FSF.hu: A Firefox 2 a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon

Címkék

A Gemius S. A. április második hetére vonatkozó felmérése szerint a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon a Mozilla Firefox 2. A Mozilla Foundation munkatársa, Zbigniew Braniecki levélben gratulált Tímár Andrásnak, az FSF.hu Alapítvány Firefox honosításért felelős vezetőjének, kiemelve, hogy tudomása szerint Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata megelőzte minden riválisát.

Bár a két legelterjedtebb Internet Explorer változat, a 6-os és a 7-es részesedését összesítve még mindig Internet Explorer-fölény van hazánkban, érdekes kép rajzolódik ki az elmúlt hónapok adatai alapján:

az Internet Explorer 6 részesedése folyamatosan csökken, a Firefoxé és Internet Explorer 7-é nő, de az IE7 nem képes megközelíteni a Mozilla Firefox részesedését, ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelenti az Internet Explorerrel szemben.

Az FSF.hu Alapítvány továbbra is kiemelt feladatának tekinti a Mozilla Firefox magyar változatának elkészítését: A számos újdonságot felvonultató Firefox 3 előzetes változata beépített magyar helyesírás-ellenőrzéssel, magyar nyelven is hozzáférhető már a Mozilla Foundation oldalán.

FSF.hu Alapítvány

Hozzászólások

A Firefox sztem a legjobb böngésző (Operát nem ismerem). Az IE hiába fejlődött sokat, nem bírja utolérni a FF-t, kiegészítőkben és hasonlókban sem, tudásban kicsit behozott a hátrányából.

Csak én nem találom a linket, hogy hol olvashatnék a hírről bővebben?

A felmérés címe helyesen: http://www.rankings.hu/. Zbigniew Braniecki gratulációja Tímár Andrásnak. (Fordítás:

Azért írok, hogy gratuláljak neked és az egész csapatnak! A Gemius most jelentette be, hogy a Firefox 2 a legnépszerűbb böngésző Magyarországon!!!

link [diagram a trendadatokkal]

Tudomásunk szerint Magyarország elsőként érte el ezt az eredményt! Mindannyiunkat elkápráztatott ez a Mozillánál! Nem számítottunk rá, hogy valaha is ilyen sok embernek leszünk választási lehetőség!

Ha van egyéb adat vagy sajtóhír Magyarországról, vagy bármilyen visszajelzés a részedről a számadatokhoz kapcsolódóan, örülünk neki! :)

Szeretnék erről blogolni is. A csapatunk tervezi, hogy a nyáron magyarleckéket vesz! :)))

Hajrá! :)

Zbigniew Braniecki)

Gratulálok az FSF munkájához!

Viszont az operációs rendszerek aránya elég meglepő.
Azt gondoltam, Linux lehet ~2% desktopon.

"Viszont az operációs rendszerek aránya elég meglepő.
Azt gondoltam, Linux lehet ~2% desktopon."

Miért gondoltad? Sokak számára kényelmesebb a Windows. Pl. azért, mert a szomszéd kisfiú ahhoz ért, és "meg tudja csinálni az internetet". És lehet, hogy 3 havonta újra kell rakni a gépet, de a szomszéd kisfiú azt is megcsinálja. Ja, és az iskolában az MS Officet tanítják neki. A Linuxhoz, az Openoffice-hez (LaTeX-et nem is merem hanogsan leírni) viszont nem ért. De nem is akar. Amíg az XP és a Word is ingyen van, minek strapálja magát.

ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelenti az Internet Explorerrel szemben.

helyesen:
ami hosszabb távon a Mozilla Firefox termékcsalád győzelmét jelentheti az Internet Explorerrel szemben.

A mondat már tartalmaz feltételezést (nem képes megközelíteni hosszabb távon az IE7 a Firefoxot), ezért ebből helyesen következik az idézett kijelentés feltételes mód nélkül is. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy a végleges Firefox 3 milyen módon fogja befolyásolni a böngészőhasználatot! (Most úgy tűnik, hogy az IE6-használók fele Firefox 2-re vált, a másik fele IE7-re.) Könnyen lehet, hogy oda lesz a rekord egy időre, ha a Firefox 3 külön szerepel a statisztikákban, viszont a Firefox összrészesedése egyre jobban meg fogja közelíteni az Internet Explorerét.

a http://www.rankings.hu/ hitelessége, imho kérdéses. kisebb lenne a yahoo részesedése magyarországon mint az msn vagy ok.hu részesedése?? na neeee
egyébként gratulálok az eredményhez, ami a xitimonitor szerint még jobb is mint a rankings szerint mért.

Egyik néhány ezres havi látogatójú weboldalamat most megnéztem, kb. 1:120 a yahoo:google arány. ok.hu kb. négyszerese a yahoo-nak.
Annak ellenére, hogy a yahoo-ban is jók az oldal helyezései.

