tárgya.

"Másik szempont, hogy nem hinném, hogy egy ubuntus e-tananyagot ne lehetne más disztribúcióknál is felhasználni, innen nézve pedig az FSF még csak nem is egy irányba húz."

használd fel légyszi bármelyik NEM debian alapú disztribúciónál a tananyagot,
majd nézd értelmesen, ahogy mindenki téged néz birka módján, hogy miről beszélsz,
mikor nem is ubuntu van az asztalon, hanem zenwalk, vagy puppy, vagy akármi más.

hogy nem árukapcsolás ? akkor azt mond meg, miért nem adják nekem óccóbban
windows nélkül a laptopot, mikor nekem a laptop kell, a windows meg nem ?
előttük a lehetőség, hogy leszedjék a matricát, és gyalulják a winyót, de
nem teszik, mert az már rontja a microsoft eladási statisztikáit, azért pedig
kötelet kapnak az nagy szoftvercégtől, meg bónuszmegvonást, meg egyebet.

--
Sony Vaio &

off
nem azt mondtam, hogy nem árukapcsolás. A marhaság az, hogy a Windows olyan nagy árkülönbözetet okoz. Mint nagyfogyasztók a gyártók nem hiszem, hogy teljes fogyasztói áron jutnak hozzá a Windowshoz, különösen azért sem, mert a Microsoftnak is érdeke OEM Windowst adni.

Lásd Dell minik. A windowsos szemernyivel sem drágább az ubuntusnál. Megéri vajon nekik? :)

És az mindenkinek kimegy a fejéből, hogy a szoftver ugyanúgy a termék része, mint a RAM: mindkettő kicserélhető, no és?
on

Mielőtt leszólod a tananyagot, azelőtt pedig volnál szíves megvárni :) Veszélyes dolog az ismeretlenről kész tényekkel dobálózni.

ne keverjük a hardvert a szoftverrel. a hardver cserélhető, ha a gyártó
hozzájárul, s a garancia ezzel nem bukó. a szoftverhez senkinek semmi köze, olyat
pakolsz fel amilyen jól esik.

nem a tananyagot szóltam le, a rá kedvező hatással bíró döntést kritizálom,
merthogy egyenes irányban ubuntus téma, csak ubuntu, kizárólag ubuntu.

nézd át a pályázókat, hányan vannak az általános céllal pályázók, elemezd
a pályázatokat, hogy ki mit adna a szabad szoftver témájához, s ezek mennyire
kötődnek csak egyetlen egy operációs rendszerhez...

--
Sony Vaio &

"Nem kell mindenkinek megfelelni, elég annak a közösségnek, ami szabad szoftvert használ/gyárt/forgalmaz/ajándékoz/telepít/favorizál."

Hát ha ez egy ember, akkor ezt meg lehet csinálni.
Ha mondjuk kettő, vagy annál több, akkor ez már nem fog menni :)

Azt ugye Te se gondolod komolyan, hogy bármilyen döntés megfelel ~10.000 embernek, meg 40 cégnek, meg 20 civil szervezetnek, meg közösségnek.

az ubuntus projekt, ami nyert, az hogy hasznos annak, aki pl fedórázik, vagy gentoozik, vagy blackPanther felhasználó, vagy tudomisén akármelyik másik disztribúciót használja ?
a lehetőségekhez képest (beérkezett pályázatok) igyekeztünk olyanokat kiválasztani

az ubuntus projekt, ami nyert, az hogy hasznos annak, aki pl fedórázik, vagy gentoozik, vagy blackPanther felhasználó, vagy tudomisén akármelyik másik disztribúciót használja ?
Kapásból azt válaszolom, hogy talán sehogy. Bár ki tudja, talán kedvet kap ahhoz, hogy Ubuntut használjon :-)

Virágh János, Kovács Zoltán: Matematika szabadon (rész támogatás)
Kovács Zoltán: GeoGebra fejlesztés (rész támogatás)

Aki nem matekozik annak nem hasznosak ezek a projektek.

Elek Márton: Következő generációs térképrenderelő alkalmazás
Bugya Titusz: GRASS térinformatikai rendszer magyar nyelvű kézikönyvének elkészítése (rész támogatás)

Aki nem foglalkozik térképekkel/térinformatikával, azok számára ezek a projektek érdektelenek.

Szalai Kálmán, Hornyák Tibor: Hasznos OpenOffice.org kiterjesztések fejlesztése
Aki nem használ OpenOffice.org-ot, azok nem tudják ezen projekt eredményét használni.

Horváth Örs Apor: FLOSSzine magazin (rész támogatás)
Akik csak HUP-ot olvasnak, azoknak nagyon jó, de ebből a projektből biztosan nem fognak profitálni.

Kelemen Gábor, Horváth Hajnalka: Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez
Vajon miért csak ezt az egy projektet kritizálod?

