"A Linux lesz az első operációs rendszer hivatalos USB 3.0 támogatással"

Címkék

2008 decemberében már írtam arról, hogy az Intel nyílt forrású technológiákkal foglalkozó központjában (Intel Open Source Technology Center) Sarah Sharp azon dolgozik, hogy linuxos eszközmeghajtó-programot ír az xHCI-hez (az új USB 3.0 host controller-hez) és átírja a Linux kernel megfelelő alrendszerét annak érdekében, hogy az támogassa az USB 3.0-s eszközöket. Sarah most blogjában bejelentette, hogy az xHCI (USB 3.0) host controller driver és a kezdeti támogatás az USB 3.0-s eszközökhöz publikusan elérhető a kernel.org-os git fájában.

Greg Kroah-Hartman várakozási sorba állította a patch-eket a 2.6.31-es kernelbe való bekerüléshez, így a Linux felhasználók már 2009 szeptembere körül hivatalos USB 3.0 támogatásnak örvendhetnek. Az időzítés kiváló, hiszen az NEC nemrég bejelentette, hogy 1 millió darab xHCI PCI Express bővítőkártyát fog gyártani szeptemberben.

"Ez azt jelenti, hogy a Linux lesz az első operációs rendszer hivatalos USB 3.0 támogatással." - írja Sarah a blogjában.

A fejlesztő hölgy reméli, hogy lesznek USB 3.0-s eszközgyártók, akik tesztelik majd a driver-ét prototípus eszközökkel. Elmondása szerint ez egy óriási projekt, az elmúlt másfél évben ezen dolgozott.

A blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólások

Jaigen, a tavalyi cikknél is halálba röhögtük magunkat, hogy a cím szerint "Linuxon demózták az USB 3.0 áteresztőképességét", miközben valójában Windowson, mert ott több mint két és félszer jobb eredményt produkált... :))

Jah, és - ha jól emlékszem - akkor is igaz volt, hogy míg Linux esetében egy mass storage eszközön a még módosítás előtt álló mass storage driver-rel teszteltek valós felhasználást, addig Windows-on kizárólag a kontroller elméleti átviteli sebességét mérték egy loopback device-szal...

Almát a körtével?

--
trey @ gépház

Hát nem tudom...

Linux:

"This is a demo showing a USB 3.0 Mass Storage Device (commonly called a USB drive, thumb drive, or flash drive) prototype running under Linux with an unmodified Mass Storage Device driver. My Linux xHCI driver is necessary to communicate with the USB 3.0 device through the xHCI host controller prototype."

Windows:

"Their goal was to show the maximum speed possible from the host controller and USB 3.0 device. To do that, they ran a simple compliance test suite that allocated a giant DMA buffer and sent data as fast as possible to the USB 3.0 device. The device was programmed to use the USB 3.0 protocol, but it was basically a loop back device."

(Sarah Sharp)

A measurement ugyanaz volt. Csak az equipment volt más ;)

--
trey @ gépház

2009 A Linux USB 3.0 éve!

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

ize, linux az nem egy kernel?

--
When in doubt, use brute force.

évek óta baromi kíváncsi vagyok, vajon milyen lehetne élni egy geek csajszival :) (na nem mintha le akarnám cserélni az asszonykát)

de tényleg, van esetleg itt valaki, akinek geek csaja van? :D

vagy ilyan csajszival már csak chat-en meg gpg-s e-mailben dumálnánk este? pl.: "ne felejts el munka után bemenni a gyerekért az óvodába, apósnak hétvégén szülinap, a security update-et meg megmondtam hogy ne éjjel töltsd, mert a munkahelyi szerverre töltök fel, puszi.."

Nalunk alap a "kesz a kaja, gyere enni" beszolas, pl. IRC-n. :) Es ujabban mar maga forgatja a wifi-hez a drajvert a laptopjan. :D Ja es flameltunk mar ossze azon, hogy ejjelre kinek a torrentje mehet full savon. :D Arrol nem is beszelve, hogy osszebujunk, beszelgetunk, egyszercsak megcsorren az ebreszto a telefonon, felugrik: "juuuj, biddelnem kell ebayen!" Szoval neha mokas, neha nem annyira (de akkor sem cserelnem el)... :D

Bar az en baratnom nem az a kimondott "geek" tipus, szoval a bitmoly, de azert nem is atlaguser szint. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hogy definiálod azt, hogy geek?

Ha informatikus mérnök a végzettsége, és ugyanaz a munkája, mint nekem akkor geek? (Melóban találkoztunk össze). Cobolban programozott első munkaként egyetem után.

De ha a laptopján windows van, akkor nem geek?

Ha mondjuk a shell scriptben átír dolgokat, de utána engem kér meg, hogy készítsek tarballt, akkor geek mert shell scriptet editál, vagy nem geek, mert nincs tar és gzip a gépén, és csak a WinZip-et tudja kezelni?

A chat az megvan, de az a volt nejemmel is így megy, pedig ő aztán nagyon nem geek.

Jut eszembe, volt egy igazán geek csajom talán 2 hónapig. Linux rendszergazda volt, gépteremben a rack szekrénybe tologatta a szervereket... vele gpg titkosított levelezés ment... bár ebbe közrejátszott, hogy akkor még házas voltam.

G

Ha jól értem, a támogatás onnantól él, hogy a 2.6.31-et kiadják. Mi van akkor, ha ez előtt valamelyik os-be már megérkezik a támogatás? Pl. kiad a microsoft (vagy a nec) egy usb 3.0 drivert (vagy patchet, nem tudom, hogy mennyire komoly változást hoz a támogatás beépítése) vistára? Semmi nem zárja ki ezt a lehetőséget.