Az Intel fejlesztői Linuxon demózták az USB 3.0 áteresztőképességét

Címkék

Sarah Sharp az Intel nyílt forrású technológiákkal foglalkozó központjában (Intel Open Source Technology Center) dolgozik. Most, hogy az USB 3.0 specifikációja publikussá vált, a hölgy azzal van elfoglalva, hogy linuxos eszközmeghajtó-programot ír a xHCI-hez (az új USB 3.0 host controller-hez) és átírja a Linux kernel megfelelő alrendszerét annak érdekében, hogy az támogassa az USB 3.0 eszközöket. A fejlesztés még folyik de 2008. november 17-én Sarah bemutatta munkája eddigi eredményét az USB 3.0 "SuperSpeed" Developers Conference rendezvényen. A demóról készült egy videó is:

Sarah blogjában részletesen beszámol a munkáról.

Ahhoz, hogy a Linux kernelben legyen alapvető USB 3.0 támogatás, két dolog szükséges. Először is módosítani kell a Linux kernel jelenlegi USB stack-jét és fel kell készíteni azokra a változtatásokra, amelyeknek kötelezően jelen kell lenniük az USB 3.0 támogatásához. Mivel az busz specifikációja már publikus, Sarah megkezdheti ezen patch-ek elküldését áttekintésre és a mainline kernelbe való beolvasztásra.

Ezen kívül szükség van az xHCI host controller driver-re. Ez jelenleg egy kicsit problémásabb. A host controller az a hardver, amely az USB port mögött "ül" és kommunikál a portra dugott USB eszközökkel. A xHCI driver kódját akkor tudják beküldeni elfogadtatásra a mainline kernelbe, ha az eXtensible Host Controller Interface (xHCI) specifikációja eléri az 1.0-s szintet és publikussá válik. Jelenleg még nem publikus, NDA alatt érhető el, ezért Sarah még nem küldheti el a kódokat.

Részletek Sarah blogjában.

Hozzászólások

Vagyis azáltal, hogy a linux kernel nyílt és szabadon fejleszthető lehetővé vált az, hogy a hardverfejlesztő már a hardver fejlesztése során elkészítse az eszközmeghajtókat, ami által nem függ másik szoftvercégtől. Ez szerintem elég sokat gyorsít a szabványosítás és a piacra kerülés között. Az intel alaposan rákattant a linuxra :)

meg kerdezzunk mar ra :
az hogy a gyartok fos/nemletezo drivereket irnak, miert is a linux fejlesztok hibaja?

* merugye amikor valami hw-hez nincs linuxos driver, akkor mindig azt kapom az arcomba, hogy szar a linux, ha vistahoz nincs, akkor ujj a gyarto fele mutogat, utalom a kettosmercet na.

+1, mert szerintem is.
Azert a nyilt forrasnak vannak elvitathatatlan elonyei, pl. ebben az esetben kulonosen szembetuno, amikor az intel szepen at tudta hackelni magatol a cuccot, nem kellett a microsoft-tol engedelyt kerni, meg varni az ottani dontesekre stb. Ha a windows-hoz egyszerubb lett volna megcsinalni, felteszem arra csinaltak volna meg eloszor (plane, hogy egyelore meg a win az elterjedtebb platform).
ez a lenyeg, es ezt meg a sok ms flamernek is el kell fogadnia (vagy ne fogadja el, nekem mindegy, attol meg teny).

- Use the Source Luke ! -

Eddig sem szoktak driverhez engedelyt kerni a Microsoft-tol, maximum a WHQL minositeshez kellett a velemenye. Ha nem igy lenne, akkor pl. a DDK sem lenne publikus es nem anyazna a millionyi Windows user a fos driverek miatt. Ennek alapjan az Intel is megtakolhatja hozza a maga driveret (mint ahogy a tobbi vender meg is teszi). Az, hogy a csajnak a Linux szimpatikusabb, mint a Windows vagy a FreeBSD, az az o maganugye, kb. itt ki is merul a hirertek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

egyaltalan az a vilagkep hogy "a linux az instencsaszar" amiben te elsz, az nem jo pelda.

irtal majd drivert windowsra?
szopas? szopas.
linuxra szopas? szopas.

akkor mirol beszelunk? volt szerencsem mindket rendszer ala irni, kb ugyanakkora szivas mindketto.

neki ez volt a szimpatikus, nekem meg a windows, kesz. bar fejleszteni en is jobban szeretek egy puttyban, attol meg ugyanolyan erteku development platform, sot, ha VS kell, nincs is alternativad (monot ne hozzatok ide, le van maradva fenyevekkel)

nem tudom, valszeg azért azt lehet mondani, hogy abban fejleszti, amiben érdemes. meg amit ismer, szeret, stb. ha a demóra gondolsz, akkor valszeg érdemesebb arra gondolni, hogy itt a technológia volt a lényeg, nem a platform. ez esélyesebb. külön extra, hogy nem win :)

--
xterm

>> Ha a windows-hoz egyszerubb lett volna megcsinalni, felteszem arra csinaltak volna meg eloszor (plane, hogy egyelore meg a win az elterjedtebb platform). ez a lenyeg, es ezt meg a sok ms flamernek is el kell fogadnia (vagy ne fogadja el, nekem mindegy, attol meg teny).

hello

az intel fejlesztői windows platformon demózták az USB 3.0 áteresztőképességét

hth

"The first AMD64-based processor, the Opteron, was released in April 2003."
Mar 2002 -ben is voltak kodok hozza :) http://lkml.indiana.edu/hypermail/linux/kernel/0811.3/01996.html, https://www.x86-64.org/pipermail/announce/2002-January/000040.html

Pl. a Linux kernel tamogatas eleg hamar megjelenik a legtobb uj architekturahoz.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

elég fiatal a kiscsaj... vagy csak ilyen jó a plasztikai sebésze?

--
xterm

Csak azon néztem egyet, hogy azt írja magáról, hogy amatőr rakétázással foglalkozik. Azért kezdett el USB drivereket írogatni, mert a rakéták szenzorait USB-vel csatlakoztatják az embedded linuxos vezérlőhöz. Részemről respect, de nem nagyon bánom, hogy az én feleségemnek földhöz ragadtabb hobbijai vannak.
Csaba