Szerintem ezzel a látásmóddal nézve az összeset buktuk. Természetesen ha a fenti halmazokon kívüli embereket számláljuk meg (tehát akik használják az adott szabad szoftvereket), akkor talán kiderül, hogy a pohár mégsem teljesen üres. Ezek között egyik sem olyan projekt amelyből minden ember egyformán profitálhat. Azonban reméljük, hogy sok ember hasznára válik.

tegnap pillantást vetettem a honlapotokra, erősen ubuntu pártiak vagytok, mely szerintem egy fsf alapítvány ügyében a hozott döntések (lásd pályázatok eredménye) miatt lehet vitaindító. nem arról beszélek, hogy ki mit használ, sokkal inkább az általatok ajánlott szoftvereknél az OS kategóriában csak az ubuntu szerepel.
Így van. Valamint OpenOffice.org, Mozilla Firefox és Thunderbird, Pidgin (ex Gaim), GIMP, Inkscape és Blender 3D, ezekből sem ajánlunk mást a honlapon. Sőt térképészeti, matematikai programot egyáltalán nem. Ebből szinte egyenesen következik, hogy a Geogebra, Grass és még pár pályázat csak csodával határos módon nyert...

tisztelettel tájékoztatlak, hogy ezen kívül még van kb 30 olyan Linux alapú OS, melyek asztalra, vagy szerverre, netán mindkettőre rugalmasan használhatóak, a telepítésükhöz pedig nem kell szoftverészt, menágert, professzorokat, meg mérnököket igénybe venni.
Köszönöm. Bizonyára van több is: http://distrowatch.com/

Lássuk be, ez a pályázat dolog semmiképpen nem korrekt. Valamely embercsoport mindenképpen ki lehet zárva a létrejövő eredmények használatából. Viszont a lehetősége megvan rá.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Jó fej vagy, hogy így belemész, de szerintem ne feledjük el, hogy a nyertesek kaptak és nem a "vesztesektől" lett elvéve.

Épp azért, még ha csak kevesek lesznek a nyertesek, attól még a FLOSS magyar közössége nyert, hiszen több lesz a pénz által nem pedig kevesebb.

Én speciel épp ezért nem is vitatnám a jogosságát vagy a pénz elosztás mikéntjét. Nem számít. Amit én írtam az csak arról szól, hogy hogyan lehettek még szimpatikusabb tetteitekkel a közvélemény számára. Hiába tesz jót az ember, attól még ez sokaknak fájhat, ha a kommunikáció nem megfelelő.

Sok sikert a munkátokhoz.

"nem a "vesztesektől" lett elvéve"
Ez a mondat tetszik. Jól megfogalmaztad a lényeget. Valóban. Még ha ubuntus felhasználói kézikönyv készül is, akkor is segítség a szabad szoftveres világ egészére nézve. Én személy szerint örülök annak, hogy egy kis pénz érkezett néhány itthoni munkához. Ugyanakkor a pályázat megtanított arra, hogy gondolni kell arra az esetre is, hogy mi van akkor, ha nem sikerül a pályázat :D Végül is akár azt is megtehette volna az FSF.hu, hogy nem pályáztat, hanem ötletbörzét tart és a legjobb ötletekkel megbíz egy X kft-t. Lehet, hogy így nem hozták volna magukra a zúgolódást. Azzal, hogy a döntést magukra vállalták, elég nagy felelősséget és terhet vettek a nyakukba. Remélem nem élik meg negatív élményként és nem megy el a kedvük a pályáztatástól, a pályázóknak pedig a pályázaton való indulástól.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

az X kft-s ötletedre meg azt mondom, korrupciógyanús, mert ebben az
országban ez már csak így megy. jó ez így, csak a mikéntjét kell
másképpen szabályozni.
ismét azt tudom hangoztatni: ubuntus projektre adjon lóvét a canonical,
az összes független ötletre meg az fsf, a lehetőségekhez mérten.
még mindig nem tudom, mi a kurva anyja kerül több mint félmillióba
egy ilyen tananyag előállításában.

--
Sony Vaio &

Nem hinném, hogy felmerülne korrupció az FSF.hu alapítvány pályázata körül. Vagyis nehezen tudnám elképzelni, hogy egy nyertes pályázó megjelenik az FSF.hu alapítvány küszöbén és félszeg mosoly kíséretében csúsztatna borítékot. Lehet, hogy az én fantáziám szegényes, de tényleg nem tudom elképzelni, hogy a döntnökök közül akár csak egy is pénzt kapott volna a döntéséért. Ha egy cég azt mondja, hogy van 3 millió forintom és adjatok ötletet, hogy mit valósítsak meg belőle, az se tűnik korrupciós ügynek. Tudod, hogy nem te kapod a pénzt és eldöntöd, hogy kiadod-e az ötletedet, vagy inkább megtartod magadnak, még ha nincs is éppen annyi pénzed, hogy belevágj. Vagy ha nem pályázó vagy, hanem neked van pénzed, dönthetsz úgy, hogy kiválasztasz egy-két olyan kezdeményezést, amiben fantáziát látsz, de nem akarsz tevőlegesen részt venni benne, de fontosnak tartod, hogy megvalósuljon. De dönthetsz úgy is, hogy odaadod a pénzt az FSF.hu-nak, szívjanak a kiosztással ők :D
Elfogadom azt is, hogy sokaknak nem tetszik az ubuntu pártiság, de szerintem egy ubuntu kézikönyv jobb, mintha nem lenne. Attól függetlenl, hogy nálam befutó lett volna Franko kezdeményezése, a C-programozós könyv, pláne, ha beígérik hozzá dupla pénzért a C++ változatot is és természetesen a saját pályázatom :D Ha nem hinnék benne, nem is pályáztam volna.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"Kapásból azt válaszolom, hogy talán sehogy. Bár ki tudja, talán kedvet kap ahhoz, hogy Ubuntut használjon :-)"
elismerted hogy talán sehogy, közbe meg arra készteted azt a társaságot,
hogy térjen át ubuntura, pedig lehet hogy nem akar, nincs kedve, nem
tetszik neki, stb. Hasonló stratégiát követ egy naaagy szoftvercég is.
(elmélkedtem, hogy egy e-tankönyv készítése hogy kerülhet több mint
félmillióba, de ebből már nem csinálok vitát, mert nem az én pénzem.