Egyébként ahogy a trendeket nézem, egy év múlva az IE abszolút értékben is 50% alatt lesz.

feltételezem arra gondolt, hogy ha világviszonylatban már egyébként is vezet a firefox, akkor nem lehet magyarország az első. csak ott van a bökkenő, hogy a linkelt w3schools felmérés az összes FFot együttesen méri, még az IE böngészőt verziónként külön. ha összeadjuk az IE5+IE6+IE7 értékeket kiderül, hogy összesítésben még mindig az IE vezet. egyébként is a cikkben említett felmérés a FF2.x elsőségét mutatja ki magyarországon a többi böngésző, szintén verziónként bontott részesedésével szemben.

arról már szót se szólunk, hogy talán nem a w3schools adatforgalma a reprezentatív minta, aki webmester, az nagyobb valószínűséggel használ valamilyen böngészőt IE helyett.
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	       //garantáltan véletlenszerű.
}	      //xkcd

Én is elhiszem!
Azért van egy kis szépséghiba a dologban. Itt följebb az egyik belinkelt grafikon szerint az IE6 meg az IE7 eggyütt sokkal nagyobb részesedéssel bír, mint az összes Gekko alapú böngésző együtt. (Sőt mint minden nem MS böngésző együtt.)
Mindemellet igaz, hogy a Mozilla 2.x veri külön-külön az IE6-ot is és az IE7-et is.
Szóval ez egy kicsit olyan, mint ahogy a politikusok magyarázzák a saját igazukat, amit egyre inkább senki sem hisz el.
Maradjunk annyiban, hogy mindezt figyelemebe véve is szép teljesítmény az amit a Mozzila fejlesztői és honosítói nyújtottak. Magyarországon pedig az FSF végzi ezt a munkát.
Sőt az FSF-en kívül nincs másik (ha egyáltalán van még) nonprofit szervezet aki ilyen tevékenyságet ilyen eredményesen végez.
Ezért mindenképpen egy nagy gratulációt érdemeltek, testületileg is és Tímár Andris mint főkoordinátor önmaga is, mind a Mozilla, mond az OOo és az egyéb honosításokért.

Én mindenesetre gratulálok és nagyon szépen köszönöm a munkátokat!
--
не закурится!

Az IE6 és IE7 megkülönböztetése a statisztikákban (amire a sajtóhír is felhívta a figyelmet) nem véletlen, mivel az IE6 még kevésbé felel meg a W3C ajánlásainak, mint az IE7. A Web jövője szempontjából nagyon is jelentős hírről van szó, amire joggal lehetünk büszkék! :)

Az Internet Explorer részesedése mögött az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és 20 állama szerint a versenytörvények megszegése áll, amiben a bíróság igazat adott nekik: United States Microsoft antitrust case. A piaci viszonyok torzításának eredménye, hogy az Internet Explorer „sikere” hosszú évekre visszavetette a webes szabványok terjedését és fejlődését, mivel ezek megvalósítása jelentősen lelassult az Internet Explorerben. Pl. a PNG képek áttetszőségének kezelésével megvárták a kerek 10 évet a W3C-ajánlás után (1996. október 1, IE7 kiadás: 2006. november 30.), de a múlt hónapban még nálunk is piacvezető IE6 még mindig nem kezeli megfelelően a PNG-t (pedig 2003-ban a PNG ISO-szabvánnyá is vált, majdnem egy éve volt a Microsoftnak, hogy az IE6 SP2-ben javítsa ezt a hiányt, de úgy látszik, akkor még nem szorult rá).

"a xhtml es css szabvanynak 100%osan megfelelo bongeszot ad ki a mozilla"

ezt a hirt szeretnem latni a hupon

http://weho.st

Gratualalok az FSF-nek es azoknak az embereknek, akiknek van merszuk normalis bongeszot hasznalniuk.
--
"Tedd vagy ne tedd, de ne probáld"

Gratulálok András és minden önkéntesnek akik fordítják a sok-sok ext-et is, hogy még használhatóbb legyen a böngésző anyanyelvünkön.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Az adok-kapok máris elkezdődött:)

de én azért gratulálok a szép munkához:)

A fejlesztők meg essenek neki a memória zabálás csökkentésének és egy kis sebesség tuningnak:)

Hurrá!! Egyszer a Linux-szal is ez lesz, csak ki kell várni a végét. Az 1.x-es FF-ok se voltak olyan népszerűek. Bár a Linux közel sem "egypontnullás" mégis szeritnem lehet párhuzamot vonni! Politikát mellőzve: Igen megcsináltuk!

Én is mindenhol ezt használom. :)))
--
Gentoo Linux - 2.6.24-gentoo-r4

No hát jelentem az MS IE 6 újra átvette a vezetést a Fx2 előtt.