A Transmeta titkosító funkciókat épít a processzoraiba

 ( trey | 2003. január 18., szombat - 16:22 )

A Transmeta csütörtökön bejelentette, hogy elkezdte tesztelni az egyelőre mintaként felhasznált új Crusoe TM5800 processzort, amelybe szabadalmaztatott biztonsági technológiát épít. A chipkészítő szerint erre egyre nagyobb szükség van. Gondolva a wireless (vezeték-nélküli) hálózatokra, a titkos adatok megvédésére, megelőzendő az "intellektuális bűnözést, lopást". (Magyarul DRM = Digital Right Management inside ;-)) A bizonsági funkcióknak a fő processzorba való integrálása előrelépés az eddigi multi-chip megoldásokhoz képest. A TM5800 nem kevesebbet ígér, mint "biztonságos, rejtett tárolását a bizalmas információknak" (pédául a titkosító kulcsok meghamisítás-elleni védelmét) és a kripto műveletek gyorsítását. A Transmeta vasa támogatja a DES, DES-X és Triple-DES (3DES) algoritmusokat, arra van tervezve, hogy ezeket a kripto műveleteket hardverből gyorsítsa.Ilyen funkciók például a file ás adat titkosítás, vagy az Internet Protocol Security (IPSec) hardveres támogatása, amelyet a VPN megoldások használnak előszeretettel. A cég valószínűleg nyíltan alkalmazni fogja a nem rég jóváhagyott Advanced Encryption Standard-ot (AES). És, hogy miért kell a CPU-ba építeni? Mert ha külön chipben van, akkor a CPU-nak beszélgetni kell a másik chippel, és azt "le lehet hallgatni".

Kapcsolódó cikkek:
Reuters:Transmeta to Embed Security Features in Processor

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt is lehet jora es rosszra is hasznalni mint annyi mindent. Az atom technologiat is lehet aram eloallitasara hasznalni, de tomegpusztito fegyvert is lehet belole kesziteni.

Itt ha jol hasznaljak fel, es nem engednek a DMCA/RIAA/es_a_tobbi_szakszervezet nyomasanak, akkor akar hasznos is lehet. Gondolj arra, hogy ha ellopnak egy notebookot, akkor nem lehet a rajta levo adatokat visszanyerni. Vagy wireless kommunkacio eseten nem kell felni, hogy a hazon kivul valaki egy kocsiban laptoppal a kezeben rajelentkezik a privat halozatunkra, es minden "lat" benne. Mielott azt mondod hogy lehet ezeket szoftveres uton is hasznalni, azt mondom en is hogy lehet. De itt hw gyorsitasrol van szo, ami az IPSec-et es egyeb kripto muveleteket segit elo. Szoval az elgondolas nem rossz, csak nem rosszra kellene felhasznalni.

En nem latom ennyire sulyosnak a helyzetet. Mindig lesznek olyanok, akik majd gyartanak olyan hw-t, amelyben a karos lockok egyszeruen nem ervenyesulnek. Aztan itt vannak az xboxhoz valo mod chipek. Legfeljebb nagyobb kereslet lesz az eprom egetok utan ;-)

Nem hiszem, hogy ezt a dolgot az egesz vilaggal le lehetne nyeletni. A titkositas szerintem jo dolog, addig amig az nem megy a felhasznalo jogainak rovasara.

> Ajanlom figyelmedbe a szerzoi jogi torvenyeket, abbol feketen
> feheren kiderul, hogy az ilyen iranyu tevekenyseg
> buncselekmeny.

tudtommal a reverse-engineering nem buncselekmeny.
Es ilyet meg a rettegett DMCA sem tilt, mert a kompatibilitas biztositasa erdekeben jogodban all megkerulni a beepitett vedelmet.

(Persze ez meg nem jelenti azt, hogy a nagyvallalatok altal fizetett ugyvedek nem tudnak pert nyerni ellened :( )