Nem buktátok a többi projektet, mert igaz ugyan hogy feladatspecifikus
pályamunkák nyertek, de köze sincs egyiknek sem az ubuntuhoz, azon
kívül, hogy az általuk megvalósítandókat ott_is_lehet hasznosítani.

Nem értettél: a weboldal kritizálása nálam csak arra redukálódik, hogy
csak az ubuntut ajánljátok mint operációs rendszert. Hadd ne említsek
példát, hogy mit kellett volna még odaírni példának, mert az distrowar-
hoz vezethet. Az a lényeg, hogy nálatok is az ubuntu az isten, oszt'
ennek megfelelően cselekedtek, ezért is javasoltam, hogy módosítsatok
nevet canonical-fsf-re ;)

a pályázat úgy lett volna teljesen korrekt, ha az előttem szólók ja-
vaslatain kívül még azt is meghatároztátok volna, hogy ne legyen
disztribúciófüggő.

kérlek benneteket, hogy a legközelebbi pályázat kiírását úgy tegyétek,
hogy ne tudjak hisztizni.

köszönöm.

--
Sony Vaio &

"elismerted hogy talán sehogy, közbe meg arra készteted azt a társaságot, hogy térjen át ubuntura"
Én ugyan nem késztettem semmire, mindenki használjon azt, amit nem szégyell :-) Komolyan. Személy szerint engem az sem izgat ha W*nd*wst használ. Ha valakinek az a jó, akkor miért ne (én magam ugyan nem tenném, de sokan sokfélék vagyunk). Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy legyen választási lehetőség. Mindazonáltal előfordulhat, hogy valaki más célra is tudja hasznosítani az adott (általad kritizált, bár még el sem készült) oktatóanyagot. Pl. Fedora oktatóanyagot készít ebből ötletet merítve. Az emberek roppant kreatívak. Bízzuk rájuk mit kezdenek a lehetőséggel!

Nem értettél: a weboldal kritizálása nálam csak arra redukálódik, hogy
csak az ubuntut ajánljátok mint operációs rendszert.

Attól tartok Te nem értettél. Más esetben is előfordul, hogy csak egy alkalmazást ajánlunk. Tehát pl. az Abiword felhasználók is reklamálhatnának stb. Az a helyzet, hogy nem ajánlunk minden szabad szoftvert.

Elfogadom, hogy az a véleményed ami, de nem értek vele egyet. Valamiért nagyon bevadultál az Ubuntura, nos ezzel nem tudok mit kezdeni, kívánom, hogy élj ezzel a szemléleteddel boldogan :-)

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

nem vagy abban a helyzetben, hogy b*szogass a nézeteim miatt ;)
nem az ubuntura vadultam be, sokkal inkább a körülötte lévő hype-ra,
valamint arra, hogy egy fsf a 3 gurigájából 650ezret csak arra adott.
nem nagy tétel a 3 gurigához képest, de ha meglessük a többi pályázó
által "kért" összeget, akkor azokhoz képest feleslegesen nagynak
tűnik. még mindig ott tartok, hogy ubuntu fejlesztésre, ubuntuhoz való
történetekre adjon lóvét a canonical. az fsf meg arra adjon, ami az
egész közösséget előbbre viheti, akár platformfüggetlenségről, akár
disztribúciófüggetlenségről beszélünk, ez legyen a lényeg.

--
Sony Vaio &

kérlek benneteket, hogy a legközelebbi pályázat kiírását úgy tegyétek, hogy ne tudjak hisztizni.
Ha akarsz, akkor úgyis tudsz, ha nem akarsz, akkor úgysem teszed. Az FSF.hu Alapítvány és a Te viszonyodban mi az egyik fél vagyunk. Te vagy a másik fele, és előfordulhat, hogy a hiba az Ön készülékében van. Attól tartok nem tudunk mindenkinek megfelelni.

Köszönöm, hogy megosztottad velünk véleményed.

üdv.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Kapásból azt válaszolom, hogy talán sehogy. Bár ki tudja, talán kedvet kap ahhoz, hogy Ubuntut használjon :-)

Ez szerintem nem megfelelő hozzáállás, nem jó üzenet - elfogultságot tükröz, amely később (mint például most) visszaüt.

Az Ubuntu közösség és az Canonical evangelisták feladata az, hogy bárki kedvet kapjon az Ubuntu használatához, nem egy olyan alapítvány feladata, amely elvileg minden free software védőszentje.

Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy az open source Java annyira ismeretlen és mellőzött (világméretű) FSF szinten, hogy ennél jobban már nem is lehetne... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Ez szerintem nem megfelelő hozzáállás, nem jó üzenet - elfogultságot tükröz, amely később (mint például most) visszaüt.
Miért baj az, ha valaki kedvet kap az Ubuntu, úgyis mint ingyenes szabad szoftveres összeállítás használatához?

Röviden összefoglalva: szerintetek akkor minden disztribúciót eleve ki kellene zárnunk minden tevékenységünkből? Mert ha már csak 10 disztibet említünk meg/támogatunk valahol, akkor az részrehajlás lesz, a maradék X db kimarad.

És mi a helyzet pl. az OpenOffice.org vs. Abiword kérdéssel (és még folytathatnám).

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

senki nem mondta azt, hogy baj lehet, ha ubuntuzni akarna valaki is...
a pályáztattok, annak az eredményei ne legyenek kimondottan egy féle
disztribúcióhoz köthetőek.
az OOo és az Abiword vonzatában odarakható lenne még az oxygen office
is, de nem erről van szó, mert egyik sem canonical által pénzelt
projekt.
7edszer pofázom: canonical termékre adjon lóvét a canonical.
számomra az e-tananyag ubuntuhoz canonical termék, akár elkészült,
akár nem.
az openoffice történetet támogatom, mert az oxygen mellett az lehet
a riválisa másik ilyen jellegű szoftvercsomagnak.

szerintem a pályázatot két módon írhatjátok ki (ehhez kapcsolódóan):
-ubuntuhoz bármire adtok pénzt
-szabad szoftver témában bármire adtok pénzt, kitétel, hogy
disztribúcióktól független legyen a végeredmény, r-go az egész közös-
ség fel tudja használni, mert nem kell erőltetnie különböző operá-
ciós rendszereket.

--
Sony Vaio &

számomra az e-tananyag ubuntuhoz canonical termék, akár elkészült, akár nem.
Az OpenOffice.org-ra adjon pénzt a SUN, a Geogebra-ra az International GeoGebra Institute. Személy szerint a halmazelmélet felől közelítem meg a kérdést. Ennek megfelelően előfordulhat az, hogy egy disztribúció felhasználói nagyobb halmazt képeznek, mint egy több disztribúción/platformon futó alkalmazás felhasználói. Ezek pl. disztribúciófüggetlen alkalmazások, mégsem hasznosulnak minden ember számára. Cég ill. szervezet is van mögöttük, vagyis költsenek ők ezekre a pénzükből(?). A többi projektet nem néztem, de még akadhat közöttük több ilyen is.

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

és ezek közül melyiknek van akkora vagy nagyobb hype-ja mint
a canonicalnak és az ubuntujának ?

nem a böszmeséget kell fokozni, hanem független projekteket
támogatni orrba szájba.
egy büdös szót nem szóltam az egyéb projektekre, mert ezek vagy
már megtalálhatóak szinte minden disztribúcióban, vagy az elkö-
vetkezendő időszakba kerülhetnek bele, vagy letöltés/telepítés
után használhatóak lesznek _minden_ disztribúcióval.

az a helyzet, ha programfejlesztő volnék, és kimondottan ubuntuhoz
írkálnék mindenfélét, akkor nagyobb eséllyel lennék nyertes pályá-
zó, mint ha független szofverrel pályáznék, mert elfogultak vagy-
tok, nálatok is csak az ubuntu ismert.
ti miért ezt favorizáljátok, mint fsf ? miért nem ajánlotok az
itthon népszerű rendszerek közül többet ? miért pont csak ubuntu ?
azért mer az a kirájjj, mer' marhára sokan használják sokfelé ?
kevés indok. szerintem legyetek pártatlan, független szervezet,
vagy tényleg módosítsátok az alapítvány nevét.
nem az a kérdés, hogy személy szerint ki hova húz, az fsf nem egy
személy, az fsf egy a közösséget, a közösség munkáját segíteni,
reklámozni, terjeszteni kívánó szervezet, ahol elviekben mindenre
tudnának többféle alternatívát mutatni...

--
Sony Vaio &

Miért baj az, ha valaki kedvet kap az Ubuntu, úgyis mint ingyenes szabad szoftveres összeállítás használatához?

Elfogultság.

Röviden összefoglalva: szerintetek akkor minden disztribúciót eleve ki kellene zárnunk minden tevékenységünkből? Mert ha már csak 10 disztibet említünk meg/támogatunk valahol, akkor az részrehajlás lesz, a maradék X db kimarad.

Dehogy is. Csak a pályázót az FSF helyében a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez" cím és tartalom helyett erőltettem volna (durván fogalmazva ehhez kötöttem volna a kifizetést) a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Linux rendszerekhez" cím és tartalom felé. Ugyanis lehet szövegszerkesztést oktatni és lehet Word használatot oktatni (hét évig oktattam). A kettő között legalább 80 százalék az átfedés, jól megírva ez egészen 95 százalékig fokozható, de teljesen másképp hangzik...

