Sikerült hálózatfüggetleníteni az iPhone 3G-t (valamelyest)

Címkék

Az iPhone Dev Team gyakorlatilag az iPhone 3G megjelenése óta folyamatosan dolgozik azon, hogy unlock-olja, azaz hálózatfüggetlenné tegye a telefont, kevés sikerrel. Most a projekt blogjában arról olvashatunk, hogy a csapatnak sikerült valami eredményt elérnie. Elkészült a "yellowsn0w", amely nem más, mint a iPhone 3G Unlock kódneve.

A függetlenítő megoldást fejlesztők jelenleg felhasználóbarát alkalmazásokba csomagolják a stuffot. A kiadás várható időpontja 2008. december 31. Az unlock eljárás nem univerzális, csak azokon a készülékeken fog működni, amelyekben 2.11.07 vagy korábbi baseband (az iPhone azon belső komponense, amely az internetet és a telefonhívásokat kezeli) van. Ezen kívül az unlock jailbreak-elt iPhone-t kíván. Az unlock telepíthető Cydia-n keresztül is, így nem számít, hogy van-e kéznél Mac vagy PC.

A Dev Team karácsony előtt egy live demót fog tartani az unlockról. A részletek az Engadget cikkében.

Hozzászólások

Érdekes, hogy elég sokat cikkeznek róla. Valójában ez a procedúra nem illegális?
--
\\-- blog --//

Zárt már be szoftver fejlesztő cég a miatt, mert a népszerű terméke a boltban nem úgy teljesített, ahogyan az elvárható lett volna. Személyesen ismerek olyan amerikai fejlesztőt, aki a cége alapításához úgy kapott pénzt, hogy elzálogosította a házát. Ha Ő tönkre megy, akkor átvitt értelemben nyugodtan mondhatjuk, hogy emberek "életével" játszik az, aki warezol.
Mondjuk ettől még nem fog változni semmi. A user azt hiszi, hogy minden szoftver fejlesztő milliomos. A fejlesztők meg azt, hogy minden user warezol. Sztereotípiák, de ugye minden sztereotíp dolognak erős az alapja. :)

Országfüggő. Az Egyesült Államokban például a magánszemély jogosult a saját készülékét függetleníteni, de céget nem bízhat meg ezzel, cég nem végezhet ilyen tevékenységet. "Mindenki a magáét" alapon.

"Last year, the US created an exemption to allow consumers to legally unlock their cellphones, yet the provision seemingly does not allow a company to offer the service of unlocking cellphones.

In other words, consumers can do it, but they're on their own."

Forrás

Hogy itthon mi a jogi helyzet, azt nem tudom, mert sosem csináltam / csináltattam ilyet. Igazából számomra inkább technikailag, a "mérnöki" aspektusa érdekes a dolgonak. Az, hogy meg tudták csinálni.

--
trey @ gépház

Még annyit hozzá, hogy ennek a pancsolásnak a szoftvermérnökin kívül más aspektusát nem is lehetne értékelni (túl sok benne a trade-off), hiszen alig 2 500 forintért lehet kapni olyan megoldást, amit a SIM kártya alá téve az iPhone 3G-be gyakorlatilag teljesen mindegy milyen kártyát teszel, működni fog vele. S ehhez nem kell sem jailbreak-elni, sem baseband megőrzéssel bohóckodni. Ha kiveszed a stuffot, akkor pedig gyári telefonod van. Szóval szolgáltatótól függetlenítés szemponjából ez nem áttörés.

--
trey @ gépház

az hogy nem kell jailbreakelni az nekem is új. Eddig úgy tudtam hogy csak úgy simán nem megy ez a csodakártya :) . Amugy nagyon ötletes dolog ez a turbosim, ráadásul az ára is elég baráti, csak nemtudom, hogy ez mennyire számíthat legálisnak. Itt Magyarországon még nemtalálkoztam a boltban ezzel a termékkel, viszont az északi szomszédainknál sok helyen lehet kapni .