Emlékeztetnélek itt a "Microsoft vagy azzal egyenértékű" pályázat szövegezésére, amely ellen - ha jól emlékszem - az FSF is tiltakozott, és erre ugyan ebbe a hibába esik az FSF is.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Miért baj az, ha valaki kedvet kap az Ubuntu, úgyis mint ingyenes szabad szoftveres összeállítás használatához?
Elfogultság.

Ezek szerint valamennyi nyertes pályázattal kapcsolatosan elfogultak vagyunk.

Emlékeztetnélek itt a "Microsoft vagy azzal egyenértékű" pályázat szövegezésére, amely ellen - ha jól emlékszem - az FSF is tiltakozott, és erre ugyan ebbe a hibába esik az FSF is.
Emlékszem. Hol volt benne a pályázati kiírásunkban? A pályázat címét a pályázók adták :-)

Személy szerint a halmazelmélet felől közelítem meg a kérdést. Ennek megfelelően előfordulhat az, hogy egy disztribúció felhasználói nagyobb halmazt képeznek, mint egy több disztribúción/platformon futó alkalmazás felhasználói.

"Nem is tudok erről többet mondani." - by Forrest Gump

Daczi László
FSF.hu Alapítvány
kurátor

Ezek szerint valamennyi nyertes pályázattal kapcsolatosan elfogultak vagyunk.

Nem.

Az elfogultság egyik ismérve, hogy aki elfogult, az nem látja elfogultságnak, csak egy külső személy láthatja ezt meg. Én próbáltam szólni ez ügyben (nem durván érvelve), de mivel úgy látom, hogy három üzenetváltáson át se megy át az üzenet (sőt, elegánsan kivágtad azt a részt, amely megnyugtató megoldás lehetne):

"Nem is tudok erről többet mondani." - by Forrest Gump

--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

kerdezhetek glassfish v3 + jira + mysql-t? Ha igen, akkor meg tudod mutatni a edit-webapp/WEB-INF/classes/entityengine.xml file-odat, hogyan toltotted ki? Sikerult deploy-olni a jira-t, viszont ha meg akarom nezni a http://.../atlassian-jira-4.0/ web oldalt, akkor a weboldal 'NullPointerException' uzenetet ad (es nem ertem, miert).

ez alapjan kezdtem el, viszont deploy kozben szinten a fenti exceptiont kaptam:
http://confluence.atlassian.com/display/JIRA/Sun+Java+App+Server+(SJAS+…

aztan a http://blogs.steeplesoft.com/jira-and-glassfish/ -t is elolvastam, de meg mindig nem ok.

A resources/connection pools/jiracp-nel van egy 'ping' gomb. Ez gondolom, a mysql kapcsolatot teszteli, ez elvileg jo.

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Úgy tűnik, hogy itt elég komoly félreértések vannak. Bár én nem veszek részt a projektben, de valamilyen szinten van rálátásom a dologra: a tananyag jelentős része, ha valaki túlteszi magát azon, hogy barnák az ablakkeretek, disztribúciófüggetlen, ugyanis a Gnome, OpenOffice.org, Firefox, Evolution, stb. használatáról szól. Magának az anyagnak elenyésző része lesz disztribúcióspecifikus (csomagkezelés, egy-két Ubuntu-specifikus beállítóeszköz kezelése, ilyesmik), a jelentős részét azonban éppen ugyanúgy hasznosíthatják majd a Debian, Fedora, SUSE, stb. felhasználók. Ez nem Ubuntu hackerek képzéséről szól, hanem Linux desktop felhasználásról, ami már csak jellegéből adódóan is nagyon hasonló a különböző disztribúciókon. Az anyag egyébként ingyenes lesz, és kezdők számára segít majd a rendszer felhasználói szintű elsajátításában: vagyis a cél például az, hogy ha egy irodában Linuxra váltanak, akkor Gizike le tud ülni ezelé, és meg tudja tanulni a rendszer használatát. Ha pedig valaki otthon szeretné ezt megtenni, akkor természetesen ugyanúgy van lehetősége. Mindez pedig ingyenesen, bárki számára elérhetően.

Idézném magamat:

Csak a pályázót az FSF helyében a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez" cím és tartalom helyett erőltettem volna (durván fogalmazva ehhez kötöttem volna a kifizetést) a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Linux rendszerekhez" cím és tartalom felé. Ugyanis lehet szövegszerkesztést oktatni és lehet Word használatot oktatni (hét évig oktattam). A kettő között legalább 80 százalék az átfedés, jól megírva ez egészen 95 százalékig fokozható, de teljesen másképp hangzik...

--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

"Csak a pályázót az FSF helyében a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Ubuntu Linux rendszerhez" cím és tartalom helyett erőltettem volna (durván fogalmazva ehhez kötöttem volna a kifizetést) a "Elektronikus távoktatási tananyag készítése Linux rendszerekhez" cím és tartalom felé."

:-)
Az ötlet érdekes, csak ezt nem pályázatnak hívják!
A pályázat már csak olyan, hogy az emberek kitalálhatják, hogy mit akarnak csinálni.
Ez kicsit arra hasonlít, mint amikor a színidirektor elkezdi átírni (csak lényegtelen apróságok) a humorista kabarétréfáját, és így lesz a komoly gondolkodó fizikusokból ledéren öltözött hölyek beszélgetése :-)

és akkor az ubuntus projekt, mely egy adott témával foglalkozik, mellőzve az általános célokat, az pályázat....
vagy még azt tudom elképzelni, hogy a fent említett összeget valaki(k)től úgy kaptátok, hogy az csak ubuntus projektre használható fel. ez is elfogadható lehet, ha említést tesztek róla.

egyvalamit nem értek, hogy van ott a pályázatok között olyan, ami nem köthető kizárólag szoftverhez/hardverhez/anyámhoz/fejfához, titeket annyira nem hatott meg.

--
Sony Vaio &

Egyrészt lehet, hogy elolvastad a korábbi válaszainkat, de nem értelmezed őket. Így sajnos nem lehet veled vitatkozni. Nem is fogok.

Egy kis kiegészítés a korábbi hozzászólásokhoz. Az alapítványunk a múltban elvégzett dolgokat, csinált és támogatott honosítást és fejlesztést is. Vannak, akiknek szimpatikus a hozzáállásunk, a tevékenységünk, és támogatnak minket pénzzel vagy az adójuk 1%-ával. Ők úgy gondolják, hogy eddig jól csináltuk a dolgunkat és azért támogatnak, mert szerinük várhatóan ezután is jól fogjuk. A támogatást úgy kaptuk, hogy "csináljátok tovább, eddig jó". Évről-évre többen ajánlják fel az alapítványunknak az adójuk 1%-át, ez nyilvánvalóan pozitív visszajelzés. Ha ők - a támogatóink - majd úgy gondolják, hogy nem tetszik nekik amit és ahogy csinálunk, akkor majd nem fognak támogatni. Ilyen egyszerű. Ha neked nem tetszik, ne támogass minket. Akkor majd a többiekért csináljuk tovább. Ne hidd, hogy egy-két hangosan kiabáló miatt irányt váltunk. Ha így tennénk, össze-vissza kanyarognánk. Sokkal többen mondják az 1%-okkal, hogy jó az irány.

egyetértettem azzal amit csináltatok/csináltok, nekem egy szem problémám volt ezzel a pályázattal: ubuntus e-tananyagra több min fél milla.
tudjuk hogy kevés a rőzse, tudjuk hogy sok értelmes ötlet vár megvalósításra, ezért is morgolódok, hogy ubuntus projektre adtatok ennyit. ismét hangoztatom: adjon ilyenre pénzt a canonical.

hogy irányváltás, meg egy-két hangosan kiabáló ? mivel ott élsz az fsf-ben, így nem veszed észre, hogy a kívülállók számára ubuntumániákusoknak tűntök.

semmi gond, nyomjátok előre az ubuntut, meg a hozzá köthető projekteket, a többiek meg elvegetálnak valahogyan, végülis eddig is ezt tették.

--
Sony Vaio &

"semmi gond, nyomjátok előre az ubuntut, meg a hozzá köthető projekteket, a többiek meg elvegetálnak valahogyan, végülis eddig is ezt tették."

LOL
Ez tisztára úgy hangzik, mint ha a mi éves 3-4 Milliónkból akit nyomunk, az megy mint az állat (pl.: az általunk agyonpénzelt ubuntu), a többi meg vegetál.
Bakker gondolkodj már az eszeddel, mi is vegetálunk! Hihetetlen gyér anyagiakkal küzdünk mint az anyaló, hogy valami eredményeket felmutassunk, és ha van valami, akkor annak a nagy része önkéntes munka.
Te keversz minket a Soros Alapítvánnyal, vagy valami ilyesmivel!

"és akkor az ubuntus projekt, mely egy adott témával foglalkozik, mellőzve az általános célokat, az pályázat...."

Légyszi olvasd el a pályázati kiírást, és értelmezd!!
Akkor rájössz, hogy igen, az egy pályázat, miként a többi 37 is (senki nem került kizárásra formai okokból és mindenki tényleg szabad szoftveres tevékenységre pályázott).

Sok pályázat "meghatott" minket és adtunk is volna rá szívesen, de ahogy a vicc is mondja: "járni jár, csak nem jut."

Mellesleg atyával értek egyet, Te mintha el sem olvasnád a válaszainkat, csak 1-2 szóra generálsz egy hozzászólást, illetve az a stílus is kicsit zavaró, hogy úgy osztassz itt minket, mintha a zsebedben lenne a bölcsek köve, meg az orákulum (stb.) oszt megmondod itt a tutit.

Nem akartam durvulni, de így lassan kijön már belőlem, hogy felhívjam rá a figyelmedet, hogy senkinek nem tilos alapítványt csinálni, bárki csinálhat önkéntes munkát is, tessék belevágni, aztán majd mikor az alapítványod oda jut, hogy tud értelmesen támogatásokat osztani, akkor majd Te eldöntöd, hogy mire adod. Ígérem nem fogok beszólni.

Menj már fel az ÁROP, GOP, NFÜ, NCA, stb. oldalakra oszt kapj már a fejedhez, hogy mennyi mindenre adnak pénzt (kicsit talán többet is, mint mi), amivel Te esetleg nem értessz egyet, oszt mégse azokat cseszegeted, hanem itt minket. Bakker inkább örülnél, hogy ebben az országban foglalkozik valaki ilyesmivel, nem pedig itt fikáznál.