A Magyar jog szerint bűncselekmény a SIM-Unlock:
"Mobiltelefonok Szoftverének Módosítása...
Mivel általában az ilyen szoftverek nagy vagyoni értéket képviselnek, ha a haszonszerzési célzat nem is, de a károkozás minden
esetben megállapítható, és a törvényi tényállás nem tartalmaz értékhatárt, a szerző engedélye nélküli bárminemű szoftvermódosítás (függetlenül az eszköztől) bűncselekménynek minősül, a törvényes büntetési tétel kiszabható."
1 perc gúgli megtalálni.

Trey, a bűnözés útjára tévedtél, a többi Legyensimunlock Gabikához hasonlóan! :-)

Miután lejárt a hűségidő, borsos áron függetlenítik a telefonod. Mármint a szolgáltató.

De jól ki van ez találva, mert pl. nekem semmi okom az én telefonom függetlenítésére. Hűségidős vagyok, így is úgy is ki kell fizetnem azt a 10 ropit. Viszont ha már kifizetem, akkor le is beszélem / le is internetezem. Semmi okom sincs a függetlenítésre.

--
trey @ gépház

Nemcsak írtál róla. Be is linkelted az elérhetőségét annak az oldalnak, ahonnan az illegális szoftverek részletes használati utasításokkal együtt le is tölthetőek (QuickPwn). Ez ugyanúgy bűncselekmény, mint "csak torrent fájlokat" tartalmazó weboldal üzemeltetése.
Természetesen nem foglak feljelenteni. Nem vagyok olyan fasz mint "gyu" nevű cimborád!
Csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy mennyire könnyű átesni a "bűnözők oldalára" az informatikában, a mai agyalágyult törvények mellett.
Te most ugyanolyan bűncselekményt követtél el, mint azok a szerencsétlen győri kollégisták, a magyar BTK szerint.

Te is kigúglizhatnád az idézett szöveg szerint. BTK 300 §. Ha külön jogász-tanulmányt akarsz, az is van:
http://www.jogiforum.hu/publikaciok/45

Mielőtt szándékosan, van spontán félreértenél. NEM ZAVAR A CIKKED! Csak nem vagy következetes. Az a szemét genyaság amit gyu művel, nem az, hogy megírtad ezt a cikket.
Mi másról szólna a szabad szoftverek mögötti filozófia, ha nem az infó-szabadságról? Szemben ennek a hülye kornak az infó-inkvizíciójával.

Teljesen igazad van. Bár itt a mobiltelefonok szoftverének módosításáról van szó (nem tudom ki módosított), én meg arra kértem tőled linket, ahol azt írják le, hogy törvénybe ütköző linkelni egy cikket, blogbejegyzést, ami arról szól, hogy majd egyszer (szilveszterkor) megjelenik egy szoftver, amivel ilyet el lehet végezni, de linket lecseréltem az Engadget cikkére. Gondolom cikket linkelni nem illegális. Rend a lelke mindennek.

"Az a szemét genyaság amit gyu művel, nem az, hogy megírtad ezt a cikket. "

Nekem mi közöm van a ti afférotokhoz? Bokszoljátok le egymás közt.

--
trey @ gépház

gondolom feltöltik AppleAppStore-ba is:P

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

De most ennek mi értelme, egy turbo sim 1500-2000 HUF oszt csá ... :)

Ha működik 2.2-vel. Meg mondjuk ha "non signed" kódot akarsz futtatni...

Ja, erről jut eszembe! Korábban Pontscho kollégával diskuráltunk itt az iPhone dev. license megszerzésének nehézségeiről. Mint írtam, cégként horror!!! Viszont egy jótanács tapasztalatból! Ha nem haladnak a dolgok, akkor csörögjetek rá a supportra telefonon, mert akkor a következő lépés megtörténik 24 órán belül! Ha lett volna valaki, aki ezt nekem is elmondja, akkor nem tartott volna az egész folyamat 2,5 hónapig. Korábbi mondatomat így módosítanám: az Apple e-mail supportja egy kalap **** nem ér. A telefonos igen.