Én személyesen örülök minden szabad szoftveres sikernek, nem érdekel, hogy ki éri el, úgy látszik a Te nézeted inkább a dögöljön meg a szomszéd tehene is, aztán tök mindegy, hogy mi ez a pályázat, de azért az Ubuntu ne kapjon semmit. No csak ennyit akartam mondani, azt hiszem be is fejeztem ezt a témát :-)

elszabadultak az indulatok...
amit én osztottam, az nem az ész volt, nem a bölcsesség, köze nincs az orákulumhoz, szimplán a saját szubjektív véleményem.

nem csinálok alapítványt, mert se időm, se energiám nincs ezzel foglalatoskodni, nem utolsó sorban még hozzáértés is hiányzik részemről.
hozzáteszem, nem szeretném én eldönteni, hogy kinek mikor mennyit adtok, számomra a probléma ott vala: ubuntus projektre több mint fél milla.

ebben az országban ami történik, annak nem örülni kell, hanem ezen sírni, hogy a barom magyar hagyja magát szopatni orrba-szájba. annak lehet örülni, hogy van egy különbejáratú fsf-ünk, ami igyekszik felkarolni minden olyat, ami a szabad szoftverhez köthető, lejárja a cipőtalpát támogatásokért, megköszöni mindenkinek az adományokat, megpróbál normális elosztást produkálni.
de egy kérdés: a canonical nem akar utalni valamennyit ? mégis... csak úgy érdeklődök.... tudom, nem az én dolgom.

ha azt mondanám, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, akkor egyenesen kiemeltem volna 1 azaz egy darab operációs rendszert, 1 azaz egy darab hozzáköthető projektet, 1 azaz egy darab olyan projektet, ami teljesen független mindenféle disztribúciótól, oszt' azokkal lapátolnék itt napok óta, hogy azok meg vagy nem kaptak, vagy keveset.

az ubuntuba annyi lóvé folyik be, hogy fogalmunk sincs, ezért problémázok már napok óta, mert szerintem ehhez képest picit sok pénz ment arra a projektre.

lehet nekem is el kéne már kussolni, mert kurván mindegy ki mit mond, így is úgy is le_van_szarva.

ünnepélyesen megígérem, hogy soha többet nem fogtok tőlem hallani nemhogy rinyálást, de még egy nyamvadt postot se a pályázatokról.
nálam csak értelmesebb emberekkel van teli a hup, majd ők alkotnak objektív véleményt ha szükséges.

--
Sony Vaio &

"de egy kérdés: a canonical nem akar utalni valamennyit ?"

És még mennyi cég és ember van (hazánkban is), aki pénzt keres szabad szoftverrel, de még sose egyetlen szervezetet, mozgalmat, közösséget sem támogatott egy fillérrel sem. Hát ha arra várunk, hogy mindenki utaljon, akkor nem sok honosítás, meg hazai fejlesztés lesz, az tuti.

De hogy tisztább legyen kicsit, a honosítási munkák meg különösen olyanok, amiket külföldről gyakorlatilag szinte mindenki pocsékolásnak tart, így arra nem lehet alapozni.

Még azok a cégek is, akik régen támogattak ilyeneket, azok is egyre inkább azt mondják, hogy ha magyarul akarjátok használni a szoftver, vagy magyar doksit akartok, akkor csinálja meg a közösség és befejezik a támogatást (vagy kiadják a kínaiaknak :-) ). Ennyi.

Én értem, hogy mit mondasz, csak az NEM Pályázat!

Semmi gond. Oda lehet nekik adni megítélt pénzt, majd azt mondani, hogy hiánypótló és nagyon jó a pályázat, és kaptok a pályázaton kívül még (akár jelképes) 50-100e forintot, ha nem disztribúció függően csináljátok. Nem hinném, hogy a pályázóknak ez hatalmas lelki törést illetve pluszmunkát jelentene - főképp, ha az egyik hozzászólás szerint egyébként is sok Ubuntu független rész van benne.

Annyira _jól_ és _szépen_ meg lehetne ezt csinálni, de úgy érzem, hogy fel se merül(t) bennetek, hogy más disztribúciót használóknak mit jelent egy ilyen nyertes pályázat és azok a nyilatkozatok, amelyeket itt írtok (függetlenül attól, hogy bthomyka néhol igen erősen fogalmazza ezt meg). Mintha előtörne a látens politikus belőletek...

Ha ők - a támogatóink - majd úgy gondolják, hogy nem tetszik nekik amit és ahogy csinálunk, akkor majd nem fognak támogatni. Ilyen egyszerű.

Egy ilyen mondat után én meggondolom, hogy az adóm egy százalékát nektek adjam-e...
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

      atya: Ha ők - a támogatóink - majd úgy gondolják, hogy nem tetszik nekik amit és ahogy csinálunk, akkor majd nem fognak támogatni. Ilyen egyszerű.

    _Franko_: Egy ilyen mondat után én meggondolom, hogy az adóm egy százalékát nektek adjam-e...

Én ezt nem értem. Kérem írd le, mi volt a baj a fenti mondattal! (Egyébként az ott kettő, szóval melyik a hibás?) Nekem egy egyszerű tényállításnak tűnik, abból is a kézenfekvőbb fajta. Nem értem, hogy mi lehet az oka, hogy épp emiatt a mondat miatt gondolod meg a támogatást. De nagyon szeretném érteni, írd le!

De volna érteme megmagyarázni, hogy máskor ne kövessek el ilyen hibát. HA volt hiba. De szerintem te is rájöttél, hogy a fenti mondat egy egyszerű tény leírása volt, ami neked lehet ellenszenves, attól még tény marad. Azok közé az emberek közé tartozom, akiket észérvekkel meg lehet győzni, kérem tedd meg!

"Oda lehet nekik adni megítélt pénzt, majd azt mondani, hogy hiánypótló és nagyon jó a pályázat, és kaptok a pályázaton kívül még (akár jelképes) 50-100e forintot, ha nem disztribúció függően csináljátok."

Értem én, hogy nem nagy a különbség, de Te láttál már olyan pályázatot, ahol ilyen megtörténhet!
Akkor mondjuk a térképrenderelőnek mondhatnánk, hogy csinálhatna inkább egy balettoktató szoftvert.
Vagy a matekosoknak azt, hogy mi jobban örülnénk egy virágkötős alkalmazásnak.
Bármely pályázatot képes lettünk volna úgy feljavítani ötletekkel, hogy befutó legyen, de az akkor nem pályázat, hanem valami egész más. Például megbízás. Kitalálom mit kéne fejleszteni, aztán meg megbízok valakit. De ez egy pályázat volt!!! TE találod ki, hogy mit akarsz csinálni, mi meg eldöntjük, hogy támogatjuk-e. Ennél már nem tudom jobban elmagyarázni.

Arról meg nem igazán tehetünk, hogy jött jó ubuntus pályázat (ami ráadásul ahogy toros is írja, számos elemében OOo Firefox, stb.) és nagyon sok más disztribúciótól nem jött semmi.

Te tényleg sose láttál még semmilyen pályázatot? Mutass már egyet, ahol a pályázat után megvitatják, hogy mit kellene a pályázóknak csinálni, aztán megmondják nekik, hogy ha támogatást akarnak, akkor ezt és ezt csinálják másképp! De kérem ezt vedd komolyan, és mutass egyet. Különben te is csak okoskodsz, fogalom nélkül.

"lattam mar par palyazatot, kepzeld. es nem, altalaban nem szoktak megtenni ezt, de nem latom akadalyat, hogy ha akarnatok, miert ne tehetnetek ezt meg."

Megmondom miért nem látod akadályát: mert nem Te csinálod!
Képzeld el a következőt: nyer egy pályázat, de aztán mégsem az nyer, mert mi azt mondjuk, hogy innkább legyen egy kis módosítás. De erre az egyik nem nyertes pályázat azt mondja (joggal!), hogy helló, hát egy kis módosítással az enyém is istenkirály pályázat, miért nem én nyertem egy kis módosítással, hát megcsináltam volna én bármit, ha mondjátok!
Érted már?

Tök véletlen láttam ma egy spanyol ajkú tévécsatornán szabad szoftveres magazinműsort. Elég jó volt. Éppen a debian egyik helyi embere nyilatkozott és mutatták a debian Linuxot, valamint egyéb spanyol vonatkozású szabad szoftveres témák voltak. Jól elkészített műsor volt...

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Lezárult az FSF.hu Alapítvány által meghirdetett Szabad Szoftver Pályázat 2009, és a pályázatok értékelése is megtörtént.

Nem számonkérés képpen, de... eltelt lassan öt hónap, augusztus 31-ig is már csak öt hónap van.

Hol vannak a pályaművek?

Az "Eredmények" oldal se változott, leszámítva azt, hogy az Ubuntus oktatási anyag "Lezárt" státuszba került - ám nyoma nincs a címre keresve oktatási anyagnak egyelőre, a többi továbbra is "Előkészítés alatt" van (kaptak pénzt a pályázók?).

Nem túl bizalomgerjesztő, ha az ember éppen azon gondolkodik, hogy hova adja az 1 százalékot.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Tehát a helyzet az, hogy kicsit döcögve indultak meg a szerződéskötések, jelenleg ez már megvan majdnem minden pályázóval (2 nincs meg, a többivel már rég megvan).
1-2 embernél ez nem sürgős, mert nyáron fogják csak megcsinálni, így emiatt nem aggódunk, természetesen a pénzt nem költjük másra (2010. aug. 31. a megvalósulási határidő).

Az elindult pályázatoknál folyik a munka, ahogy látom májustól már biztosan lesznek eredmények.
A pályázók csak utólag kapnak pénzt, ez a pályázatban is benne volt, pont azért, mert nem akartuk, hogy bármi baj előfordulhasson!

"Nem túl bizalomgerjesztő, ha az ember éppen azon gondolkodik, hogy hova adja az 1 százalékot."

Hát azért hála egyéb projeketjeinknek ebben az időszakban is jelennek meg hírek, hogy miket támogat az alapítvány ( http://hup.hu/cikkek/20100316/magyar_linux_libertine ).

A lapot pedig a napokban frissíteni fogjuk, jogos az észrevétel!